Hyppää sisältöön

Lapsiperheen talviloma matkailuautolla – Turun saariston helmikuinen lumo

Talasten viisihenkinen perhe suuntasi talvilomalla Turun saaristoon. Matka oli heidän ensimmäinen lomansa matkailuautolla. Perhe taltioi reissun aurinkoiset tunnelmat videolle. Hyppää kyytiin!
|
Kuvat: Heidi Ekholm-Talas

Kun viisihenkinen Talaksen yrittäjäperhe mietti talvilomakohteita, olivat ensisijaiset vaihtoehdot all inclusive -loma etelässä tai Lapin hiihtolomareissu. Matkamessuilla Turun saaristo -osaston työntekijä kehui Korppoon kauneutta ja hiljaisuutta talvella, joten perheen äiti Heidi Ekholm-Talas ehdotti talvilomaa saaristossa. Kun perheen 6-vuotias esikoinen toivoi pääsevänsä matkustamaan matkailuautolla, alkoi lapsiperheen talviloma matkailuautolla hahmottua.

Nostan teille hattua, kun lähdette pienten lasten kanssa talvella matkailuautoilemaan, sanoi Nauvon Pensarin matkailutilan omistaja Minna Alakoski.

Heidi ja Jonni valmiina talviselle perhelomalle kolmen pienen lapsen kanssa

Idea tuntui monista muistakin vähintäänkin eksoottiselta. Turun saaristo tunnetaan upeana kesäkohteena, mutta onko sillä tarjottavaa talvella? Talakset päättivät rohkeasti ottaa asiasta selvää.

En ollut ajatellut karavaaniharrastusta meille millään tavalla relevanttina aiemmin. Talven aikana kypsyi ajatus, että panostamme entistä enemmän kotimaanmatkailuun ja haluamme tuoda sitä esiin myös Delux-Retkiperhe -matkablogissa. Halusimme nähdä uusia paikkoja Suomessa. Matkamessuilla menimme huviksemme katsomaan asuntovaunuja ja totesimme Best-Caravanin osastolla niiden olevan tosi viihtyisiä. Siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Heidi.

Perheen Turun saariston matka taittui Sunlight-matkailuautolla

Mitä mukaan matkailuautoreissulle?

Alun perin Talasten oli tarkoitus suunnata saaristoon henkilöautolla mutta lasten iloksi kulkupeli vaihtui kuusipaikkaiseen Sunlight-matkailuautoon. Pojat olivat kuin tulisilla hiilillä lähtöaamuna.

Voi sitä iloa, kun vihdoin saimme tavarat pakattua ja auton startattua. Kun lähtee ensimmäistä kertaa matkailuautolla liikenteeseen, on perehdyttävä auton toimintaan ja mietittävä tarkasti mitä tarvitaan mukaan, Jonni Talas sanoo.

Talvella kelit saattavat vaihdella paljon, joten tavaroiden osalta pitää huomioida mahdolliset sään vaihtelut. Talakset pakkasivatkin mukaan toppavaatteita, kuravaatteita, lämpimiä alusasuja, hanskoja, pipoja, villapukuja ja useat ulkokengät. Viisikuiselle vauvalle mukaan pakattiin rattaat ja turvaistuin.

Ruuan osalta perheen oli tarkoitus ruokailla pääasiassa ravintoloissa, joten keittiötarvikkeita ei juurikaan tarvittu. Välipalaa ja aamiaistarvikkeita he kävivät ostamassa matkalta.

Lapsille he ottivat mukaan kirjoja, pelejä, leluja ja iPadin. Vuodevaatteet ja pyyhkeet veivät aika paljon tilaa. Pakkaamiseen perheeltä kului useampi tunti.

Lövön sillan lemmenlukot

Mitä Turun saaristossa voi tehdä talvella?

Talvella saaristossa on moni paikka kiinni ja reitti pitää miettiä sen pohjalta, että olisi jotain tekemistä ja kokemista. Myös siirtymiset saarelta toiselle pitää olla sujuvia. Ilmainen lautta kulkee ympäri vuoden esimerkiksi Nauvoon ja Korppooseen.

Vuoden 2018 caravan-alue Kasnäs

Hyväksi aloituskohteeksi Talaksille valikoitui Kasnäs ja Kasnäsin kylpylä. Kasnäs on valittu vuonna 2018 vuoden caravan-kohteeksi. Alueella on palvelut lähellä ja varsinkin kesäisin maisemat ovat upeat. Aurinko helli nyt myös helmikuussa ja saaristossa oli jo tuulahdus kevättä. Lapset olivat innoissaan päästessään pulikoimaan kylpylän lämpimiin vesiin. Seuraavana aamuna matka jatkui kohti saariston rengastietä.

Kasnäsin vierasvenesatama

Karavaanarit ovat tervetulleita Nauvoon ja Korppooseen ympäri vuoden

Yrittäjä Markku Kenttä toivottaa karavaanarit ja lapsiperheet tervetulleiksi Nauvoon ja Korppooseen myös talvella. Kentän Naffu-ravintola palvelee asiakkaita ympäri vuoden. Ravintolan viereen on kevään 2019 aikana suunnitteilla matkaparkki. Kenttä omistaa myös Korppoon Rumar Strandin, jossa toimii vierasvenesatama, ravintola ja matkaparkki karavaanareille.

Lapsiperheen lomalla ei kokkailla vaan nautitaan ravintolan antimista

Markku Kenttä suunnittelee Korppooseen lisäksi lasten puuhaparkkia, joka olisi auki ympäri vuoden. Nyt Nauvossa ja Korppoossa ei ole talvella lapsille juurikaan tekemistä. Tosin Talasten perheen lapsille pelkkä oleskelu matkailuautossa oli elämyksellistä.

