Hyppää sisältöön

Vaelluskauden avaus Hossassa – Nomadielämää #15

Päivät lämpenevät, lumet sulavat ja sehän tarkoittaa, että vaelluskausi on avattu! Kevään loppupuoli on täydellistä aikaa vetää vaelluskengät jalkaan, pakata retkikamppeet matkailuautoon ja suunnata kohti omaa lempivaelluspaikkaa treenaamaan kesän suurempia vaelluksia varten. Valokuvaaja ja innokas vaeltaja Petteri Hentilä aloitti vaelluskautensa Hossan kansallispuiston jylhissä maisemissa. Lue blogista Petterin vinkit vaeltajille!
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Vaeltaminen löytyy monen suomalaisen kesän bucket-listalta. Valmistautuminen kesän pitkiin vaelluksiin kannattaa aloittaa jo keväällä lyhyempien vaellusten muodossa. Erinomainen paikka korkata vaelluskausi on Hossan kansallispuisto, jonka helppokulkuiset, mutta mäkiset vaellusreitit soveltuvat hyvin kunnon kohottamiseen kesän vuorivaelluksia varten.

Ajelin matkailuautolla Hossaan ja aloitin vaelluskauden hiihtovaelluksella. Vaellusmuotoja on monia erilaisia, kuten hiihtovaellus, retkiluisteluvaellus, lumikenkävaellus tai vaellus jalkaisin.  Vaelluskauden voi aloittaa monella eri tavalla, riippuen kevätsäästä ja lumen määrästä. Lue blogista lisää Hossan vaellusreiteistä, ja nappaa ylös suunnitteluvinkit vaelluskauteen.

Pohjoisen vaellusreissulle on keväällä hyvä varautua lumikengillä, suksilla tai korkeavartisilla kengillä.

Hossan kansallispuisto – vaella rauhassa upeissa maisemissa

Hossan kansallispuisto on huippukohde aloittaa vaelluskausi matkailuauton kanssa rauhallisesti, sillä upeita helppokulkuisia kohteita on paljon ja niiden lähettyville pääsee kätevästi matkailuautolla. 

Hossa avattiin kansallispuistoksi vuonna 2017 satavuotisen Suomen kunniaksi pohjoisen Suomussalmen alueelle lähelle Kuusamon rajaa. Alueen historia on vertaansa vailla, sillä kansallispuiston vanhimpien asuinpaikkojen arvioidaan olevan rakennettu miltei 10 000 vuotta sitten. Matkalainen pääseekin ihailemaan historian havinaa Hossan värikallion upeista kalliomaalauksista ja Hossan luontokeskuksen esitelmistä. 

Hossan luontokeskus palvelee ympärivuotisesti osoitteessa Jatkonsalmentie 6, 89920 Suomussalmi. Poikkea luontokeskuksella hakemassa vinkit alueen kohteista ja nauttimassa maistuva lounas.

Värikallio ja  Julma-Ölkyn kanjoni ovat Hossan tunnetuimpia nähtävyyḱsiä. Kanjoniin on muodostunut vuosituhansien saatossa vaikuttava jylhien kallioiden reunustama kolme kilometriä pitkä rotkojärvi. Tämän lisäksi Hossan yli 90 kilometriä pitkä polkuverkosto pitää huolen, että vaeltajalle on luvassa upeita maisemia.

On hyvä muistaa, että vaikka keväällä Etelä-Suomessa lunta ei enää juurikaan ole, voi pohjoisen ylängöillä Hossan korkeuksilla asia olla toisin – esimerkiksi siskoni rippijuhlissa Kuusamossa tunnin ajomatkan päässä Hossasta satoi joskus lunta vielä kesäkuussakin.

Vaelluskauden avaus – näin valmistaudut kevään ensimmäiselle vaellusreissulle

Omia onnistuneita vaelluskokemuksiani muistellessani esiin nousee aina hyvä valmistautuminen. Ennen vaellukselle lähtöä kysy itseltäsi näitä:

 1. Mikä on vaelluksen pituus ja haastavuus, entä millaisia keliolosuhteita on odotettavissa?
 2. Kuinka valmistan ruokaa vaelluksen aikana?
 3. Mikä on oma kuntotasoni suhteessa suunniteltuihin päivämatkoihin?
 4. Olenko varannut riittävästi kaloripitoista ravintoa mukaan?
 5. Mikäli olen yön yli -vaellusreitillä, onko vaellusreitin varrella katettuja yöpymispaikkoja vai turvaudunko telttaan?

Näihin kysymyksiin vastausten selvittäminen ennen vaellusreissulle lähtemistä pienentää huomattavasti yllättävien ongelmien ilmaantumisen riskiä. Myös vaihtelevat säät tuovat omat haasteensa vaellusten suunnitteluun varsinkin yön yli -reissuilla. Siksi on hyvä varautua lämpimällä makuupussilla, teltalla ja riittävän lämpimällä, vettä pitävällä kerrastolla. Tosin makuupussi ja teltta ovat jääneet viime vaelluksilta pois, sillä matkailuautossa saa nukuttua laadukkaat yöunet ja halutessaan voi vaikkapa joka päivä siirtyä uuteen luontokohteeseen.

Makuupussi ja teltta ovat jääneet viime vaelluksilta pois, sillä matkailuautossa saa nukuttua laadukkaat yöunet ja halutessaan voi vaikkapa joka päivä siirtyä uuteen luontokohteeseen.

Kirkasvetinen Muikkupuro laskee Iso-Valkeaisen järvestä Keski-Valkeaisen järveen.

