Hyppää sisältöön

10 helppoa reissukohdetta matkailuautolla

Oletko aloitteleva matkailuautoilija, ja haaveenasi on päästä vaivatta mieleenpainuviin reissukohteisiin? Tässä blogissa valokuvaaja Petteri Hentilä jakaa parhaiksi kokemansa helpot matkakohteet ja pysähdyspaikat karavaanarille kotimaassa. Petterin vinkeissä yhdistyy vaivattomuus sekä hienojen luontokohteiden läheisyys – pääset pienellä vaivalla nauttimaan matkailuautoilun parhaasta annista.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Aktiviteettien ja upeiden luontokohteiden ääreen helposti pääseminen on matkailuautoilun suola. Se on myös syy siihen miksi iso osa karavaanareista tätä elämäntapaa ylistää. Aloittelevan karavaanarin kannattaa ennen tien päälle lähtöä kerätä etukäteen muutama vinkki helpoista reissupaikoista, jotta lähtö tuntuu vaivattomalta. Nappaa tästä blogista ylös 10 helppoa reissukohdetta matkailuautolla, joiden läheisyyteen pääsee hurauttamaan kätevästi. 

P.S. Joissain kohteissa, kuten kansallispuistoissa, yöpyminen on sallittua ainoastaan merkityillä paikoilla ja varsinainen leiriytyminen on kielletty, joten olethan tarkkana tästä!

10 helppoa reissukohdetta matkailuautolla 

Kaikki kohteet on kokemuksen kautta todettu erinomaisiksi reissupaikoiksi ja sopivat niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin karavaanareille.

1. Nuuksion kansallispuiston Haukkalampi – lähde virkistäytymään ihan metropolin tuntumassa

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Kirkkonummen, Espoon ja Vihdin kuntien alueella ja tarjoaa retkeilijälle raikasta luontoa, monipuolisia pinnanmuotoja sekä virkistäviä vesistöjä. Haukkalammen pysäköintialueen löydät osoitteesta Haukkalammentie 32, Espoo ja tämä on mainio ja vaivaton kohde esimerkiksi pääkaupunkiseudulta matkaan lähtevälle karavaanarille.

Nuuksiossa pääsee nauttimaan puhtaasta luonnosta aivan Helsingin lähellä ja voi lähteä suoraan herättyä metsään aamukävelylle.

2. Kuopion Väinölänniemi – kaupungin palvelut ja lenkkimaastot yhdellä pysähdyksellä

Kuopion Väinölänniemen parkkipaikka on erinomainen pysähdys kaupungin palveluita tarvitsevalle ja sijaitsee osoitteessa Väinölänniemi 2-18, 70100 Kuopio. Olipa kyseessä sitten lenkkeily tai paikalliskulttuuriin tutustuminen torin kalakukkoa syöden, täällä pysäköidessäsi olet kävelymatkan päässä kaikista Kuopion tärkeimmistä palveluista. 

Kuopio-tärppi – Matkailukeskus Kuopion Saana

Vain noin 10 minuutin ajomatkan päässä Väinölänniemestä löytyy toinen mainio pysähdyspaikka, saunaravintola Kuopion Saana. Saanassa pääset avantouimaan, saunomaan, sekä rentoutumaan porealtaaseen hintaan 19€/hlö. Voit tutustua Saanan tarjontaan ja varata sauna-ajan tästä linkistä. Saunaravintola Saanan löydät osoitteesta Siikaranta 12, 70620 Kuopio.

Väinölänniemen parkkipaikalla Kuopiossa on 10 tunnin kiekkopaikkoja ja sieltä kävelee viidessä minuutissa keskustan palveluiden pariin.

3. Kajaanin Kaukavesi – ilmainen puskaparkki virkistyspalveluilla

Kajaanin Vesiliikuntakeskus Kaukaveden pysäköintialueelta osoitteesta Jokikatu 5, 87100 Kajaani löydät kylpylätasoisen uimahallin kunto-, kylmä- ja kuumavesialtaineen. Vierestä lähtee myös hiihtolatuja, unohtamatta alle puolen kilometrin päässä olevia museoita, ravintoloita ja muita kaupungin palveluita. Koe historiallinen Kajaanin kaupunki kätevästi yhdellä pysähdyksellä. Kaukavedessä aikuinen kylpee alle kympillä ja opiskelija reilu vitosella.

Kajaanin Kaukaveden pysäköinti on ilmainen ja parkkipaikan perällä voi yöpyä rauhassa.

4. Dagmarin lähde – raikasta lähdevettä puhtaan luonnon keskellä

Dagmarin lähde on saanut nimensä 1800-luvulla eläneen Venäjän keisarinna Dagmarin mukaan, joka ihastui Tammisaaren kuvankauniiseen luontoon. Tämä on Hankoon matkaavalle lähes pakollinen retkikohde. Lähteelle on matkaa noin puoli kilometriä parkkipaikalta ja polun varrella maisemat ovat kuin sadusta. Perille päästyään voi nauttia janoon virkistävää lähdevettä tai pulahtaa uimaan. 

Dagmarin lähteen löydät osoitteesta Leksvallintie 322, 10660 Raasepori.

5. Hyrynsalmi – Koe Ukkohallan talviaktiviteettien anti

Hyrynsalmen Ukkohallasta osoitteesta Ukkohallantie 19, 89400 Hyrynsalmi löydät hiihtokeskuksen, jossa laskettelun ja hiihdon lisäksi on mahdollista käydä yhdeksän saunan saunamaailmassa rentoutumassa aktiivisen päivän päätteeksi. Pysäköinti on ilmaista hiihtokeskuksen pysäköintialueella, joten voit kokea upean korpimaan rauhan edullisesti ohikulkumatkalla Etelä- tai Pohjois-Suomeen. 

