Hyppää sisältöön

Aktiivinen perheloma: Yögolfia ja herkuttelua

Artun perheen viiden viikon aktiiviloma on alkanut. Perhe suunnistaa ensin Muhokselle Suviseuroihin, mistä matka jatkuu länsirajaa pitkin kohti Tromssaa.
|
Kuvat: Arttu Haho
Tarjolla tässä jaksossa on yögolfia ja herkuttelua Pohjois-Suomessa

Perheemme aktiiviloma on käynnistynyt. Ensimmäisen viikon ohjelmaan mahtuu mm. yögolfia ja herkuttelua, kun käymme tutustumassa Pajalan Markkinoihin ja kyläilemässä sukulaisten luona.

Kaikki mahtui mukaan sittenkin!

Matkailuautoon tuli pakattua maksimimäärä tavaraa mukaan, mutta kaikelle löytyi kuin löytyikin oma paikkansa parin ensimmäisen matkapäivän aikana. Aika nopeasti alkaa ylimääräinen tavara ärsyttämään matkailuautossa, jos sitä joutuu kerta toisensa perään siirtelemään pois tieltä. Pakatessa onkin hyvä miettiä, onko parempi jättää osa tavaroista pois kyydistä.

Kaikkein haastavinta meille oli löytää oma paikka pyöräkärryille mutta loppujen lopuksi ne solahtivat nätisti pyörätelineelle pyörien taakse.

Löytyihän se paikka pyöräkärryillekin!

Muhos oli ensimmäinen varsinainen pysähdyspaikkamme. Viivyimme Muhoksella viikonlopun yli Suomen suurimmassa karavaanareiden kohtaamistapahtumassa Suviseuroissa. Paikalle oli tänäkin vuonna saapunut noin 7 000 asuntovaunua ja -autoa. Lisäksi paikalla oli paljon telttamajoittujia.

Suviseurat on Suomen suurin karavaanitapahtuma.

Suviseurojen jälkeen saimme pariksi päiväksi hienon tukikohdan sukulaisten pihasta Ylikiimingistä Kiiminkijoen varresta. Asuntoautolla on mukava kyläillä tutuilla ja sukulaisilla pitemmänkin kaavan kautta, kun voi jäädä pihaan yöksi ilman sen kummempaa petivaate- tai matkalaukkuhäslinkiä. Kyllä vain entisille maalaisille, nykyisille kaupunkilaisille, toimii erittäin hyvin rauhallinen kesäyön jokimaisema usvan noustessa koskesta!

Virpiniemessä yögolfia ja herkuttelua Pajalassa

Yksi kohokohdista allekirjoittaneelle oli keskiyön golfkierros Virpiniemen kauniilla golfkentällä. Asuntoauton pystyy jättämään yöksi parkkiin parkkipaikalle tai viereiselle leirintäalueelle, missä golfia harrastamattomat voivat nukkua tai valita muuta tekemistä Virpiniemen laajasta valikoimasta.

Oulu on jo sen verran pohjoisessa, että kesäisin näkee golfata yön yli reilun kuukauden ajan. Pääkaupunkiseudulla tähän ei juurikaan ole mahdollisuutta kuin ehkä aivan keskikesällä ja kirkkaina päivinä. Harmi, ettei tullut otettua kuvia golfkierroksesta tällä kertaa, mutta ei taida tämä reissu jäädä ainoaksi keskiyön golfiksi tällä reissulla.

Ylikiimingissä yövyimme sukulaisten pihalla Kiiminkijoen varressa, missä kesäöinen jokimaisema hiveli silmiä ja sielua.

Oulun alueelta suuntasimme kohti pohjoista, mutta tähän loppuivatkin tarkemmat suunnitelmat. Tiesimme ainoastaan, että jossain vaiheessa menemme Utsjoelle mökkeilemään. Ennen Kemiä piti kuitenkin tehdä iso päätös – suuntaammeko kohti Suomen päätä, käsivartta vai kenties Ruotsin Lappia? Nelostie on meille tutuin, joten ajattelimme, että olisi kivaa vaihtelua ajella Tornionjokilaaksoa ja kasitietä pitkin.

Soitimme Muonion ystäville vierailun toivossa ja saimme heiltä kuuman kesävinkin: Pajalan Markkinat! Markkinoille latautui kovat odotukset pienen googlettelun perusteella, kun kävijöitä on kuulemma kymmeniätuhansia vuosittain. Päätimme siis suunnata ensiksi Pajalaan Ruotsin puolta pitkin.

Pajalan Markkinoilla olikin oikein mukava markkinameininki, ja jos jonkinlaista kaupustelijaa ja ostajaa oli liikenteessä. Ylivoimaisesti parasta allekirjoittaneelle oli ruokatarjonta, josta tuli testattua porokebab pitaleivällä (kunnon grilliherkku!) ja jokin unkarilainen leipä, jonka päälle oli laitettu kinkkua, sipulia, valkosipulikastiketta ja juustoa. Myös poron ja hirven savustettua kuivalihaa tuli maistettua ja hankittua. Käsityöt olivat myös hienoja.

