Hyppää sisältöön

Matkailuautoilijan leirintäopas: leirintäalue, matkaparkki vai puskaparkki?

Automatkailijalta ei koskaan lopu ideat kesken, sillä matkailuajoneuvolla lomaa voi viettää lähes missä vain! Leirintäalueet, matkaparkit ja puskaparkit tarjoavat keskenään hyvinkin monipuolisen annoksen erilaisia ratkaisuja eri tarpeisiin. Tutustu, minkä tyyppiseen tarpeeseen mikäkin vaihtoehto tavallisesti sopii.
|
Kuvat: Arttu Haho, Petteri Vähäkangas, Eeva Pettersson, Sami Lensu
Matkailuautoilijan leirintäopas

Matkailuautoilijan leirintäopas esittelee kolme erilaista tapaa leiriytymiseen ja yöpymiseen tien päällä ja muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joita ottaa huomioon matkanteossa. Varsinkin automatkailuharrastuksen alussa monet asiat vaativat pientä selvittelyä ja paljon uutta kuulee myös toisilta karavaanareilta. Tiedätkö sinä jo, mikä on leirintäalueen ja matkaparkin ero? Mikä on leirintäalueluokitus? Haaveiletko reissusta puskaparkkeillen, muttet ole ihan varma, mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? Lue matkailuautoilijan leirintäopas, niin tiedät!

Leirintäalueella pääsee mukavaan lomatunnelmaan

Lomatunnelmaa, nuotion ja grilliruoan tuoksua ja kauempaa kuuluvia leikkivien lasten iloisia ääniä. Ympärillä näkyy erilaisia matkailuajoneuvoja ja telttoja, kauempana häämöttää mökkejä. Toiset ovat tulleet pidemmäksi aikaa – markiisit on avattu ja kalusteet aseteltu paikoilleen, osalla on suuria etutelttoja, jotka sisustettu kuin kesämökkien terassit. Toiset taas ovat vain ohikulkumatkalla: vesisäiliöt on tyhjennelty ja täytetty, itse käyty vähän löylyissä ja sitten unille, sillä seuraavana päivänä on edessä pitkä ajo.

Leirintäalueet, jotka tunnetaan tuttavallisesti myös karavaanialueina ja camping-alueina, ovat leiriytymiseen tarkoitettuja alueita, joissa voi maksua vastaan majoittua matkailuauton tai -vaunun kanssa yhdestä yöstä jopa viikkoihin, ellei kuukausiinkin. Leirintäaluematkailu on suosittu tapa viettää kesälomaa kotimaassa, eikä mikään ihme – tunnelma leirintäalueella on ainutlaatuinen ja monille se on se juuri oikea tapa päästä nauttimaan lomasta!

Leirintäalueella leiriytyneenä

Jotkut leirintäalueet tarjoavat asfaltoituja paikkoja.

Leirintäalueiden ehdoton vahvuus ovat palvelut. Alueilta löytyy vaihtelevasti erilaisia palveluja, joista yleisimpiin kuuluvat muun muassa keittorakennus, pyykkitupa, sauna- ja pesutilat, nuotiopaikat ja leikkikenttä. Nettiyhteys, sähköpaikat, ajokaivot ja kemssan tyhjennyspaikat ovat usein myös osa tavallista varustusta. Leirintäalueiden hintahaarukka on todella laaja ja valinnanvaraa löytyy autenttisemmista kokemuksista hulppeisiin aktiviteettikeskuksiin.

Sesongin aikaan suositut leirintäalueet voivat välillä olla niin täynnä, ettei illan koitteessa ilman ennakkovarausta saapuvalle välttämättä ole tilaa. Leirintäaluematkailussa onkin hyvä suunnitella ainakin osa yöpaikoista etukäteen ennen matkaa ja matkan aikana ja varata paikka valmiiksi, jos alueella on oma varaussysteemi.

Camping alue ilmakuvassa

Ennen täyttä sesonkia leirintäalueet voivat olla hyvinkin rauhallisia. Kuvassa Ähtäri Zoo Camping.

Leirintäalueluokitus kertoo alueen palvelutarjonnan laajuudesta

Leirintäalueilla on oma leirintäalueluokitus, joka perustuu leirintäalueen laatuun ja palvelutarjonnan laajuuteen. Luokitus voi olla yhdestä viiteen tähteä.

Yhden tähden leirintäalue sisältää vain peruspalvelut, eli vähintään WC:n, suihkun ja keittopaikan. Mitä tasokkaammalle leirintäalueelle mennään, sitä enemmän tavanomaisten palvelujen lisänä on myös muita oheispalveluja ja aktiviteetteja. Viiden tähden leirintäalue tarjoaa laajimman mahdollisen palvelukokonaisuuden, jolloin alueelta löytyy usein esimerkiksi A-oikeuksin varustettu ravintola, lämmitetyt sisätilat sekä erilaisia aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisillekin, kuten vaikkapa polkuautoja, minigolf-rataa ja välinevuokrausta.

