Hyppää sisältöön

Koiran karavaanielämää – näin reissaat lemmikin kanssa

Karavaanailun parhaita puolia on, että kyytiin saa helposti myös lemmikin. Mutta mitä kaikkea pitääkään huomioida, kun matkustaa koiran kanssa Suomessa tai ulkomailla? Tämän tietää Hobby De Luxe Edition 650 KMFe -matkailuvaunulla reissaava Pettersson-Nuotion perhe, jolle koiran kanssa matkustaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.
|
Kuvat: Eeva Pettersson, Johannes Nuotio

Lemmikin kanssa reissatessa siirtyminen paikasta toiseen sekä majoittuminen voivat toisinaan aiheuttaa omistajille harmaita hiuksia: lentokoneen ruuma ei tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta eivätkä majoituspaikat aina salli koiria. Oman matkailuauton tai -vaunun kyydissä lemmikki on kuitenkin aina kuin omassa kodissaan, ja elää parasta koiran karavaanielämää, veipä matka sitten koti-Suomeen tai ulkomaille. Suunnatessa koiran kanssa lomalle matkailuajoneuvossa ratkeavat sekä matkustus että majoitus samalla kertaa ja koko porukka voi keskittyä nauttimaan lomasta. 

Totuta koira pikkuhiljaa matkailuun

Kun käytössä on matkailuauto tai -vaunu, ei koiraa halua hevillä jättää kyydistä pois, onhan se luonnostaan oikea seikkailija ja luontoa rakastava perheenjäsen. Perheemme Lotta-koiran matkustusmuistoissa on niin kotimaan kohteita kuin viisitoista eri ulkomaan maata.

Koira on hyvä totuttaa matkailuun pikkuhiljaa

Koira on hyvä totuttaa matkailuun pikkuhiljaa. Aluksi kannattaa tehdä lyhyempiä reissuja ja testata, nauttiiko oma koira matkustelusta. Pelkästään totuttelu valjaisiin kiinnitettävään turvavyöhön voi ottaa oman aikansa. Joissain tapauksissa koiraa on helpompi kuljettaa häkissä. Kummassakin kuljetustavassa on hyvä olla alustana koiran oma tuttu ja turvallinen peti.

Lotta-mopsi, 12, on jo pienestä pitäen kasvanut matkusteluun. Myöhemmällä iällä Lotasta on kuoriutunut kunnon karavaanarikoira.

Reissuun lähtiessä koira kannattaa huomioida esimerkiksi suuntaamalla koiraystävällisille campingalueille. Niiden yhteydestä voi löytyä esimerkiksi koirille oma uimaranta, hyvät lenkkimaastot tai koirapuisto.

Säännölliset jaloittelutauot ja veden juonti lisäävät matkustusmukavuutta ja -turvallisuutta

Puntaroi aina koiran kunto ja pakkaa mukaan tutut varusteet

Lemmikin kunto on aina syytä tarkistaa hyvin ennen matkaa, ja joskus esimerkiksi koiravanhus voi olla viisaampaa jättää matkan ajaksi hoitoon. Lyhyempien retkien avulla voi koettaa selvittää oman koiran reagointia ajoneuvolla liikkumiseen. Jotkut koirat kärsivät ihmisten lailla matkapahoinvoinnista. Tähän vaivaan on onneksi olemassa paljon erilaisia apukeinoja, niin lääkkeitä kuin ei-lääkkeellisiä menetelmiä.

Matkakohteen sääolosuhteet tulee myös huomioida koiran näkökulmasta: kuumien kesäpäivien aikana kunnon ilmastoinnit autossa ja matkailuvaunussa ovat lähes välttämättömiä. Säännölliset jaloittelutauot ja veden juonti lisäävät matkustusmukavuutta ja -turvallisuutta. Automatkalle voi varata esimerkiksi koirille erikseen tarkoitetun vesipullon ja viilennysalustan.

Karavaanaillessa taukoja voi pitää aina sopivan paikan tullen, esimerkiksi silloin, kun edessä on koirille suunnattu, virkistävä uimaranta.

