Hyppää sisältöön

Koe talven taika matkailuautolla – Nomadielämää #8

Matkailuauton kanssa pääsee valloittamaan myös sellaisia vähemmän tunnettuja talvisen luonnon helmiä, joista saattaisi muuten ajaa ohi. Tässä blogissa käydään läpi kolme tärkeintä talvikaravaanarin varustetta sekä nautitaan retkihiihdoista upeissa maisemissa. Kasvoilla talvipäivän aurinko, ympärillä koskemattomat hanget ja ikioma luonnonrauha – tarvitseeko tässä oikein muuta sanoakaan?
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Hyvin varusteltu matkailuauto mahdollistaa seikkailut upeissa maisemissa ympäri vuoden. Matkailuautolla vähemmän tunnetut ja hieman syrjemmällä sijaitsevat helmet ovat helposti saavutettavissa täysin omalla aikataululla. Matkailuautolla voi hurauttaa ruuhkaisimpien laskettelukeskuksien ja perinteisimpien talvikohteiden ohi ja suunnata uusiin, kiehtoviin maisemiin nauttimaan talven taiasta omassa rauhassa. Tässä blogissa hiihdetään syrjäseudulla ja nautitaan maukasta retkiruokaa nuotiolla, minkä lisäksi mukaan mahtuu myös kolme vinkkiä parhaista matkailuauton talvivarusteista. Anna reissuinspiraation viedä mukanaan ja lähde kokemaan talven taika matkailuautolla.  

Oma liikkuva koti toimii samalla oivana varastona, jossa kaikki talviharrastamiseen tarvittavat varusteet kulkevat aina siellä missä reissaajakin.

Talven taika matkailuautolla – Hyrynsalmi

Etelä- ja Keski-Suomesta matkustetaan usein pohjoiseen Länsi-Suomen kautta. Niille, joita nelostien tutut maisemat jo hieman kyllästyttävät, tarjoavat Itä-Suomen reitit virkistävää vaihtelua. Matkailuautolla matkaa tehdessä on jo perillä, ja Itä-Suomessa matkalla kohti pohjoista löytyy useita upeita paikkoja, joiden ohi ei kannata ajaa.

Meidät itäinen reitti johdatti tällä kertaa Hyrynsalmen Ukkohallaan. Päädyimme Hyrynsalmeen, sillä se on kauempana isommista keskuksista, mikä on usein tae siitä, että tarjolla on omaa rauhaa ja koskematonta luontoa. Niin oli tälläkin kertaa: vaarojen ympäröimät retkeilyreitit henkivät erämaan hiljaisuutta ja loivat satumaan tunnelmaa. Toisaalta suhteellisen läheltä löytyy matkalaisen iloksi myös virkistyspalveluita, kuten Ukkohallan hiihtokeskuksen saunamaailman rentouttavat löylyt sekä virkistävät avanto- ja hieronta-altaat.

Talvivarusteltu Challenger Road Edition V217 Premium -retkeilyauto kuljettaa sinut hetkessä toinen toistaan upeampien luontokohteiden äärelle.

Retkihiihdon riemua talvisessa metsässä

Matkailuautossa pakkasaamu alkaa mukavasti lämpimästä pedistä, mutta jo heti oven takana matkailijaa odottavat aamuauringon kultaa kimaltelevat, tykkylumisten puiden reunustamat retkipolut. Sukset jalkaan matkailuauton säilytystilasta, kaasuhellalta kuumat juomat termariin, eväät reppuun ja retkihiihtoreissu talven taikamaassa voi alkaa.

Ota hiihtotyyliksi rento fiilistely, nappaa matkailuautosta maukkaat eväät mukaan ja aloita talven taikamaan ihmettely.

Retkihiihdossa parasta ovat ruuhkattomat reitit, seikkailufiilis ja erämaametsien hiljaisuuden vahvistama läsnäolon tunne. Aloitimme oman päiväretkemme Ukkohallan hiihtokeskukselta ja hiihdimme UKK-reittiä pitkin vajaan viiden kilometrin verran, kunnes saavuimme hämärän laskiessa jäätyneen vesiputouksen viereiselle Komulankönkään nuotiopaikalle. Paikalle oli rakennettu kota, ulkohuussi ja varasto polttopuille, joita sai vapaasti käyttää. Nälkäisinä ryhdyimmekin heti ruuanlaittoon.

Täytetyt herkkusienet – nomadin herkkuruoka nuotioretkellä

Täytetyt herkkusienet ovat herkullinen ja helppo retkiruoka, johon nuotio ja savu antavat vielä oman erityismakunsa. Mitään erityisvalmisteluita ei tarvita – pakkaa reppuun vain rasiallinen herkkusieniä, paketti lempituorejuustoasi, foliorulla, puukko ja lusikka.

