Hyppää sisältöön

Matkailuauton omistajana kaksi vuotta – Nomadielämää #18

Petteri Hentilä päätti kaksi vuotta sitten ostaa matkailuauton. Päätös on kuljettanut nuoren valokuvaus- ja viestintäalan yrittäjän lukuisiin seikkailuihin ympäri Suomea ja Eurooppaa. Lue blogista, miten matkailuautoilu on mullistanut nuoren miehen arjen jo kahden vuoden ajan.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Istuessani ensimmäistä kertaa upouuden Challenger V217 Road Edition Premium -matkailuauton ratin takana, lähdettyäni Kuopion Best Caravanilta kohti ensimmäistä karavaaniseikkailua kotikonnuilleni Kuusamoon laskettelemaan, oloni oli epätodellinen. Unelmani oli vihdoin ottanut fyysisen muodon ja tässä sitä nyt oltiin ensimmäisellä matkalla.

Nyt minulla oli oma matkailuauto, joka mahdollistaisi rauhalliset hetket luonnon ääressä, kutkuttavat seikkailut Suomessa ja ulkomailla, sekä kokonaisvaltaisen vapauden kokemuksen, josta en aiemmin uskaltanut edes haaveilla. 

Matkailuauto luo täydellisen palautumisympäristön

Matkailuauton tuoma vapaus ja oma tila on mahdollistanut luontoyhteyden syventämisen lisäksi myös syvällisemmän tutustumisen itseeni ja pohdiskelevaan taiteilijaluonteeseeni, jonka kohtaamiseen en hektisen kaupunkiarjen vilskeessä kokenut löytäväni tarpeeksi tilaa. 

Matkailuauto tarjoaa rentoutumisympäristön luonnon keskellä, jossa on tilaa miettiä minkä taide-, opiskelu- tai yritysprojektin pariin seuraavaksi haluaisi lähteä.

Matkailuautosta käsin voin tehdä töitä ympäri Suomea, mutta vastapainoksi voin luonnon rauhassa ilmentää myös herkempää taiteilijapuoltani ja nauttia luonnon kauneudesta uusia unelmia ylös kirjoitellen.

Koen matkailuauton tarjonneen ihanteelliset puitteet palautumiseen ja elämän uusien kuvioiden suunnitteluun.

Ei ole mitään parempaa, kuin pitkän työputken jälkeen luontoon suuntaaminen – näin pystyn parhaiten ottamaan iisiä ja pohdiskelemaan elämää ja mihin suuntaan sitä haluan viedä. Viikon kansallispuistossa vietetyn reissun jälkeen löytyy aivan uutta energiaa tarttua taas arjen askareisiin ja laittaa luontoretkellä ylös kirjattuja unelmia käytännön toteutukseen.

Matkailuautolla matkustamisen vapaus ja helppous

Kasvoin lapsuuteni Kuusamon vaarojen, järvien ja naavapuiden katveessa keskellä puhdasta erämaata. Työt ja opiskelut veivät tieni Tampereelle, jossa luontoretket jäivät pitkäksi aikaa vähemmälle. Viimeisen kolmen kevät-syksy kauden aikana olen saanu syventää luontoyhteyttäni ja viettää useita viikkoja toinen toistaan kauniimmissa kohteissa. 

Enpä olisi Kuusamossa lapsena uskonut, että aikuisiällä palaan takaisin Oulangan kansallispuiston poluille unelmieni matkailuautolla. Oltuani Matkailuauton omistajana kaksi vuotta olen huomannut että kaikki Suomen kansallispuistot ovat helposti saavutettavissa.

Kaupungissa olen hoitanut journalismin maisteriopintojani ja markkinointiviestinnän töitäni. Kuitenkin heti tilaisuuden tullen on tieni vienyt takaisin luonnon rauhaan. Metsään lähtiessäni voin laittaa analyyttisyyteen ja tehokkuuteen pyrkivän työminäni vapaalle ja tehdä tilaa palautumiselle. 

Keväällä 2023 matkasimme Tampereelta Kuusamoon. Matkan varrella teimme retken Hossan kansallispuistoon.

Parasta matkailuautoelämässä on se, että on aina perillä ja kuitenkin samaan aikaan matkalla. Voi lähteä liikkeelle ilman majoitusvarausten tekemistä, tai aikataulujen miettimistä. Matkustaessa kaikki mukavuudet kulkevat mukana – oma keittiö, toimistopiste läppäreineen ja kameroineen, omavarainen sähkö aurinkopaneelista, wc ja mukavat vuoteet. Voi pysähtyä intuitiivisesti missä haluaa, ihailla upeita maisemia ja levätä omassa rauhassa juuri silloin kun siltä tuntuu. 

Matkailuautossa aamiainen valmistuu käden käänteessä ja toimistoksi se on mitä mainioin. Kuvassa ensimmäinen reissu Norjan lofooteille.

Matkailuauto on tuonut elämääni spontaanit seikkailut ja vapauden päättää matkustuskohteet sen mukaan, mikä sillä hetkellä tuntuu resonoivan – olipa kyseessä kulttuurimatka vanhaan kaupunkiin, luonnonpuistoon, tai eri paikkakunnilla asuvien sukulaisten, tai kaverien luona vierailu. Jos on esimerkiksi intensiivisen kyläilyn lomassa tarve ottaa omaa aikaa, voi aina vetäytyä omiin oloihin matkailuauton rauhaan.

Ukkohallassa lähdössä hiihtoretkelle vuoden 2022 ensimmäisenä päivänä.

