Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Lappiin talvella: 8 vinkkiä Yllästunturille

Valokuvaaja Niko Laurila antaa parhaat vinkit sydäntalven valokuvaukseen Ylläkselle, joka on ideaali kohde aktiivisesta talvilomasta nauttivalle karavaanarille. Ota Nikon vinkit talteen ja suuntaa matkailuautolla Lappiin talvella ikuistamaan revontulet ja lumiset tunturit.
|
Kuvat: Niko Laurila

Ylläs on yksi suosituimmista talvilomakohteista Lapissa, eikä syyttä! Tunturi on tunnettu upeasta luonnostaan ja on todellinen seikkailijan unelma. Se onkin mainio kohde aktiivista talvilomaa kaipaavalle karavaanarille. Samalla seikkailujen lomassa saa varmasti ikuistettua upeita maisemia. 

Reissaatko Lappiin talvella? Ota suunnaksi Ylläs!

Matka Helsingistä Ylläkselle kestää noin 11 tuntia, joten perille pääsee Etelä-Suomesta yhden päivän aikana. Matkalla voi toki pysähtyä yöksi ja saunomaan Best Caravanin parkkiin Oulussa, jos haluaa pitää tahdin hitaampana. Perille päästyä tekemistä riittää. Jaan kahdeksan vinkkiäni tekemiseen ja näkemiseen Ylläksen seudulla, sekä myös vinkit valokuvaukseen eri kohteissa

Tunturimaisemaa aamuhämärässä. Taustalla näkyvät Ylläksen huiput.

1. Ylläksen maisematien näkymät hurmaavat karavaanarin

Auringonlaskut maisematieltä ovat vertaansa vailla.

Yksi upeimmista paikoista Ylläksellä on maisematie, jota pystyy ajamaan ylös tunturin rinnettä. Maisematien parkkipaikalta on upeat maisemat – se on mainio paikka katsella niin auringonnousuja kuin -laskujakin. Itse yövyin maisematien parkissa, sillä halusin kuvata revontulia ja parkista näki helposti, milloin revontulet nousevat esiin. 

Maisema Äkäslompolontieltä aamun sarastaessa. Tämä on yksi Suomen kauneimmista tienpätkistä, etenkin talvella.

2. Gondolihissillä Ylläksen huipulle

Gondolihissillä pääsee ihailemaan maisemia tunturin laelta.

Ylläksen huipulle pääsee Gondolilla, johon saa laskettelukeskuksesta ostettua lipun. Itse tähtäsin katsomaan auringonlaskua huipulta. Sieltä näkyi upeasti aavaa luontoa kaikkiin suuntiin. Huipulla on myös maisemakeinu ja kahvila sekä kuvauksesta kiinnostuneille upeita tykkylumipuita. Auringonlaskun katselu huipulta oli vaikuttava kokemus – värit olivat upeat auringon tippuessa horisonttiin. 

Maisemien bongausta gondolista käsin.

Tunturin laelta pääse laskettelemaan kohti auringonlaskua

3. Äkäslompolosta löydät tärkeimmät palvelut karavaanarille

Jounin kauppa ja sen pihalla oleva suuri poroveistos, jonka kanssa voi vaikka napata selfien.

Ylläkseltä löytyy Ylläsjärven palvelut ja Äkäslompolon kylä. Kylässä on Suomen tunnetuin kyläkauppa – Jounin kauppa sekä useita ravintoloita, välinevuokraamoita, leirintäalue, sekä muita myymälöitä. Reissullani kävin Jounin kaupassa ostamassa tuoreet leivät aamuisin. Äkäslompolossa saa myös hyvää napolilaista pizzaa Via Tribunaalissa ja kannattaa ehdottomasti myös käydä syömässä poroburgeri Well Kitchenissä. 

Järven rannasta löytyy yksi Lapin kuvatuimmista keinuista. Tämä on hyvä paikka bongata myös revontulia, sillä alue on avoin. Rannasta löytyy vuokrattava sauna ja avanto, jos haluaa pitää porukalla saunaillan revontulten alla. 

Äkäslompolon kylän ehkä suosituin paikka päivällä ja yöllä. Keinun läheltä lähtee myös hyvät hiihtoladut ja Fatbike reitit.

Vuokrattava sauna ja avanto Ylläksellä Äkäslompolossa.

4. Äkäsmylly on valokuvaajan unelmakohde

Äkäsmyllyn rannassa voi bongata revontulia.

Suositukseni retkikohteeksi Ylläksen alueella on Äkäsmylly. Se sijaitsee Äkäslompolosta pohjoiseen johtavan tien varrella. Kannattaa ottaa lumikengät mukaan, jotta pääsee kulkemaan myös polun ulkopuolella koskemattomia reittejä. Äkäsmyllyn portilta on lyhyt matka myllylle, ja luonto polun varrella on upeaa! Vesi Äkäsmyllyssä pysyy auki ympäri vuoden virtauksen takia. 

Kuvaajan vinkki: Ota virtaavasta vedestä kuvia pitkällä valotuksella. Voit saada hyvällä tuurilla revontuletkin mukaan kuvaan!

Äkäsmylly on upea paikka revontulten ihailuun ja tähän kuvaan sain mukaan myös suloisen lumen peittämän aitan.

Ikuistin Äkäsmyllyn kuohut päiväsaikaan 10 sekunnin valotusajalla.

5. Arctic Sauna World rentouttaa karavaanarin pakkaspäivien jälkeen

Saunamaailma reuntouttaa aktiivisten talvipäivien jälkeen.

