Hyppää sisältöön

Suuri elämänmuutos – viihdemaailmasta asumaan retkeilyautoon

Saara ja Meri Aalto tekivät suuren elämänmuutoksen ja muuttivat asumaan retkeilyautoon vaihtaen upeat hotellit ja punaiset matot yksinkertaiseen ja hitaaseen elämäntyyliin. Lue blogista, miten ”luksuselämään” tottuneesta laulajasta ja hänen managerivaimostaan tuli retkeilyautossa asustavia, hitaan elämän puolestapuhujia.
|
Kuvat: Saara Aalto, Meri Aalto

Koronapandemia muutti elämän prioriteetteja

Minusta ja managerivaimostani Meristä ei pitänyt tulla retkeilyautoilijoita. Ajatus ei rehellisesti ollut käynyt mielessämmekään, emmekä tienneet aiheesta yhtään mitään. Matkusteluun olimme toki tottuneet. Muutama vuosi sitten suorastaan elimme matkalaukut kädessä laulajan urani takia. Asuimme Lontoossa, reissasimme Lontoo-Helsinki väliä säännöllisesti ja lensimme ympäri Eurooppaa tehden haastatteluja ja esiintymisiä. Kävimme hienoissa tapahtumissa aina ykköset päällä, nautimme lentokenttien VIP-loungeista ja yövyimme upeissa hotelleissa.

Esiintymässä ja edustushommissa Miss Suomi-tapahtumassa vuonna 2022.
Vaatekaappimme on aina pursuillut näyttävistä vaatteista. Muutettuamme asumaan retkeilyautoon minimalistinen elämäntyyli on ollut mahtava uusi haaste.

Emme tienneet retkeilyautoilusta yhtään mitään. Kävimme hienoissa tapahtumissa aina ykköset päällä, nautimme lentokenttien VIP-loungeista, yövyimme ihanissa hotelleissa… mutta uskokaa tai älkää; luksuselämäänkin voi kyllästyä.

Tätä tapahtui viikosta ja vuodesta toiseen, ilman taukoja tai kunnollisia lomia. Ja uskokaa tai älkää; vaikka toteutimmekin silloista unelmaamme, tällaiseen kiireiseen luksuselämäänkin voi väsyä ja kyllästyä.

Hitaampi elämäntyyli alkoi houkutella

Maailma pysähtyi keväällä 2020 ja elämäntyylimme muuttui kerta heitolla. Aina täpötäynnä ollut kalenteri tyhjeni täysin. Yhtäkkiä elimme hidasta elämää, jossa oli aikaa syödä pitkiä aamupaloja ja tuijotella kotimme ikkunasta avautuvia kauniita maisemia. Se tuntui hyvältä, eikä hektiseen oravanpyörään palaaminen enää houkutellut. Olimme saaneet maistaa vapautta ja siitä emme enää olleet valmiita päästämään irti. 

Vielä muutama vuosi sitten elämäni pyöri pelkästään laulajan urani ympärillä. Tässä tunnelmaa omalta Hartwall Areenan keikaltani vuodelta 2017. Kuvaaja Ville Paasimaa.

Yhtäkkiä elimme hidasta elämää… ja se tuntui hyvältä.

Oli aika luoda uusi elämäntyyli, jossa olisi tilaa kuunnella intuitiota – fiilistellä sitä, mitä milloinkin tekee mieli tehdä. Elämäntyyli, jossa ei ole tiukkoja aikatauluja. Elämäntyyli, joka sisältää paljon lepoa ja palautumista ja jossa ehtii huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Elämäntyyli, joka tuntuu omannäköiseltä vapaudelta.

Olimme valmiita seuraavaan suureen seikkailuun

Päätin tehdä enää vain pienen määrän keikkoja, ja rinnalle tuli meidän yhteinen online-yrityksemme, joka tarjoaa mm. laulunopetusta netissä. Se olisi työ, jota voisin tehdä missä vaan ja milloin vaan, omien aikataulujeni mukaan. Mahtavaa! 

Vuonna 2020 maailma pysähtyi ja yhtäkkiä meillä oli aikaa vain olla ja tuijotella uuden Suomen kotimme pihasta avautuvia kauniita maisemia. Emme halunneet enää palata entiseen hektiseen oravanpyörään.

Kolmen vuoden ajan rakensimme elämäämme uudestaan. Teimme paljon henkistä työtä sen eteen, että uskaltaisimme päästää irti entisistä tavoistamme ja tottumuksistamme. Vaikeaa oli päästää irti siitä egon äänestä, joka sanoo, että on hullua luopua saavutetusta ulkoisesta menestyksestä: “Ethän sinä nyt voi päästää irti kiireen tuomasta tärkeyden tunteesta, punaisista matoista ja jännittävästä matkalaukkuelämästä.” Mutta vähitellen äänet hiljenivät ja pian olimme valmiita elämämme uuteen suureen seikkailuun.

Innostus karavaanielämään lähti dokumenttisarjasta

Katsoimme Merin kanssa keväällä 2023 YLE:n dokumenttisarjaa ”Vanlife”. Rehellisesti sanottuna, Meri oli kiinnostuneempi kuin minä, mutta päätin antaa sarjalle mahdollisuuden. Heti ensimmäisen jakson loputtua katsoimme toisiamme sama ajatus mielessä: ”Tuohan olisi ihan meidän juttu!”

Emme osanneet päättää, missä asua ja minne muuttaa. Retkeilyautoelämä ratkaisi tämänkin haasteen. Voisimme asua, missä milloinkin haluaisimme. 