Ukkohallan tunnelmallinen hiihtokeskus tarjoaa puitteet monenlaisiin talvi-aktiviteetteihin.

6. Suomussalmen Kiannon kuohut – edullista luksusta retkeilyn lomassa

Suomussalmen Kiannon kuohujen pysäköintialue osoitteessa Jalonkatu 1, 89600 Suomussalmi on kätevä pysähdyspaikka, josta pääsee kätevästi sekä nautiskelemaan kylpylään, että vierestä lähteville hiihtoladuille. Halutessasi voit käydä tutustumassa Ilmari Kiannon kävelylenkkiin, tai hiihtää korpimaan rauhassa hyvin pidettyjä hiihtolatuja pitkin. Kiannon kuohuissa aikuinen kylpee alle kympillä ja opiskelija reilu vitosella. Pysäköintipaikalla on myös mahdollisuus kytkeä matkailuauto sähköpylvääseen hintaan 15€/yö. 

Suomussalmen Kiannon kuohujen pysäköintipaikalta tavoitat ulkoilureitit, sekä rentoutumismahdollisuudet.

7. Konttainen – koe jylhät tunturimaisemat vaivatta

Merkitty polku Konttaiselle lähtee Virkkula-Vuotungintien pysäköintipaikalta. Vaellus sopii kestoltaan hyvin esimerkiksi rennoksi iltapäiväretkeksi.

Konttaisen vaara on Rukan tunturiryhmän pohjoisin huippu ja yksi Karhunkierroksen nähtävyyksistä, jonka huiputus sopii myös rennoksi päiväkävelyksi. Reipas retkeilijä tavoittaa huipun jopa 15 minuutissa. Patikointimatka on loivaa nousua vain noin kilometrin verran, ja huipulta avautuvat upeat Kuusamon vaaramaisemat.

Konttaisen huipulta avautuvat jylhät vaaramaisemat vain 15 minuutin nousun päätteeksi.

8. Rukan Talvijärvi – pysähdys aktiviteettien ytimessä

Rukan Talvijärven hiihtostadionilta tavoitat hiihto- ja laskettelureitit, mäkihyppytornin, sekä Rukatontun avantosaunan samasta osoitteesta Hiihtostadionintie 3, 93830 Kuusamo. Ruka yhtenä Suomen suurimmista hiihtokeskuksista tarjoaa syksystä pitkälle kevääseen talven ihmemaan taikaa.

Entisen Kuusamolaisen vinkki: Ruuhkaisimpien sesonkien ulkopuolella nautit Rukan taiasta miltei täysin omassa rauhassa.

Rukan Talvijärven rauhalliselta pysäköintipaikalta pääset lämpimästä matkailuautosta suoraan talvielämysten pariin.

9. Muonio – pysähdyksen arvoinen spotti Kilpisjärven tien varrella

Matkalla Muoniosta Kilpisjärvelle osoitteesta Kilpisjärventie 1057, 99310 Muonio Park4Night-sovelluksen avulla löytyy kaunis pysähdyspaikka raikkaan Ylinen-Utkujärven rannalta. Voit heti herättyäsi pulahtaa raikkaaseen tunturijärveen ja nauttia aamukahvit jalat hiekassa rauhallisen Lapin tunturimaiseman keskellä.

Matkalla Muoniosta Kilpisjärvelle vastaan tulee toinen toistaan upeampia pysähdyspaikkoja.

10. Kilpisjärvi sekä ylväs Saana

Lapin Kilpisjärven Retkeilykeskus osoitteessa Käsivarrentie 14663, 99490 Kilpisjärvi tarjoaa edulliseen hintaan sähkönkäyttö- ja peseytymismahdollisuudet. Tarkemmat tiedot kaikista palveluista ja matkaparkin hinnan löydät täältä. Kilpisjärven retkeilykeskukselta pääset helposti Saana-tunturin vaellusreitille. Reitin alkupäästä löytyy virkistäviä tunturipuroja, joista voi juoda suoraan puhdasta vettä. 

Norja-tärppi Karavaanarille:

Jos jatkat Kilpisjärveltä matkaa Norjan puolelle, suosittelen nappaamaan reissuvinkit kirjoittamastani artikkelista täältä.

Keväinen Kilpisjärvi on kaikkien joskus koettava.

Matkailuauto mahdollistaa vaivattoman retkeilyn

Aloittelevalle karavaanarille voi matkailuinnosta huolimatta olla vaikea tietää mihin suunnata auton nokka. Suuri osa karavaanareista etsii kauniita retkikohteita, joissa yhdistyy riittävä palveluiden läheisyys sekä kaunis luonto. Nämä kymmenen kohdetta kannattaa ottaa talteen – niillä pääset mainioon alkuun kotimaan matkailuautoilussa ja pääset vaivatta kokemaan karavaanarin elämäntyylin parhaat puolet. 

_____________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta.

Kutkuttaako karavaanielämä, mutta et ole ensikertalaisena varma millainen menopeli kannattaa hankkia matkakumppaniksi seikkailuihin? Helpota päätöksentekoa ja selvitä onko matkailuauto vai retkeilyauto sinulle sopivampi matkakumppani. Ota myös talteen aloittelevan karavaanarin muistilista.

Päivitetty: 1.3.2024