Hyppää sisältöön

Makeimmat matkailuautokohteet Pohjois-Norjassa – Nomadielämää #3

Lomahaaveemme suuntautuvat usein kaukomaille, vaikka ihan läheltäkin löytyy todellisia paratiisikohteita. Nomadielämää juttusarjan kolmannessa osassa matkailuauton reitti kulkee Kilpisjärveltä Pohjois-Norjaan. Mikäli haaveilet henkeäsalpaavan kauniiden vuonojen ja vuorten valloittamisesta, olet saapunut oikean artikkelin pariin.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Edellisessä Nomadielämää-julkaisussa matkailuauto vei meidät Suomen Lappiin ja tarkemmin Kilpisjärvelle. Nyt jatkamme nomadielämää suuntaamalla kohti Pohjois-Norjaa ja Lofoottien upeaa saariryhmää, jonne on vain noin päivän ajomatka eteläisestäkin Suomesta. Kilpisjärveltä Lofooteille matkaa on enää vain kolmisensataa kilometriä, mutta matkaa ei silti kannata hutaista kiireessä. Matkan varrella sijaitsevalta Tromssan ja Finnmarkin alueelta löytyy nimittäin monia pysähtymisen arvoisia kohteita – ja juuri niihin Nomadielämää-juttusarjan kolmas osa keskittyy.

Yöttömän yön taikaa Sommarøyn paratiisisaarella Norjassa.

Yksi näistä kohteista on Rovijoen vesiputous (Osoite: Rovijoen putous, 9143 Skibotn, Norja), joka oli myös meidän matkailuautomme ensimmäinen pysäkki tällä etapilla. Rovijoen vesiputous sijaitsee Kilpisjärvi–Skibotn -reitin puolivälissä vain hetki rajanylityksen jälkeen.

Rovijoen vesiputous, Skibotn

Kahdenkymmenen kilometrin päässä Suomen ja Norjan väliseltä rajalta matkailuauton oikealle puolelle avautuu ihan tavallisen näköinen pysähdyspaikka. Mikäli matkailija ei tiedä, että kyseessä on Rovijoen vesiputoukselle johtava levike, kohde saattaa mennä helposti ohi. 

Löydät tämän miltei kolmekymmentä metrisen vesiputouksen kävelemällä Rovijoen vesiputouksen parkkialueelta polkua alas noin kaksisataa metriä.

Siksi ensikertalaisen onkin hyvä varautua navigaattoriin löytääkseen vesiputoukselle johtavan parkkipaikan, sillä tiellä ei ole minkäänlaisia opasteita nähtävyydestä. Kun oikea parkkipaikka on löytynyt ja matkailuauto on pysäköity, kävelymatka vesiputoukselle ei kuitenkaan vie kuin muutaman minuutin parkkipaikan päädystä lähtevää polkua pitkin. Reitti on käveltävissä perus retkikengillä keväästä syksyyn, mutta talvisaikaan kohde on turvallisuussyistä hyvä jättää odottamaan lumien sulamista.

Sommarøy – Paratiisisaari jäämeren rannalla

Sommarøy hemmottelee matkailijaa myös leirintäalueen palveluilla, mutta valitsimme yöpaikaksemme puskaparkin rauhallisen tien varrelta läheltä hiekkarantaa.

Pienen jaloittelun jälkeen matkailuauto hyrähtää taas käyntiin, ja matka Rovijoen vesiputoukselta voi jatkua. Kahden tunnin ajomatkan jälkeen ohi vilistää 70 000 asukkaan Tromssan kaupunki, joka on myös napapiirin pohjoispuoliskon suurin asutuskeskus. Vain tunnin ajomatkan päässä Tromssasta matkailuauton ikkunoista avautuu satumaisen kauniin Sommarøyn paratiisisaaren hiekkarannat sekä kirkkaanvihreän nurmen ja pienten koivujen peittämät kummut.

Sommarøy on kuin Taru Sormusten Herrasta -kirjasarjan hobittien idyllisen rauhaisa asuinsija, Kontu.

Sommarøy on kätevä kohde matkailuautoilijalle, sillä saarelle pääsee kätevästi siltaa pitkin ja kohde on matkan varrella Senja-nimiselle saarelle. Kesäkuun alun matkaajalle saari oli täydellinen. Muita matkailuautoja näkyi vain vähän, aurinko paistoi yötä päivää ja hyttysiä ei ollut juuri lainkaan.

