Hyppää sisältöön

Opas ja vinkkejä matkailuautoiluun – Matkailuautoilun ABC #3

Miten varmistetaan onnistunut matka hyvän suunnittelun avulla? Luo tässä jaettujen vinkkien turvin itsellesi tsekkilistat, joiden kanssa matkanteko sujuu kuin leikki. Matkailuauton ABC -blogisarja on tehty niin aloittelevan matkailuautoilijan kuin konkarikaravaanarinkin tarpeisiin.
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Matkailuautoilu on hauskaa ja sujuvaa, kunhan perusasiat ovat hallussa ja auton käsittely tuntuu tutulta. Tästä blogista löydät käytännönläheisiä vinkkejä matkailuautoiluun. Jos reissuun lähtö tuntuu jännittävältä, voi matkaa suunnitella etukäteen niin, että osaa toimia matkailuauton kanssa eri tilanteissa tien päällä, leiriytyessä kuin kotiin lähtiessäkin. Blogi sopii pikaoppaaksi ensimmäistä kertaa matkailuauton kanssa reissaaville, mutta myös muistinvirkistykseksi omat rutiinit ja tavat jo kehittäneille konkarikaravaanareille. 

Aloittelevan karavaanarin kannattaa harjoitella auton ajoa aukealla alueella ja varmistaa, että tietää miten auto kääntyy ja kuinka sen koko tulee huomioida käännöksissä.

Ennen matkaan lähtöä

Ennen ensimmäiselle matkalle lähtöä kannattaa harjoitella matkailuauton käsittelyä esimerkiksi ison marketin parkkipaikalla. Matkailuautoissa on usein korkeutta ja pituutta enemmän kuin muissa autoissa, mikä on hyvä huomioida harjoittelussa. Monessa matkailuautossa on myös pitkä peräylitys eli taka-akselin jälkeinen osa: jyrkissä nopeissa nousuissa perä saattaa ottaa kiinni maahan, jos ylitys on pitkä. Apukuskilla onkin usein iso rooli varmistamassa ulkona, ettei auto osu mihinkään ja parkkeeraaminen onnistuu hyvin. Myös peruutus- ja 360 asteen kamera ovat avuksi matkailuauton hallinnassa.

Tarkista että kaikki on valmiina lähtöön

Kannattaa valmistella tsekkauslista kaikista tärkeistä asioista, jotka on tarkistettava aina ennen liikkeellelähtöä. Listasi voi näyttää esimerkiksi tältä:

  • Sulje katto- ja sivuikkunat 
  • Siirrä irtonaiset tavarat pöydiltä kaappeihin ja sulje kaappien ovet sisätiloissa
  • Sulje jääkaapin ja pakastimen ovet 
  • Aseta TV-antenni ala-asentoon
  • Nosta tukijalat ylös
  • Irrota autosta virtakaapeli ja laita se takakonttiin
  • Lastaa kaikki kalusteet takatalliin ja kiinnitä ne huolellisesti ajon ajaksi
  • Jos olet laittanut auton seisontaan, muista ilmoittaa Traficomille ajoneuvon liikennekäyttöönotto

Välttämättömyydet tien päällä

Muista myös tarkistaa, että matkailuautosta löytyy kaikki välttämättömät tarvikkeet, joita saatat tarvita reissun aikana. Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • 25 metrin pituinen virtajohto
  • Virtajohdon adapteri normaaleille pistokkeille
  • Vesiletku sekä liittimet vesiletkuun
  • Ajokiilat
  • Vatupassi (pieni riittää)
  • Kaasupullot 
  • Tarvittavat kaasuliittimet ja -letkut (jos sinulla on kaasun ulosotto)
  • Palovaroitin, jauhesammutin sekä ensiapulaukku
  • Huomioliivit ja turvakolmio
  • Pieni valikoima työkaluja, esimerkiksi ruuvimeisseli, mattoveitsi, jakoavain, teippiä ym.

Lisämukavuutta ja helppoutta karavaanarille

Matkustus- ja asumismukavuutta voit lisätä esimerkiksi seuraavilla tarvikkeilla:

  • Kasetti-wc:n puhdistusaine, esim. Solbio
  • Muovinen kelakotelo virtajohdolle
  • Matto auton eteen
  • Etuteltta, markiisiseinät tai tuulensuojasermi
  • Terassipöytä ja -tuolit
  • Kahvin- tai teenkeitin
  • Astiasto
  • Ruoanlaittovälineet ja grilli
  • Lämpöpeite etuikkunaan
  • Kaasuhälytin
  • Jarrukiilat
  • Pyykinkuivausteline tai -naru ja pyykkipojat

AdBlue on tärkeä muistaa jos ajat Diesel-autoa. Sillä tankki löytyy usein bensatankin aukon vierestä.

