Hyppää sisältöön

Nuoret yrittäjät hakevat kokemusta Romaniasta

Jyväskylän ammattikorkekakoulussa toimivan Tiimiakatemian nuoret yrittäjäopiskelijat matkustivat matkailuautoilla Suomesta Romaniaan hakemaan uusia ideoita yrittämiseen. Reissun parasta antia olivat maisemat, joista lentomatkustaja olisi jäänyt paitsi. Matka huonokuntoisilla teillä avasi silmiä sille, miten osassa Eurooppaa yhä eletään.
|
Kuvat: Projektitoimisto Tempo

Lentäminen kielletty

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikön Tiimiakatemian perinteisiin kuuluu niin kutsuttu Learning Circus, jossa nuoret yrittäjät hakevat kokemusta yrittämiseen ulkomailta. Matkalle valitaan kohdemaa, jossa käydään etsimässä mahdollisuuksia, uusia ideoita sekä asiakkaita. Tänä vuonna matkaanlähtijöille asetettiin kuitenkin yksi ehto: menomatkalla lentäminen oli kielletty.

Yksi Tiimiakatemian seitsemästä Learning Circukseen osallistuvasta osuuskunnasta oli Projektitoimisto Tempo, jonka 12 jäsentä päätti matkata Romaniaan kahdella Sunlight-matkailuautolla. Matka Jyväskylästä kohti Romanian Brasovia alkoi vappuaattona. Suorin reitti määränpäähän oli Baltian läpi ja pituutta matkalle kertyi lopulta reilut 4 000 kilometriä. Nuorten yrittäjien ajoreitti kulki Baltian halki Puolaan, Slovakiaan, Unkariin ja Romaniaan.

Hevoskärryjä ja reikäisiä teitä

Matkalle osattiin odottaa yllätyksiä. Erityisesti nuoria huoletti muu liikenne sekä matkailuautolla ajaminen kaupunkien keskustoissa.

“Monella meistä oli myös pieniä ennakkoluuloja siitä, miten mahdamme tulla toimeen, kun joudumme viettämään useamman viikon samassa autossa”, muistelee Projektitoimisto Tempon Juuso Vainula.

Huolet osoittautuivat lopulta turhiksi. Nuorten matka oli täynnä vauhtia ja hauskanpitoa, kuten videolta näkyy. Matkailuautot taittuivat kokoonsa nähden näppärästi suurkaupunkien kapeilla kaduilla ja pysäköintipaikkojenkin löytäminen oli huomattavasti helpompaa kuin mitä etukäteen odotettiin.

Nuoret yrittäjät hakevat kokemusta Romaniasta matkailuautoilla.

Nuoret yrittäjät olivat matkassa kahdella Sunlight-matkailuautolla.

Matka Romanian huonokuntoisilla teillä avasi myös silmiä sille, miten osassa Eurooppaa yhä eletään. Maaseudulla kuljettiin vielä hevoskärryillä ja pienemmät tiet olivat täynnä isoja reikiä. Matkan määränpäässä porukka kiipesi vielä 2 000 metriä korkean Poianavuoren huipulle.

“Autot kestivät hyvin eikä mitään ongelmia ollut. Selvisimme koko reissusta ilman yhtään puhjennutta rengasta. Kuten vuorelle kiipeäminen, koko reissu oli sen eteen nähdyn vaivan arvoinen,” Vainula kiteyttää.

Romaniasta Automatkailumessujen tuotantotiimiin

Projektitoimisto Tempo reissasi matkailuautoilla lopulta kolmisen viikkoa. Tempolaiset yöpyivät leirintäalueilla, joissa he pääsivät valmistamaan ruokaa ja peseytymään. Paluumatkalla Suomeen käytiin vielä Tsekissä ja Itävallassa.

“Yleisesti ottaen leirintäalueet olivat todella siistejä ja edullisia ja meidät otettiin aina lämpimästi vastaan. Erityisen hyvin mieleen on jäänyt Krakovan liepeillä sijainnut leirintäalue korkean kallionkielekkeen juurella. Sen huipulta avautuivat henkeäsalpaavat näkymät,” muistelevat nuoret.

Yhdessä tehty matka Romaniaan oli mieleenpainuva ja nyt nuoret yrittäjät ovatkin täydellä touhulla mukana suunnittelemassa tammikuussa 2020 Turussa järjestettäviä Automatkailumessuja, jonka yhtenä teemana on vastuullinen matkailu. Ryhmän johtaja Juuso Vainula on innoissaan ryhmän saamasta mahdollisuudesta:

“On todella hienoa, että saimme mahdollisuuden olla mukana suunnittelemassa täysin uutta messutapahtumaa. Tuotimme Euroopan matkalla ollessamme materiaalia, jota tulemme esittämään messuyleisölle. Messujen yksi kantava teema on vastuullisuus, joka sopii meidän ja varmasti monen meidän ikäisemme arvomaailmaan. Haluamme onnistua projektissamme ja nähdä tammikuussa Turun Messukeskuksessa paljon vastuullisesta matkailusta kiinnostuneita ikätovereitamme!”

Päivitetty: 5.7.2022