Arktinen saunamaailma yllätti minut positiivisesti, vaikka olinkin kuullut monia suosituksia paikasta. Saunamaailma sijaitsee Jerisjärvellä eli Ylläksen pohjoispuolella, noin 45 minuutin ajomatkan päässä. Siellä on viisi erilaista saunaa sekä avanto ja oleskelutilat. Lippu maksaa 30e/hlö ja ajan voi varata kätevästi nettisivuilta etukäteen. Lempisaunani oli nimeltään Tulisauna Ukko, joka oli perinteinen savusauna. Revontulisauna Repo tarjosi mahdollisuuden ihailla näkymää Jerisjärvelle saunan suurista ikkunoista. Hyvällä lykyllä sieltä näkee myös revontulet! 

Saunamaailmassa viettää helposti pari tuntia ja saunomisen jälkeen on mukava palata taas omaan matkailuautoon.

Rauhoittavan saunaillan jälkeen nukuin hyvät yöunet ja heräsin uuteen aamuun virkeänä.

6. Kutunivaan lintuja ja eläimiä bongaamaan

Kyhmyjoutsen poseeramassa ohuen jääpeitteen päällä.

Valokuvauksesta innostuneille suosittelen Kutunivaa. Kutunivassa joutsenet ja koskikarat viihtyvät talvisinkin ja linnuista saa napattua kuvia lumisessa luonnossa. Joutsenet talvehtivat sillan lähellä virtaavassa vedessä, joka ei pääse jäätymään. Joutsenia on yleensä vähintään 10 kappaletta ja samanaikaisesti koskikarat liitelevät ympäriinsä. Parhaimpia hetkiä ovat aurinkoiset päivät, kun joutsenista saa kuvia niin, että ne heijastuvat veden pinnasta.

Koskikara poseerasi Kutunivalla sillan alla.

Kutunivalta lähtiessäni porokin poseerasi läheisessä metsässä.

7. Revontulien bongaus

Yksi ikimuistoisimmista revontulten katseluhetkistä tallentui Pallas-Yllästunturin lähettyvillä.

Napapiirin yläpuolella voi nähdä hyvinä revontulivuosina värikkään taivaan melkein joka päivä kelin ollessa kirkas. Jos et halua lähteä pitkälle hyvän revontulten bongauspaikan perässä on Ylläksen Yöpuun keinu tähän mainio. Itse lähdin öisin bongaamaan revontulia Äkäsmyllylle ja ajoin myös Pallas-Yllästunturille valosaastetta pakoon.

Tammikuun tienoilla aloitin päivittäin revontulten bongailun viiden aikaan iltapäivällä ja jatkoin aina aamuviiteen asti. Parhaimpina öinä koin uskomattomia hetkiä revontulten alla. Kutsunkin autoani Aurora Konttoriksi, koska se tarjoaa niin hyvät puitteet uskomattomien taivaan tulien etsimiseen ja kuvaamiseen.

Öisin ajellessa ihastelin revontulia auton ikkunastakin.

Välillä revontuliretki yöllä venyy pitkäksi ja on hyvä pysähtyä lepäämään.

8. SnowVillagen upeat jääveistokset

Kreikan Santorinia kuvastava jääveistos.

Lähellä Yllästä on lumesta ja jäästä rakennettu lumikylä. Tämän vuoden teemana on matkakohteet maailmalla ja jäästä oli veistetty teoksia, jotka esittivät kaupunkeja eri puolilta maailmaa. SnowVillagessa voi myös nukkua jääigluissa ja katsoa leffaa jääteatterissa. Lipun lumikylään saa sisäänkäynniltä. Näyttelyyn hyvä varata ainakin tunti.

Lainiontie, joka johtaa lumikylään on hieno ajaa ja sen varrella sijaitsee myös tekojärvi Neitokainen, joka on Suomen muotoinen. Se jos joku on hieno kuvata dronella!

Lumikylästä löytyi myös jääveistos vapaudenpatsaasta.

Matkailuautolla Lappiin talvella – Ylläs hurmaa kauneudellaan

Ylläksellä on lukuisia paikkoja viettää kotahetkiä, kuva Tuomikurun lenkiltä.

Talvinen karavaanireissuni Ylläkselle oli mahtava! Ylläksellä saa yhdistettyä ulkoilun, liikunnan, rentoutumisen sekä tietysti myös valokuvauksen talvisiin lomapäiviin. Hienoja luontokohteita Ylläksellä  todellakin riittää. Sijainniltaan se on myös mainio, jos haluaa tutustua Lappiin laajemminkin – Kilpisjärvelle voi tehdä päiväreissun ja Levikin on lähellä. 

Vahva suositukseni on ottaa matkailuauton alle ja suunnata Lappiin viettämään talvipäiviä Ylläkselle!

Reissu matkailuautolla Lappiin talvella oli upea! Näihin maisemiin haluan uudestaankin palata.

___________

Lisää Niko Laurilan upeita kuvia löydät Instagramista @niko.laurila ja Facebookista nimellä Niko Laurila Photography. Voit seurata myös matkailuaiheisia vlogeja Youtubessa nimellä Niko Laurila Visual Storyteller. Palveluista tarkemmin: nikolaurila.fi.

Innostuitko sinäkin lähtemään matkailuautolla Lappiin talvella? Upeita kohteita on lukuisia –  Yllästunturi, Riisitunturi, Sallatunturi… Valinnanvaraa riittää! Kannattaa myös varmistaa, että matkailuauton talvivarustelu on kunnossa ennen reissuun lähtöä.