Sommarøy suosi etätyöntekijää. Netti toimi ja puhelinpalaverit hoituivat Suomeen näppärästi aamukahvin äärestä. Jäämeren vesi oli kirkkaan puhdasta, ja raikas kylpy vilvoitti hyvin miltei kaksikymmenasteisessa auringonpaahteessa.

Segla – Senjan kuuluisin huippu

Yöttömän yön auringon valaisemassa satumaassa oli vaikea rauhoittua nukkumaan, ja reissaajien unet jäivätkin hieman vähäisiksi. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä matkailuauton seuraava pysäkki olisi yksi Pohjois-Norjan makeimmista retkikohteista: hainevää muistuttava Segla-vuori ja sen jylhän kauniit maisemat.

Matka Senjan Seglaan jatkui Sommarøyn vierestä lähtevällä ja alle tunnin kestävällä Brensholmen–Botnhamn -lautalla.

Pitkän ajomatkan sijaan päätimme ottaa toisenlaisen maisemareitin eli lautan Brensholmenista kohti Senjan saarta ja Bothamnia. Lautalta on vain vajaan puolen tunnin ajomatka pieneen Fjordgårdin kylään, jonka kuuluisin nähtävyys on kyläkoulun takaa lähtevä Segla-vuoren vaellusreitti. 

Segla-vuoren reitti on rankka, mutta palkitseva. Ensimmäiset 400 metriä ovat jo melko rankkaa kiipeämistä. Onneksi sen jälkeen pääsee hetkeksi hengähtämään vuoren välitasanteella, sillä vuoren valloittajaa odottaa vielä reilu 200 metriä korkea lähes äkkijyrkkä nousu.

Puolentoista tunnin vaelluksen jälkeen Seglan huipulla odottavat uskomattoman kauniit maisemat pilvien yläpuolella.

Vaellukseen sopivat kengät eivät ole vain allekirjoittaneen suositus, vaan 639 metrisen vuoren valloituksen edellytys. Nousu on jyrkkä, matkalla on irtokiviä sekä soraa ja maata, jotka saattavat luistaa kevyempien kenkien alla. Vaellus on kuitenkin kaiken vaivan väärti, sillä ylhäällä vaeltajaa odottavat upeat maisemat.

Ersfjord – rauhallinen vuoristokylä

Matkailuautomme nokka jatkoi kohti Reineä, ja matkalla parkkeerasimme unelmien puskaparkille pieneen Ersfjordin vuoristokylään. Satuimme löytämään pienen kylän aivan sattumalta Park4Night -sovelluksesta, ja ihastuimme paikkaan täysin. Omaa rauhaa, vuoria ja turkoosia merta – mitä muuta sitä voi puskaparkiltaan toivoa? 

Pienen rauhallisen vuoristokylän, Ersfjordin, perältä, vajaan kilometrin päässä isommalta tieltä löytyi unelmien puskaparkki.

Ersfjord oli myös viimeinen etappimme ennen Lofoottien saariryhmää, jonne suuntaisimme seuraavana päivänä. Oli kuitenkin jo helppo sanoa, että Tromssan ja Finnmarkin alue oli vienyt sydämemme. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä päätökseemme matkustaa hitaasti ja katsella, mitä kaikkea Pohjois-Norjasta oikein löytyykään. 

Seuraavaksi matkailuauton keula kääntyy kohti Lofootteja. 🚐

Nomadielämää-jutun kuvat on otettu paikoista: Skibotn, Finnmark, Tromssa, Sommarøy ja Segla. 

——-

Tutustu lisää Suomen parhaisiin matkakohteisiin tietäjät.fi -sivustolla ja käy jakamassa meille omasi. 

Suomen suurin roadshow on jälleen täällä ja tuo uuden sukupolven matkailuajoneuvot 20 paikkakunnalle. Tule paikan päälle tarkastamaan uutuudet, keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ja nauttimaan mukavasta ohjelmasta. Lisätietoja paikoista ja ajankohdista löydät täältä!

Päivitetty: 9.1.2023