On hyvä, että matkalla on mukana kaikkea koiralle entuudestaan tuttua. Muista ainakin nämä asiat pakatessasi koiran tarvikkeita reissuun:

  • Oma peti on turvallinen ja kotoisa paikka levätä.
  • Joissain tapauksissa koira voi kaivata myös omia tuttuja lelujaan.
  • Vatsavaivat voivat vaivata koiraakin. Ota koiralle mukaan koko matkan ajaksi samaa ruokaa kuin kotonakin syöttäisit. Pyri myös juottamaan koiralle samaa vettä, mitä itsekin joisit.
  • Pakkaa mukaan lisäksi ainakin punkkipihdit, särkylääkettä, sideharsoja ja lääkehiiltä.

Matkustelu voi joskus olla myös rankkaa. On tärkeää, että lemmikki saa riittävästi lepoa matkan aikana. Tuttu ja turvallinen peti on hyvä paikka rentoutumiselle.

Lähimatkailu koiran kanssa on mutkatonta

Lähimatkailu matkailuajoneuvolla yhdessä koiran kanssa onnistuu monesti ilman sen suurempia suunnitelmia. Tärkeää on, että koira pidetään asianmukaisesti kytkettynä sekä automatkan aikana että kohteessa. 

Pidempään leiriytymiseen matkailuauton tai -vaunun kanssa voi etenkin pienten koirien kohdalla myös miettiä taitettavaa koira-aitausta. Tämä toimii erityisesti silloin, jos matkailuajoneuvon ovea halutaan pitää auki, eikä koiran hihnaan haluta kompastella. Isommille koirille toimii paremmin pidempi liina, joka on kiinnitetty maahan ruuvattavalla myrskykiilalla. Millä tahansa matkalla on tärkeää kerätä koiran jätökset asianmukaisesti pois.

Ulkomaille koiran kanssa matkailuautolla tai -vaunulla

Mikäli koirien kanssa haluaa matkustaa ulkomaille, pitää tiettyjä etukäteisvalmisteluja hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Kokosimme niistä pienen muistilistan, jonka löydät alempaa. Reissua ei kuitenkaan kannata liikaa stressata. Oman kokemuksemme mukaan ulkomailla suhtaudutaan monesti koiriin huomattavasti rennommin kuin Suomessa: koirat ovat tuttu näky ravintoloissa ja ne kulkevat monesti vapaana omistajansa vierellä milloin missäkin.

Euroopassa monet ulkoiluttavat koiriaan vapaina.

On myös nähtävyyksiä, joihin koiraa ei voi ottaa mukaan, kuten museot ja useimmat uimarannat. Kun huolehtii, että matkakodin sisälämpötila pysyy tasaisena esimerkiksi ilmastoinnin avulla ja ovet ovat turvallisesti lukittuina, lemmikin voi oman kokemuksemme mukaan huoletta jättää yksin lepäämään tuttuun ja turvalliseen ympäristöön. 

Huomioi nämä seikat, kun matkaat koiran kanssa ulkomaille:

  • Ulkomaille matkustavan koiran tulee olla mikrosirulla tunnistusmerkitty.
  • Koiralla pitää olla voimassa oleva lemmikkieläinpassi sekä raivotauti- eli rabiesrokotus. Rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa ja koiran tulee olla tunnistusmerkitty ennen rokottamista.
  • Matkakohde määrittää tarvittavat tai suositellut lääkitykset. Puhu näistä eläinlääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa.
  • Suomeen tultaessa pitää varmistaa, tarvitseeko koira eläinlääkärin antaman heisimatolääkityksen. Useimmissa tapauksissa näin on.
  • Matkalla voi sattua ja tapahtua. Eteen voi tulla esimerkiksi ylimääräinen eläinlääkärikäynti. Koiran vakuutukset onkin hyvä tarkistaa ennen matkaa ja pitää ne ajan tasalla. 

Lue aina tarkemmat viranomaisvaatimukset Ruokaviraston sivuilta.

Turvallisia kilometrejä lemmikkien kanssa!

____

Seuraa Pettersson-Nuotion perheen reissuja Instagramissa. Sieltä löydät heidät käyttäjänimellä: @me_and_campfires.

Innostuitko matkailuvaunusta, tuosta lapsiperheen arjen rikastuttajasta? Lataa alta Hobby:n hinnasto tai käy tutustumassa matkailuvaunuihin Best Caravanin sivuilla.

Päivitetty: 20.2.2023