Vaelluspäivä on hyvä aloittaa hyvistä yöunista, aamuvenyttelystä, reitin suunnittelusta ja sään mukaisesta varustautumisesta. Mikäli vaelluskunto ei ole talven jälkeen ihan entisensä, on reitin pituus ja haastavuus hyvä pitää kevyempänä. Samalla säästät jalkasi mahdollisten uusien vaellusjalkineiden tuomilta rakoilta. Myös säännöllinen, tulevaan reittivalintaan sopiva valmistava lenkkeily vaellusta edeltävällä viikolla on omiaan varmistamaan onnistunut vaelluskokemus.

Mikäli vaelluskunto ei ole talven jälkeen ihan entisensä, on reitin pituus ja haastavuus hyvä pitää kevyempänä.

Matkailuauton lämmössä suunnittelet päivän reitin rennosti aamukahvin ääreltä.

Kun teet reittivalintoja, on netin hakutulosten lisäksi hyvä antaa mahdollisuus juttutuokiolle paikallisten tai luontokohteen opastuskeskuksen työntekijöiden kanssa.

Kävimme vaellusta edeltävänä iltana tyttöystäväni kanssa iltateellä Hossan lomakeskuksen ravintolassa, missä ystävällinen huskyajeluja järjestävä mies vinkkasi meille Muikkupuron laavun retkipaikasta. Parhaat retkivinkit tulevatkin usein odottamatonta kautta – ei siis muuta kuin avoimin mielin vastaantulevia ihmisiä jututtamaan, mikäli heihin törmää kevätseikkailuillaan.

Kun mieleiset reittivalinnat on kartoitettu ja kehoa availtu, on hyvä katsoa sopivat retkivarusteet kuntoon kevään ensimmäiselle vaellusretkelle. Tässä pakkauslistani vaelluksen tavaroista ja tarvikkeista:

 • Sopivat vaelluskengät ja tuulenkestävä kerrasto
 • Lumisia reittejä varten sukset tai lumikengät
 • Urheilukerrasto ja lämmin kerrasto tauoille
 • Tulentekovälineet ja sanomalehtiä sytytykseen
 • Puukko ja retkiruokailuvälineet
 • Pähkinöitä, taateleita tai muuta pientä purtavaa
 • Retkireppu ja isot vesipullot
 • Rakkolaastareita ja aurinkolasit

Huhtikuun puolivälissä sukset olivat hyödyllinen varuste matkalla Muikkupuron laavulle.

Vaelluskauden avaus johti Muikkupuron laavulle

Kun riittävät valmistautumiset oli tehty ja reput pakattu, tuli vihdoin aika hypätä poluille. Vierailtuamme ensin Hossan luontokeskuksella jatkoimme matkaamme Jatkonsalmentietä noin kolmen kilometrin verran, kunnes käännyimme Pistonlehdontielle. Jatkoimme tätä noin kolme kilometriä, kunnes saavuimme vasemmalle avautuvalle pienehkölle Muikkupuron pysäköintipaikalle.

Vajaan parin kilometrin leppoisan retkihiihdon päätteeksi saavuimme Muikkupuron nuotiopaikalle. Eväinä meillä oli tällä kertaa avokadoja, leipiä, teetä, taateleita, pähkinöitä ja makkaraa. Nuotion läheisyydestä löytyi puu-wc, vaja täynnä puita sekä kirves, jolla pienensimme halkoja nuotioon sopiviksi. Syötyämme eväät lähdimme takaisin kohti matkailuautoa, jossa maistuvan päivällisen valmistus voisi alkaa.

Muikkupuron laavulta löytyy kota, polttopuita, wc, sekä ranta uintia varten.

Näin valmistat herkulliset quesadillat matkailuautossa

 • Paista kanasuikaleet tai pilkottu tofu pannulla voissa tai öljyssä. Ennen kypsymistä lisää pannulle pilkottu paprika sekä mustapippuria, herbamarea ja chiliä.
 • Voitele tortillalätyt tuorejuustolla ja lisää pinnalle juustoraastetta.
 • Lisää juustoraastekerroksen päälle ensin kypsytetty täyte ja laita päälle vielä juustoraastetta sekä toinen tortillakansi. Paista vielä kummaltakin puolelta kohtalaisella lämmöllä 3–4 minuuttia.
 • Nauti quesadillat ranskankermanokareen, salaatin ja raikkaan veden kera.

Challenger V217 Road Edition Premium -matkailuauton 9-vaihteinen automaattivaihteisto, isot renkaat ja korkea maavara kuljettavat matkalaisen perille kohteeseen kuin kohteeseen.

Hossan kansallispuisto sopii kaikenlaisille vaeltajille

Vaelluskauden avaus onnistui mainiosti Hossassa. Vaellusreitit olivat vaikeusasteeltaan helppoja, maisemat upeita ja näimme vähän muita matkalaisia. Luonnonrauha oli käsinkosketeltava. Hossa sijoittuu Kuusamo–Kajaani-tien varrelle ja ihmettelenkin, miten olenkaan ajellut niin usein tämän todellisen helmikohteen ohitse. Näin kerran Hossassa käyneenä voin sanoa, että kiitos kätevän sijaintinsa ja upeiden näkymien, tulen varmasti käymään uudelleenkin! Tästä on hyvä startata vaelluskausi ja suunnata myöhemmin myös haastavimpien reittien pariin.

___________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme, niin pysyt kartalla!

Uutiskirjeemme lukijana saat ensimmäisten joukossa tiedon ohittamattomista tarjouksista, kiinnostavista tapahtumista, automatkailumaailman uusista tuulista sekä mielenkiintoisista tarinoista ja vinkeistä!