Hyppää sisältöön

Matkailuauton talvivarustelu – talven ammattilaisen 4+1 vinkkiä

Talvikausi on alkamassa ja kun suurin osa karavaanareista pakkaa autonsa pois talveksi, vapaalaskija Antti Autin kausi vasta alkaa. Antti lähtee 2023–2024 talvikauteen uudella Hymerin crossover –autollaan, joka on kuin luotu ääriolosuhteisiin.
|
Kuvat: Jaakko Posti

Minun reissuni lähtevät käyntiin, kun suurin osa laittaa matkailuauton talviteloille. Tein hiljattain suuren muutoksen ja päätin vaihtaa luotettavan Hymer Grand Canyon S retkeilyautoni Hymerin isompaan malliin. 

Miksi tein vaihdon uuteen matkailuautoon?

Päädyin vaihtamaan autoa monesta syystä. Työolosuhteeni Napapiirin tuolla puolen ovat lievästi sanottuna haastavat ja tarvitsin ketterän ja luotettavan asuntoauton. Tarvitsin myös lisää tilaa sekä käytännöllisemmän järjestelmän lämmitykselle ja kuvauskaluston lataamiselle. Mersun Sprinter 4×4 alustasta ei kuitenkaan voinut luopua, sillä se jos mikä on oiva menopeli pohjoisen offroad-olosuhteisiin.

Hyvä matkailuauton talvivarustelu on oleellista etenkin, jos suuntana on syrjäisemmät seudut, jossa campingit ja huoltoasemat ovat kaukana.

Uusi autoni on Hymerin MLT-570 crossover –malli, joka on todellakin luottokumppani haastaviin olosuhteisiin ja suunniteltu omavaraisuus mielessä pitäen. Crossover on puskaparkkeilijan luottokumppani, joka kesyttää hankalimmankin maaston

Matkailuauton talvivarustelu on mukavien reissujen A ja O

Matkailuauton talvivarustelu kannattaa miettiä tarkkaan – tämä helpottaa huomattavasti tien päällä ollessa.  Minulle asuntoauto symboloi vapautta ja matkailuauto helpottaa huomattavasti reissaamista, sillä reissukohteeni ovat usein sivussa tavanomaisimmilta reiteiltä. Esimerkiksi sään optimointi on minulle äärimmäisen tärkeä asia – rinteessä on tärkeä olla laskemassa juuri silloin kun olosuhteet ovat parhaimmillaan.

Tilava ja lämmitetty takatalli on lisännyt merkittävästi mukavuutta tien päällä. Sieltä saan joka aamu kuivat laskukamppeet päälle.

Oman auton omistaminen tarjoaa minulle joustavuutta ja ketteryyttä sään optimointiin, sillä matkakodin voi ajaa juuri sen rinteen juurelle, jossa haluaa seuraavana aamuna laskea.

Pikaopas: matkailuauton talvivarustelu

Kun varustelen uutta Hymeriäni talvikautta varten, minua ohjaavat eniten kolme asiaa: 1) mukavuus, 2) käytännöllisyys ja 3) taattu lämmön saanti

Kokosin alle uuden autoni tärkeimmät varustelut talven varalle. Tämä toimii hyvänä muistilistana myös talviseen karavaaneiluun valmistautuvalle. 

Talvella karavaaneillessa on tärkeää, että sulakkeisiin pääsee helposti käsiksi ja että varasulakkeita on varmuuden vuoksi mukana.

  1. Auton moottori ja renkaat kannattaa aina tarkistaa huollossa ennen talvea. Best Caravan tarjoaa ympärivuotisia huoltopalveluita, joihin kuuluu esimerkiksi lämmitysjärjestelmän pakkasenkeston testaus. Hymer MLT-570 crossoveriin kuuluu BF Goodrichin All terrain -renkaat, joilla pitäisi voida ajaa kelissä kuin kelissä, mutta pohjoisen talviin tuo rengas on liian liukas. Minä luotan talvella Nokian Hakkapeliitta nastoihin.
  2. Hyvä lämmitysjärjestelmä. On sanomattakin selvää, että lämpö tuo mukavuutta talviseen karavaaneiluun. Minulla on dieselkäyttöinen ilmakiertolämmitys, joka on nykyään ehdoton varustelu minulle! Näin säästää paljon niin rahaa kuin vaivaakin, jos vertaa kaasulla lämmittämiseen. Kovillakaan pakkasilla polttoainetta ei kulu isoja määriä ja lisäksi tankatessasi auton tankin, täyttyy myös ilmakiertolämmityksen tankki. Tämä ominaisuus on ehdoton lemppari! 
  3. Luotettava sähköjärjestelmä, joka tapaa omavaraisuuden tien päällä. Asuintilan sähköjärjestelmän on hyvä olla sellainen, johon pääsee myös itse käsiksi, esimerkiksi sulakkeen vaihtoa varten. Talvella varasulakkeita kannattaakin olla mukana, etenkin jos on käytössä paljon virtaa vaativia sähkölaitteita. Minulla on uudessa autossani käytössä Hymer Smart Battery system joka takaa akkujen keston erittäin hyvin myös talvella. Auton akkujen lähettyville on sijoitettu lämpöputki, jonka ansiosta akut pysyvät lämpimänä vaikka keli olisi kylmä. 
  4. Aurinkopaanelit ja invertteri mahdollistavat oman sähkön tuottamisen. Hymerin MLT-570 crossoverissa on kaksi aurinkoopaneelia ja auton sisältä pystyy tarkastelemaan niiden energiatasoja. Paneelit lataavat akkuihin virtaa, kunhan päivän aikana on valoisia tunteja ja toimivat hyvin, kunhan muistaa puhdistaa ne lumesta. Lisäksi autoon on asennettu invertteri isompien sähkölaitteiden kuten dronen latausta varten. 
  5. Erinomaiset säilytystilat. Hyviin varastointi ratkaisuihin kannattaa panostaa talvella, etenkin jos harrastaa aktiviteetteja, joissa varusteita on paljon ja ne keräävät lunta. Retkeilyautoni takatalli on minulle niin sanottu lifesaver – se on lämmitetty ja sinne mahtuu lumilaudat, pyörä sekä muut mahdolliset varusteet. Lisäksi takatalliin saa vedettyä naruja, joille voi ripustaa lumesta märät vaatteet kuivumaan.

Hymerin Smart Battery System takaa sähköjärjestelmän toimivuuden myös kylmässä ja helpottaa omavaraisuutte sähkön suhteen.

Hymer crossover on mainio kumppani talvisille seikkailuille

Mukavan talvisen karavaaneilun kulmakivet ovat yksinkertaiset – riittävä tila sekä lämpö, joka ei karkaa. Kaksi vuotta retkiksellä talvella reissanneena voin todeta, että hyvin varusteltu matkakoti tuo mielettömän paljon vapautta pohjolan seikkailuihin. Kannustankin siis olemaan pakkaamatta matkakotia talveksi pois, vaan lähtemään tien päälle yhtälailla talvella, kuin muinakin vuodenaikoina. 

Uusi Hymerin crossover-autoni on kuin tehty talvisiin ääriolosuhteisiin ja hyvän varustelun ansiosta on talvikaravaaneilu sillä vaivatonta.

__________

Katso myös video Antin uudesta Hymeristä Instagramista @bestcaravan. Lisää tietoa vapaalaskemisesta, videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan.

Alkoiko talvinen karavaanailu kiehtomaan? Ota talteen 5 vinkkiä talvimatkailuun matkailuautolla ja inspiroidu Antti Autin talvisista laskureissuista Pohjois-Norjan vuorille.

Päivitetty: 29.11.2023