Vinkkejä matkailuautoiluun – sujuvuutta tien päällä

  1. Älä koskaan aja väsyneenä! Tien päällä on tärkeää huomioida etenkin kuskin jaksaminen määränpäähän saakka, mutta myös muiden matkustajien mukavuus on olennaista. Katso etukäteen muutama levähdyspaikka reitin varrella. Matkailuautoilun hyvä puoli on siinä, että myös taukoja on helppo pitää. 
  2. Tarkista, että autossa on aina tarpeeksi polttoainetta niin, että pääset perille asti. Matkailuauto on iso este tien reunassa, mikäli polttoaine loppuu kesken.
  3. Muista myös AdBlue, uusien autojen dieselmoottoreissa käytettävä, päästöjä vähentävä lisäaine, joka neutraloi typenoksideja. Jos auto tarvitsee AdBlueta, on siinä sille erillinen tankki. Yleensä AdBluen täyttöaukko on polttoainetankin täyttöaukon läheisyydessä.
  4. Ajon aikana auton sisällä ei saa kävellä. Jos matka on pitkä, voikin olla fiksua tehdä eväät mukaan pieneen kylmälaukkuun, jonka saa sijoitettua käden ulottuville. Näin jos kuskilla on vielä ajohaluja mutta välipala maittaisi, on kylmälaukusta helppo napata pientä purtavaa.
  5. Hanki navigaattori, jos sellaista ei ole matkailuauton multimediasoittimessa – se helpottaa matkantekoa melkoisesti. Voit myös käyttää puhelimen karttasovellusta. Suosittelemme pakkaamaan mukaan varalle myös paperisen kartan tai kartaston, varsinkin ulkomaille suuntautuville matkoille. 

Leirintäalueilla tulee aina muistaa kanssaleiriytyjät. Parkkeeraa omaan ruutuusi ja levittäydy auton ulkopuolelle vain sen verran, kuin omalle ruudullesi mahtuu. Varmista myös että lähtiessäsi siivoat roskat pois.

Matkailuautolla leiriytyminen ja yöpyminen

Leirintäalueilla kirjaudu ensin sisään ja aloita sitten leirin pystytys. Tarkista, että et ole ihan kiinni naapuriautossa ja että olet sinulle osoitetussa paikassa. Varmista myös ajokiilojen ja vatupassin avulla, että auto on tasapainossa ja suorassa – näin nukkuminen on mukavampaa. Voit käyttää myös jarrukiiloja ajokiiloille ajon jälkeen, jotta matkailuauto ei pääse liukumaan alas ajokiiloilta. Jarrukiilat asetetaan niiden renkaiden taakse, joissa ei ole ajokiilaa.

Laita sähköjohto ensin autoon ja sitten tolppaan. Lähtiessä taas irrota ensin tolpasta ja sitten autosta. Sähköjohto pitää aina avata kelalta kokonaan irtonaiseksi, jottei johto lämpene ja aiheuta oikosulkua tai palovaaraa.

Veivaa alas tukijalat tai laske hydrauliset tunkit. Aina kun veivaat tukijalat alas, aseta veivi ohjaamoon polkimien päälle tai viereen. Näin huomaat ajoon lähtiessä, jos tukijalat meinaavat unohtua alas.  

Veivaa markiisi ulos ja kiinnitä se myrskyliinoilla. Markiisi kannattaa kiinnittää liinoilla aina, vaikka sää olisi tyyni: tällöinkin saattaa kuin tyhjästä ilmestyä yllättävä tuulenpuuska, joka tuhoaa niin markiisin kuin auton kyljet tai katon. Pienellä vaivalla voit säästyä isolta murheelta. Kotelomarkiisin jalat ovat taitettuina piiloon markiisin etureunaan. Avatessasi markiisia nosta jalat pois koloistaan ja säädä ne oikeaan pituuteen. Markiisin toinen pää asetetaan aina hiukan alemmas kuin toinen, jotta mahdollinen sadevesi valuu pois markiisin päältä. Mieti, kummalle puolelle sadevesi kannattaa ohjata.

