Fredrik ja Katja ovat vannoutuneita erä- ja ulkoilmaihmisiä. Pariskunnan työ on liikkuvaa ja työpaikka vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Suurimman osan vuodesta he asuvat Pohjois-Norjassa tehden vuoristo- ja eräoppaan töitä. He tarjoavat hiihto- ja kiipeilykursseja sekä opastuksia Pohjois-Norjan vuoristossa ja Alpeilla. Suomessa he ovat syksyllä kuukauden ja muina aikoina he tekevät vain lyhyitä vierailuita kotimaahansa. Liikkuvalle pariskunnalle matkailuautosta on tullut koti.
Fredrik ja Katja ovat suurimman osan vuodesta Pohjois-Norjassa ja muun ajan he kaipaavat sinne. He ovat kiintyneet Pohjois-Norjan jylhiin maisemiin ja pitävät sitä jo kotiseutunaan.
Pohjois-Norja on suosittu matkailukohde ja monet mökit ja vuokra-asunnot onkin muutettu lyhytaikaiseen käyttöön turisteille. Pitkäaikaiseen vuokraukseen mieluista asuntoa on vaikea löytää. Kun työpaikka vaihtuu vuodenaikojen mukaan, oli pariskunnan löydettävä toinen vaihtoehto. Uudeksi kodiksi valikoitui matkailuauto.
Pariskunta hankki Sunlight 64:n ja pakkasi siihen miltei koko omaisuutensa. He asennuttivat heti pyörätelineen auton taakse, jonka he vaihtavat talveksi suksiboksiin. Vähän tavaraa on säilytyksessä sukulaisten luona Suomessa. He ovat myös vuokranneet Lyngenistä pienen varaston, jossa voi säilyttää kausitavaroita.
Kun matkailuautosta tuli koti, täytyi miettiä mikä tavara on välttämätöntä ja mikä tarpeetonta. Molemmat kävivät vaatevaraston läpi ja miettivät, mitä he todella tarvitsevat. Kun valinnat oli tehty, pienellä vaatevarastolla on pärjännyt mainiosti.
Fredrikillä ja Katjalla on luontoa kunnioittavat arvot. He ovat huolissaan maailman tilasta ja ihmisten kuluttamisesta. Omien tavaroiden minimoiminen ja lentämisen välttäminen on osa näitä arvoja.
Ihminen tulee toimeen yllättävän vähällä tavaralla. Useimmilla on kaapit täynnä tavaraa, joita ei koskaan tulla tarvitsemaan. Matkailuauto kotina saa miettimään, mikä elämässä on tärkeää.
He ovat miettineet ilmastonmuutosta ja oman toiminnan vaikutusta siihen. Matkailuautoilulla voi välttää lentämistä ja heidän yrityksensä myöntääkin asiakkaille pienen alennuksen, jos he käyttävät julkisia kulkuvälineitä tai matkaavat hyvin pakatuilla kimppakyydeillä.
Suurin ero matkailuauton ja kiinteän asunnon välillä on sähkön ja veden saatavuus. Kolme päivää menee auton akulla ja vesisäiliöllä ja sen jälkeen pitää löytää sähköpaikka ja mahdollisuus täydentää vesivarastoa. 120 litran vesisäiliö ei salli pitkiä lämpimiä suihkuja, mutta riittää normaalikäytössä hyvin.
Pariskunnalla on mahdollisuus majoittua ystävän pihalle Lyngenissä. Siellä voi ladata akut ja täyttää vesisäiliön. Myös leirintäalueita löytyy Pohjois-Norjasta.
Matkailuauton keittiössä on melkein sama varustetaso kuin Fredrikin ja Katjan aikaisemmissa vuokra-asunnoissa. On jääkaappi ja liesi, mutta uunia välillä kaipaa. Kompaktissa keittiössä pystyy kokkaamaan kaikki ateriat. Kaasuliesi on ammattikokkien mukaan parempikin kuin sähköliesi.
Nyt kun matkailuautoasumista on jo takana, he ovat huomanneet, että ilmalämmitys kuivattaa ilmaa ja olisi ehkä ollut parempi valita nestekiertoinen lattialämmitys.