Lapset polkuautoilemassa leirintäalueella

Lapset viihtyvät usein parhaiten leirintäalueilla, joissa on paljon aktiviteetteja.

Leirintäalueluokituksen tarkoituksena on valvoa ja pitää huolta kotimaisten leirintäalueiden hyvästä tasosta. Samalla se myös antaa osviittaa yöpyjille siitä, minkä laajuinen palvelutarjonta alueella on. Luokituksen hakeminen on leirintäalueille vapaaehtoinen, joten kaikilla leirintäalueilla ei tähtiluokitusta ole. Tutustu Suomen Leirintäalueyhdistyksen leirintäalueluokitukseen. 

Helposti yöksi matkaparkkiin

Saavut auringonlaskun aikaan kauniiseen Turkuun ja yöpaikka pitäisi löytää ennen seuraavan päivän pitkää ajomatkaa pitkin rannikkoa. Ehkä hieman huoltotoimiakin pitäisi tehdä, kun kemssa alkaa olla täynnä ja raikasvesi lopussa. Mihin suunta? No matkaparkkiin tietenkin! Kurvaat Best-Caravanin toimipisteelle Kaarinaan ja pysäköit ajoneuvosi matkaparkin parkkiruutuun. Huollat näppärästi kemssan tyhjennyksen ja täytät raikasvesisäiliösi. Sitten vain ajoneuvo töpselin päähän kiinni yöksi ja aamulla kaikki laitteetkin ovat latautuneet valmiiksi!

Lyhyillä pysähdyksillä, jolloin leirintäalueiden tarjoamille laajemmille palveluille ei ole suurempaa tarvetta, on mainio ratkaisu mennä yöksi matkaparkkiin. Matkaparkki on tarkoitettu lyhytaikaiseen, 1-2 yön mittaiseen yöpymiseen. Matkaparkit sisältävät niukemmin palveluja kuin leirintäalueet. Osa matkaparkeista voi olla pelkkiä parkkiruutuja, kun taas osassa voi olla WC:n ja ajokaivon lisäksi sähkö ja wifi tai jopa huoltorakennus.

Matkailuauto Best-Caravanin matkaparkissa.

Matkaparkit ovat usein yksinkertaisia, sillä ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen yöpymiseen.

Matkaparkkiin voi saapua mihin aikaan tahansa, sillä niissä ei ole varsinaista vastaanottoa tai ilmoittautumista. Voit siis hurauttaa parkkiin vaikka keskellä yötä! Matkaparkkien vahvuutena voisikin korostaa nopeutta ja helppoutta.

Best-Caravanin matkaparkeissa monipuoliset palvelut karavaanareille

Osa matkaparkeista on täysin ilmaisia, osa maksullisia. Best-Caravanin matkaparkeissa kaikki karavaanarit saavat yöpyä ilmaiseksi ja käytössä on vaihtelevasti palveluja, vähintään kuitenkin maksuton sähköpistoke ja WiFi-yhteys. Matkaparkit sijaitsevat toimipisteiden yhteydessä seitsemällä paikkakunnalla.

Laajemman palvelun matkaparkeista löytyy kaikkien yöpyjien käytössä olevat huoltotilat, jonne pääsee etuasiakaskortilla. Mikäli etuasiakaskortti puuttuu, sellaisen saa matkaparkin yhteydessä olevan CaravanMarketin kassalta. Huoltotiloissa on mahdollisuus pyykinpesuun ja raikasvesisäiliön täyttöön. Kemssan tyhjennykseen löytyy myös oma tilansa, ja ulkoa löytyy lisäksi ajokaivo. Kanta-asiakaskortilla palveluiden määrä kasvaa ja esimerkiksi Kaarinan, Oulun ja Hyvinkään matkaparkeissa lämpiää myös sauna! Tutustu Best-Caravanin matkaparkkeihin tarkemmin.

Vaunu matkaparkissa

Best-Caravanin matkaparkeissa on tilaa myös vaunuille.

Puskaparkki on omaa rauhaa etsivän luonnonystävän valinta

Heräät aamulla lintujen viserrykseen ja verhon takaa pilkottavaan auringonsäteeseen. Avaat matkailuauton oven ja raikas aamuilma tuulahtaa sisälle. Keität pannukahvit kaasuliedellä ja istahdat sitten ovensuuhun istumaan. Vastaranta heijastuu tyynestä järvestä kuin peilistä ja ympärillä soivat vain luonnon äänet. Tänään teet aamulenkin kameran kanssa rantaviivaa pitkin ja sitten otat suunnan seuraavaan paikkaan – minne tie ikinä sinut viekään.

puskaparkissa järven rannalla

Aamu-uinnille heti herättyä? Kyllä kiitos!

