Hyppää sisältöön

Matkailuauton, retkeilyauton ja matkailuvaunun talvisäilytys

Mietityttääkö, mihin voisit laittaa matkailuautosi, retkeilyautosi tai matkailuvaunusi säilytykseen talvikaudeksi? Paljonko sellainen edes maksaa? Nappaa tästä blogista vinkkejä matkailuauton talvisäilytykseen ja löydä itsellesi toimivin ratkaisu!
|
Kuvat: Eeva Pettersson

Matkailuauton, retkeilyauton ja matkailuvaunun talvisäilytys sijoittuu lähtökohtaisesti ajalle 1.10.–15.5. Matkailuajoneuvon talviteloille laittaminen on onneksi tehty yksinkertaiseksi, mutta vaatii onnistuakseen joitakin etukäteisvalmisteluja. Tässä blogissa kartoitetaan yleisimpiä vaihtoehtoja matkailuajoneuvon talvisäilytykseen, niihin liittyviä kustannuksia sekä annetaan hyvät ohjeet valmistautumiseen. Näillä vinkeillä pääset alkuun sinulle oikean tavan löytämisessä!

Matkailuvaunun ajaminen pieneen tilaan sisähalliin onnistuu kätevästi vaunun siirtäjällä, moverilla.

Mieti ensin näitä asioita, kun suunnittelet matkailuajoneuvon talvisäilytystä

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet vaativat ajoneuvojen omistajilta tarkkuutta ja huolellisuutta etenkin huollon ja säilytyksen suhteen. Kun talvisäilytyksen tekee kerralla kunnolla, ei keväällä ole vastassa yllätyksiä. Vuosihuollot taas voi ulkoistaa säännöllisin väliajoin esimerkiksi Best Caravanin osaavien asiantuntijoiden käsiin.

Ennen kuin ryhdyt toimeen talvisäilytyksessä, pysähdy käymään läpi tarjolla olevat vaihtoehdot ja vertaile niitä omaan tilanteeseesi. Haluatko säilyttää matkailuajoneuvon itse vai pyritkö löytämään sille vuokratilan? Mitä pitää ottaa huomioon, jos hoidat talviteloille laiton itse ja mitä vaihtoehtoja erilaiset yritykset tarjoavat karavaanareille? Mitä tämä kaikki maksaa?

Mieti etukäteen, mikä talvisäilytyksen muodoista sopisi matkailuajoneuvollesi ja tilanteeseesi parhaiten. Vaihtoehtoina ovat muun muassa:

  • Oma talli tai piha
  • Katos
  • Lämmin halli
  • Kylmä halli

Kaikki yllä mainitut vaihtoehdot vaativat erilaista valmistelutyötä ja kaksi viimeistä tuovat yleensä myös lisäkuluja.

Seuraavaksi käymme läpi, millaisia kustannuksia matkailuauton, retkeilyauton ja matkailuvaunun hallisäilytykseen liittyy sekä miten talvisäilytykseen kannattaa valmistautua – valitset sitten oman pihan tai vuokrapaikan.

Ihanteellisin säilytyspaikka matkailuvaunulle on lämmitetty hallitila.

Mitä matkailuauton talvisäilytys maksaa?

Mikäli sopivaa talvisäilytyspaikkaa ei löydy omasta takaa, on vuokraaminen hyvä vaihtoehto. Talvisäilytyksen hintaan vaikuttaa yleensä muutama tekijä: tapahtuuko säilytys ulkona vai sisätiloissa, onko tila kylmä vai lämmin, onko matkailuajoneuvon pituus 6,5 vai 9,5 metriä, onko vuokraaja yksityinen vai yritys sekä millä paikkakunnalla säilytys tapahtuu.

Ennen matkailuajoneuvon talvisäilytystä se kannattaa huoltaa.

Matkailuauton, retkeilyauton ja matkailuvaunun talvisäilytys ulkopuolisen toimesta on usein joko kuukausiperusteinen paikan vuokraus tai pakettihinta koko talvikaudelle. Koosta riippuen matkailuajoneuvon talvisäilytys maksaa keskimäärin:

  • Kylmässä hallissa n. 80–150 euroa/kk ja 350–650 euroa/kausi 
  • Lämpimässä hallissa n. 150–220 euroa/kk ja 650–900 euroa/kausi

Tämä toki vaihtelee paikkakunnasta riippuen. Yleensä pääkaupunkiseudulla saattaa olla hieman kalliimpaa kuin muualla Suomessa. Yli 9,5 metrin matkailuajoneuvojen omistajien kannattaa soittaa etukäteen ja tiedustella hintaa.

Kaikki ylimääräinen petivaatteista irtotavaraan kannattaa viedä talven ajaksi pois. Samalla tulee tehtyä suursiivous.

