Hyppää sisältöön

Matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing?

Matkailuauton ABC -blogisarja on tehty niin aloittelevan matkailuautoilijan kuin konkarikaravaanarinkin tarpeisiin. Sarjan Matkailuautoilun ABC #1 blogissa pureudutaan matkailuauton hankintaan. Miten löydät juuri omiin tarpeisiisi sopivan mallin? Entä onko sinun tiesi kohti omannäköistäsi vapautta matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing? Lue blogista lisää ja valitse polkusi kohti liikkuvaa kotiasi.
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Tässä blogissa sukelletaan syvälle juuri oikeanlaisen matkailuajoneuvon valintaan ja hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Matkailuauto tuo paljon uudenlaista vapautta matkusteluun, minkä ansiosta moni pohtiikin sopivinta tapaa, jolla tähän unelmaan voisi itse päästä kiinni. Onko sinun polkusi kohti omannäköistäsi matkustelun vapautta matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing? Ota vinkit haltuun ja toteuta unelmasi!

Korkealla maavaralla ja nelivedolla varustettu matkailuauto kulkee mukavasti haastavassakin maastossa.

Aloita kartoittamalla matkailuauton käyttötarkoitus 

Jotta osaisit valita itsellesi sopivan matkailuauton, kannattaa ihan ensimmäiseksi punnita matkailuauton käyttötarkoitusta. Tämän määrittämisessä auttavat tarkat kysymykset. Onko ajoneuvoa tarkoitus käyttää ympäri vuoden vai vain osan vuodesta? Liikutaanko ajoneuvolla paljon – jos kyllä, minkälaisessa maastossa? Vai pysyykö se pääsääntöisesti samassa paikassa, vaikkapa kausipaikalla, mökkirannassa tai peräti työpaikalla?

Pohdi seuraavaksi tilan tarvetta ja todennäköisintä matkustuskokoonpanoa. Kuinka monta makuupaikkaa tarvitaan? Millaiset ja miten suuret ruokailu- ja muut asuintilat ovat tarpeen? Tarvitseeko olla erillinen wc ja suihkutila? Kuinka monelle hengelle auto pitää olla rekisteröity? Onko mukana lapsia vai liikutaanko yksin, pariskuntana tai kavereiden kesken? Entä kuinka paljon tarvitaan tavaratilaa? Tarvitaanko reissuilla esimerkiksi runsaasti tilaa vieviä harrastusvälineitä? Myös lemmikit kannattaa huomioida, jotta niille löytyy oikeanlaiset matkustuspaikat häkkeineen ja turvavöineen. 

Kaikki yllä olevat apukysymykset vastauksineen vaikuttavat osaltaan matkailuauton korimallin ja pohjaratkaisun valintaan – siitä vielä lisää myöhemmässä kappaleessa. 

Mikäli matkailuautoa käyttää pohjoisen pakkasissa talvella, kannattaa valita ympärivuotiseen käyttöön soveltuva retki- tai matkailuauto. Niissä on huomioitu muun muassa raikas- ja harmaavesisäiliöiden eristys, jotta vesijärjestelmää voi käyttää myös talvipakkasilla.

Mikäli taas et aio käyttää matkailuautoa ympärivuotisesti, kannattaa jo etukäteen miettiä, mihin saat sen kausisäilytykseen. Matkailuautoja voi hyvin säilyttää talvella vaikka taivasalla, kunhan sopiva paikka löytyy ja katolta tulee huolehdittua suurimmat lumet pois niin, että matkailuauton ilmanvaihtoventtiilit pysyvät auki ja auton tuuletus varmistuu. Jos kaipaa lisätietoja, lue blogi talvisäilytyksestä.

Kuvassa näkyy erilaisia korimalleja: vasemmalla edessä kaksi Fiatin pohjalle rakennettua Challenger-retkiautoa ja niiden jälkeen Fiat- ja Ford-alustaisia Challengerin puoli-integroituja matkailuautoja.

