Hyppää sisältöön

Kansallispuistot haltuun! Pallas-Ylläs, Hossa, Oulanka ja Koli

Suomessa on kymmeniä kansallispuistoja, joista jokainen mahdollistaa erilaisia ja omannäköisiä tapoja nauttia luonnosta. Matkailuauto toimii hyvänä tukikohtana, kun haluaa nähdä ja kokea kansallispuistoja päiväretkien muodossa. Matkasimme viime kesänä Pallas-Ylläksen, Hossan, Oulangan ja Kolin kansallispuistoihin ja kokosimme tähän blogiin mieleenpainuvimmat paikat ja reitit, sekä bonuksena vinkit vastuullisiin puskaparkkeihin.
|
Kuvat: Nasim Selmani

Luontoon.fi määrittelee kansallispuistojen tarkoituksen seuraavasti: “Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa.” Matkailuauto toimii hyvänä tukikohtana, kun haluaa ottaa kansallispuistot haltuun esimerkiksi päiväretkien muodossa. 

Näkymä Oulangan kansallispuistoon.

Kansallispuistoja on monenlaisia, ja ne tarjoavat erilaisia tapoja viettää aikaa, vaeltaa ja tutustua luontoon. Jokaisessa kansallispuistossa on erikseen merkittyjä ja eri vaikeusasteisia reittejä. Osassa kansallispuistoja voi myös yöpyä, mutta on on tärkeää ottaa selvää, missä ja miten yöpyminen on sallittua. Puskaparkkeilussa tärkeää on vastuullisuuden huomioiminen – yöpymisestä ei saa aiheutua vahinkoa luonnolle. Kansallispuistoista löytyy kattavat tietopaketit mm. Luontoon.fi -sivustolta.

Kahvi maistuu jostain syystä erityisen hyvältä luonnossa.

Kesän alkuperäinen suunnitelma oli matkustaa Pohjois-Norjaan (kuten varmaan monella muullakin matkailuautoilijalla), mutta koronarajoitusten vuoksi suunnitelmat menivät uusiksi. Tämä kuitenkin mahdollisti sen, että saimme keskittyä tutkimaan Suomen kansallispuistoja ihan urakalla – matkailuauto tietysti tukikohtana. Kiersimmekin muutamassa viikossa lähes kymmenen kansallispuistoa ja kokosimme tähän blogiin kohokohdat Pallas- ja Yllästunturin, Hossan, Oulangan ja Kolin kansallispuistoista. Ota vinkit ja kansallispuistot haltuun!

Hiukset pörröisinä matkalla vaeltamaan.

Pallas-Yllästunturi – maailman puhtainta ilmaa ja laumoittain poroja

Päädyimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon spontaanisti, joten suuria odotuksia meille ei ollut ehtinyt siitä kertyä. Saapuessamme Pallastunturin luontokeskuksen parkkipaikalle meitä oli vastassa mitä mahtavin vastaanottokomitea: yli parinkymmenen poron lauma! Poroja vilisi joka puolella, ja se on hyvä muistaa myös matkailuauton ratissa – poroja saattaa pompahtaa tielle koska vain, joten on hyvä ajaa vastuullisesti, varovaisesti ja pysyä hereillä.

Taivaskeron kierroksella tunturien päällä tuuli niin kovaa, että tuulenpitävä takki tuli tarpeeseen, vaikka kesä olikin.

Erilaisia vaellusreittejä Pallas- ja Yllästunturin kansallispuistossa oli tarjolla vaikka kuinka. Päätimme tällä kertaa tehdä päivävaelluksen ja vaeltaa reitin nimeltä Taivaskeron kierros, joka on vähän päälle 8 kilometriä pitkä rengasreitti. Parasta Taivaskeron reitillä olivat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin ja maailman puhtain ilma, joka on mitattu läheisellä Sammaltunturin mittausasemalla. Pallas ja Yllästunturin kansallispuisto oli kaikin puolin positiivinen kokemus upeine tunturimaisemineen ja poroineen!

Helsingin olympialaisten olympiatuli sytytettiin Pallastunturilla vuonna 1952 .

Puskaparkki-vinkki: Pallastunturin luontokeskukselta n. 500 metrin päässä on valtava parkkipaikka, missä yöpyi paljon matkailuautoilijoita. Kyseiseen puskaparkkiin mahtuu helposti kaikista isommatkin kulkupelit. Lähimaastosta löytyi kuivakäymälät ja tulentekopaikat, ja telttailijoillekin löytyi telttapaikat viereisestä metsästä. 

Rauhallinen ja seesteinen Hossa

Suurelle yleisölle tuntemattomampi Hossan kansallispuisto teki meihin kaikista suurimman vaikutuksen. Vaelsimme Hossassa kaksi eri reittiä. Näistä ensimmäinen oli Kokalmuksen kierros, joka oli todella seesteinen, rauhallinen ja helppo rengasreitti. Kokalmuksen kierros on myös esteetön Muikkupurolle asti. Reitillä sai todella nauttia rauhassa luonnosta – törmäsimme koko 14 kilometrin aikana ainoastaan kahteen ihmiseen!