Matkailuauton, retkeilyauton ja matkailuvaunun talvisäilytys ulkona

Matkailuajoneuvoa voi myös säilyttää ulkona taivasalla aivan kuten autojakin. Vaikka matkailuajoneuvolle olisi satunnaista käyttöä talvikaudella, on se tärkeää valmistella hyvin ulkosäilytystä varten.

Pakkanen ja isot lumimäärät katolla eivät tee hyvää matkailuajoneuvon rakenteille ja siksi lumien poistaminen katolta säännöllisesti kannattaa. Paksu lumikerros voi myös estää ilmaa kiertämästä, jolloin sisätiloihin syntyvä kosteus ei pääse haihtumaan pois. Jotta lumi ja vesi valuvat katolta helpommin pois, voit pyrkiä parkkeeraamaan ajoneuvosi hieman viistosti. Lumen aiheuttamia haittoja voi ehkäistä myös katoksen avulla.

Jääkaapin pesun jälkeen ovi ja luukut on hyvä jättää auki, jotta ilma pääsee hyvin kiertämään ja kosteus haihtumaan.

Muista seurata matkailuajoneuvon kosteustilaa säännöllisesti. Jos sisätiloihin syntyvä kosteus ei pääse haihtumaan, voivat sisäverhoilut tai muut sisäpinnat olla kevään korvalla homeen peitossa. Ilmanvaihtoluukut on pidettävä vapaana lumesta, ja mikäli suojaat matkakotisi pressulla, pidä huoli ettet kiinnitä pressua liian tiukasti matkailuauton tai -vaunun ympärille, sillä se estää ilmaa kiertämästä. Aikaisessa vaiheessa havaittu kosteus ei nopealla reagoinnilla ehdi talven aikana tehdä tuhoja. Erilaisilla kosteudenpoistajilla, esimerkiksi silikaatilla, silikaattia sisältävällä kissanhiekalla tai suolalla, haihdutat ylimääräisen kosteuden pois matkailuajoneuvosta.

Caravan Marketista löytyy erilaisia kosteudenpoistajia erilaisiin ja kokoisiin tiloihin.

Näin valmistelet matkailuajoneuvosi talviteloille

Säilytitpä matkailuajoneuvoasi sisällä tai ulkona, tee nämä asiat ennen talviteloille laittoa:

  1. Ulkopesu, yleispuhdistus ja vahaus esim. Best Caravanin toimipisteiden pesukadulla. Etenkin matkailuvaunun puhdistuksessa käytä hillitysti painepesuria etenkin ikkunoiden, ovien ja tuuletusritilöiden kohdalla, jotta vesi ei pääse tiivisteiden läpi rakenteisiin. Huomioi, että kovat liuottimet voivat tehdä vahinkoa teippauksille. Pese ikkunat hellävaraisella puhdistusliinalla, jotta ne eivät naarmuunnu.
  2. Tyhjennä vesijärjestelmät, kasetti-wc sekä septitankki huolellisesti. Jätä tyhjennyshana auki koko talveksi. Paineilmapuhallin auttaa tyhjennyksen jälkeen kuivaamaan putket. Nestekiertoisessa lämmitysjärjestelmässä tarkista aineen pakkasenkestävyys.
  3. Irrota matkailuvaunun akut ja lataa talven aikana pari kertaa, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa.
  4. Puhdista sisätilat ruoan murusista, jotta jyrsijät eivät löydä paikalle.
  5. Avaa jääkaapin ovi ja laatikostot, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus haihtumaan.
  6. Säilö petivaatteet, tyynyt ja patjat sisätiloihin pois matkailuajoneuvosta. Jos tämä ei ole mahdollista, sijoita ne pystyyn matkailuajoneuvossa, jotta ne pysyvät mahdollisimman ilmavina.
  7. Poista kaikki arvokas irtotavara varkaiden varalta.

Matkailuvaunun istuintyynyt kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan viedä lämpimään sisätilaan talven ajaksi.

Näillä ohjeilla aloittelevakin karavaanari selviää varmasti talvikauden haasteista. Palkinto hyvin tehdystä työstä odottaa keväällä: silloin talvisäilytyksestä saa hakea raikkaan ja hyväkuntoisen matkailuauton tai -vaunun, jonka huolto uuteen kauteen käy sujuvasti!

_____

Näillä ohjeilla aloittelevakin karavaanari selviää varmasti talvikauden haasteista. Palkinto hyvin tehdystä työstä odottaa keväällä: silloin talvisäilytyksestä saa hakea raikkaan ja hyväkuntoisen matkailuauton tai -vaunun, jonka huolto uuteen kauteen käy sujuvasti!

Päivitetty: 9.1.2023