Hyppää sisältöön

Ruskamatkalla – Riisitunturin reitit sopivat syksyn väriloiston ihasteluun

Lähdössä ruskamatkalle? Suomen eteläisimpiin tuntureihin kuuluva Riisitunturi on nappivalinta syksyn upean väriloiston ihasteluun. Helposti saavutettavissa oleva Riisitunturin kansallispuisto tarjoaa eritasoisia patikointireittejä ruskaretkille ja harrastusmahdollisuuksia moneen makuun.
|
Kuvat: Raul Fall
Riisitunturin huipulta on upeat maisemat horisonttiin.

Riisitunturin reitit houkuttelevat eri tasoisia patikoijia poluilleen ympäri vuoden, mutta ruska-aikaan tunturimaisemat ovat täysin vertaansa vailla. Raul ja Sanna Fall lähtivät ruskamatkalle pohjoiseen Hymer B 704 SL -matkailuautollaan ja ottivat ensitöikseen tavoitteeksi kiipeämisen Riisitunturin huipulle. Video- ja valokuvauksen parissa työskentelevälle Raulille Riisitunturi oli ennestään tuttu talviselta kuvausmatkalta, jonka seurauksena odotukset myös syksyn maisemille olivat korkealla.

 

Riisitunturin lähtöpisteeltä pääsee useille eri pituisille ja tasoisille reiteille tunturin luontoon. Tunnetuimmat Riisitunturin reitit ovat Riisin rääpäsy ja Riisin rietas -nimiset rengasreitit ja ne sopivat hyvin päiväretkiksi. Suosittujen rengasreittien lisäksi lähtöpisteeltä pääsee myös muille patikointireiteille.

Raul ja Sanna kiersivät Riisin rääpäsyn, jonka alle viiden kilometrin pituisella reitillä tunturin luonto ja maisemat näyttäytyvät monipuolisesti. Katso yllä oleva video Raulin ja Sannan patikoinnista ruskan väreihin verhoutuneen Riisitunturin huipulle.

Riisin rääpäsy on suosittu maisemareitti

Riisin rääpäsy -rengasreitti on 4,3 kilometriä pitkä ja vie retkeilijältä arviolta 2-3 tuntia. Helppo reitti sopii niin lapsiperheilleen päiväreissuksi kuin kovakuntoisen tunturitreeniksikin. Vaikka suosittu reitti kuulostaakin matkaltaan lyhyeltä, pääsee sen varrella tutustumaan tunturin luontoon ja maisemiin erittäin monipuolisesti. 

Aidattu tapionpöytä Riisitunturilla Riisin rääpäsy -reitin varrella.

Tapionpöytä, eli pöytäkuusi, muodostuu usein joko mutaatiosta tai nuoren kuusen menettäessä latvansa.

Raul ja Sanna suuntasivat Riisin rääpäsylle heti aamutuimaan yövyttyään puskaparkissa Riisitunturin lähtöpisteen parkkipaikalla. Riisitunturin lähtöpisteelle vievä tie on hyvässä kunnossa ja parkkipaikalle pääsee ongelmitta kookkaammallakin matkailuautolla. Alkumatka kohti Riisitunturin huippua kulkee tuuheassa kuusimetsässä ja maisemaosuutta odotellessaan voi tutkia, mitä erikoisuuksia metsästä löytyy. Vastaan tulee ainakin tapionpöytä, eli latvaton kuusi, joka on alkanut kasvaa vaakasuunnassa. Muinoin tapionpöydät ovat toimineet uhripaikkoina!

Tarkkasilmäinen huomaa, että kuusenoksilla roikkuu paljon naavaa. Naava kertoo ilman olevan puhdasta – hengitä siis syvään ja nauti raikkaasta tunturi-ilmasta. Huipun lähestyessä kuusimetsä harvenee ja lopulta päättyy vaihtuen karuun tunturikasvillisuuteen. Upeat maisemat Kitkajärvelle päin paljastuvat metsän takaa ja paranevat entisestään huipulle noustessa. Ruskan värjäämän maiseman lisäksi myös maaruska on kaunis: mustikanvarvut hohtavat punaisina, vaikkei aurinko paistaisikaan.

Raul ja Sanna istuvat Riisitunturin huipulla penkillä rankan nousun jälkeen.

Ylämäkeen puuskuttamisen jälkeen on mukava istahtaa hetkeksi penkille.

Huipulla on penkki, jossa nousun jälkeen voi huilia ja syödä vaikka evästä. Huipun jälkeen Riisin rääpäsy lähtee laskeutumaan takaisin kohti lähtöpistettä. Paluumatkalla kannattaa tutustua vastaan tulevaan Riisitunturin autiotupaan, jossa evästauon voi pitää sisätiloissa. Jos mukana on grillattavaa, on autiotuvalla mainio tulentekopaikka. Makkaratikutkin löytyvät valmiiksi tuvan puolesta.

Ikkunalampi Riisitunturilla yhdistyy kaukana siintävään maisemaan.

Näyttää siltä kuin Ikkunalammen ja Kitkajärven välissä olisi vain pieni maakaistale.

Riisin rääpäsy johdattaa kulkijan vielä upeiden suovillojen koristamien rinnesoiden läpi kuuluisalle Ikkunalammelle. Tietystä kuvakulmasta katsottuna Ikkunalampi näyttäisi yhdistyvän kaukana siintävään Kitkajärveen, vaikka korkeuseroa todellisuudessa on melkein 200 metriä. 

