Kesälomakauden lähestyessä matkalaisen jalka alkaa vipattaa jo pelkästä ajatuksestakin. Loma turistien ja hälinän ympäröimänä ei kuitenkaan houkuttele, vaan toiveissa olisi yhteinen omatoimiloma perheen kesken luonnosta, harrastuksista ja yhteisestä ajasta nauttien. Ehkä isovanhempien kanssa lapsuudessa tehdyt reissut pulpahtavat mieleen ja muistat sen todellisen reissaamisen tunteen, kun yötä oltiin metsätien laidalla ja kun aamulla syötiin kaasuhellalla keitettyä puuroa ilman kiirettä.
Omatoiminen lomailu matkailuajoneuvolla onkin erinomainen tapa viettää aikaa yhdessä ilman turhia aikataulupaineita juuri siellä missä haluaa. Lapsille matkailuauto tai asuntovaunu on koko reissun kohokohta, joka tuo sekä pienille että isommillekin matkailuun seikkailun makua, vaikkei reissua kovin kauaksi tehtäisikään!
Luontomatkailun suosiminen lähimatkailun merkeissä on ekologista, ja monet ovat pohtineetkin vaihtoehtoja lentomatkustuksen vähentämikseksi. Mikäli matkailuajoneuvot eivät ole ehtineet tulla vielä tutuiksi, oikean ajoneuvon valitseminen saattaa tuntua ensikertalaiselta haastavalta. Seuraavaksi luvassa onkin muutama hyvä vinkki, joiden perusteella saat selvyyttä siihen, kannattaako reissukodiksi valita matkailuauto vai asuntovaunu.
Matkalaisten määrä vaikuttaa merkittävästi ajoneuvon valintaan. Lähdetäänkö matkalle lapsiperheenä vai pariskuntana? Yleensä matkailuautoissa on makuupaikat 4 – 5 hengelle, joten pienempien lasten kanssa tilaa on hyvin riittämiin. Matkustuspaikkojen määrä matkailuautoissa saattaa poiketa makuupaikkojen määrästä, joten ota aina yksityiskohtaisesti selvää mietinnässä olevasta mallista.
Mikäli reissuun lähtee yksin tai kaksin, on matkailuautoa pienempi ja ketterämpi vaihtoehto pakettiauton pohjalle rakennettu retkeilyauto. Usein retkeilyautoissa on makuupaikat kahdelle, mutta erikoisvalmisteisissa malleissa saattaa olla lisävuodepaikka katosta nousevassa alkovissa. Tällöin retkeilyautokin toimii yöpaikkana neljälle henkilölle.
Asuntovaunun ehdoton etu on sen tilavat asuintilat. Koosta riippuen asuntovaunuissa on makuupaikkoja tyypillisesti 4 – 8 hengelle. Tilavampi lomakoti mahdollistaa hieman väljemmän liikkumisen sisätiloissa ja esimerkiksi lapsille on enemmän tilaa leikkimiselle. Matkustajapaikoista ei tarvitse vaunun kanssa huolehtia, sillä veturina kulkee oma henkilöauto.
Esimerkiksi Jennan ja Villen nelihenkinen perhe matkustaa usein Lofooteille surffaamaan. He rakastuivat retrohenkiseen Hymer Eriba Troll 530 asuntovaunuun, joka on ollut täydellinen valinta perheen matkailuharrastukseen. Vaunussa on tilaa sekä lasten leikeille, että harrastevälineiden kuljetukselle, ja jopa lasten rattaat sujahtavat kyytiin vaunun ovesta!
Onko suunnitelmissa omatoimiloma kotimaata kierrellen vai onko kohteeksi valittu pari kohdetta pidempää oleskelua varten? Perusajatus on, että matkailuauto sopii paljon liikkuville, kun taas asuntovaunu puolestaan pidempään paikallaan viihtyville.
Matkailuauto kannattaa ottaa mietinnän alle, jos suunnitelmissa on esimerkiksi kotimaan kierros, eikä yhdessä paikassa aiota viettää montaa päivää. Seikkailevan ja aktiivisen matkailijan, joka aikoo yöpyä puskaparkeissa ja vaihtaa kohdettaan usein, voi olla syytä harkita näppärää retkeilyautoa.
Seikkaileville Saralle ja Jonille retkeilyauto on kuin heitä varten tehty. Useimmiten luonnon helmassa viihtyvä pariskunta yöpyy milloin missäkin mieli tekee, joten ketterä ja pienikokoinen retkeilyauto on täydellinen matkakoti.
Asuntovaunu on hyvä vaihtoehto, jos lomareissulla aiotaan viipyä pidempään samassa paikassa. Kohteessa asuntovaunun voi jättää leiripaikalle ja lähteä kiertämään lähiseutuja henkilöautolla. Vaunun kanssa saattaa myös olla haastavaa puikkelehtia esimerkiksi kapeilla kaupunkiteillä tai kauppojen pihoissa.
Omat harrastusvälineet ovat totta kai aina parhaat, ja voi sitä harmitusta, jos jotain pitää tilanpuutteen vuoksi jättää kotiin! Matkailuajoneuvojen säilytystiloissa on eroja, ja tilat ovatkin tärkeässä roolissa, jos reissussa mukana kulkee kookkaita harrastusvälineitä.
