Hyppää sisältöön

Ammattikiipeilijä Anna Laitiselle matkailuautosta tuli kuin toinen koti

Ammattikiipeilijä Anna Laitinen vuokrasi viime syksynä Sunlight T68 XV -matkailuauton kuukaudeksi. Annaa oli jo pidemmän aikaa kiinnostanut elämä matkailuautossa. Niinpä hän ensitöikseen siirsi arkensa vuokrattuun Sunlightiin. Matkailuauto helpotti arkea ja toi vapautta - Anna ajoi Sunlightin usein iltaisin kiipeilyhallille, josta hän pääsi heti aamulla töihin. Viikonloppuisin reissukodin nokka kääntyi kohti seikkailua, kun etsinnässä olivat kotimaan parhaat kiipeilykalliot.
|
Kuvat: Anna Laitinen

Ammattikiipeilijä Anna Laitisen tavallinen vuosi täyttyy matkustelusta. Euroopassa, USA:ssa ja Etelä-Afrikassakin parhaiden kiipeilykallioiden perässä seikkailleelle kiipeilijälle matkustaminen onkin kiinteä osa elämäntapaa, jota ilman omaa kutsumusta olisi mahdotonta toteuttaa täydellisesti.

Anna Laitinen kiipeämässä kallionseinämällä.

Annan vuosi kuluu pitkälti maailmalla – Suomeen hän tulee normaalisti vain treenaamaan.

Kuluneen vuoden aikana tilanne matkailun suhteen on kuitenkin ollut kinkkinen, sillä pandemian vuoksi ulkomaille ei ole päässyt. Syksyllä Anna päätti kiipeilyhallitreenin vastapainoksi lähteä tutkimaan, millaisia mahdollisuuksia kotimaa tarjoaa ammattikiipeilijälle.

Euroopassa reissupakulla matkailleelle Annalle modernin matkailuauton kokeileminen oli jo pidempään ollut haaveena. Nyt kotimaan matkailun suunnitelmien tiimoilta hyvä tilaisuus testaamiseen aukeni. Anna vuokrasi neljäksi viikoksi alleen puoli-integroidun Sunlight T68 XV:n, josta tuli naiselle nopeasti kuin toinen koti.

Arki siirtyi Sunlightiin – Matkailuautosta tuli kuin toinen koti

Annaa oli pidempään kiinnostaut mahtaisiko matkailuauto sopia myös pysyvämpään asumiseen. Ensitöikseen Anna pakkasikin tärkeimmät tavaransa ja siirsi koko arkensa Sunlightiin.

– Muistan, kun eräs tuttava aikoinaan hankki itselleen Hymerin. Silloin jo mietin, voisiko kiipeilijä asua sellaisessa, Anna kertoo.

Arki matkailuautossa alkoi nopeasti tuntua omalta ja kaikki sujui mukavasti omalla painollaan. Matkailuauton eri ominaisuudet tulivat tutuiksi ja Anna oppi hyödyntämään Sunlightin potentiaalia hyvin. Matkailuautosta tuli kuin toinen koti.

Matkailuautosta tuli kuin toinen koti Annalle - aamukahvit tässä keittiössä tuli juotua usein!

Matkailuautossa asuminen kiinnosti Annaa. Hän voisi kuvitella asuvansa pyörien päällä vaikka ympärivuotisesti.

Matkailuauto tuntui helpottavan arjen pyöritystä ja erityisesti aikaa näytti säästyvän todella paljon. Anna ajoi usein iltaisin kiipeilyhallin lähistölle, yöpyi siellä ja suuntasi aamulla suoraan töihin. Vapaus siivitti pitkälti kaikkea tekemistä: perjantaisin pystyi lähtemään spontaanisti vaikka iltavuoronkin jälkeen viikonloppureissuun ja matkalla pystyi pysähtymään melkein mihin vain. Lisäksi matkailuautossa nukutti äärettömän hyvin!

– Itse asiassa jännitin matkailuauton palauttamisen jälkeen hieman sitä, miten saankaan enää kotona nukutuksi, Anna naurahtaa.

Anna kiinnitti myös huomiota erityisesti siihen, miten vähän tavaraa elämiseen todellisuudessa tarvitseekaan.

– Vaikka Sunlight olikin todellinen tilaihme, mahtui sinne pääasiassa vain kaikista tärkeimmät tavarat. Eikä siinä oikeastaan mitään ylimääräistä kaivannutkaan, hän tuumaa.