Puskaparkkeilu sopii etenkin luonnonystävän matkustustapaan ja tuo automatkailuun todellista seikkailun makua, omaa rauhaa ja vapautta. Puskaparkki voidaan määritellä käytännössä leirintäalueiden ja matkaparkkien ulkopuolelle jääviksi paikoiksi, jonne matkailuautolla tai -vaunulla voidaan pysäköidä. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi rannat, metsänreunukset, metsätiet, tienlaitamat, kaupunkialueet tai yksinkertaisimmillaan vaikka parkkipaikat tai levikkeetkin.

Puskaparkissa yöpyminen on lähivuosina kasvattanut suosiotaan huimasti. Erityisesti viimeisen vuoden sisällä moni on kokeillut puskassa yöpymistä matkailuauton kokeilun ohessa ensimmäistä kertaa, kun matkailua on haluttu tehdä vain oman seurueen kesken luonnossa. Puskaparkkeilussa kannattaa käyttää luovuuttaan, sillä parhaat paikat löytyvät aina yllättäen! Puskaparkkeiluun on myös kasapäin erilaisia sovelluksia, joissa matkailijat jakavat löytöjään muille puskaparkkeilijoille. Tutustu ainakin suosittuun Park4Night -sovellukseen sekä Google Mapsin puskaparkkikarttaan.

Runsaasti puskaparkkeileva suunnittelee hieman etukäteen ja hyödyntää myös monenlaisia lisävarusteita. Harmaavesi ja kemssa on hyvä tyhjentää ja raikasvesi täyttää ennen pidempää puskaparkkeilu reissua. Kauemmaksi lähtiessä puskasta voi olla haastava päästä kauppaan, joten ruokavarastot on hyvä täyttää sopivalla määrällä eväitä ja muita tarvikkeita. Muista tarkistaa myös kaasun riittävyys! Lisäksi monet lisävarusteet mukavoittavat matkaa. Esimerkiksi aurinkopaneeli, hupiakku ja invertteri ovat mukavia lisiä pidempiaikaiseen luontomatkailuun. Myös monet tarvikkeet, kuten lumiketjut ja tasauskiilat voivat olla hyödyksi maastossa. Tutustu esimerkiksi retkeilyautoilijan vinkkeihin!

Vastuullisuus on puskaparkkeilijan tärkein velvollisuus

Suomessa saamme nauttia jokamiehenoikeuksista, joiden mukaan myös matkailuautolla saa luvallisesti pysäköidä toisen maille. Vastuullisuus, johon kuuluu mm. jokamiehenoikeuksien tunteminen ja niiden noudattaminen on kuitenkin puskaparkkeihin aikovan matkailuautoilijan velvollisuus.

Puskaparkkeilemassa nuotiolla

Ilta nuotiolla luo retkitunnelmaa.

Aivan tavallisella maalaisjärjellä ja käytöstavoilla pääsee jo pitkälle. Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat varmasti yöpymisen ja leiriytymisen välisen eron tunnistaminen sekä tulentekoon ja yleiseen hyvään käytökseen liittyvät asiat.

Yöpyminen ja leiriytyminen ovat kaksi eri asiaa. Koska matkailuautolla yöpyminen ilman erillistä lupaa on sallittua toisen mailla, mutta leiriytyminen ei, on hyvä ymmärtää miten nämä kaksi eroavat toisistaan. Yöpymiseksi katsotaan esimerkiksi illasta aamuun pysäköiminen. Leiriytyminen puolestaan viittaa pidempiaikaiseen paikalleen jäämiseen ja esimerkiksi retkitavaroiden asetteluun ajoneuvon ulkopuolelle.

Lisäksi avotulen saa tehdä vain sille tarkoitetuissa paikoissa ja metsäpalovaroituksia noudattaen. Fiksu puskaparkkeilija ymmärtää, milloin nuotioilta on hyvä jättää toiseen kertaan. Vastuullinen matkailija kerää myös omat roskat mukaan ja vie ne jätteenkeräyspisteelle, eikä aiheuta muutakaan haittaa ympäristölle tai lähellä asuville ihmisille. Kun toimimme kaikki yhdessä vastuullisesti, on jokaisella matkalaisella mukavampi olla!

Onko sinulla hyvä vinkki jostakin paikasta, jonka haluaisit jakaa muille? Tietäjät löytää -sivullamme voit jakaa oman vinkkisi ja tutustua muiden jättämiin kohdevinkkeihin. Tänä vuonna tutustutaan Suomen upeimpiin kohteisiin!

Päivitetty: 18.11.2022