Kun ihmiset kuulevat minun asuvan vakituisesti retkeilyautossa, saan paljon kysymyksiä elämäntapaani liittyen. Ylivoimaisesti eniten ja usein ensimmäisenä minulta kysytään, eikö minua pelota. Kysymys on luonnollinen ja ymmärrän sen juuret hyvin: olin aiemmin lähipiirissäni tunnettu siitä, että osasin taitavasti ennakoida pahimmat skenaariot, sudenkuopat ja seuraukset. Hassua kyllä, juuri retkeilyautossa asuminen on auttanut minua päästämään irti monista syvälle juurtuneista peloistani.
Koska keskityin niin tiukasti ikäviin vaihtoehtoihin, vedin puoleeni lähes kaikki pahimmat pelkoni. Pelkäsin riittämättömyyttä, hylätyksi tulemista ja onnettomuuksia niin paljon, että en muistanut nauttia hetkistä, jolloin minulla oli kaikki hyvin. Vasta kun pelkoni lopulta kävivät toteen, ymmärsin pysähtyä miettimään, mitä minun olisi muutettava omassa ajattelussani. Huomasin, ettei maailma loppunutkaan irtisanotuksi tai jätetyksi tulemiseen. Oman kodin myyminenkään ei tuntunut enää niin pahalta ajatukselta, kun näin onnellisen perheen ottavan siellä meidän paikkamme. Rankka elämänvaihe opetti kantapään kautta, että oli aika voittaa pelkoni yksi kerrallaan onnen löytämiseksi.
Valitsin kodikseni uuden retkeilyauton, koska koin tehdastakuun ja viimeisimmän teknologian tuovan minulle varmuutta matkoillani. Uusi retkeilyauto on suuri investointi, mutta omalla kohdallani päätöstä helpotti se, että ostin samalla itselleni kotia. Liikkuvan kodin valinnassa tärkeintä oli harkittu pohjaratkaisu ja pienet viihtyvyyttä lisäävät yksityiskohdat, joista olin myös valmis maksamaan enemmän. Kyseessä on kallein omaisuuteni ja siksi olen vakuuttanut kotini laajalla kaskolla ja huolehdin huoltoketjun katkeamattomuudesta.
Varustelin retkeilyautoni lisävaloilla näkyvyyden parantamiseksi, jotta pimeään vuodenaikaan en väsyisi tihrustamiseen. Peruutuskamera, -anturit ja -lisävalot ovat olleet korvaamaton apu opetellessa hallitsemaan isokokoista ajoneuvoa. Aurinkopaneelit, lisäakku ja invertteri pitävät huolen siitä, että retkeilyautoni asuinosa pysyy virroissa ja pystyn lataamaan kuvauskalustoa ja läppäriäni aina tarpeen vaatiessa. Näiden ansiosta olenkin hyvin riippumaton ja rohkaistunut tekemään pidempiä retkiä syrjäisemmille seuduille.
Turvallisuuteen pystyy vaikuttamaan monelta osin, mutta kaikki ei ole murehtimisesta huolimatta meidän käsissämme.
Yksin matkustava nainen herättää usein kummastusta ja huolta siitä, onko elämä tien päällä turvallista. Kävin läpi saman pohdinnan muuttaessani retkeilyautoon, mutta koska elämän arvaamattomuus oli jo päässyt näpäyttämään minua, olin oppinut suhteuttamaan pelkojani. Mielestäni ei kannata etukäteen luoda kauhukuvia onnettomuuksista, varkauksista tai muusta pahemmasta. Tällaisten ajatteleminen liian tiheään voi alkaa syödä iloa hetkistä, jolloin asiat ovat oikeasti hyvin. Voimme valita, annammeko pelon ohjata meitä vai nautimmeko matkasta, sillä vain harvoin nuo kaksi toteutuvat yhtä aikaa.
Maalaisjärki ja intuition kuunteleminen auttavat pitkälle.