Meidän perheeltä lämmin suositus Pajalan Markkinoille!

Muurinpohjalettuja Oloksella

Pajalasta käänsimme keulan takaisin kohti Suomea ja Muoniota. Ajoimme yöparkkiin ystävien pihaan Olostunturille. Tarjottavat olivat kohdillaan, kun kodassa grillasimme ensin herkulliset pääruuat ja jälkiruuaksi muurinpohjalettuja jäätelöllä ja tuoreilla mansikoilla.

Saunomisen ja hyvin nukun yön jälkeen suuntasimme Pallastunturin luontokeskukseen katselemaan maisemia, mutta valitettavasti emme nähneet muuta kuin nopeasti ohitse viuhuvia pilviä ja sumua. Kun sää ei ollut juurikaan parempi pienen päiväretken ja makkaranpaiston jälkeen, päätimme jatkaa matkaa kohti käsivartta.

Yögolfia ja herkuttelua reissussa.

Pallaksella aurinko pysyi pilvessä, vaikka päivällä hiukkasen kirkastuikin.

Matkasuunnitelma muotoutuu

Tässä vaiheessa suunnitelmamme oli edennyt jo sen verran, että asetimme seuraavaksi päämääräksi Tromssan, jonka jälkeen suuntaisimme Altaan ja sieltä Utsjoelle. Muoniosta on Tromssaan noin 5 tunnin ajomatka. Matkanvarrella ajattelimme piipahtaa tuttavalla kylässä ennen Kilpisjärvelle saapumista.

Tämän hetken reissusuunnitelmamme näyttää tältä. Kyllä tässä jokunen hetki tulee vietettyä matkailuauton ratissa. Tarkoitus on toki touhuta myös kaikenlaista muuta.

Yögolfia ja herkuttelua mahtui Artun perheen ensimmäiseen reissuviikkoon.

Reittisuunnitelma viideksi viikoksi.

Savusiikaa ja porolihapullia Kilpisjärvellä

Ennen Kilpisjärveä pysähdyimme hetkeksi virkistäytymään järven rantaan, mistä painelimme veneellä pikavisiitille kummitätin luo. Näytti räkkäaika olevan pahimmillaan: mäkäräisiä ja sääskiä olisi pelkällä suun aukaisulla riittänyt helposti nelihenkisen perheen ateriaksi asti, mutta onneksi kummitätillä oli tarjota ihan oikeita Lapin herkkuja kuten savusiikaa ja porolihapullia.

Lapin kauneutta. Mikäli kuvassa näkyy paljon pieniä mustia pisteitä niin ne on mäkäräisiä. Lol.

Vierailu oli ikimuistoinen varsinkin pojille, kun kylään ajettiin veneellä eikä autolla niinkuin tavallisesti. Pysähdyksen jälkeen näpyttelimme navigaattoriin Tromssa ja totesimme, että ehkä otamme väliparkin jossain kohtaa, sillä matkaa oli vielä useampi tunti.

Kilpisjärven kohdalla jäimme ihailemaan jylhää, mahtavaa ja jälleen kerran yllättävän suurta Saanaa, mutta tällä kertaa ainoastaan autosta käsin. Kilpisjärveltä eteenpäin kaikki ikkunoista näkyvä oli meidän perheelle uutta sillä tällä puolen Norjaa emme ole aiemmin käyneet.

Norjassa maisemat muuttuivat erittäin hienoiksi, kun ylimääräset puskat jäivät pois ja Norjan vuoristo alkoi. Pakko se on myöntää, että kyllä Norjalla keskimäärin on vaan sata kertaa paremmat maisemat Suomeen verrattuna. Niitä kannattaa itse kunkin käydä ainakin kerran ihailemassa.

Tällä reissulla saamme vielä vertailukohtaa Suomen parhaimmistoon, kun käymme loppureissusta Kolilla ihailemassa kansallismaisemaamme. Palataan Kolin reissuun myöhemmin.

Yögolfia ja herkuttelua sekä muita aktiviteetteja

Ylivoimaisesti parasta ensimmäisessä reissuviikossa oli loman startti, kun vierailimme Suviseuroissa, joka on kaikille avoin, todella mukava kesätapahtuma. Kannattaa käydä toteamassa omin silmin!

Surkeinta ensimmäisessä viikossa oli Pajalan Markkinoiden sää. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että koleassa ja märässä kelissä viihtyminen on pelkkä pukeutumiskysymys. Itse markkinat toimivat huonosta säästä huolimatta hyvin.

Lisää juttuja Artun perheen lomareissusta pohjoiseen löydät täältä:

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/aktiivinen-perheloma/

Päivitetty: 16.4.2021