Lofootteja ei suotta kutsuta pohjoisen Malediiveiksi. Idylliset kalastajakylät, turkoosi vesi, valkoiset hiekkarannat ja jylhät vuoret ovat omaa luokkaansa maailmankin mittakaavassa. Kun tämän kaiken yhdistää arktisen luonnon ainutlaatuisuuteen ja huikeisiin mahdollisuuksiin nähdä eri maisemia matkailuautolla, on resepti onnistuneelle reissulle valmis.
Lofooteilla on aina kaunista, mutta vuorien ja arktisen luonnon näkeminen ruskan eri väreissä on kokemus, jota ei koskaan unohda.
Yleisin reitti maata pitkin Suomesta Lofooteille kulkee Torniosta Ruotsin puolelle Kiirunaan ja Abiskoon. Ruotsin ja Norjan rajan jälkeen saavutaan nopeasti Narvikiin, josta matka jatkuu Svolværiin ja eri puolille Lofoottien saariryhmää. Syyskuun puolivälissä Lofooteilla reissatessamme, saimme ihastella upeaa ruskaa Abiskossa Ruotsin puolella ja alkavaa ruskaa Lofooteilla.
Ennen reissuamme olimme käyneet Lofooteilla kahdesti, ensimmäisellä kerralla elokuun alussa, toisella kerralla heinäkuun alussa. Viimeisimmällä kesäreissulla Norjaan jätimme Lofootit välistä kokonaan. Miksi siis päätimme lähteä Lofooteille sen sijaan kesäsesongin ulkopuolella?
Olit sitten ensikertalainen tai käynyt Lofooteilla jo aiemmin, ota tästä haltuun meidän vinkit Lofooteille:
Kohteet ja retkeilymahdollisuudet:
Suosittelemme lataamaan AllTrails ja/tai Outdooractive -sovellukset, joista löydät helposti tietoa eri retkeilyreiteistä reittien navigoinnin lisäksi.
Lofoottien suosio on myös vaikuttanut puskaparkkien rajoittamiseen. Moni yöpymispaikka on matkailuautoille maksullinen. Muista kunnioittaa Lofooteilla paikallisia parkkisääntöjä ja luontoa!
Kesäsesongin ulkopuolella yöt voivat olla hyvinkin viileitä, joten öisin tarvitsee usein lämmitystä. Lisäksi talvirenkaita saattaa tarvita Lofooteilla jo lokakuussa – tai jos sää yllättää, miksei jo syyskuussakin.
Hyvä puoli on Lofooteilla on se, että monesta maksullisesta yöpymispaikasta löytyy palveluita matkailuautoille. Omat suosikki yöpymispaikkamme (jotka löytyvät kaikki Park4Night -sovelluksesta) olivat tällä reissulla:
Sää Lofooteilla on aina aika oikukas, mutta etenkin kesäsesongin ulkopuolella kannattaa varautua hyvillä ja lämpimillä varusteilla. Hassua kuitenkin on, että olemme olleet Lofooteilla heinäkuun alussa +11 asteessa ja niin syksylläkin. Lofooteilla kannattaa aina olla varautunut kerrospukeutumaan. Syksyllä, talvella ja keväällä mukaan kannattaa ottaa lämmintä, sateenkestävää vaatetta ja sateenkestävät vaelluskengät. Mutta yhtälailla voi olla, että päädyt aurinkoisena päivänä vaeltamaan t-paidassa!
Kesäsesongin ulkopuolella yöt voivat olla hyvinkin viileitä, joten öisin tarvitsee usein lämmitystä. Jos sinulla on kaasulämmitteinen matkailuauto, kannattaa varata matkalle myös täysi vaihtopullo, ettei kaasu pääsee loppumaan esimerkiksi keskellä yötä. Lisäksi talvirenkaita saattaa tarvita Lofooteilla jo lokakuussa – tai jos sää yllättää, miksei jo syyskuussakin.
Lofootit vievät helposti sydämen mennessään, ja kylmempäänkään aikaan vuodesta kokemus ei tästä poikkea. Päinvastoin, se vain vahvisti innostusta tulla tänne yhä uudelleen. Suosittelemme ehdottomasti reissaamaan Lofooteille myös kesähelteiden ulkopuolella – ei kun ensi vuoden reissuja suunnittelemaan!
___________
Jos lähdet pohjolassa talvireissuille, varmista että matkailuauton talvivarustelu on kunnossa. Talvisissa reissuissa upeaa on, että jos suuntaat tarpeeksi pohjoiseen voit hyvin nähdä myös revontulet matkailuautolla.