Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Lappiin – Maisemareittejä ja luontomatkailukohteita

Lappi on aktiiviselle matkailuautoilijalle täydellinen matkakohde, josta löytyy tekemistä jokaiseen vuodenaikaan ja jokaiseen makuun, toivoi sitten lomailulta omaa rauhaa luonnon syleilyssä, upeita maisemareittejä, joita pitkin ajella tai vaikka vilkkaita laskettelukeskuksia, joissa adrenaliinin saa virtaamaan. Tutustu karavaanarin reittivinkkeihin ja lähde omatoimiselle matkalle Lappiin!
|
Kuvat: Raul Fall

Sanna ja Raul Fall lähtivät matkailuautolla Lappiin syksyn parhaan ruskan saattelemina. Pariskunta ajoi kauniita maisemareittejä eteläisestä Suomesta maamme pohjoisimpaan tappiin, Nuorgamiin, saakka, josta reitti poikkesi myös Norjan puolelle. Maisemien lisäksi reissuun mahtui upeita tunturivaelluksia erämaassa, ruskan ihastelua ja tietenkin herkullista ruokaa paikallisia raaka-aineita hyödyntäen.

Nappaa tästä mukaasi Lapin reittivinkit ja katso yltä video Sannan ja Raulin päiväretkestä Pallas-Yllästunturin maisemiin Kesänkijärvellä.

Vuokatti – Kuusamo – Riisitunturi

Etelä-Suomesta Vuokattiin ajaa kuutisen tuntia, joten se sopii mainiosti sekä ensimmäisen pätkän päätepysäkiksi että viralliseksi Lapin matkan aloituspisteeksi. Vuokatti tarjoaa monipuolisesti tekemistä erityisesti liikunnallisille karavaanareille räväkästä paint ball -värikuulasodasta siisteihin sisäpalloilulajeihin. Myös ulkoilureittejä löytyy ympäri vuoden. Perinteisen patikoinnin ohella ensilumille pääsee hiihtämään jo lokakuussa, ja talvella valkoiseen verhoutunut luonto kutsuu lumikenkäilemään.

Kun puhutaan Suomen kauneimmista maisemista, on Kuusamolla vakiopaikka parhaiden kohteiden listalla. Automatkaileva luonnonystävä pysähtyykin tienvarsimaisemien ihastelun ohella Oulangan kansallispuistoon, poimii Karhunkierroksen varrelta muutaman helposti autolla saavutettavan patikointireitin ja käy ihastelemassa upeaa luontoa.

Mikäli jatkaa Kuusamosta tietä E63 kohti pohjoista, pääsee näppärästi käymään Riisitunturilla ja tekemään Lapin matkan ensimmäisen tunturivaelluksen. Valtatieltä käännytään Alakitkantielle, jota pitkin pääsee Riisitunturin lähtöpisteelle. Lähtöpisteelle vie hyväkuntoinen tie, jota ajaa ongelmitta kookkammallakin matkailuautolla.

Riisitunturin huipulta on upeat maisemat horisonttiin.

Mikäli Riisitunturilla haluaa vierailla nopeasti, voi huipulle kiivetä suoraan kiertämättä rengasreittejä. Matkaa huipulle lähtöpisteeltä kertyy vain 1,7 kilometriä.

Riisitunturin lähtöpisteen parkkipaikalla on mahdollista yöpyä matkailuautolla, mutta kesäsesonkina parkkipaikka saattaa olla yllättävän täysi päiväsaikaan. Tutustu etukäteen Riisitunturin reitteihin ja valitse omalle matkaporukalle sopiva tapa tutustua tunturiluontoon.

Ivalo – Inari – Utsjoki – Nuorgam

Mikäli nautit kalastuksesta, kannattaa Ivalossa pysähtyä Ivalojoenvarteen suosituille kala-apajille. Joki sopii myös erinomaisesti melontaan. Ivalojoen ympäristön erämaa-alue ja laaja laavuverkosto houkuttelevat myös luonnon pariin.

Auringonnousu Ivalossa syksyllä.

Upeat maisemat puskaparkissa Ivalossa.

Ivalosta Inariin ja siitä Utsjoelle kannattaa nauttia upeista maisemista. Kumpuilevat vaarat ja tunturit, vesistöt ja metsät luovat ohikiitäviä maisemamaalauksia, joista ei voi saada tarpeekseen. Jos saamelaiskulttuuri kiinnostaa, kannattaa Inarissa poiketa Saamelaismuseo Siidaan ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen.

Syksyinen, värikäs maisema Inarin ja Utsjoen välisellä tienpätkällä.

Inarin ja Utsjoen välisellä tienpätkällä on henkeäsalpaavia maisemia – syksyllä väriloisto on upea.

