Hyppää sisältöön

Etätyöpiste matkailuautossa takaa työrauhan

Etätyöskentely asettaa erilaisia haasteita työnteolle ja varsinkin silloin, kun käytössä ei ole erillistä työhuoneeksi muuntuvaa tilaa. Arjen askareet muistuttelevat olemassaolostaan ja perheenjäsenten läsnäolo voi vaikeuttaa keskittymistä. Matkailuautosta voi saada itselleen erinomaisen etätyöpisteen, jossa työpäivä sujuu kuin omassa työhuoneessa konsanaan.
|
Kuvat: Sami Lensu, Viivi Luoto
Etätyöpiste matkailuautossa sopii esimerkiksi liikkuvaan elämäntyyliin.

Matkailuauto sopii etätyöpisteeksi ja liikkuvan elämäntyylin tukikohdaksi

Tiskit altaassa ja pöydälle kertyneet tavarat häilyvät jälleen silmäkulmassa, ja olohuoneen pöydällä odottava laskukin piti edellisiltana maksaa. Töiden jälkeen päivällisellä on hankala rentoutua ja irrottautua vapaa-aikaan, sillä juuri tuli tehtyä kahdeksan tuntia töitä saman pöydän ääressä. Kuulostaako tutulta etätyöpäivältä kotona?

Ilman erillistä työhuonetta kotona työskentely saattaa olla haastavaa, sillä arki ja työ voivat helposti sekoittua toisiinsa. Työpäivän aikana arjen askareet ja perheenjäsenet häiritsevät keskittymistä työtehtäviin ja työpäivän jälkeen töistä voi puolestaan olla hankala siirtyä vapaalle. Etätyöskentelyn lisääntyessä entisestään, voi etätyöpiste matkailuautossa olla erinomainen ratkaisu erillisen työpisteen tarpeeseen.

Osalle taas etätyöskentely on elämäntapa liikkuvan työn tai elämäntyylin seurauksena. Monet työkseen matkaavat, kuten valokuvaajat, ammattiurheilijat ja muusikot, ovat löytäneet matkailuautosta mainion kumppanin reissaamista vaativan työnsä tukikohdaksi! Liikkuva työasunto on aina valmiina, eikä matkatavaroita tarvitse siirrellä kulkuvälineestä majapaikkaan ja takaisin.

Onko etätyöpiste matkailuautossa oikeasti toimiva ratkaisu?

Nykyaikaiset matkailuautot ovat varustelultaan yllättävän monipuolisia ja niistä löytyykin pääsääntöisesti aivan samat toiminnot kuin kotoakin. Matkailuajoneuvoista löytyy oleskelutila pöytineen ja istuimineen, jossa työpäivän askareet hoituvat mukavasti omassa rauhassa. Erikokoisissa ja -mallisissa matkailuajoneuvoissa on erilaisiin tarpeisiin sopivia matkakeittiöitä tilavista kokkailijan unelmista pieniin ja kompakteihin vaihtoehtoihin. Jääkaappiin mahtuu helposti tarvikkeet ruoanlaittoon ja hanasta saa puhdasta juoksevaa vettä. Ruoanvalmistus onnistuu siis samaan tapaan oman matkakeittiön liedellä kuin kotonakin.

Useissa matkailuautoissa on lisäksi oma vessa ja suihku, joten pyörillä kulkevasta etätyötoimistosta voi saada hyvinkin omavaraisen työpisteen etätyöskentelyyn. Ehdoton työpaikkaetu on myös liikkuvan etätoimiston maisemat ja sijainti: tänään voit katsella merimaisemia lähietäisyydeltä ja virkistäytyä ruokatauolla raikkaassa meri-ilmassa, kun taas seuraavana päivänä voit löytää itsesi rauhallisen metsätien laidalta.

Kun etätyöpiste on matkailuautossa, toimiston sijainnin ja maiseman voi päättää itse.

Matkailuauto on hyvä tukikohta liikkuvalle työlle, sillä autossa työnteko onnistuu lähes missä vain.

Matkailuauto voi muuntua myös todelliseksi liikkuvan työn tukikohdaksi, sillä erilaisin lisävarustein sähköä saa riittämiin pitkäksikin aikaa ilman sähköverkkoon kiinnittymistä. Aurinkopaneelit ovat erityisesti kesäisin kätevä lisävaruste sähkön saannin varmistamiseksi. Liikkuviin työpisteisiin voi myös hankkia niin sanottuja hupiakkuja, jotka latautuvat muun muassa ajon aikana tai aurinkopaneelin toimittamalla virralla. Verkkovirtaa tarvitsevia laitteita varten on myös hyvä hankkia matkailuautoon invertteri, jolla akun tuottaman virran jännite muunnetaan laitteille, kuten läppäreille ja puhelimille, sopivaksi.

Mikäli aikoo viettää runsaasti aikaa sähköverkon ulottumattomissa, voi lisävarusteeksi hankkia myös aggregaatin hätävaraksi turvaamaan sähkön riittävyyden.

Etätoimisto vuoristomaisemissa.

Liikkuvan etätoimiston maiseman voi valita itse. Missä työskentelisit huomenna?

Talviasuttavassa matkailuautossa voi työskennellä ympäri vuoden

Suuri osa uusista matkailuajoneuvoista on nykyään myös talviasuttavia. Vesikiertoisella lämmitysjärjestelmällä ja kaksoispohjalla varustetussa ajoneuvossa esimerkiksi putket ja säiliöt pysyvät lämpiminä, eivätkä ne pamahda jäähän pakkasella. Lisäksi voi hankkia esimerkiksi kaasulämmittimen.

Sähkön puolesta omavaraisuus on luonnollisesti talvisin vähäisempää, eivätkä esimerkiksi aurinkopaneelit tuota silloin tarpeeksi virtaa. Talvisin liikkuva etätyöpiste onkin parhaimmillaan päästessään kiinni sähköverkkoon.

Etätöihin vuokratulla matkailuautolla

Matkailuauton sopivuutta etätyöpaikaksi voi testata vaikkapa vuokraamalla matkailuauton viikoksi. Valittavissa on useita erilaisia malleja kätevistä retkeilyautoista alkovimallisiin ja puoli-integroituihin matkailuautoihin.

Liikkuvaiselle etätyöskentelijälle retkeilyauto on sopiva valinta.

Liikkuvaiselle etätyöskentelijälle pieni retkeilyauto voi olla erinomainen valinta.

Oman etätyöhön sopivan matkailuajoneuvon hankintaa harkittaessa kannattaa ilman muuta tutustua Best-Caravanin matkailuautojen leasing -palveluun. Leasingilla uuden matkailuauton saa alleen leasingkaudeksi pelkällä kuukausittain maksettavalla kuukausierällä. Kuukausierään voi sisällyttää kaiken vakuutuksista ja huolloista kausisäilytykseen. Sinä huolehdit sopimuskauden aikana vain kaasusta ja polttoaineesta sekä ajoneuvon siivouksesta ja pesusta.

Päivitetty: 6.7.2022