Valehtelisin jos väittäisin, ettei minua ole enää pelottanut mikään, mutta olen oppinut toimimaan pelosta huolimatta. Maalaisjärki ja intuition kuunteleminen auttavat pitkälle. Turvallisuuteen pystyy vaikuttamaan monelta osin, mutta pelontunnetta ei kuitenkaan pidä vähätellä, vaan sen äärellä on hyvä tarkastella hetken aikaa, mistä tilanteessa on oikeastaan kyse. Jos voin itse vaikuttaa tilanteeseen, käytän aikaa miettiäkseni, millä konkreettisilla keinoilla voin ratkaista asian parhain päin. Jos taas huomaan pelkääväni asioita, joihin en itse voi vaikuttaa, annan pelon poistua samaa reittiä kuin tulikin. Tämä metodi on vaatinut harjoitusta, mutta se on parantanut elämänlaatuani merkittävästi ja mahdollistanut rohkean heittäytymisen uusiin hienoihin kokemuksiin ja seikkailuihin.
Huolehtimalla tietyistä perusasioista on retkeilyautossa asuminen ja matkustaminen turvallista. Suunnittelemalla, minkä reitin valitsen, missä pysäköin ja miten säilytän omaisuuttani, vaikutan turvallisuuteeni kaikkein merkittävimmin. Kokosin alle tärkeimmiksi kokemiani vinkkejä turvalliseen reissailuun:
1. Etsi seuraava yöpymispaikka ennen pimeää
Etsin seuraavan yöpymispaikkani mahdollisuuksien mukaan aina valoisan aikaan, jotta retkeilyauton pysäköinti onnistuu turvallisesti ja pystyn tutkimaan ympäristöäni ennen pimeää. Työkaluina käytän karttapalveluita, puskaparkkeiluun tarkoitettuja sovelluksia sekä keskustelufoorumeita, joilta voin lukea myös muiden yöpyjien kokemuksia valitsemastani paikasta.
2. Puskaparkeissa pysäköidään sääntöjen ja maaston mukaan
Tärkeintä on valikoida paikka siten, että retkeilyauton kanssa ei jää jumiin maaston vuoksi tai toisten parkkeeraajien toimesta. Pidän tarkkaan huolen siitä, että en pysäköi alueille, joilla olen häiriöksi tai joilla yöpyminen on erikseen kielletty. Paikkaa valitessa kuulostelen herkällä korvalla intuitiotani ja siirryn, jos jokin alueessa mietityttää.
3. Hyödynnä halutessasi matkaparkkeja ja leirintäalueita
Leirintäalueet ja matkaparkit ovat erinomainen vaihtoehto, sillä palvelut ja kokeneiden konkarien apu on lähellä. Best Caravanin Hyvinkään, Espoon, Turun, Tampereen ja Oulun toimipisteen yhteydessä on matkaparkki ja vaihtelevat palvelut yöpyjille, minkä lisäksi esimerkiksi BestParkin matkaparkkeja löytyy yhdeksältä eri paikkakunnalta. Leirintäalueita löytyy erittäin kattavasti ympäri Suomen, mikäli laajemmat matkailijoiden palvelut ja yhteisöllisyys ovat tärkeä osa matkaasi.
4. Pidä huolta itsestäsi ja ajoneuvostasi
Sekä kuljettaja että ajoneuvo kaipaavat huolenpitoa. Pidä kiinni säännöllisestä huolto- ja arkirytmistä, vaikka seikkailut veisivätkin välillä voiton. Toimiva ajoneuvo sekä levännyt ja terveydestään huolehtinut kuljettaja ovat tieturvallisuuden kulmakiviä.
5. Harjoittele vaaratilanteita etukäteen
Omaisuudesta ja turvallisuudesta huolehtii tietenkin myös lukitsemalla ovet ja opettelemalla käyttämään auton tekniikkaa ohjeiden mukaan. Jonkinlainen hätäpoistumissuunnitelma on myös hyvä olla, aivan kuten asunnossakin asuessa. Retkeilyautossa on monta ovea ja esimerkiksi tulipalon sattuessa voin poistua nopeasti joko sivuovesta tai sängynpäädystä takaovien kautta. Oman mielenrauhan vuoksi kannattaa rivakkaa poistumista harjoitella etukäteen.
_____
Onko pelko estänyt sinua tarttumasta tilaisuuteen tai hyppäämästä seikkailuun? Voit jatkaa keskustelua Jennin kanssa Instagramin puolella @jenniontheroad!
Harkitsetko sinäkin pysyvämpää karavaanielämää tai hieman maltillisemmin matkailuauton hankintaa, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Lataa Best Caravanin Ostajan opas, joka tarjoaa kattavasti tietoa erilaisista matkailuajoneuvoista, ja valitse juuri se sinulle sopiva tapa toteuttaa omannäköistä vapautta!