Hyppää sisältöön

Ruoanlaitto matkailuautossa – Kesän herkut valmistuvat helposti tien päälläkin

Pestyt perunat kiehumassa, kala tirisemässä pannulla tai grillissä, raikas salaatti pöydässä ja lettutaikina tekeytymässä - kesän herkullisin menu valmistuu huolettomasti matkailuautossakin. Ota huomioon muutama ruoanvalmistukseen liittyvä käytännön seikka ennen matkaan lähtöä ja nappaa tästä vinkit kesän herkkuihin, jotka valmistat asuntoautossa käden käänteessä!
|
Kuvat: Raul Fall, Eeva Pettersson ja Sara & Joni Helminen

 

Kesä ja sen herkut vievät kielen mennessään, eikä monipuolisesta ja herkullisesta ruoasta tarvitse tinkiä tien päällä ollessa. Oman matkailuauton tai -vaunun ehdottomiin etuihin kuuluu mukana kulkeva, täysin varusteltu keittiö, jolloin ruoanlaitto matkailuautossa käy kuin kotona konsanaan.

Varustelut matkailuajoneuvojen keittiöissä vaihtelevat. Tavallisesti matkailuauton ja -vaunun keittiöstä löytyy ainakin juoksevaa vettä, kaasuliesi ja jääkaappi pakastinlokerolla. Joidenkin matkailuautojen keittiöistä voi löytyä myös kaasu-uuni, tai mahdollisuus sellaisen tai vaikkapa mikron hankkimiseen lisävarusteena. Kaasu-uunin korvikkeeksi voi hankkia myös kaasuliedelle laitettavan uunin, jossa erilaisten laatikoiden ja patojen valmistaminen onnistuu mutkattomasti. Hulppeimmissa matkakodeissa voi olla jopa astianpesukone!

Hymer ML-T 570 CrossOver keittiö laatikostot auki.

Kompaktistakin keittiöstä löytyy kaikki tarvittava.

Oman matkakeittiön oppii varustelemaan juuri itselleen sopivalla tavalla kokemuksen karttuessa, ja eniten tarvikehankintoja tuleekin tehtyä ensimmäisten reissujen jälkeen. Suunnittele aina hieman etukäteen, millaisia tavallisia kokkailuvälineitä tarvitset mukaan matkalle, niin ruoanlaitto sujuu mutkitta vaikka keskellä metsää.

Sopivilla välineillä ruoanlaitto matkailuautossa on kuin leikkiä

Matkailuautojen keittiöt ovat toki kompakteja kooltaan, mutta todellisuudessa pieni tila on täynnä kaikkea tarpeellista: useimmiten keittiö on varsinainen tilaihme, joka kätkee sisäänsä enemmän kuin etäältä katsoessa uskoisikaan! Laskutilaa on ruoan valmistusta varten ja kaapeissa paikat astioille ja tarvikkeille. Lavuaarin suojakansi toimii leikkuulautana kokkaillessa ja lopuksi tiskit hoituvat altaassa juoksevan veden avulla. 

Perunat matkailuauton keittiötasolla taustalla jokimaisema

Matkailuauton keittiössä parasta on sen ilmiömäinen muuntautumiskyky

Ota mukaan reissuun juuri ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeimpiä. Toisille se on kahvinkeitin rauhallisia aamukahveja varten, toiset eivät halua matkaan ilman mikroa – ja osa ottaa mukaansa jopa pizzauunin, jotta kulinaristisista elämyksistä ei tarvitse reissussakaan tinkiä. Matkailuauton keittiö muuntuu monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin.

Ruoanlaitto matkailuautossa on helpompaa, kun välineet ovat oikeat – siihen kannattaakin kiinnittää huomiota jo matkatavaroita pakatessa. Parhaimmat astiastot reissuun ovat kevyitä, kestäviä ja lisäksi kauniita katsoa. Tällaisia astiastoja on mm. melamiinista, muovista ja bambusta valmistetut astiastot. Kattilat, jotka kokonsa puolesta sujahtavat toistensa sisään sulavasti, säästävät hyvin tilaa kaapeissa.

Kaasukäyttöinen pizzauuni mukana puskaparkissa.

Pizza paistuu kaasukäyttöisessä pizzauunissa.

Kaasulla kokkaat herkut niin sisällä kuin ulkonakin

Kaasuliesi on monien kokeneiden kokkien suosiossa sen erinomaisten ruoanlaitto-ominaisuuksien ansioista: kaasulieden liekki on välittömästi kuuma ja voimakkuus helposti säädettävissä. Kaasulieden käyttö saattaa olla monelle aloittelevalle karavaanarille ensimmäisillä käyttökerroilla jännittävää. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole: liekkiä ei saa vahingossa päälle ja liekinvarmistin pitää huolen siitä, että kaasun tulo katkeaa ja liekki sammuu jos esimerkiksi ruoka kiehuu yli.