Ota haltuun matkailuautojen monet korivaihtoehdot 

Matkailuautoja on saatavilla useita erilaisia korivaihtoehtoja useilla erilaisilla pohjaratkaisuilla – jokaiselle löytyy siis varmasti juuri oikeanlainen vaihtoehto. Määritettyäsi raamit matkailuajoneuvon käyttötarkoitukselle ja tilavaatimuksille voitkin siirtyä miettimään, minkälainen korimalli ja pohjaratkaisu vastaisi parhaiten juuri sinun tarpeitasi. 

Kaikkia korimalleja saa lukuisilla erilaisilla pohjaratkaisuilla. Mitä eroa eri korimalleilla on?

  • Retkiauto. Pakettiauton, esim. Fiat Ducaton tai Mercedes-Benz Sprintterin koriin rakennettu matkailuauto. Koska retkiauto on kapeampi ja usein myös lyhyempi kuin “tavallinen” matkailuauto, se on näppärä liikenteessä ja helppo parkkeerata, mutta sisätilat ovat luonnollisesti myös pienemmät kuin perinteisissä matkailuautoissa.
  • Van-luokan matkailuauto. Muistuttaa puoli-integroitua, jossa on pakettiauton ohjaamo ja alusta, mutta matkailuajoneuvovalmistajan rakentama asunto-osan kori. Asunto-osan kori on kuitenkin kapeampi kuin perinteisessä puoli-integroidussa matkailuautossa. Yleensä auton maksimipituus on 7 m. Van-luokan etuja ovat näppärä koko yhdistettynä matkailuauton asunto-osan rakenteisiin ja eristeisiin. Van-luokan autoissa on myös asunto-osan sisäänkäynnin ovi kuten tavallisissa matkailuautoissa.
  • Puoli-integroitu. Matkailuajoneuvo, jossa on pakettiauton ohjaamo ja alusta, mutta matkailuajoneuvovalmistajan rakentama asunto-osan kori, joka on leveämpi kuin van-luokassa. Puoli-integroitu on yleisin matkailuautojen korimalli, ja suurin osa niistä on B-kortilla ajettavia, kokonaismassaltaan max. 3 500-kiloisia autoja. Saatavilla on myös suurempia C1-kortilla ajettavia puoli-integroituja matkailuautoja.
  • Alkovi-malli. Kuin puoli-integroitu, mutta ohjaamon yläpuolella on asunto-osan yhteyteen rakennettu kiinteä makuupaikka.
  • Integroitu. Täysintegroidun auton kori on kokonaisuudessaan matkailuajoneuvovalmistajan valmistama, minkä lisäksi ajoneuvossa on joko pakettiauton tai kevytkuorma-auton alusta.
  • Liner. Linerit muodostavat matkailuautojen “kuninkuusluokan”. Joko kevyt- tai raskaampien kuorma-autojen alustoille rakennetut linerit ovat kooltaan ja painoltaan suuria. Näissä pyörillä kulkevissa ”luksushuviloissa” on suuret ja väljät asuintilat. Suurimmissa linereissa voi kuljettaa takatallissa jopa henkiöautoa ja niissä voi myös olla slide-out, joka tuo ulkoasennossa entisestään lisää asuintilaa. Linerin suuri koko tuo toki myös omat haasteensa matkailuun: niillä ei mennä yhtä näppärästi pieniin kyliin tai parkkeerata kaupungeissa kuin pienemmillä retkeily- tai matkailuautoilla.

Uuden tai käytetyn matkailuauton voi ostaa myös osamaksulla.

Matkailuauton ostaminen onnistuu myös osamaksulla

Ostaminen onnistuu tietenkin käteisellä, mutta myös osamaksulla ostaminen on kätevä rahoitusvaihtoehto. Täydellisen ajoneuvon löydettyäsi pääset Best Caravanin henkilökunnan kanssa ostoprosessissa helposti alkuun, kun olet jo etukäteen miettinyt, millainen on sinulle sopiva budjetti, eli kuinka paljon olet valmis matkailuautosta maksamaan kuukaudessa. Sen jälkeen haetaan yhdessä rahoitus ja vakuutukset – ja sitten sovitaankin jo matkailuauton luovutuspäivä. Voit toki myös hakea itse matkailuauton hankintaa varten tarvittavan rahoituksen ja vakuutukset.