Ajatus siitä, että pystyisimme matkustamaan omaan tahtiin, oma sänky ja tavarat mukanamme, ajaa minne sydän vie, nauttia auringosta, kauniista maisemista ja ulkoilmasta, tuntui juuri siltä, mitä olimme kaivanneet. 

Rauhallisempi elämäntyyli on auttanut minua löytämään uuden yhteyden luontoon. Pandemian myötä oli vihdoin aikaa tutkia metsäpolkuja Lilli-koiran kanssa ja aika ja tila inspiroikin lopulta myös muuttamaan asumaan retkeilyautoon.

Tiesimme myös, ettemme halunneet jäädä täysin paikalleen Suomeen Lontoon vuosien jälkeen, mutta emme olleet osanneet päättää, missä asua ja minne muuttaa. Retkeilyautoelämä ratkaisisi tämänkin haasteen. Voisimme asua missä milloinkin haluaisimme. Uuden elämän palaset alkoivat loksahtaa kohdalleen.

Best Caravanista kumppani aloitteleville karavaanareille

Meidän perheessämme unelmia lähdetään toteuttamaan saman tien, ja Meri ryhtyikin heti etsimään sosiaalisesta mediasta tilejä, jotka kertoivat retkeilyautoelämästä.

Retkeilyautotilejä selatessaan, Meri törmäsi Best Caravan -yritykseen. Hän bongasi heti yrityksen sloganin ”Määränpäänä vapaus”, ja valinta oli selvä. Kun arvomaailmat kohtaavat, ei lopputuloksesta voi tulla muuta kuin mahtava!

Best Caravanilta saimme hyvää palvelua ja kaikki toiveemme otettiin niin hyvin huomioon, että saamamme retkeilyauto on parempi kuin osasimme edes kuvitella!

Retkeilyautoksemme valikoitui pieni ja ketterä, mutta erittäin tilava Challenger X 250 Open Edition, jossa säilytystilaa on runsaasti. Matkaan mahtuu paljon vaatteita ja jopa piano!

Ensimmäisen yhteydenoton ja yhteistyöstä sopimisen jälkeen olimmekin pian jo katsomassa retkeilyautovaihtoja Best Caravanin Hyvinkään liikkeessä. Muutamien mutkien jälkeen kohtalo johdatti meidät yhteen Challenger X 250 -retkeilyauton kanssa.

Älä anna epätietoisuuden estää tekemistä!

Ennen ensimmäistä reissua, päässä pyöri paljon kysymyksiä. “Osataanko me ajaa niin isoa autoa? Miten kaikki toimii teknisesti? Miten vedet, suihkut ja vessan tyhjennykset tapahtuvat? Voiko retkeilyauton ahtaus ahdistaa? Onko kahden naisen turvallista nukkua tien päällä? Mistä edes löydämme yöpaikat? Minne me edes menemme?”

Epätietoisuudesta huolimatta olimme todella innoissamme tulevasta reissusta. Onneksi olimme jo viime vuosien aikana siirtäneet työmme lähes täysin nettiin, joten olimme vapaita lähtemään heti, kun liikkuva kotimme saapuisi tehtaalta.

Kun se päivä vihdoin koitti, kurvasimme auton pihaamme, pakkasimme auton (tarkkaan mietittyjen pakkauslistojen avulla, joita olimme jo pitkään suunnitelleet) ja lähdimme reissuun! Ensimatkallamme suuntasimme heti ulkomaille Euroopan halki kohti Etelä-Espanjaa. 

Syksyllä 2023 muutimme asumaan retkeilyautoon ja teimme ensimmäisen reissun. Kuvassa olemme ihastelemassa Etelä-Ranskan upeita maisemia. Lilli-koirakin on nauttinut suunnattomasti uusista lenkkipoluista ja seikkailuista, joihin retkeilyauto on meidät vienyt.

Asumaan retkeilyautoon – unelmiin kannattaa tarttua heti, eikä myöhemmin

Meidän perheessämme on tapana toteuttaa unelmat heti, eikä ”sitten kun…”. Reissufilosofiamme onkin: unelmia kohti – vaikka jännittää (No Fear!). Olemme nimittäin huomanneet, että oikeaan paikkaan päätyy, kun uskaltaa olla itselleen rehellinen siitä, mitä elämältään haluaa. Ja kokemuksemme on osoittanut, että kun lähtee ottamaan pieniäkin askelia unelmia kohti, huomaa jo pian päässeensä perille. 

Tärkeintä on aloittaa. Unelmamme retkailyautoelämästäkin lähti liikkeelle pelkästä ideasta ja pienin askelin teimme töitä sen toteuttamiseksi. Ensimmäinen matka sujui niin hyvin, että olemme jo ottaneet seuraavan rohkean askeleen – aiomme muuttaa talvikaudeksi asumaan retkeilyautoon ja suunnata Espanjaan!

Jos jonkin neuvon voimme antaa aloitteleville karavaanareille, on se tämä: unelmat kuuluvat tähän hetkeen, eivätkä kaukaiseen tulevaisuuteen. Lähde toteuttamaan omannäköistä elämää rohkeasti.

Terkuin,
Saara ja Meri

______________

Voit seurata Saaran ja Merin retkeilyautoelämää sekä muita seikkailuja Instagramista @saaraaalto ja @iammeriaalto. 

Tutustu Teiden tietäjiin Saara ja Meri Aaltoon, heidän reissufilosofiaansa sekä pariskunnan karavaanisuunnitelmiin tulevalle keväälle.

Jos ajatus matkailuautoilusta Etelä-Espanjassa rupesi kutkuttamaan, kannattaa myös lukea karavaanarien kokemuksia arjesta matkailuautossa Aurinkorannikolla.

Päivitetty: 24.1.2024