Ilmalämmityksessä on myös hyvätkin puolensa. Kun Fredrik ja Katja ovat päivän poissa, lämpötilan voi laskea siksi aikaa alas ja kun he tulevat liikkuvaan kotiinsa illalla, lämpö nousee nopeasti normaalilukemiin. He ovat huomanneet myös, että ilmalämmitys kuivaa päivän retkillä kastuneet vaatteet nopeasti.
Alpeilla on mahdollisuus nauttia Keski-Euroopan rikkaasta ruokakulttuurista. Hintataso on siellä alhaisempi kuin Pohjois-Norjassa, missä pariskunta kokkaakin paljon omassa keittiössään. Norjassa ravintoloita on harvassa.
Alpeilla kiihkein laskettelukausi on helmikuussa, joten suosituimmat rinteet kannattaakin laskea tammi- ja maaliskuussa. Koskaan ei tiedä, minne lunta sataa, joten matkailuautolla onkin kätevä siirtyä sinne, missä on parhaimmat olosuhteet.
Jos miettii laskettelumatkaa Alpeille, yksi idea on matkata sinne junalla ja vuokrata matkailuauto paikan päältä. Matkailuautojen vuokrahinnat ovat alppimaissa kohtuulliset.
”Kun kaamos hellittää pohjoisessa, alkaa kaivata kotimaisemiin Norjaan”, kertoo Fredrik. ”Kun tietää, että hiihtovaelluskausi alkaa siellä, ei sitä halua missata”, hän jatkaa.
Yksi Alppien ja Norjan ero on, että Alpeilla rinteille noustaan hissillä mutta Norjassa noustaan omin voimin rinteitä ylös. ”Se on työläämpää mutta palkitsevampaa kuin hissillä nousu”, vertailee Fredrik.
Norjasta löytyy paljon luonnon rinteitä, joiden äärelle matkailuautolla pääsee kätevästi. Koska Golf-virta lämmittää Norjan rannikkoa, on meri sula ja vesi yllättävän lämmintä. Kovan laskettelupäivän jälkeen on mukava pulahtaa vuonoon uimaan, hehkuttaa Fredrik Norjan ihanuuksia. Jotkut ottavat talvella myös surffilaudat mukaan Norjan matkalle. Kun kyllästyy lasketteluun, voi välillä surffata.
Kesä-heinäkuu vietetään Alpeilla kiiveten 4000 metriä korkeiden vuorten rinteillä. Elokuussa matkataankin takaisin Norjaan, missä kiipeillään Lofoottien upeissa vuoristomaisemissa.
Syyskuu on hyvä aika hengähtää Suomessa ja tavata sukulaisia. Samalla voi täydentää varustusta. Matkailuautolla sukuloiminen on mukavaa, koska oma majapaikka on mukana. Saa nukkua niin pitkään kuin haluaa ja voi vetäytyä välillä omaan rauhaansa ja antaa isäntäperheellekin omaa aikaa.
”Syyskuussa vilkkain turistikausi on ohi Lofooteilla ja silloin jää aikaa myös omalle kiipeilyharrastukselle”, kertoo Fredrik.
”Kaiken kaikkiaan matkailuauto liikkuvana kotina on tuonut ihan uuden ulottuvuuden työhän ja harrastukseen”, kiteyttää Fredrik.
Fredrikin ja Katjan yritys Attmankan järjestää talvisin Lyngenin niemimaalla jääkiipeilyretkiä sekä hiihtovaelluksia. Kesäisin Lofooteilla ja Stetindin seudulla vedetään kalliokiipeilykursseja ja vaellusretkiä.
Attmankanin erikoisuus on roadtrip-tyyliset retket, joihin asiakkaat osallistuvat omien tai vuokrattujen asuntoautojensa tai -vaunujensa kanssa. Viikon mittaisilla retkillä ehtii nähdä maisemia ja voi vaihtaa paikkaa Pohjois-Norjan vaihtelevan sään mukaan.
Fredrik Aspö
050 300 6263
fredrik@attmankan.fi
www.attmankan.fi