Hyppää sisältöön

Lasten kanssa matkailuvaunulla Eurooppaan: huomioi nämä vinkit!

Pettersson-Nuotion seitsenhenkinen perhe on lähdössä matkailuvaunulla pidemmälle Euroopan reissulle. Lapsiperhematkan startti alkaa aina suunnittelulla hyvissä ajoin ennen lähtöpäivää. Mistä kannattaa siis aloittaa reissun suunnittelu? Nappaa tästä blogista kätevät vinkit omaa lapsiperhematkaa varten!
|
Kuvat: Eeva Petterson

Perheemme on jo pitkään haaveillut pidemmästä Euroopan reissusta, ja vihdoin pääsimme toteuttamaan tämän haaveen. Liikkuva matkakoti kulkee uskollisesti perässä, minne ikinä tie viekään. Kun lapsiperhe lähtee matkailuvaunulla Eurooppaan, alkaa matka aina suunnittelulla! Mutta mitä kaikkea täytyy siis ottaa huomioon?

Viime hetken reissupaniikilta säästävä vinkki heti aluksi: etenkään pidemmän matkan suunnittelua ei voi koskaan aloittaa liian aikaisin. Kun pakattavana on seitsemän hengen tavarat, mietittävää riittää meilläkin. Matkan suunnittelu on parasta aloittaa tarkistamalla, että tärkeimmät dokumentit ovat voimassa ja ajoneuvo kunnossa.

Ovathan nämä kunnossa reissua varten?

  • Matkavakuutukset
  • Passit, mikäli matka niitä edellyttää. Huomioi myös, että passin hankintaan tai uusimiseen voi kulua useampi viikko.
  • Mahdolliset rokotukset kohdemaasta ja aktiviteetista riippuen
  • Lemmikin passi ja rokotukset. Selvitä myös rokotukset Suomeen päin tultaessa.
  • Ajoneuvon huolto pidempää matkaa varten 
  • Matkailuvaunun varusteiden huollot ja tarkistukset

Itse päädyimme matkailuvaunun oston yhteydessä hankkimaan Best Caravanilta huolenpitosopimuksen, jotta vaunu tulee ammattilaisten käsissä huollettua joka kevät.

Lemmikin passi ja rokotukset tulee hoitaa kuntoon ennen matkaa.

Kun lapset viihtyvät, kaikki viihtyvät

Lasten kanssa reissaaminen ei aina ole leppoisaa ja mutkatonta. Kun lapsiperhe lähtee matkailuvaunulla Eurooppaan, on tärkeää pakata runsaasti välipalaa mukaan. Meillä on käytössä auton takaluukussa kulkeva 45 litran kompressorijääkaappi. Näin ei nälkä pääse yllättämään, vaikka jättäisimme matkailuvaunun karavaanialueelle.

Lasten matkustusmukavuutta olemme lisänneet auton penkkeihin kiinnitettävillä taittopöydillä. Niihin saa helposti niin eväät, tabletin kuin piirustusvälineet. Tableteille kannattaa ladata mieluista ohjelmaa, jota voi katsoa myös offline-tilassa. Lapsiperheessä kuulokkeet ovat hyvä tapa saada matkustusrauhaa. Äänikirjat ovat hyvä ajanviete pitkille matkoille. Varavirtalähteet auttavat silloin, kun kännykästä tai muista älylaitteista loppuu akku. Niskatyynyt puolestaan ovat hyviä pidempien automatkojen nukkumista varten.

Lapset on hyvä osallistaa pakkaamiseen. Näin kaikki saavat tärkeimmät lelut ja kirjat varmasti mukaan matkalle.

Lapset voivat potea koti-ikävää, ja sitä silmällä pitäen on syytä varata matkalaukkuihin tilaa kaikkein rakkaimmille, tutuille ja turvallisille leluille. Myös omat satukirjat on hyvä ottaa kotoa mukaan, sillä ulkomailta voi olla vaikeaa löytää kirjallisuutta sopivalla kielellä.

Miten pakata tehokkaasti?

Pakatessa on hyvä pitää mielessä, että mitä vähemmän matkailuvaunussa on painoa, sitä pienempi on auton kulutus. Myös käytännöllisyyttä kannattaa ajatella. Vaatteet ja käyttötavarat on tilan käytön vuoksi hyvä pakata suoraan viikattuina matkailuvaunun kaappeihin, eikä esimerkiksi matkalaukkuihin. Joitakin vaatteita voi säilyttää ilmatiiviissä muovipussissa, jolloin ne eivät vie paljon tilaa. Kaiken kaikkiaan vaatteita on järkevää pakata kohtuudella, kuitenkin pitäen mielessä, että jokaisella camping-alueella ei välttämättä ole pyykinpesukonetta.

Pakkaaminen alkaa passista, kun lapsiperhe suuntaa matkailuvaunulla kohti Euroopaa.