Muurinpohjaletut ja kaasulla toimiva muurikkapannu.

Letut kuuluvat kesään.

Kesällä matkustaessa monen karavaanarin ehdoton matkakumppani on grilli. Kesäisin matkailuauton olohuone jatkuu saumattomasti ulos asti, jolloin onkin näppärää laittaa ruokaa samalla ulkoilmasta nautiskellen. Matkailuauton kaasun ulosottoa voikin hyödyntää kesäisten herkkujen valmistamiseen esimerkiksi kaasugrillissä.

Karavaanarin herkullinen kesämenu saaristolaistyyliin

Kesällä matkailuautossa nautitaan herkuista samalla tavalla kuin muutenkin lomalla. Rutiineista päästetään irti ja kokeillaan lomatunnelman rohkaisemana jotain uutta. Nappaa alta vinkit karavaanarin kesäiseen menuun!

Alkupala

Sillikaviaarileipäset 4-6:lle hengelle

Saaristolaisleipää
1 prk sipulisilliä
4 keitettyä kananmunaa
1-2 prk creme fraichea (maun mukaan)
Tilliä
Mustapippuria

Näin valmistat:

  1. Keitä kananmunat koviksi.
  2. Pilko sipulisillit ja kananmunat.
  3. Laita sipulisillit, kananmunat ja creme fraiche kulhoon ja sekoita.
  4. Hienonna tilliä parin ruokalusikallisen verran ja lisää seokseen.
  5. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhi mustapippuria sekaan.
  6. Leikkaa saaristolaisleivän viipaleista halutessasi ulkoreunat pois.
  7. Leikkaa viipaleet haluttuun muotoon, esim. kolmioiksi tai muotilla ympyröiksi
  8. Kasaa keko sillikaviaaria saaristolaisleivän viipaleiden päälle ja koristele lopuksi tillillä.

Juomaksi leipästen kanssa sopii esimerkiksi olut tai kuohuva juoma.

Vinkki: voit muunnella sillikaviaarin makua mielesi mukaan vaihtelemalla sillin, kananmunien ja creme fraichen määrien suhteita!

Katso video täältä!

Pääruoka

Voissa paistettua nieriää 4:lle hengelle

1 kpl nieriäfileetä
Voita
Suolaa ja pippuria

Näin valmistat:

  1. Leikkaa filee poikittain annospaloiksi.
  2. Lisää palojen päälle suolaa ja maun mukaan pippuria.
  3. Laita voi pannulle ja odota kunnes se vaahtoaa.
  4. Lisää sitten nieriän palat pannulle nahkapuoli alaspäin.
  5. Paista nahka rapeaksi.
  6. Käännä palat, kun 1/3 kalapalojen reunasta on vaihtanut väriä vaaleammaksi.
  7. Paista kalojen pinnalle kaunis väri. Varo paistamasta liikaa, ettei kala kuivu.

Katso video täältä!

Kalan kylkeen sopii uudet perunat ja raikas salaatti, kuten vaikkapa tomaatti-basilikasalaatti, johon tarvitset:

Kirsikkatomaatteja
Yhden nipun basilikaa
Oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.

Näin valmistat:

  1. Pese kirsikkatomaatit ja leikkaa ne puoliksi.
  2. Revi basilikasta lehdet.
  3. Sekoita kirsikkatomaatit ja basilika kulhossa.
  4. Lisää reilusti oliiviöljyä ja maun mukaan suolaa ja mustapippuria.

Vinkki: basilikan tilalla toimii mainiosti myös yksi iso kesäsipuli varsineen ohuiksi renkaiksi leikattuna!

Perunat maistuvat voin kera, mutta ahkera reissukokki valmistaa hyrskypottuja lisäämällä keitettyjen perunoiden kanssa kattilaan valuttamisen jälkeen voita, yrittejä, kevätsipulia ja smetanaa. Hyrskypottujen valmistus tapahtuu hyrskyttämällä kaikkia ainesosia kattilassa kannen alla voimakkaasti, kunnes ne ovat sekaisin.

Jälkiruoka

Letut 4:lle hengelle

3 kananmunaa
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Näin valmistat:

  1. Vatkaa munat kulhossa. 
  2. Sekoita joukkoon muut ainesosat. 
  3. Anna turvota n. puoli tuntia. 
  4. Paista rasvassa pannulla.

Perinteiset letut kuuluvat kesään ja ne valmistuvat matkailuauton keittiössä käden käänteessä. Trendikäs kokkaaja kasaa valmiit räiskäleet kakuksi, jonka välissä ja koristeena on mansikkarahkaa, kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita. Syntyy takuuvarma katseenvangitsija, joka varmasti maistuu!

Päivitetty: 2.5.2022