Utsjoen ja Nuorgamin alueelta löytyy hyviä leirintäalueita, joiden joukossa on myös ympäri vuoden avoinna olevia vaihtoehtoja. Sanna ja Raul yöypyvät ruskamatkallaan Nivajoki Campingissa, josta pariskunta suuntasi aamun valjetessa Skaidijärvelle.

5,8 kilometrin pituinen Skaidijärven polku -niminen reitti nousee ylämäkeen, jonka vuoksi se voi kokemattomalle retkeilijälle olla yllättävän raskas. Reitin päässä Skaidijärven rannassa on kuitenkin grillauskota, jossa on ennen paluumatkaa kiva palautua eväitä syöden. Reitille on hyvä varata myös vedenkestävät kengät, sillä paikoittain kuljetaan pitkospuilla ja reitillä saattaa olla mutaisia ja märkiäkin kohtia.

Skaidijärven polulla maisemat jatkuvat silmänkantamattomiin.

Skaidijärvellä maisemat jatkuvat silmänkantamattomiin!

Skaidijärveltä Sanna ja Raul suuntasivat kohti Pulmankijärveä Pulmankijärventien päähän kauniiseen puskaparkkiin joen rannalle. Puskaparkkien kanssa kannattaa käyttää luovuutta, sillä parhaat paikat löytyvät usein sattumalta. Muista kuitenkin aina jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet!

Hetta – Kesänkijärvi – Pello

Sanna ja Raul palasivat Norjasta takaisin Suomeen Lapin länsipuolelta. Pariskunnan päämääränä oli seuraavaksi valloittaa Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Kesänkijärveltä käsin. Pariskunta ajoi Hetan kautta upeissa kansallispuiston maisemissa Ylläksen juurelle Kesänkijärven parkkipaikalle. Ennen kansallispuistoon pääsyä oli kuitenkin nukuttava kunnon unet, ja parkkipaikka toimi oivana puskaparkkina yön yli.

Violetin värinen auringonnousu Kesänkijärvellä syksyllä.

Raul ja Sanna bongasivat upean auringonnousun Kesänkijärvellä.

Kesänkijärveltä pääsee kahdelle suositulle, eritasoiselle reitille: runsaan viiden kilometrin pituiselle Kesänkijärven kierrokselle ja kahdeksan kilometrin pituiselle Pirunkurun ponnistukselle. Nimistä voikin päätellä, kumpi reiteistä vaatii patikoijalta enemmän!

Kesänkijärven kierroksella saa vaeltaa jylhien tuntureiden huomassa metsiköissä sekä pitkospuita pitkin kosteikoilla ja soilla. Pirunkurun ponnistus puolestaan kuljettaa patikoijan jyrkkään tunturirotkoon, jota pitkin reitti nousee Kesänkitunturin huipulle. Laella odottaa Tahkokurun laavu, jossa voi paistella palkinnoksi vaikkapa makkaraa ennen paluumatkan alkua. Talvella nousu Pirunkurua pitkin luonnistuu parhaiten lumikenkien kanssa.

 

Kuukkeli Kesänkijärven kierroksella metsässä.

Kesänkijärvellä voi törmätä uteliaaseen ja rohkeaan kuukkeliin.

Sannan ja Raulin tapaan Kesänkijärveltä voi hurauttaa seuraavaksi kauniiseen Pello Campingiin Tornionjoen rantaan. Pello on Suomen virallinen kalastuspääkaupunki. Torniojoelle kannattaa suunnata erityisesti lohikalan toivossa, sillä se on yksi arvostetuimmista lohijoista.

Leirintäalue Pellossa Tornionjoen rannalla.

Hyödynnä sekä leirintäalueita että puskaparkkeja, kun lähden matkailuautolla Lappiin. Välillä on mukava olla sähköpistokkeen päässä ja kunnon suihku- ja WC-tilojen äärellä.

Matkailuautolla voit lähteä omatoimiselle lomalle, jossa aikaa voi viettää vain omien läheisten kesken, tai vaikka yksin. Lähde matkailuautolla Lappiin ja nauti eräilystä omalla tavallasi. Pohjoisessa kiireet katoavat, alla kulkeva matkakoti poistaa matkailuun liittyvät aikataululliset paineet ja reittejä voi muokata oman mielensä mukaan vaikka kesken reissun.

Nykyaikaiset matkailuautot ovat lähes poikkeuksetta myös talviasuttavia. Jos et ole vielä ehtinyt kokeilla karavaanailua, voit kokeilla harrastusta esimerkiksi vuokraamalla matkailuauton viikoksi tai pariksi. Mikäli oma matkailuajoneuvo kiinnostaa, tutustu Best-Caravanin matkailuautoihin ja retkeilyautoihin sekä erilaisiin tapoihin hankkia matkailuajoneuvo, kuten matkailuauton leasingiin.

Päivitetty: 6.7.2022