Tulevalle Euroopan reissullemme ajattelimme pakata mukaan myös erilaisia harrastusvälineitä sekä polkupyörät. Niidenkin huolto on muistettava tehdä ajoissa. Best Caravanin tarvikekaupan valikoima kannattaa vilkaista ennen pidemmälle reissulle lähtöä. Me saimme sitä kautta hyviä vinkkejä matkan suunnitteluun.

On hyvä jo reittiä suunnitellessa tarkastaa kohdemaan tiemaksut sekä selvittää, miten ne voi maksaa.

Hyvä suunnittelu ja ennakointi auttavat pysymään budjetissa

Polttoaineen hinnassa voi olla isoja maakohtaisia eroja: maan vaihtuessa hinnat voivat heittää helposti suuntaan tai toiseen, vaikka tankkauspaikkojen välissä olisi vain parikymmentä kilometriä. Tämä kannattaa aina tarkastaa hieman ennen kuin ylittää seuraavan maan rajan. Ajankohtaista tietoa Euroopan maiden polttoainehinnoista löytyy eri sivustoilta netistä.

Olemme selvittäneet hyvissä ajoin ajoneuvoyhdistelmämme kokonaispainon, sillä sitä kysytään tietullien yhteydessä useammassa Euroopan maassa. Tienkäytöstä kerättävät maksut voivat olla joko kertakorvauksellisia (tietullit) tai tieverkoston käyttöön ja käyttöaikaan perustuvia maksuja (vignetet). On hyvä jo reittiä suunnitellessa tarkastaa kohdemaan tiemaksut sekä selvittää, miten ne voi maksaa.

Tietullit on hyvä kartoittaa etukäteen ja huomioida niistä koituvat kustannukset matkabudjetissa.

Navigointia varten on hyvä olla erillinen tabletti tai näyttö, sillä kännykkää saattaa matkan varrella tarvita puheluihin, jolloin navigointi voi keskeytyä kriittisessä paikassa. Olemme ladanneet Euroopan kartat offline-tilaan tablettiin, sillä mobiiliverkot eivät ole muualla Euroopassa yhtä hyviä kuin Suomessa. Tällä tavalla ei myöskään tule kuluttaneeksi EU-datapakettia, joka puhelinliittymästä riippuen muuttuu maksulliseksi tietyn rajan jälkeen.

Käteistä on hyvä varata matkalle, sillä Euroopassa leirintäalueilla voi sähkön ja veden joutua maksamaan kolikoilla automaattiin. Aurinkopaneelit säästävät aurinkoisilla keleillä monta euroa sähköpaikoissa ja mahdollistavat samalla paremmin puskaparkkeilun.

Etelän aurinkoiset rannat ovat lapsiperheiden mieleen.

Puolet matkasta suunnitelman, puolet fiiliksen mukaan

Realistinen matkabudjetin ja aikataulun suunnittelu toimivat hyvinä rakennuspalikoina onnistuneeseen matkaan. On kaikkien edun mukaista suunnitella matkalle jokin päärunko. Päämäärätön matkustaminen ei aina toimi lasten kanssa. Olemme itse asettaneet matkan varrelle muutamat ennalta päätetyt matkakohteet (esimerkiksi aiemmilla reissuilla näkemättä jäänyt Portugali), mutta puolet ajasta haluamme mennä täysin fiiliksen mukaan.

Matkustaminen ei aina lasten kanssa tunnu niinkään lomalta vaan enemmänkin ikimuistoiselta seikkailulta.

Olemme perehtyneet jo jonkin verran kohdemaiden nähtävyyksiin, kustannuksiin, kuukauden keskilämpötiloihin ja maan käytäntöihin. Esimerkiksi museot ovat kansainvälisesti yleensä kiinni maanantaisin. Mikäli matkakohteissa vierailee juuri ennen tai jälkeen sesonkiajan, voi säästää useamman euron. Näin on esimerkiksi yhdessä matkakohteessamme, Pariisin Disneylandissa.

Olemme matkustelleet paljon, mutta vasta nyt pääsemme Eurooppaan ensimmäistä kertaa omalla matkailuvaunullamme.

Entä mikä on tärkeintä ottaa mukaan matkalle? Lomallakin tehdään arkisia askareita: lajitellaan pyykkejä, ratkaistaan sisarusten välisiä riitoja ja itketään väsymystä. Matkustaminen ei aina lasten kanssa tunnu niinkään lomalta vaan enemmänkin ikimuistoiselta seikkailulta. Emme voi enempää korostaa oikean asenteen pakkaamista reissureppuun. Se jos mikä on tärkein asia!

____

Voit seurata Pettersson-Nuotion Euroopan reissua perheen Instagram-tililtä.

Harkitsetteko matkailuauton tai matkailuvaunun hankintaa, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Lataa Best Caravanin Ostajan opas, joka tarjoaa kattavasti tietoa erilaisista matkailuajoneuvoista ja valitse juuri se teille sopiva tapa toteuttaa omannäköistä vapautta!

Ostajan opas
matkailuajoneuvon hankintaan

 

Päivitetty: 23.5.2023