  1. Leikkaa sienistä kannat ja paloittele pieniksi paloiksi. 

  2. Lisää sienten sisälle tuorejuustoa ja kannan paloja. 

  3. Kääri täytetyt sienet kaksinkertaisiin folionyytteihin.

  4. Laita nyytit paistumaan hiillokseen tai ritilän päälle siten, että nyyttien “solmukohta” on ylöspäin.

  5. Kääntele sieniä 5 minuutin välein siihen asti, että tuorejuusto on sulanut. Jäähdytä hetken ja nauti lusikalla suoraan nyytistä.

Challenger V217 Road Edition Premium -auto ja Truma-diesellämmitin pitävät huolen, että matkakodissa on lämmin.

Kolme tärkeää matkailuauton varustetta talviretkille

Nyt pari kuukautta talvimatkoja matkailuautolla tehneenä, voin lämpimästi suositella seuraavia varusteita, jotka pelastava talviretkeilijän päivän: 

Sisätilalämmitin tuo lisämukavuutta matkailuautoon

Ehdottomasti tärkein varuste talvireissuille on sisätilanlämmitin, joka pitää matkailuauton lämpimänä kovillakin pakkasilla. Best Caravanin nettikaupasta löytyy paljon erilaisia sisätilan lämmitinvaihtoehtoja. Käytän itse Truma-diesellämmitintä, joka säilyttää loistavasti tasaisen lämpötilan läpi matkailuauton asuintilan. Lämmitykseen kuluu dieseliä pikkupakkasilla noin kolmisen litraa yössä ja -20 asteen pakkasella noin seitsemän litraa yötä kohden. Lämmitystavan voi myös vaihtaa dieselistä sähköksi niinä päivinä, kun sähköpaikka on käytettävissä. 

Ikkunoihin tulevat thermopeitteet ehkäisevät lämpimän ilman karkaamista matkailuautosta.

Thermopeitteet eristävät kätevästi lämpöä matkailuautossa

Ikkunoihin imukupeilla kiinnitettävät tai tuulilasin ulkopuolelle asennettavat thermopeitteet ovat kätevä lisä talvella parkissa olevan matkailuauton lämpimänä pitämiseen. Ne kulkevat kätevästi aina matkailuautossa mukana ja ne on helppo asentaa kovillakin paukkupakkasilla. Thermopeitteet eristävät lämpöä ja vähentävät esimerkiksi lämmittimen energiankulutusta ehkäisten lämpimän ilman haihtumista matkailuauton ulkopuolelle. Voit huoletta palata useamman tunnin hiihtoreissun jälkeen edelleen lämpimään matkailuautoon.

Moottorilämmitin on matkailuautoilijan paras ystävä

Matkailuautolla on helppo lähteä reissuun myös ääriolosuhteissa, jos matkailuauton käynnistämisestä ei tarvitse olla huolissaan kovillakaan pakkasilla. Erilaisia vaihtoja moottorilämmittimelle on useita, mutta olen itse päätynyt asennuttamaan autooni karavaanarikaverini suosituksesta puhelimella etäohjattavan Eberspächer-moottorilämmittimen. Se on toiminut moitteettomasti myös Pohjolan ääriolosuhteissa ja voin hyvillä mielin suositella sitä muillekin.

Ukkohallan tunnelmallinen hiihtokeskus tarjoaa puitteet monenlaisiin talvi-aktiviteetteihin, kuten hiihtämiseen, lasketteluun ja avanto–saunomiseen.

On hyvä muistaa, että erityisesti matkailuauton akuille liike on parasta lääkettä. Tämä muistutuksen sanana erityisesti niille, jotka vielä kaipasivat lisäperusteluita talvisille matkailuautoreissuille: reissut tekevät hyvää itsesi ja matkakumppaniesi lisäksi myös rakkaalle matkailuautollesi. Eli ei kuin hyvillä mielin kohti uusia seikkailuja!

_____

Tutustu lisää Suomen parhaisiin matkakohteisiin tietäjät.fi -sivustolla ja käy jakamassa meille omasi. 

Haaveiletko matkailuauton kokeilemisesta tai ostamisesta? Best-Caravanin kautta voit  vuokrata tai ostaa oman matkailuauton – mikä vain sopii parhaiten viemään kohti omannäköistä vapauttasi. Tutustu eri vaihtoehtoihin Best Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan matkakodin valintaan.

Päivitetty: 9.1.2023