Toiseksi reitiksi valikoitui Ölökyn ähkäsy, joka taitaa olla Hossan kansallispuiston suosituin reitti. Reitillä pääsee ylittämään mahtavan Julma-Ölkyn kanjonin. Julma-Ölkyn kanjoni on Hossan kansallispuistoon kuuluva useita kilometrejä pitkä murroslaakso, johon on muodostunut Julma-Ölkyn rotkojärvi. Tämän mielettömän vaelluskohteen vetonaula on rotkojärven ylittävä riippusilta, jonka ylittäminen todella ravistelee korkeanpaikan kammoa!

Julma-Ölkyn kanjoni.

Kaiken kaikkiaan mielestämme jopa alimarkkinoitu Hossan kansallispuisto oli kesän suurimpia yllättäjiä, mitä ei kannata missään nimessä ohittaa, jos liikkuu Kuusamossa päin. 

Yövyimme usein puskaparkissa, mutta joskus leirintäalueillekin on aikansa ja paikkansa.

Leirintäalue-vinkki: Hossassa yövyimme puskaparkin sijaan Hossan Lumo -nimisellä leirintäalueella, joka oli todella viihtyisä ja jonka hintaan sisältyi rantasauna. 

Karhunkierros – Suomen suosituin vaellusreitti

Oulangan kansallispuisto ja sieltä lähtevä Karhunkierros on Suomen suosituimpia vaellusreittejä. Mekin olimme kuulleet paljon kehuja Karhunkierroksesta, mutta reitti oli meille silti uusi tuttavuus. Päätimme tehdä pienen Karhunkierroksen ja onneksemme lähdimme matkaan heti aamupalan jälkeen, sillä parkkipaikka oli täynnä jo aikaisin aamusta ja ihmisiä oli liikkeellä todella paljon.

Pieni Karhunkierros on kuin iso Karhunkierros pienoiskoossa, sanovat monet. Karhunkierros ylipäätään ei ole suotta Suomen suosituimpia vaelluskohteita – maisemat ovat upeita ja luonto älyttömän monipuolista. Reitiltä löytyy paljon jokia, pieniä vesiputouksia, koskia ja suuria korkeuseroja. Meille syntyi myös ehdottomasti kipinä palata ja vaeltaa tulevaisuudessa iso Karhunkierros!

Pieni Karhunkierros on täynnä jokia ja koskia, jotka ylitetään riippusiltoja pitkin.

Puskaparkki-vinkki: Pienen Karhunkierroksen lähtöpisteellä sijaitsee suuri parkkipaikka, mihin mahtui matkailuautolla parkkiin aamulla vaelluksen ajaksi. Muutaman sadan metrin päästä löytyi puskaparkki järven vierestä, missä tosin ei ollut kuivaa vessaa, mutta pieni katos, jossa voi nautiskella iltapalaa ulkona ennen nukkumaanmenoa.

Akka ja Ukko tutuksi Kolilla

Kolin kansallispuisto on monen suomalaisen suosiossa. Olimme kuulleet Kolista paljon hyvää, ja odotuksemme olivat korkealla, kun suuntasimme matkailuautolla kohti kansallispuistoa. Päätimme tehdä päivävaelluksen ja valitsimme reitiksi Mäkrän kierron, joka on noin seitsemän kilometriä pitkä rengasreitti. Ennen reitin varsinaista aloittamista halusimme kuitenkin kivuta Akka- ja Ukko-Kolille. Molempien huipulta aukeavat upeat näkymät ja erityisesti Ukko-Kolin päältä näkyvät vesistöt ja järvet olivat Suomen kansallismaisemaa parhaimmillaan. 

Ukko-Kolilta laelta aukeaa upeat järvimaisemat.

Puskaparkki-vinkki: Yövyimme kansallispuiston läheisyydessä puskaparkissa paikassa nimeltä Hattusaari, joka oli rauhallinen paikka järven tuntumassa. 

Kansallispuistoista löytyy todella jokaiselle jotakin – ja jotain jokaiseen vuodenaikaan myös. Matkailuauton tuoma vapaus mahdollistaa kansallispuistojen kokeilemisen omannäköisillä tavoilla matkailuauto joustavana tukikohtana. Kiitos kesä 2021 – ensi kesää odotellessa!

_______

Oletko kiinnostunut matkailuauton kokeilemisesta? Best-Caravanin kautta voit vuokrata matkailuauton ja testata, olisiko pyörien päällä liikkuvasta matkakodista viemään kohti omannäköistä vapauttasi. Tutustu matkailuauton vuokraukseen Best-Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan ajoneuvon valintaan.