Edellisessä Nomadielämää-blogissa aloitimme matkan Oulangan kansallispuiston Karhunkierroksella Kuusamossa, ja annoin vinkkejä siitä, miten etätyön avulla retkeilyn sekä karavaanielämän voi yhdistää. Tässä blogissa kerron lisää Karhunkierroksen vaellusreiteistä, joiden poluilla ajatukset taatusti pääsevät tuulettumaan. Ja mahtuupa joukkoon pari vinkkiä niin retkiruokailuun kuin yleisemmin Kuusamossa retkeilyynkin. Anna sykkeesi tasaantua, hengitä syvään ja reissu voi jatkua.
Usein vaelluksessa voi tulla vauhtisokeus ja kaikki mahdollinen täytyy nähdä kerralla. Juumassa voi kuitenkin ottaa rennosti ja antaa sykkeen laskea. Juumassa nimittäin sijaitsee Pienen Karhunkierroksen aloituspiste, josta tavoittaa kaikki Oulangan maisemat lyhyiden retkien muodossa. Ei siis tarvitse ottaa stressiä aikatauluista tai paikasta toiseen matkailuautolla ajelusta. Tiesitkö, että maailman suurin matkaopassivusto, Lonely Planet, on nimennyt Oulangan Kansallispuiston yhdeksi maailman parhaimmista kansallispuistoista?
Aloitimme Pienen Karhunkierroksen leiriytymällä matkailuautolla Juuman läheisyyteen retkeilyalueelle. Pysäköintipaikkoja löytyy Juumaan vievän tien päästä, sekä pari sataa metriä ennen sitä. Saatuamme auton parkkiin alkoi retken valmistelun tärkein osa eli tietenkin eväiden pakkaus. Teeveden kiehuessa voileivät ja grilliherkut olivatkin jo löytäneet tiensä reppuun. Vedimme vain lämpimät vaatteet päälle ja suuntasimme metsäpoluille kohti Niska- ja Myllykoskea.
Vaikka valokuvaajan ammatissa luonto ja työ usein kietoutuvat yhteen, palaan aina mielelläni metsään ihan vain oleskelemaan – siellä kävely on minulle parasta vastalääkettä työlle ja antaa paljon voimia uusiin haasteisiin. Olen havainnut, että metsässä ollessani jo kymmenessä minuutissa verenpaineeni alkaa laskea ja pulssini tasoittua, ja jo parinkymmenen minuutin jälkeen tunnen mielialani kohoavan ja mieleni rauhoittuvan. Etenkin vedessä on sitä jotain, ja siksi Karhunkierroksen vaellusreiteistä hienoimpia ovat jokia ja koskia seurailevat polut sekä niitä ylittävät riippusillat. Ensimmäinen koskemme, Kitkajoessa virtaava Niskakoski, tuli vastaan jo alle kilometrin vaelluksen jälkeen Juuman pysäköintipaikalta.
Matkamme Niskakoskelta jatkui kohti noin kilometrin päässä pauhaavaa Myllykoskea. Koski on yksi Karhunkierroksen vaellusreiteistä vaikuttavin maisemaltaan. Virtaavaa vettä katsellessa tuntee luonnon valtavan voiman, ja omat huolet asettuvat mittasuhteisiin. Aivan kosken päälle ulottuvalta “terassilta” voi ihastella vettä lähietäisyydeltä.
Vaeltamisen lisäksi myös ruoanlaitto metsässä on oma meditatiivinen aktiviteettinsa. Onneksi Myllykosken terassin vierestä löytyy myös nuotiopaikka, polttopuita sekä wc. Ei muuta kuin tulen tekoon, ja syksyinen piknik on valmis. Tässä on meidän vakioresepti, joka maistuu erityisen hyvältä nuotiolla valmistettuna:
Ruokailun jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa vatsa mukavan täynnä noin puolentoista kilometrin päässä sijaitsevalle Jyrävän vesiputoukselle. Vinkkivitonen: jos Myllykoskelta haluaa oikaista lyhyempää tietä suoraan Jyrävälle, kannattaa valita riippusillan vierestä kulkeva reitti niin, että Myllykosken riippusilta jää vasemmalle puolelle. Jos taas haluaa kulkea kahdeksan kilometriä pitkä maisemareittiä, kannattaa riippusilta ylittää normaalisti.
Jyrävä on yksi Suomen suurimmista vesiputouksista. Putous syntyy, kun vesimassat puristuvat kapean väylän läpi ja putous pitääkin nimensä mukaan kovaa jyrinää, jonka kuulee jo satojen metrien päähän. Rannassa on paljon puita, joiden varaan on täydellistä ripustaa riippumatto. Myös jälkiruoka maistuu riippumatossa köllötellessä, ja siihenkin meiltä löytyy erinomainen resepti.
Suut makeana lähdimme hyvissä fiiliksissä paluumatkalle. Takaisin vaeltaessa tuli kuitenkin niin lämmin, että pulahdin veteen Juuman pysäköintipaikan viereiseltä rannalta. Kylmään järveen jäivät reissun pölyjen lisäksi viimeisetkin turhat huolenaiheet, ja hyvän olon tunne levisi koko kroppaan. Viileän kylvyn jälkeen tuntui extra hyvältä päästä luotettavan matkakumppanimme Challenger Road Edition V 217 Premium -matkailuauton lämpöön.
Päätitkö sinäkin lähteä rentoutumaan Kuusamon metsiin? Hienoa! Tässä muutama tietäjät löytää -vinkki, jotta reissusi olisi mahdollisimman sujuva.
Karhunkierroksen vaellusreiteistä suurin osa on selkeästi merkittyjä, vessoja on parin kilometrin välein, nuotiopaikoilla on Metsähallituksen puolesta puita – ja maisemat ovat tietysti eeppiset. Suosittelenkin varaamaan retkikohteiden valloitukseen vähintään viikon verran aikaa, sillä nähtävää on paljon.
Jos retkeilyn jälkeen haluaa pienen hemmotteluhetken, kannattaa suunnata matkailuauto kohti Juuman, Oulangan tai eteläisemmän Hossan leirintäalueita ja varata sieltä saunavuoro. Niille, joille loppusyksyn järvet ovat hieman turhan viileitä, löytyy muitakin vaihtoehtoja: Kuusamon Tropiikin kylpylä tai uimahalli Kuusamon keskustassa.
Leirintäalueilla voi yöpyä, mutta alueelta löytyy myös monia ihania puskaparkkeja. Kuten kansallispuistossa yleensäkin, myös Kuusamossa täytyy ottaa etukäteen selvää puskailun säännöistä. Esimerkiksi Juuman pysäköintipaikalla yöpyminen matkailuautossa oli kielletty syksyllä suurista kävijämääristä johtuen, joten käytimme Park4Night-sovellusta uuden paikan etsimiseen.
Hyvää Kuusamon reissua!
__________
Tutustu lisää Suomen parhaisiin luontokohteisiin tietäjät.fi -sivustolla ja käy jakamassa meille omasi.
Haaveiletko matkailuauton kokeilemisesta tai ostamisesta? Best-Caravanin kautta voit vuokrata tai ostaa oman matkailuauton – mikä vain sopii parhaiten viemään kohti omannäköistä vapauttasi. Tutustu eri vaihtoehtoihin Best-Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan matkakodin valintaan.