Hyppää sisältöön

Alkutalven maastopyöräilyreissun suunnittelu

Onko koskaan huono aika hypätä maastopyörän satulaan ja lähteä metsäpoluille viilettämään? No ei! Maastopyöräily on ympärivuotinen laji, jossa loppusyksyllä ja talvikaudella harrastamisessa varusteet sekä ennakointi ovat ratkaisevia – ja matkailuauto on harrastajan luotettava kumppani. Tästä blogista saat vinkkejä loppuvuoteen sijoittuvan maastopyöräilyreissun suunnitteluun.
|
Kuvat: Best Caravan

Maastopyöräily on trendikäs kestävyysurheilulaji, jonka harrastajien määrä vain kasvaa vuosi vuodelta. Vaikka kesä ja syksy ovat takana, ei pyöräilykausi ole suinkaan vielä ohi. Keskitalven pimeydessä toteutettu pyöräilyreissu oikein huutaa vapautta, ja mikäpä olisi tuon vapauden kätevämpi mahdollistaja kuin matkailuauto. Alla on koottuna muutama vinkki niille seikkailijoille, joille pyörän laittaminen talviteloille ei vain ole vaihtoehto. Näistä neuvoista maastopyöräilyreissun suunnittelu on helppo aloittaa. 

Satoi tai paistoi, matkailuauto on erinomainen matkakumppani ympärivuotiselle harrastajalle.

Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain väärää pukeutumista

Pyöräilyllä on kesälajin maine, ja monet laittavat pyörän heti varastoon, kun ensimmäiset lehdet putoavat puista. Toisaalta ihan ymmärrettävää – onhan Suomen loppuvuoden kelit vaihtelevia eikä vuodenaikaan sovi tietynlainen lajiin kuuluva spontaanius, jossa töiden jälkeen vain nostetaan pyörä auton perään ja hurautetaan kohti metsää t-paidassa ja shortseissa. Loppuvuoden maastopyöräilyssä korostuu suunnittelu sekä varusteet, varusteet ja vielä kerran varusteet. Hyvät tekniset vaatteet sekä talvikypärä ovat tosissaan harrastavalle tärkeitä välineitä, jotka varmistavat, että maastopyöräily säilyy palkitsevana vuodenajasta riippumatta. 

Jo alkutalven pimeydessä pyöräillessä voi bongata revontulia.

Vinkit loppuvuoden pyöräilyreissujen suunnitteluun

1. Kelit ja pimeys

Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, koska Suomessa sää vaikuttaa ulkoharrastamiseen paljon, mutta sanotaan se silti: sään ja varusteiden yhteensovittaminen on avain onnistuneeseen pyöräilyreissuun. Hämärä laskee metsässä nopeammin, sillä puut varjostavat polkuja. Siksi on hyvä muistaa pakata tehokas valaisin mukaan reppuun. Kannattaa myös lukea nettifoorumeiden keskusteluista vinkkejä parhaista loppuvuoden pyöräilyalueista. Esimerkiksi eteläisen saariston maastoreitit sopivat erinomaisesti alkutalven pyöräilyyn. Matkailuauto on ympärivuotisen maastopyöräilijän korvaamaton kumppani, jossa märkien ja kuraisten varusteiden huolto onnistuu urheilusuorituksen jälkeen.

2. Vaatetus

Loppusyksy on ulkoiluharrastuksessa “siirtymien” aikaa. Matkailuautosta pyörän selkään siirtyessä viima saattaa tuntua kylmältä, kun taas metsässä puut suojaavat tuulelta, ja ylämäkiä noustessa tulee helposti kuuma. Metsä on myös usein märkä, ja varusteet kastuvat. Maastopyöräreissuun tuleekin varautua kattavalla vaatetuksella. Reppuun kannattaa pakata useammat vedenpitävät sukat, varahanskat ja esimerkiksi kuoritakki pahimpaan kylmään. Etenkin hieman pidemmillä reissuilla kevytuntuvatakki on erinomainen lämmittävä lisäkerros, joka pitää lämpimänä evästauoilla, on kevyt eikä vie paljoa tilaa laukusta.

Oikeanlainen ja lämmin vaatetus on kaiken a ja o talvikauden maastopyöräilyreissun suunnitteluun.

3. Mieti ajopaikkaa ja reittiä

Märkä metsä ja etenkin kallioinen maasto ovat todella liukkaita. Sorapohjaiset reitit taas pysyvät monesti hyvässä kunnossa, sillä ne imevät hyvin vettä. Jos et tunne vuodenaikaan sopivia ajopaikkoja, suuremmista kaupungeista löytyy maastopyöräilyseuroja, jotka tekevät yhteisiä lenkkejä lähimaastoihin. Porukkalenkit ovatkin aloitteleville maastopyöräilijöille hyviä tapoja opetella ajotekniikkaa ja tutustua uusiin reitteihin. Pakkaa varusteet matkailuautoon ja lähde yhdessä toisten lajin harrastajien kanssa katsastamaan muiden alueiden reittitarjonta. 

4. Pohdi reissun pituutta

Loppusyksyn ja alkutalven pyöräilyreissujen ei tarvitse aina olla viikon pituisia eeppisiä vaelluksia – myös omille lähialueille voi tehdä lyhyempiä päivän tai yön yli kestäviä virkistäviä urheilureissuja. Viikonloppureissulla aktiivisen päivän kruunaa yöpyminen lämpimässä matkailuautossa, jossa kuivat ja lämpimät varusteet odottavat sään piiskaamia seikkailijoita.

Sään piiskaamat reissaajat pääsevät lämmittelemään matkailuauton suojaan. 

Harrastaminen kuuluu jokaiseen vuodenaikaan

Maastopyöräily on tullut jäädäkseen osaksi suomalaisten lempiharrastuksia, ja kun on todella hurahtanut johonkin lajiin, eivät kelit tai vuodenaika estä harrastamista. Kun näkee hieman vaivaa suunnitteluun, myös loppusyksy ja alkava talvikausi tarjoavat mahtavat puitteet liikunnalle. Matkailuauto on talviharrastajan paras ystävä ja tuo uuden (lue: lämpimän ja kuivan) ulottuvuuden talvikauden harrastuksiin. Nautinnollisia talvihetkiä!

Välineet kulkevat harrastajan mukana matkailuautossa vuoden ajasta riippumatta.

_____

Lisää blogeja harrastuksista ja matkailuauton talvikauden suunnittelusta löydät Best Caravanin sivustolla. Lue ja inspiroidu!

Haaveiletko matkailuauton kokeilusta tai hankinnasta? Best-Caravanin kautta voit vuokrata tai ostaa oman auton – mikä vain sopii parhaiten viemään kohti omannäköistä vapauttasi. Tutustu eri vaihtoehtoihin Best-Caravanin sivuilla ja pyydä rohkeasti apua sopivan vaihtoehdon valintaan.