Raul ja Sanna varustautuivat Riisin rääpäsylle kevyin varustuksin. Mukana kannattaa olla muun muassa vaihtovaatetta, sillä syksyisessä säässä huipulla käy kolea viima. Raulille kuoritakki tuli tarpeeseen, kun kuusimetsän jälkeen puut eivät enää suojanneet tuulelta. Eväitä ja iso juomapullo on hyvä olla mukana, sillä nousu huipulle vaatii kyllä veronsa. Lisäksi pariskunnalla oli mukanaan muutamia helposti mukana kulkevia kuvaustarvikkeita.

Sanna kipuaa kohti Riisitunturin huippua. Kevyt varustus helpottaa kiipeämistä.

Kevyellä varustuksella ylämäkeen kiipeäminen on mukavampaa. Mukana on vain eväät, vaihtovaatetta ja muutamat kuvaustarvikkeet.

Riisin riettaalla retkeilet omassa rauhassa

Riisin rääpäsy on suosittu reitti kompaktin pituutensa ja monipuolisen maisematarjonnan vuoksi. Mikäli kuitenkin kaipaa metsässä samoilua omassa rauhassa ja pidemmän kaavan kautta, kannattaa reitiksi valita 10,7 kilometrin pituinen Riisin rietas -rengasreitti.

Riisin riettaan kiertää noin 4-5 tunnissa ja sen maasto on haastavampaa kuin Riisin rääpäsyn. Riisin rietas erkanee omaksi reitikseen Riisitunturin huipulta, josta se lähtee kuljettamaan patikoijaa tunturin rinnettä alas kohti Uusilammen laavua. 

Suovilloja Riisitunturin rinnesuolla.

Syksyisin suovillat koristavat Riisitunturin rinnesoita.

Laavulta Riisin rietas vie pitkospuita pitkin kohti Nuolivaaraa, jonka rinteille tie nousee. Rinteiltä voi ihastella muun muassa upeita rinnesoita. Vaaran rinteiltä reitti laskeutuu Nuolivaaran ja Riisitunturin välissä sijaitsevalle suurelle suoalueelle. Pitkospuiden varrella vastaan tulee myös ikivanhoja hirsirakennuksia.

Suoalueelta alkaa jälleen nousu Riisitunturille. Nousu on tässä kohtaa jyrkkä ja taukoa kapuamisesta voi pitää Soivun laavulla, josta löytyy nuotiopaikka sekä käymälä. Tällä puolella Riisitunturia maisemat avautuvat Nuolivaaralle metsä- rinnesuo- ja järvimaisemiin. Huipulla Riisin rietas kohtaa Riisin rääpäsyn, mutta jatkaa paluuta lähtöpisteelle eri kautta. Mikäli Ikkunalampi on nähtävyyksien listalla, poikkea tässä vaiheessa Riisin rääpäsyn reitille.

Riisitunturin reitit ovat täynnä upeita maisemia.

Riisin riettaalle kannattaa varautua luonnollisesti säänmukaisella varustuksella, mutta erityisesti myös vedenkestävillä ja vaellukseen sopivilla kengillä, sillä ajoittain haastava maasto on rinnesoiden vuoksi välillä hyvinkin kosteaa. Mukaan kannattaa ottaa myös vessapaperia, sillä se ei kuulu käymälöiden varustukseen.

Riisitunturin reitit ja harrastusmahdollisuudet

Riisitunturin kansallispuisto on monipuolinen luontokohde ja suosittujen rengasreittien lisäksi reittivaihtoehtoja löytyy pikaisesta vierailusta parin päivän vaellukseen. Pikaisen katsauksen tahtova voi patikoida suoraan Riisitunturin autiotuvalle, jonne lähtöpisteeltä on matkaa 1,5 kilometriä. Myös huipulle voi kavuta kiertämättä rengasreittiä, jolloin matkaa lähtöpisteeltä huipulle kertyy 1,7 kilometriä.

Riisitunturin reitit opaskyltissä.

Riisitunturin lähtöpisteeltä pääsee useille reiteille kansallispuistoon.

Mikäli halajaa pitkän kaavan patikkareissulle, on yhtenä vaihtoehtona Riisitunturin reitti, jossa matkaa Riisitunturin lähtöpisteeltä reitin päätepisteeseen on 26 kilometriä. Reitille saakin varata 1-2 päivää ja yöpymisvarusteet.

Patikoinnin lisäksi Riisitunturi sopii myös muuhun harrastamiseen. Riisitunturi on vuodenajasta riippumatta upea valokuvauskohde – maisemat, kasvillisuus ja esimerkiksi linnut ovat suosittuja kuvauskohteita. Tunturialue on myös mainiota marjastus- ja sienestysaluetta. Talvisin Riisitunturilla kulkee merkittyjä hiihtoreittejä ja kävelyreitit sopivat hyvin lumikenkäilyyn. Myös tähtien ja revontulien tarkkailuun pimeä tunturi on erinomainen paikka.

Riisitunturin reitit ovat vilkkaimmillaan päiväsaikaan – erityisesti Riisin rääpäsyllä voi olla hyvinkin runsaasti ruskan ihastelijoita. Jos haluat kulkea omassa rauhassa kannattaa tunturiin suunnata auringonnousun aikaan tai ennen hämärän tuloa. Riisitunturin lähtöpisteen pysäköintialue on tilava ja siellä saa yöpyä matkailuauton kanssa. Raulin ja Sannan tapaan pysäköintialueelle voi olla viisasta suunnata jo edellisenä iltana, jolloin patikoimaan pääsee helposti vaikka heti heräämisen jälkeen.

Oletko kiinnostunut automatkailuharrastuksen aloittamisesta? Best-Caravanin verkkosivuilla voit tutustua muun muassa matkailuajoneuvojen vuokraukseen ja matkailuauton leasingiin. Jos mielessä on oman ajoneuvon hankinta, tutustu valikoimassa oleviin matkailuautoihin, retkeilyautoihin ja matkailuvaunuihin.

Päivitetty: 5.9.2023