Kun lapset tottuvat käymään jossain, he tulevat sinne aikuisenakin. Kaikilla näillä uudistuksilla kuten matkaparkeilla pyrimme jatkamaan saariston kautta. Veneilykausi on lyhyt mutta matkailuautoilijat kiertävät saaristoa myöhempään syksyyn ja tulevat aikaisin keväällä takaisin. Rumar Strandissa on lisäksi 10 kesäasuttavaa mökkiä, joihin pystyy majoittamaan yhteensä 36 henkilöä, Kenttä kertoo.

Kemiönsaaren tunnelmaa

Talasten oli tarkoitus viipyä Nauvossa useampi yö mutta tuulinen ja sateinen sää muutti suunnitelmia. Perhe päätti suunnata Kemiönsaareen uniikkiin ja tunnelmalliseen Brännbodan Ravintola Kansakouluun ja Majataloon.

Oli uskomaton tunne tulla myrskyisestä ilmasta tähän retromaailmaan lämpimän takkatulen ääreen. Ruoka oli hyvää ja palvelu todella ystävällistä. Oli kiva rupatella yrittäjäpariskunta Pasi Tammisen ja Marja-Leena Jukan kanssa, Heidi toteaa.

Perhe ihastui Ravintola Kansakoulun autenttiseen tunnelmaan Kemiönsaaressa

Pasi ja Marja-Leena ostivat vanhan kansakoulun vuonna 2016 ja ovat remontoineet siitä suositun ravintolan. Ravintola on auki vuoden jokaisena päivänä ja syömään tullaan pitkienkin matkojen päästä. Erityisen lämpimästi tervetulleita ovat karavaanarit. Majatalon pihalta löytyy 14 sähköpaikkaa matkailuautoille sekä -vaunuille. Huoltorakennuksessa pääsee saunaan, suihkuun ja vessaan sekä tulossa on septitankin tyhjennysmahdollisuus. Kesäkaudella vastaanotto on avoinna aamusta iltaan ja talvikaudella ennakkovarauksella. Aamiainen maksaa vain 7 €/henkilö.

Minua inspiroi yhdistää matkailuautoilua ja tällaisia uniikkeja käyntikohteita. Jos tien päällä on pidempään, on ihan virkistävää yöpyä ja aterioida välillä kivassa Bed & Breakfast -kohteessa, Heidi toteaa.

Talakset ihastuivat Kansakoulun miljööseen siinä määrin, että menivät heti seuraavana viikonloppuna sinne lounaalle ja aikovat viettää siellä myös ensi joulun.

Ravintola Kansakoulu Kemiö

Ensimmäinen yö matkailuautossa

Talasten perhe yöpyi matkailuautossa Nauvossa Ravintola Naffun vieressä. Ensimmäinen yö sujui miesväen osalta hyvin. Sen sijaan Heidi ja 5-kuukautinen Taika olivat hieman kylmissään kerrossängyn alapetillä. Aamupäivällä syy viileyteen selvisi. Lämmitys oli yöllä ollut pelkän sähkön varassa, koska Jonni oli ohjeiden mukaan sulkenut kaasun lauttamatkan ajaksi. Yksi kaasuventtiili oli jäänyt lauttamatkan jäljiltä kiinni, ja talvella lämmitys olisi vaatinut myös kaasua pitääkseen myös viluiset naiset lämpiminä.

Perheen pojat nukkuivat alkovissa ja esikoispoika Mikosta ei kuulunut yön aikana pihaustakaan. Hän nukkui kuin tukki. 3-vuotias Mio huuteli kerran yöllä haluavansa äidin viereen mutta sammahti saman tien takaisin unille. Jonni nukkui takaosassa kerrossängyn yläpedissä. Alkovi oli muutenkin poikien mieleen ja siellä oli hauska viettää aikaa.

Matkailuautolla matkustaminen ja siinä yöpyminen olivat lapsille jännää

Matkailuautossa äitikin rentoutuu

Heidille matkan rentouttavinta aikaa oli itse ajoaika. Lapset olivat kiinni penkeissään ja hän sai hengähtää. Heidi imettää Taika-vauvaa keskimäärin kuusi kertaa yössä ja vanhemmatkin lapset saattavat herättää häntä ajoittain. Pelkkä istuminen rauhassa oli hänestä kivaa. Jonnille reissussa mukavinta oli kiireetön yhdessäolo ja se, kun sai näyttää lapsille erilaisia paikkoja.

Kasnäsissä helmikuinen aurinko lämmittää

Karavaanari voi vaihtaa suunnitelmia lennossa

Kun matkalle on lähdetty matkailuauton voimin, voi suunnitelmia vaihtaa lennossa, jos esimerkiksi sää ei miellytä. Matkailuauto antaa vapautta ja tuo jännitystä matkustamiseen. Jos eteen osuu kiinnostava paikka, voi sinne jäädä pidemmäksi aikaa. Vaihtoehtoisesti maisemaa voi vaihtaa, jos joku kohde ei olekaan niin mukava.

Vaikka ensimmäinen reissu matkailuautolla talvella olikin ihan mukava kokemus, odottavat Heidi ja Jonni kesää. Kesällä luonto tarjoaa vihreää kauneutta, ja jos on yhtä lämpimät ilmat kuin viime kesänä, niin mahdollistaa se varmasti ihania kokemuksia karavaanareille ympäri Suomea.

Päivitetty: 14.5.2021