Kuukauden kohokohtana syksyinen reissu Itä-Suomeen

Kun Anna vuokrasi matkailuauton, ei odotuksissa ollut lämpimiä kesäiltoja ja yöuinteja, vaan rapsakan raikkaita kiipeilyilmoja ja upeaa ruskaa. Annaa kiinnosti erityisesti se, miten matkailuauto sopii sesongin ulkopuolelle, sillä kiipeilijän käyttötarve on ympärivuotista. Reissukuukausi ajoittuikin loka-marraskuun paikkeille.

– Syksy on parasta kiipeilyaikaa. Halusin myös kokea jotain erilaista sellaisen perinteisen romanttisen kesä-Suomen sijaan, Anna toteaa.

Sunlightin lämmitys oli yksi seikka, joka syysmatkailussa aluksi mietitytti eniten. Miten nopeasti auto lämpiää? Onko lämmitys tarpeeksi tehokas? Huoli osoittautui kuitenkin aiheettomaksi, sillä lämmitysjärjestelmän käyttö oli helppoa ja auto lämpeni melkein samantien, kun lämmitys laitettiin päälle.

Anna teki viikonloppureissuja ja yhden viikon mittaisen reissun, joka suuntautui Itä-Suomeen. Osan reissuista Anna teki miesystävänsä kanssa ja osalla reissuista mukana oli myös ystävä. Myös Annan silloin alle vuoden ikäinen kääpiömäyräkoiran pentu Mauri pääsi seikkailuille aina mukaan. Tila matkailuautossa oli täysin riittävä, eikä kolmenkaan matkalaisen kanssa tarvinnut mistään luopua.

Matkailuauto pysäköitynä metsätien varrelle Itä-Suomessa.

Kun Eurooppaan jälleen pääsee, jää Anna ikävöimään tämänkaltaista omaa rauhaa keskellä ei mitään.

Itä-Suomen matka oli reissukuukauden kohokohta. Mukana omilla reissupakuillaan oli lisäksi toinenkin kiipeilyporukka.

– Sunlight herätti kovasti kiinnostusta ja kyllä kaverit halusivat tulla istumaan iltaa meidän autoomme. Hyvin sinne mahduttiin, Anna naurahtaa.

Viikko Itä-Suomessa täyttyi pääosin kiipeilystä, kuten lyhyemmätkin reissut. Sateisia päiviä Anna hyödynsi uusien kiipeilypaikkojen etsimiseen ja sääkartat olivat kovassa käytössä – suunta kannatti ottaa sinne, missä parhaat kelit olivat. Mukana kulkeva matkakoti toikin paljon vapautta ja helppoutta, kun huonoa säätä pääsi helposti pakoon eikä paikan vaihtoa tai ajettavaa matkaa tarvinnut juurikaan miettiä. Kiipeilyn ohella Anna nautti myös luonnosta, upeasta ruskasta ja sienestämisestä.

Annan kääpiömäyräkoira villapaidassa matkailuauton edessä

Annan jokaisella reissulla mukana oli kääpiömäyräkoiran pentu Mauri. Tämä kaveri oli kuin syntynyt matkustamaan!

Aarteen etsintää kotimaassa

Maailman matkailuun keskittyneelle ammattikiipeilijälle kotimaan matkailu tuotti ahaa-elämyksen. Erityisesti Anna nautti rauhallisista puskaparkeista, jollaisten löytäminen mm. Euroopassa on usein hankalampaa. Kiipeilymaana Suomi ja sen tarjoamat mahdollisuudet olivat erilaiset verrattuna muihin paikkoihin, joissa Anna on matkaillut. Kotimaan reissut olivatkin kuin aarteen etsintää, sillä kiipeilypaikat ovat selvästi harvemmassa täällä kuin Euroopassa yleisesti.

Matkaillessaan maailmalla Anna on myös pistänyt merkille, että perinteisemmän leirintäaluematkailun rinnalle on hiljalleen noussut myös erilainen tapa hyödyntää matkailuautoilua.

– Olen huomannut, että matkailuautoilu on yleistynyt nuorten keskuudessa, erityisesti juuri aktiiviharrastajien. Matkailuautolla pääsee harrastusten lähelle helposti. Itse en esimerkiksi yöpynyt kertaakaan leirintäalueella, Anna mainitsee.

Anna toivoo, että yhä useampi lähtisi kokeilemaan matkailuautoilua avoimin mielin. Testaamista hän suositteleekin ihan jokaiselle!

Päivitetty: 28.4.2022