Best Leasingilla voit hankkia itsellesi vaikka tämän hulppean Concorde 1165GSI -luksuslinerin.

Matkailuauton leasing tuo joustoa

Matkailuauton, retkiauton tai matkailuvaunun voi nykyään myös liisata. Best Caravan on tuonut markkinoille matkailuajoneuvoalalla ainutlaatuisen Best Leasingin. Best Leasing tehdään kahdeksitoista kuukaudeksi kerrallaan. Liisattavat ajoneuvot ovat uusia tai vähän käytettyjä, alv-vähennyskelpoisia matkailuautoja ja -vaunuja.

Leasingin alkaen-hinnat sisältävät ajoneuvon niillä varusteilla, jotka esillä ovat. Toki leasing-matkailuajoneuvoon voi myös lisätä haluamansa lisävarusteet. Lisävarusteet nostavat hieman kuukausihintaa, mutta niihin tehtävä investointi on jaettu useammalle vuodelle, eivätkä ne siten rasita kokonaisuudessaan ensimmäisen vuoden leasing-sopimusta.

BestCaravanin leasing sisältää myös matkailuauton huollot.

Leasing-hintaan sisältyvät ajoneuvon huollot. Lisäksi voit rikastaa leasing-sopimusta yhden plussan Best Leasing + -paketilla, joka sisältää mm. toiset renkaat, tai täyden palvelun kahden plussan Best Leasing ++ -paketilla, joka sisältää yhden plussan paketin lisäksi myös ajoneuvoverot, vakuutukset sekä mahdollisen talvisäilytyksen. Sinulle jää maksettavaksi ainoastaan auton polttoainekulut. Best Caravanin henkilökunta auttaa mielellään sinulle parhaan vaihtoehdon löytämisessä. 

Leasingin-sopimuksen selkein etu ja hyöty on se, että tiedät ennakkoon matkailuajoneuvon kulut. Yllättäviä kuluja ei tule.

Kuukausikustannukset pysyvät koko ajan samoina sopimuskauden ajan. Leasingin-sopimuksen selkein etu ja hyöty on se, että tiedät ennakkoon matkailuajoneuvon kulut. Yllättäviä kuluja ei tule. Et myöskään tarvitse käsirahaa, eikä sinun tarvitse miettiä ajoneuvon mahdollista arvonalenemaa leasing-sopimuksen päättyessä. Sopimuksen päätyttyä voit halutessasi jatkaa olemassa olevaa sopimusta tai tehdä täysin uuden sopimuksen jostain toisesta matkailuajoneuvosta. Leasing-vaihtoehto onkin moderni vaihtoehto ”omistaa” matkailuajoneuvo.

Vuokraaminen on helppo ja edullinen tapa tutustua matkailuautolla matkustamiseen, vaikka lyhyemmälläkin lomalla.

Matkailuauton vuokraaminen tutustuttaa vaihtoehtoihin

Matkailuauton vuokraaminen on usein hyvä keino tutustua matkailuautolla matkustamiseen. Jo viikon tai kahden mittaisella reissulla huomaat melko nopeasti, minkälaisia tarpeita ja vaatimuksia sinulla on matkailuautolle, jotta matkustaminen olisi mahdollisimman helppoa ja hauskaa.

Usein matkailuauton hankintaa harkitsevan suositellaankin ihan ensimmäiseksi vuokraamaan muutaman kerran erilaisilla pohjaratkaisuilla olevia matkailuautoja. Sitten, kun omia tarpeita parhaiten vastaava pohjaratkaisu ja korimalli on löytynyt, on oikea hetki hankkia se ensimmäinen ihan oma matkailuauto.

____

Kiinnostaako matkailuauton ostaminen, mutta kustannukset mietityttävät? Ota selvää rahoitusvaihtoehdoista Best Caravanin rahoituslaskurilla ja ole yhteydessä lähimpään Best Caravanin myymälään, jossa asiantuntevat ammattilaiset auttavat sinut eteenpäin määränpäätä nimeltä vapaus.

Päivitetty: 15.5.2023