Hyppää sisältöön

Tahdotko ryhtyä karavaanariksi?

Karavaanari voi olla monella tapaa. Yhdelle karavaanielämä merkitsee kesäisiä leirintäalueita ja tien päällä tavattuja ystäviä, kun taas toiselle se on eräilyä parhaimmillaan keskellä ei mitään. Karavaanariksi ryhtyminen on helppoa, ja oman tapansa nauttia vapaudesta löytää parhaiten kokeilemalla.
|
Kuvat: Sami Lensu, Sara ja Joni Helminen, Raul Fall
Tahtoisitko ryhtyä karavaanariksi?

Karavaanariksi ryhtyminen ei vaadi ihmeitä

Kun kesä lähestyy, voi liikenteen joukosta jälleen bongailla eri kokoisia ja näköisiä matkailuajoneuvoja. Tänä kesänä moni lomailija on uuden äärellä, sillä koronapandemia asettaa rajoituksia lomailuun niin kesätapahtumien kuin ulkomaanmatkojenkin osalta. Erikoistilanteen johdosta monet ovatkin joutuneet miettimään lomasuunnitelmansa uusiksi ja kiinnostuneet omatoimisesta kotimaan matkailusta luonnon parissa.

Kiinnostus matkailuajoneuvoja kohtaan on tämän kevään aikana kasvanut, sillä automatkailu tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen matkailuun omassa rauhassa perheen ja läheisten kesken. Yhä useampaa viehättää myös matkailuauton tarjoama joustavuus ja vapaus matkailussa.

Jos haluat ryhtyä karavaanariksi, sinulle on tiedossa hyviä uutisia: karavaanariksi ryhtyminen ei vaadi ihmeitä ja karavaanielämää voi viettää monella tapaa. Valinnoissa kaikkein tärkeintä on, että kiinnittää huomiota omiin tarpeisiinsa. Huolellisella taustatyöllä ja rohkeasti kokeilemalla omat tarpeet selviävät ja sopivan ajoneuvon ja matkailutavan löytäminen helpottuu.

Joustavaa budjettimatkailua – ekologisesti

Karavaanailusta saattaa ensimmäisenä tulla mieleen lomailu leirintäalueella, mutta se on vain yksi monista tavoista harrastaa automatkailua. Karavaanari voi olla myös aktiivimatkailija, joka matkaa harrastusten johdattamana parhaille surffipaikoille tai maastopyöräilyreiteille. Yhtä hyvin karavaanariksi saattaa päätyä seikkailijaksi syntynyt liikkuvan elämäntyylin tai työn omaava tyyppi, jolle matkailuautosta muodostuu koti.

Liikkuvan elämäntyylin omaavalle matkailuautosta voi muodostua kotin.

Karavaanari voi olla myös liikkuvan elämäntyylin omaava seikkailija.

Matkailuautoilu mahdollistaa monipuolisen, joustavan ja ekologisen tavan matkailla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ekologisuus onkin yksi syy, miksi moni on valinnut auto- ja lähimatkailun lentomatkustamisen sijaan. Matkailuajoneuvolla tehdyn reissun päästöt voivat jäädä jopa kolmannekseen lentomatkustamisen hiilidioksidipäästöistä.

Automatkailu sopii erinomaisesti budjettimatkailevalle seikkailijalle. Matkailuautolla reissaaminen tulee helposti halvemmaksi kuin lentomatkailu. Matkailuautolla budjettia kuluttavista asioista on mahdollista säästää, sillä esimerkiksi majapaikka kulkee koko ajan mukana ja ruoka valmistuu oman matkakeittiön liedellä. Kun lentoliput, majoitus ja ravintolat eivät ahmi suurinta osaa matkabudjetista, voi varojaan käyttää johonkin muuhun itselle tärkeään.

Budjettimatkailua ekologisesti.

Budjettimatkailun ei tarvitse olla pihistelyä. Se voi näyttää vaikkapa tältä.

Sen lisäksi automatkailijan aikataulut ovat joustavat ja matkan varrelle voi valita kiinnostavia ja upeita luontokohteita ja nähtävyyksiä, joihin voi pysähtyä niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Matkakohteiden ei tarvitse olla vilkkaita kaupunkeja, vaan turistirysät voi halutessaan välttää vaikka kokonaan.