Takatallilliset matkailuautot kuljettavat kätevästi isompiakin tavaroita, ja kookkaimpien ajopelien kyytiin mahtuu jopa crossipyörä tai kajakki. Polkupyörät kulkevat tarpeen vaatiessa esimerkiksi taakse asennettavissa telineissä ja surffilaudat vaikkapa asuntovaunun sisällä tai retkeilyauton katolla, mikäli säilytystilat eivät riitä.
Tarkastele siis myös tiloja harrastevälineiden kuljetukselle. Matkailuautoihin on mahdollista kiinnittää peräkärry suurempien välineiden kuljetukselle.
Eri kokoiset matkailuajoneuvot vaativat ajajaltaan erilaisia asioita, eikä painavaa ajokkia välttämättä ajetakaan ihan noin vain. Tarkista aina ajokortti vaatimukset sekä matkailuauton- että vaunuyhdistelmän osalta, ja myös vetävän auton soveltuvuus asuntovaunun veturiksi. Esimerkiksi hybridit tai sähköautot eivät sovellu asuntovaunun vetureiksi, sillä niissä ei ole sellaisia vetämiseen soveltuvia ominaisuuksia, kuten tavallisissa autoissa on.
Sallitut painorajoitukset tulevat tietyn rajan jälkeen vastaan myös vaaditun ajokortin osalta. Esimerkiksi tavallisella B-ajokortilla saa ajaa alle 3500 kiloista matkailuajoneuvoa tai vaunu-ajoneuvoyhdistelmää. Raskaamman matkailuauton ajamiseen vaaditaankin sitten jo kuorma-autokorttia, eli C-ajokorttia. 3500 kiloa ylittävä vaunu-ajoneuvoyhdistelmä vaatii kaverikseen B/96- tai BE-kortin.
Tutki ajokorttisi ja vetoautoksi suunnitellun ajokin soveltuvuus tarkasti, ennen matkailuajoneuvon hankintaa. Ole rohkeasti yhteydessä ammattilaisiin, niin vältyt yllätyksiltä!
Automatkailuharrastukseen varattu budjetti vaikuttaa suuresti siihen, millainen matkailuajoneuvo harkinnan alle kannattaa ottaa. Tavallisesti asuntovaunut ovat edullisempia hankintahinnaltaan kuin matkailuautot. Käytetty ajoneuvo on usein ensiostajalle hyvä valinta, mutta jos matkailuharrastus tuntuu jo omalta, niin uusi ajoneuvo voi olla sinun juttusi!
Mieti ennen ajoneuvon hankintaa, tuleeko uusi ajokki talouden ainoaksi autoksi vai pysyykö rinnalla henkilöauto. Matkailuauton kustannuksiin kuuluvat muun muassa pakollinen liikennevakuutus, ajoneuvovero ja mahdollinen käyttövoimavero Dieselistä, ja moni ottaa mielellään autolleen myös vapaaehtoisen Kasko-vakuutuksen. Ajoneuvoveroa tai käyttövoimaveroa vaunussa puolestaan ei ole. Asuntovaunussa kokonaiskustannukset jäävätkin yleensä matkailuautoa alhaisemmiksi.
Oman matkailuauton hankkimiseen on nykyään olemassa myös vaihtoehtoisia tapoja, jotka tarjoavat käytännöllisiä ratkaisuja muun muassa rahoituksen ja omistamisen kanssa kohdattaviin pulmiin. Tällainen vaihtoehto on matkailuauton leasing, jonka ansiosta uutuuttaan kiiltävän matkailuauton rattiin pääsee pelkällä kuukausierällä ilman käsirahaa.
Mikäli matkailuajoneuvon hankinta mietityttää, ota erilaiset vaihtoehdot testiin. Voit testata kulkuvälineen sopivuutta esimerkiksi vuokraamalla matkailuauton viikoksi. Konkreettinen kokemus ajoneuvosta antaa aivan erilaisen näkökulman harkintaprosessiin siitä, sopiiko matkailuauto vai asuntovaunu omiin tarpeisiin paremmin.
BestHoliday on helppo tapa päästä matkailuajoneuvo harrastuksen pariin. BestHolidaylla saat aloitusmaksua ja kuukausittaista vastiketta vastaan käyttöösi modernin matkailuauton valitsemillesi lomaviikoille enintään neljäksi viikoksi kerrallaan, aivan samaan tapaan kuten lomaosakkeessakin. BestHoliday onkin erinomainen vaihtoehto, jos tiedät tarvitsevasi matkailuautoa esimerkiksi ainoastaan lomalla.
Matkailuajoneuvojen ammattilaiset Best-Caravanilla auttavat erilaisten kysymysten kanssa mielellään ja auttavat löytämään sopivan ratkaisun vaihtoehtojen kirjosta. Tutustu rauhassa valikoiman retkeilyautoihin, matkailuautoihin tai matkailuvaunuihin, ja ole tarvittaessa vaivattomasti yhteydessä myyjiin verkkosivujen chatin, lomakkeiden tai WhatsAppin kautta.