Hyppää sisältöön

Asuntoautolla Itä-Eurooppaan – Vegaaniruokaa tien päällä

Itä-Eurooppa ei ole varsinaisesti kuuluisa kasvisruoistaan, eikä Suomessa näkyvä vegaanibuumi vaikuta ehtineen kaikkialle. Vegaanikin voi kuitenkin syödä matkalla hyvin – varsinkin kun mukana on oma keittiö.
|
Kuvat: Viivi Luoto
Vegaaniruokaa tien päällä

Ruoanlaitto ja syöminen ovat meille molemmille mieluisaa puuhaa, ja kokkaamme eläinperäisistä tuotteista vapaata vegaaniruokaa myös tien päällä. Ennakko-odotuksista huolimatta myös sopivaa ravintolaruokaa on Itä-Euroopassa saatavilla, kunhan tietää mitä etsii.

Ravintolatarjontaan kannattaa tutustua etukäteen

Ravintoloita etsivän kasvissyöjän paras tietopankki on Happy Cow -sivusto tai – sovellus. Käyttäjätietoon perustuva Happy Cow listaa niin kasvisvaihtoehtoja tarjoavat kuin kokonaan vegaaniruokaan keskittyvät ravintolat, kahvilat ja kaupat. 

Tämä Kroatian Zadarissa Art of Raw -ravintolassa nautittu tiramisu oli tähänastisen elämäni paras raakakakku.

Käsitteenä vegaanius on monelle tuntematon ja englanninkielen taso vaihtelee, joten on hyvä tutustua etukäteen paikallisiin ruokalajeihin sekä niiden ruoka-aineiden nimiin, joita haluaa välttää. Ravintolatarjonta vaihtelee samalla tavalla kuin Suomessa: suuremmista kaupungeista vaihtoehtoja löytyy hyvin, maaseudulla voi olla hiljaisempaa.

Kohvik Kroon -ravintolassa Pärnussa oli kotoisat puitteet, todella maittavat annokset ja kokonaan vegaaninen menu tavallisen ruokalistan rinnalla.

Ortodoksien paastoruoka on yleensä vegaanista

Erityisen hyödyllistä on tuntea nimitykset idän ortodoksien paastoruoalle, sillä se on eläintuotteista vapaata (joitain mereneläviä lukuunottamatta) ja saatavilla muulloinkin kuin paastoaikaan. Kreikassa nimitys on nistisimo, Romaniassa mancare de post ja Serbiassa posna. Tämä termi tuntuu herättävän myös vähemmän ihmetystä kuin vegaani.

Kreikassa nistisimo-ruokavalioon kuuluvien aterioiden lisäksi kannattaa tutustua alkuruokalistaan, joka on pullollaan herkullisesti valmistettuja vihanneksia ja papuja. Niitä voi tilata pöytään useamman ja jakaa ne ystävien kanssa. Myös perinneruoista löytyy useita sopivia vaihtoehtoja, kunhan tietää mitä etsii. Niitä kun ei nimitetä vegaanisiksi.

Kreikkalaisessa Dionysos-tavernassa Vikoksen kylässä nautimme perinteistä kasvisruokaa nimeltä briam. Tavernan tarjonnasta kaikki viineistä tsiporoon ja jogurttiin oli tehty alusta asti itse.

Kauppojen tuotevalikoima vaihtelee

Suomessa tavallisia, lihaversioita jäljitteleviä vegaanituotteita, kuten tofua, soijarouhetta tai kasvismakkaroita, ei löydy kaikkialta, mutta joka maassa on omat erikoisuutensa. Kansainvälisistä kauppaketjuista erityisen hyvin vegaanisten erikoistuotteiden löytämisessä palvelevat Kaufland sekä DM. Tuoreista paikallisista kausituotteista pääsee nauttimaan varmasti edullisesti!

Erityisesti Tsekeissä ja Slovakiassa kannattaa ruokakaupassa tutustua levitehyllyyn. Herkullisten levitteiden valikoima on vähän suuremmissa ruokakaupoissa hämmästyttävän laaja. Ruoanlaittoon voi kokeilla Unkarista ja lähimaista löytyviä mausteisia paprikatahnoja, kuten ajvaria. 

Slovakiassa keräsimme muutaman komean ukonsienen ja paistoimme ne ruoan lisukkeeksi.

Perinteisistä ruoista vegaanisia versioita

Puolassa ja Slovakiassa perinteisestä pierogista löytyy kasvisversioita, jotka on täytetty esimerkiksi sienillä tai kaalilla. Joskus näistä kasvistäytteisistä piiraista käytetään myös niiden venäläistä nimeä vareniki. Pierogit voi nauttia vaikka kasvispohjaisen majoneesin ja suolakurkkujen kanssa.

