Hyppää sisältöön

Mitä maksaa viikon reissu matkailuautolla?

Oletko suunnittelemassa ensimmäistä matkailuautoreissua, mutta reissun menot mietityttävät? Matkailuautoilun kulut koostuvat eri asioista kuin perus reissailussa, ja budjettia voi olla vaikea laatia, jos matkailuautoilu ei ole tuttua. Lue blogista paljonko viikon reissu matkailuautoilla kustantaa ja saat varmuutta unelmiesi karavaanireissun suunnitteluun!
|
Kuvat: Leena Skogström, Akseli Mäkynen, BestPark

Koska matkailuauto on liikkuva kotisi tien päällä, majoituskustannukset voi karavaanireissussa unohtaa. Mihin rahaa sitten menee? Tässä blogissa esimerkkimatka vie aloittelevat karavaanarit Helsingistä Norjan upeisiin vuorimaisemiin Tromssaan ja takaisin. Mitä maksaa viikon reissu matkailuautolla ja mihin kannattaa varata budjettia, kun lähtee seikkailuun matkailuautolla?

Ajoneuvo määrittää matkailuautoilun kulut

Esimerkkireissun kululaskelma on tehty Sunlight Cliff 601 –retkeilyauton ominaisuuksien perusteella. Matkailuautolla kuluja kertyy ajoneuvosta riippuen eri summia. Yleisiä itse ajoneuvoon liittyviä kuluja tulee muun muassa polttoaineesta, kaasusta ja AdBluesta (neutralisoi päästöjä dieselin pakokaasusta). Lisäksi budjettia laatiessa on hyvä muistaa ottaa huomioon mahdollisesti tietullit ja muut maksut etenkin Euroopassa matkatessa.

Kaikki blogin esimerkkimatkan hinnat koostuvat kahden henkilön kustannuksista.

Blogissa esitetyt hinnat ovat suuntaa-antavia ja kustannukset vaihtelevat riippuen reissun ajankohdasta, polttoaineen sen hetkisestä hinnasta, matkailuauton tai retkeilyauton varustelusta jne.

Matkailuauton kululaskelma

Esimerkkireissu Tromssaan taittuu Sunlight Cliff 601 –retkeilyautossa, jossa kaasua käytetään vain kaasuhellaan. Ajoneuvon lämmityskulut sisältyvät siis diesel-kuluihin. Useimmissa matkailuajoneuvoissa on kaasulämmitys, joten kaasua kuluu tällöin esimerkiksi talvisilla reissuilla enemmän. Toki samalla dieseliä kuluu vähemmän, mikä näkyy pienemmissä tankkauskuluissa. AdBlueta ostettiin 10 litran pakkaus, joka riittää useammalle reissulle, joten koko AdBlue kustannus ei kohdistunut vain tälle viikon reissulle.

Autokulut 62,59 €

 • 5 kg kaasupullon täyttö 18,90 € (Kaasupullo on maksanut 64,90 €)
 • Lasinpesuneste 5,99 €
 • AdBlue 37,70 €

Sunlight Cliff 601 –retkeilyauto lämpiää Truman diesel-lämmittimellä.

Edestakainen matka Helsingistä Tromssaan kerryttää ajokilometrejä noin 2950 km. Retkeilyauto kulutti mittarinsa mukaan reissulla 7,9 l/100 km. Tankkaus kuluissa huomattakoon, että reissun lopussa tankki ei ollut tyhjä, vaan osa dieselistä riitti vielä seuraavalle reissulle.

Polttoainekulut 590,8 € (litrahinnat 1,9 – 2,3 €/litra ja tankkaus paikkakunnittain)

 • Helsinki 124 €
 • Helsinki – Oulu 114 €
 • Oulu – Ylläs 81 €
 • Ylläs – Kilpisjärvi 64,2 €
 • Kilpisjärvi – Tromssa – Kilpisjärvi 77 €
 • Kilpisjärvi – Ylivieska 130,6 €

BestParkeissa ajoneuvon huoltotoimet käy helposti ja pääset samalla pysähdyksellä saunomaan.

Yöpyminen leirintäalueilla ja matkaparkeissa

Matkailuautoillessa ei ole hotelliyöpymisen kuluja, vaan kustannuksia voi kertyä leirintäalueilla tai matkaparkeissa yöpymisistä. Esimerkin viikon reissulla yövyimme kaksi yötä matkaparkeissa Varessäikässä ja Ylivieskassa. Yöpymisten yhteydessä tyhjensimme kemssan ja täytimme vedet. Pelkkä huoltokäynti BestParkeissa olisi maksanut 8,90 €.