Matkailuautoilun teknisen puolen oppii tekemällä

Ikkunoihin laitettavat thermopeitteet ovat kätevä varuste talviretkille.

Matkailuauton omistaminen ei ole pelkästään taivaanrantojen maalailua. Myös käytännölliset asiat, kuten suositusten mukaiset huollot ja sesongin mukaiset rengasvaihdot kuuluvat asiaan. Talvikausi tuo mukanaan omat rituaalinsa, kuten keittiön nestemäisten purnukoiden sisään kiikuttamisen pakkasen tieltä, käyttövesien tyhjentämisen reissujen välissä ja varusteiden valmistelun talvikäyttöä varten. Voit lukea täältä perusteellisemman artikkelin matkailuauton talvisäilytykseen valmistautumisesta.

Seikkailevaan elämäntapaan liittyy aina riskejä, mutta tervettä maalaisjärkeä käyttämällä pari vuotta on mennyt putkeen matkailuauton omistajana ilman kommelluksia.

Karavaanarin arkeen kuuluu veden täyttö, kemiallisen wc:n ja harmaavesien tyhjennys, pyykkäys, siivoaminen, kauppareissut ja muut arkiset askareet. Olen pienestä pitäen tottunut kulkemaan metsissä ja telttailemaan, joten omalla kohdallani koen matkailuautoilun arjen todellisena luksuksena pienistä askareista huolimatta. Modernista kaupunkielämästä karavaanarielämään siirtyminen voi toki vaatia ensikertalaiselta pientä totuttelua. Kuitenkin jo parin matkailuautoreissun jälkeen saa huomata, miten helppoa ja sujuvaa karavaanarin elämäntyyli on.

Matkailuauton vesitankki ja nestemäiset ruoat on hyvä tyhjentää reissujen välissä talvella.

Olen pitänyt matkailuautostani hyvää huolta, asioin sisätiloissa tavallista kotiasumista hienovaraisemmin ja senpä vuoksi olen säästynyt isommilta haavereilta ja haasteilta. Viime talvena vastaantulijan renkaasta kimposi kivi ja tuulilasiin tuli särö ja lasi piti korjata, mutta lasivakuutuksen johdosta sain uuden lasin nopeasti ja edullisesti.

Retkeilyauton talvirenkaat varmistavat talvisten seikkailujen onnistumisen.

Kerran matkailuauton Truma Diesel -lämmittimen paneeliin syttyi vikavalo, joka liittyi lämmityshormien tiiviyteen. Best Caravanin ystävällinen huolto-osasto tiivisti kuitenkin hormit alta aikayksikön, kuittasi vikavalon ja pääsin taas jatkamaan matkaa.

Matkailuauto on konkreettinen askel kohti unelmien arkea

Matkailuauton myötä olen alkanut lukemaan enemmän kirjoja iltaisin.

Matkailuautoilu ei ole vain matkustamista – se on elämäntapa. Karavaanarielämä tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, aina retkeilystä kalastukseen ja pyöräilyyn. Aamuisin avatessasi matkailuauton oven, löydät välittömän yhteyden luontoon. Voit vaihtaa maisemia mielesi mukaan ja jokainen päivä on uusi seikkailu. 

Norjan Hoddevik on upea kohde eteläisemmässä Norjassa.

Olemme vierailleet Keski-Euroopassa ja Alpeilla, kokeneet Eteläisen ja Pohjoisen Norjan vuonot, vaeltaneet Kuusamon karhunkierroksella, ihastelleet Hossan ja Sallan kauneutta, kiertäneet Saariston rengastien ja monet muut kohteet. Matkailuauto on mahdollistanut nämä kaikki kokemukset ja paljon enemmän. Moni upea kohde olisi jäänyt kokematta ilman matkailuauton tuomaa helppoutta majoittua ja pysähtyä myös sellaisissa kohteissa, joihin ei muuten olisi tullut lähdettyä.

Norjan Reinebringen on kohde vertaansa vailla.

Matkailuauton omistajana kaksi vuotta

Haluan rohkaista sinuakin tarttumaan matkailuautounelmaan – kerranhan me vain elämme. Ikinä ei tiedä, millaisia asioita elämä tuo tullessaan “sitten joskus myöhemmin”. Jos nyt on mahdollisuus ottaa askel kohti unelmaa, ei sitä kannata lykätä myöhemmäksi.

Olen nyt ollut matkailuauton omistajana kaksi vuotta ja tässä ajassa ajoneuvosta on muodostunut minulle koti.

Matkailuautoilussa itselleni ei ole kyse vain liikkuvasta kodista, vaan unelmien toteuttamisesta. Koen unelmoinnin elämän kantavaksi voimaksi haastavina aikoina; se on jotain valoisaa, mitä kohti kurkottaa ja minkä vuoksi jaksaa välillä tehdä paljonkin töitä. Matkailuauto on enemmän kuin vain kulkuväline – se on unelmien mahdollistaja ja koti, joka kulkee mukanani seikkailusta toiseen. Odotan jo innolla, millaisia seikkailuja ja elämyksiä seuraavat vuodet tuovat tullessaan.

________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta. 

Inspiroiduitko sinäkin oman matkailuauton omistamisesta, mutta kustannukset mietityttävät? Ota selvää rahoitusvaihtoehdoista Best Caravanin rahoituslaskurilla ja ole yhteydessä lähimpään Best Caravanin myymälään, jossa asiantuntevat ammattilaiset auttavat sinut eteenpäin kohti unelmien matkailuautoa.

Päivitetty: 8.1.2024