Kuinka ryhtyä karavaanariksi?

Aloita karavaanailu tutustumalla tien päällä oloon ja erilaisiin matkailuajoneuvotyyppeihin. Huolellinen pohjatyö helpottaa tunnistamaan omat tarpeet ja toiveet. Parhaan kuvan automatkailun ja ajoneuvon sopivuudesta saa kuitenkin rohkeasti kokeilemalla. Testaa miltä karavaanielämä tuntuu esimerkiksi vuokraamalla matkailuauto kahdeksi viikoksi. Parissa viikossa omat tarpeet tulevat hyvin esille, ja huomaat myös, kasvaako kaipuu tien päälle loman jälkeen entisestään.

Moniin tärkeisiin asioihin kiinnittää huomiota vasta silloin, kun pääsee viettämään todellista leirielämää matkakulkineen kanssa. Millainen pohjaratkaisu on omiin tarpeisiin käytännöllisin – tarvitaanko paljon säilytystilaa, pitäisikö kylpyhuoneen ja WC:n kuitenkin olla erillisissä tiloissa ja oliko matkakeittiössä tarpeeksi tilaa perheen kokille?

Lisäksi muun muassa nukkumisjärjestelyihin ja oleskelutilan tarpeeseen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä myös niiden osalta erilaisia ratkaisuja on olemassa useita. Matkailuautoa voikin ajatella tavallaan niin kuin kotia: paljonko ajoneuvossa viettää aikaa, montako henkilöä siinä matkustaa ja asuu, mitkä asiat ovat kenellekin tärkeitä ja millaista elämää tien päällä tahtoo viettää.

Jos kaipuu tien päälle on ja pysyy, ja automatkailusta tulee tapa, on oman ajoneuvon hankkiminen on hyvä ratkaisu. Hankitun kokemuksen pohjalta kannattaa miettiä, millainen matkailuajoneuvo voisi olla käytännöllisin valinta omalle matkaseurueelle. Näppärästä retkeilyautosta saa hyvin vaikkapa pienelle taloudelle ainoan ajoneuvon, matkailuautoista löytyy eri malleja ja kokoja alkoviautoista suuriin integroituihin maanteiden kuninkaisiin, ja matkailuvaunuissakin on vaihtoehtoja moniin eri tarkoituksiin.

Suuri matkailuauto maantiellä.

Matkailuautojen kirjo on valtava. Suuri maantieristeilijä on komea näky tien päällä.

Erilaisia tapoja ryhtyä automatkailijaksi

Jos matkailuauton omistamiseen liittyvät haasteet pistävät kapuloita rattaisiin, kannattaa tutustua uusiin vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, jotka tarjoavat apua omistamisen ohella tuleviin haasteisiin. Kaupungissa asuvalla voi olla hankaluuksia löytää kausisäilytykseen sopivaa paikkaa ajoneuvolle. Kausittainen matkailuauton huoltaminen saattaa tuntua vaativalta ja tarvittavat vakuutuksetkin tulisi hoitaa kuntoon. Olet saattanut myös huomata, että ajoneuvolle on oikeastaan käyttöä vain kesälomien aikana, ja ajokki odottelee toimettomana pihassa suurimman osan vuodesta.

Best-Caravan on aikana tuonut markkinoille uusia palveluita, jotka tarjoavat ratkaisuja ajoneuvon omistamiseen liittyviin haasteisiin. Jos upouuden matkailuauton hankkiminen kiinnostaa, kannattaa tutustua matkailuauton leasing -palvelu Best Leasingiin. Best Leasingilla pääsee helposti ja nopeasti tien päälle, eikä kausisäilytyksestä, huolloista tai vakuutuksista tarvitse huolehtia itse, sillä ne sisältyvät leasingsopimuksen maksuserään.

Tiedätkö jo, että tahdot ryhtyä karavaanariksi, mutta itselle sopivan ratkaisun löytäminen tuntuu haastavalta? Mikäli automatkailu ja oikean ajoneuvon etsiminen herättävät kysymyksiä, ole yhteydessä Best-Caravanin asiantunteviin ajoneuvomyyjiin verkkosivujen chatin tai yhteydenottolomakkeen avulla. 

Päivitetty: 6.7.2022