Tsekeissä pääsimme nauttimaan ystävämme valmistamasta uskomattoman maukkaasta haluskiksi kutsutusta perinneruoasta. Tavallisesti itsevalmistettujen perunanuudelien ja hapankaalin kanssa tarjotaan pekonia, tässä reseptissä se oli korvattu savutofulla.

Kotitekoinen perunanuudeli-hapankaali-savutofu-haluski oli herkkua!

Vegaaniruokaa tien päällä: reseptit karavaanikeittiöön

Tässä pari karavaanikeittiöön sopivaa simppeliä reseptiä helposti Itä-Euroopasta löytyvistä aineksista. 

Kesäinen osterivinokas-tankoparsa-pasta

Osterivinokas on Suomessa vähemmän käytetty, mutta Itä- ja Keski-Euroopassa suosittu ruokasieni. Herkuttelimme lukuisia kertoja tuoreilla osterivinokkailla ja parsa-aikaan eli alkukesästä paistoimme tankoparsaa ruoan lisukkeeksi lähes päivittäin. Puolassa ja Baltiassa sienet ovat muutenkin suosittua ruokaa ja syysaikaan voi niitä kerätä itse tai käydä ostamassa paikallisilta toreilta.

Käytimme pastaruoan valmistukseen tällä kertaa karhunlaukkapastaa. Pesto todettiin lopulta tarpeettomaksi lisukkeeksi.

Ainekset
Paketillinen (300-500 g) tuoreita osterivinokkaita
Pari sipulia tai nippu kevät/kesäsipulia
Pari kynttä valkosipulia
Nippu tankoparsaa
Valkoviini- tai balsamiviinietikkaa
Valkopippuria
1/2 pakettia pastaa
Oliiviöljyä
Suolaa 

Pilko sipulit ja parsat, sienet voi jättää suhteellisen isoiksi paloiksi vaikka repimällä. Valkoiset parsat kannattaa myös kuoria. Paista ensin parsoja riittävässä oliiviöljyssä niin kauan, että ne pehmenevät hieman, lopuksi lisää suolaa ja puristettua valkosipulia. 

Siirrä parsat sivuun ja paista sieniä niin kauan, että niistä ei enää irtoa nestettä, loppuvaiheessa lisää suolaa ja hieman valkopippuria sekä sipulit ja kuullota. Lorauta sekaan valkoviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa. 

Keitä pastat ja sekoita kaikki yhteen. Nauti!

Vegaaniruokaa tien päällä

Osterivinokas-tankoparsa-pasta maistui luonnon helmassa.

Maukas paprika-cashew-tahna

Tahnoista pitävälle karavaanarille suosittelemme käsikäyttöisen “blenderin” hankkimista. Se toimii pehmeähköjen ainesten muhentamiseen hyvin, ja valmistimme sillä useat omat hummukset ja paprika-cashew-tahnat.

Ainekset
200 g cashew-pähkinöitä
Purkillinen (200-300 g maun mukaan) kokonaisia paahdettuja säilykepaprikoita
Pari ruokalusikallista oluthiivahiutaleita (huom. näiden saatavuus vaihtelee)
1 kynsi valkosipulia
Sitruunamehua
Suolaa

Laita cashew-pähkinät likoamaan runsaaseen veteen vähintään tunniksi. Poista vesi ja lataa pähkinät, paprikat sekä puristettu valkosipuli blenderiin vähän kerrallaan. Lorauta paprikoiden lientä nesteeksi. Jauha, kunnes rakenne on sopiva ja lisää oluthiivahiutaleet ja suola sekä loraus sitruunamehua. Parhaimmalta tahna maistuu, kun annat sen maustua hetken ennen syömistä. Nauti leivän päällä tai ruoan lisukkeena!

Tämä vanhemmilta saatu käsikäyttöinen Tupperwaren blenderi osoittautui karavaanikeittiössä käteväksi.

Seuraa siskosten Itä-Euroopan matkaa:

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/mieleenpainuvimmat-luontokohteet/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/viisi-asiaa-jotka-opin-ajamisesta-balkanilla/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailuautolla-euroopassa/nainen-asuntoauton-ratissa/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/toissa-tien-paalla/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/hatkahdyttavia-maisemia-kroatian-rannikolla/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/puskaparkkeillen-tulee-toimeen-vahalla/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailuautolla-euroopassa/omalaatuinen-gorlitz-yllattaa/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/asuntoautolla-ita-eurooppaan/

Päivitetty: 10.6.2021