Yöpymiset 54,8 €

Omnia miniuunilla valmistat herkullista makaronilaatikkoa tien päällä. (Kuva: Akseli Mäkynen)

Ruokakuluissa voi säästää paljon

Matkailuautolla reissatessa ruokakuluista on helppo säästää. Jos ruokailun suunnittelee hyvin etukäteen, ei sen tien päällä tarvitse olla sen kalliimpaa kuin kotonakaan, sillä sinullahan kulkee oma keittiö mukana. Kaupassa voi käydä jo kotipuolessa, ja ruokia valmistaa myös kotona etukäteen.

Ruokakauppa 230,91 €

 • Ylläs 65,15 €
 • Ylläs 25,91 €
 • Kilpisjärvi 55,7 €
 • Skiboten 16,9 €
 • Ylivieska 62,85 €
 • Ylitornio 4,40 €

Budjettiin kannattaa jättää varaa herkutteluun.

Useimmille ruokaelämykset ovat yksi reissun kohokohdista, joten budjettia kannattaa varata myös ulkona syömiseen. Esimerkiksi Ylläksellä huipulla kannattaa ehdottomasti käydä munkkikaakaolla Ylläskammi 718 –ravintolassa. Kilpisjärvellä käymisenarvoisia ravintoloita ovat Kilpis ja etenkin Tundrea, missä pääsee maistelemaan Lapin aitoja makuja.

Ruokailut 146,8 €

 • Lounas Oulussa 28,90 €
 • Munkki ja kaakaot Ylläskammi 718 –ravintolassa 18 €
 • Ylläs Hesburger 23 €
 • Lounasravintola Kilpis 40,80 €
 • Burgerit Tromssassa 36,1 €

Tromssassa vieraillessa kannattaa käydä ihailemassa maisemia Fjellheisenin näköalapaikalta.

Varaa budjettia aktiviteeteille ja nähtävyyksiin

Matkaillessa rahaa kuluu helposti erilaisiin aktiviteetteihin. Esimerkiksi Ylläksellä käymisen arvoinen Sauna Artic World, maksaa 30 € per henkilö. Talvireissulla Ylläksellä on mukavaa lasketella, mutta kesäreissulla karavaanari pääsee nauttimaan huipun maisemista myös Gondoli-hissillä, joka maksoi n. 12 € per henkilö edestakaisin. Tromssassa kannattaa ehdottomasti vierailla Fjellheisenin näköalapaikalla, josta aukeaa huikeat maisemat Tromssan kaupunkiin.

Aktiviteetit ja nähtävyydet 151,7 €

 • Gondolihissi 24 €
 • Sauna Ylläs 60 €
 • Fjellheisen Tromssassa 67,7 €

Yhteenveto kuluista

Kaiken kaikkiaan reilun viikon reissuun matkailuautolla kului kahdelta hengeltä 1237,6 €. “Pakollisia” matkailuautoon liittyviä kuluja kertyi autokulut 62,59 € ja tankkauskulut 590,8 €. Jos haluaa reissata erityisen säästeliäästi esimerkiksi nähtävyyksissä (151,7 €), ruokailuissa (146,8 €) ja yöpymissä (54,8 €) voinut säästää jopa 353,3 €. Siinä tapauksessa reissun kokonaiskuluiksi olisi jäänyt 884,3 €, joka per henkilö on 442,15 €.

Matkan kuluissa tulee tietysti huomioida myös ajoneuvon hankinnan tai vuokrauksen kustannukset. Vuokrauksen hinta vaihtelee vuokra-ajasta ajankohdasta riippuen. Ajoneuvon hankinnan kustannuksista voit lukea lisää Petteri Hentilän laskelmasta. Yksi vaihtoehto ajoneuvon hankintaan on myös 12 kk:n määräaikainen Best Leasing.

__________

Tervetuloa seuraamaan Leenan karavaanielämää myös Instagramissa @retkeilleena

Kiinnostaako kohdenvinkit reitiltä? Lue vinkit Kilpisjärven lumoaviin talvimaisemiin tai Pohjois-Norjan makeimpiin kohteisiin.

Päivitetty: 10.8.2023