Levitä matto ja kiinnitä se tarvittaessa maahan. Mattoihin löytyy kiinnityssarjoja, jolloin mattoon ei tarvitse tehdä reikiä. Joissain matoissa on purjerenkaat kiinnitystä varten. Nosta pöytä ja tuolit ulos ja keitä vaikka tulokahvit. Nyt on hyvä hetki nauttia määränpäähän (tai ainakin välietapille) saapumisesta.

Puskaparkissa tulee noudattaa alueen parkkeeraussääntöjä. Suomessa puskaparkkeilu on laillista, mutta leiriä ei kuitenkaan voi pystyttää ihan joka paikkaan. Älä parkkeeraa kenenkään yksityiseen pihaan! Muista tarkistaa, ettei esimerkiksi tanssilavan parkkipaikalla ole kieltokylttiä, joka kieltää yöpymisen matkailuautoilla.

Ulkoimailla reissatessa täytyy tarkistaa maakohtaiset puskaparkkisäännöt (wild parking). Puskaparkkipaikkoja voi helposti etsiä esimerkiksi Park4night-appilla.

Markiisi on tärkeä kiinnittää hyvin yllättävien tuulenpuuskien varalta.

Leirin purkaminen pois lähtiessä

Jokainen lähtö on aina erilainen, joten edessä oleva lähtö kannattaa käydä ajatuksella läpi ennen kuin hyppää toteutusvaiheeseen. Leirin purkamiseen menee yleensä aikaa, ja tarpeen vaatiessa sitä voi valmistella etukäteen. Esimerkiksi grillin ja ulkokalusteet voi laittaa takakonttiin jo edellisenä iltana, jos niitä ei tarvitse enää ennen lähtöä. Jos haluat tehdä todellisen äkkilähdön, pakkaa koko auto valmiiksi jo illalla ja starttaa suoraan aamulla. 

Hoidettavien tehtävien muistilista auttaa välttämään unohduksia:

  1. Tyhjennä kemiallinen kasetti-wc ja harmaat vedet niille tarkoitettuun paikkaan
  2. Tankkaa tarvittaessa raikasta vettä auton raikasvesisäiliöön.
  3. Jätä leiripaikka siistiksi seuraavaa reissaajaa varten.
  4. Käy maksamassa yöpyminen, jos et tehnyt sitä jo tullessasi.
  5. Muista myös palauttaa ilmoittautuessasi saamasi pysäköintiin oikeuttavat kyltit tai laput, jos ne eivät ole kertakäyttöisiä.

Leirin purkamiseen voi kulua yllättävän paljon aikaa – rupea siis pakkaamaan ajoissa, jotta kaikki tärkeät lähtövalmistelut tulee varmasti tehtyä.

Kotiin saapuminen ja matkailuauton säilytys

Jos auto jää seisomaan ilman käyttöä joksikin aikaa, on suositeltavaa siivota sieltä pois vaatteet, liinavaatteet, jääkaapin sisältö ja muut ruokatarvikkeet. Tämä kannattaa tehdä etenkin siinä tapauksessa, että autossa ei pidetä päällä pientä peruslämpöä. Muista jättää tuuletusikkuna raolleen, ettei autoon kerry kosteutta. Voit halutessasi hankkia myös kosteudenpoistajan. Jos taas valitset pienen peruslämmön ylläpitämisen autossa, ei kosteutta pääse muodostumaan niin helposti. 

Matkailuauto kannattaa jaksamisen ja ajan sallimissa rajoissa siivota aina, kun sen on tyhjentänyt. Näin seuraavaa reissua varten odottaa siivottu auto. 

Hanki autolle säilytyspaikka, jos et käytä matkailuautoa ympäri vuoden. Tällainen on suositeltavaa varsinkin talvikaudeksi – tässä vinkkejä matkailuauton talvisäilytykseen. On hyvä, jos säilytyspaikassa on päällä pieni peruslämpö. Muista kuitenkin aina jättää autossa joku luukku hieman raolleen tuuletuksen varmistamiseksi.

Mukavaa matkaa! Muista että liikenteessä karavaanari on kaikkien kaveri.

____________

Lue myös aiemmat Matkailuautoilun ABC -blogisarjan osat:

Kaikki ja vähän lisää matkailuauton lisävarusteista
Matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing?