Matkailuautolla matkustaminen on antoisaa ja yleensä turvallisin mielin matkaan voi lähteä minne tahansa Euroopassa. Joskus varkauksia kuitenkin tapahtuu. Siellä missä on paljon turisteja, on myös rahaa, sekä valitettavasti myös pitkäkyntisiä. Eikä pelkästään taskuvarkaita – vaan ammattilaisia, jotka keksivät keinon avata matkailijan auton oven ääneti jälkiä jättämättä.
On hyvin traumaattista huomata, että on joutunut rikoksen uhriksi. On kuitenkin luonnollista, että pitkän ajomatkan ja virikekylläisen päivän jälkeen ihminen on uupunut eikä herää jokaiseen rasahdukseen. Jos Eurooppa olisi niin vaarallinen kuin pahimmat kauhutarinat kertovat, asuntoautoja ei näkyisi katukuvassa. Turvattomuuden tunteeseen voi vaikuttaa myös se, että Suomi on yksi turvallisimmista maista koko Euroopassa.
Olemme matkustaneet retkeilyautollamme Euroopassa 27 eri maassa puskaparkkeillen, eli emme vietä öitä vartioidulla alueella, vaan suosimme yöpymistä luonnon keskellä tai kadun varsilla – eli siellä missä paikallisetkin viettävät aikaansa. Osaksi kyse on varmasti myös hyvästä tuurista, mutta emme koskaan ole matkalla tunteneet turvattomuutta tai kohdanneet minkäänlaista uhkaa.
Vapaus ajaa sinne, minne itse lystää ilman aikatauluja, on ollut suurin syy miksi me ylipäätänsä hankimme retkeilyauton. Olemme myös välillä viettäneet öitä hieman epäilyttävissäkin paikoissa, mutta parkkeeramme aina automme turvallisuussyistä niin, että pääsemme vaikka keskellä yötä ajamaan nopeasti pois, jos tarve niin vaatii. Emme ole kuitenkaan koskaan joutuneet ajamaan pois kesken yöunien, vaan epäilykset ovat aina osoittautuneet omiksi ennakkoluuloiksemme tuntematonta ja vierasta kohtaan.
Tämä ominaisuus onkin parasta matkailuautolla matkustettaessa. Olohuoneessasi on ratti ja asuntosi alla on pyörät. Olet vapaa vaihtamaan paikkaa milloin tahansa – vaikka välillä sinne oman mukavuusalueesi ulkopuolellekin. Jos esimerkiksi hotellihuoneen naapuriin tulee meluisa seurue, joudut todennäköisesti odottamaan aamuun asti pystyäksesi reklamoimaan huoneen vaihdosta johonkin rauhallisempaan. Retkeilyautolla matkustettaessa olet täysin vapaa ajamaan epämiellyttävästä tilanteesta vaikka heti pois. Tunne siitä, että vapaus on jatkuvasti omissa käsissäsi on huikea. Matkailuautolla koetut elämykset päihittävät taatusti valmiiksi pureskellut pakettimatkat.
Kun ihminen kokee ympäristön miellyttäväksi, hän myös höllentää tällöin omaa varovaisuuttaan. Ostoskeskuksien ja turistinähtävyyksien parkkipaikat sekä esimerkiksi huoltoasemien pihat ovat valitettavasti potentiaalisia vaaran paikkoja, sillä varkaat etsivät helppoja ja nopeita kohteita. Jokaista lähestymistä ja juttuseuran tarjoajaa ei kannata kokea uhkana, mutta auton ovet on hyvä lukita tankkauksenkin ajaksi.
Matkustamoon ei kannata jättää käsilaukkua näkyville tai edes halpoja aurinkolaseja kojelaudalle. Varkaalla ei ole aikaa ottaa selvää, onko näkyvillä olevat aurinkolasit kalliit merkkilasit vai marketista muutamalla eurolla ostetut. Auton ikkuna voidaan rikkoa ihan hetken mielijohteesta.
Autoon on saatavilla erilaisia hälytysjärjestelmiä. Itse olemme havainneet että miljoonakaupungeissa ei ohikulkevia ihmisiä vähempää voisi kiinnostaa auto, jossa varashälytin on lauennut ja hälytin huutaa kuin viimeistä päivää. Olemme kuitenkin asentaneet auton oviin ylimääräiset lukot sekä ohjaamon lukitsemme ovien väliin viritettävällä vaijerilla. Nämä keinot eivät ole kuitenkaan autuaaksi tekeviä, joten emme edes säilytä autossa mitään, minkä menettäminen toisi suurta mielipahaa.
Passit, rahat ja kallis elektroniikka siis mukaan aina kun autolta poistutaan! Automurto tapahtuu usein keskellä kirkasta päivää ja kestää vain muutaman nimuutin. Se tapahtuu yleensä silloin, kun omistaja vähiten sitä odottaa. Kannattaa puntaroida, onko kalliiden arvoesineiden ottaminen mukaan reissulle mielekästä. Ylipäätänsä mitään minkä menetyksen yli ei pääse, ei kannata ottaa lomalle mukaan. Tarkista ennen matkaa, mitä oma matkavakuutuksesi korvaa. Matkavakuutus korvaa harvoin ajoneuvosta varastettua omaisuutta. Laaja kotivakuutus saattaa korvata myös matkalla varastetun irtaimiston. Tutustu oman vakuutuksesi ehtoihin etukäteen.
Huolla autosi säännöllisesti. Kaasujärjestelmä on hyvä koeponnistaa vuosittain. Lautoilla matkustettaessa kaasupullot on suljettava. Auton renkaat eivät myöskään saa olla liian kuluneet. Matkailuautossa on hyvä olla jauhesammutin sekä palohälytin, jonka patterit tarkistetaan säännöllisesti. Asuintilan tavarat pakataan huolellisesti kiinni niin, että auton tehdessä äkkijarrutuksen, ne eivät lentele paikasta toiseen – tai ainakaan matkustajien niskaan tai kuskin polkimien alle.
Tien päälle on hyvä lähteä reippain ja iloisin mielin paikallista ajotapaa kunnioittaen, niin ettei jää liikenteessä jalkoihin ja aiheuta täten itse mahdollisia vaaratilanteita. Paikalliseen ajokulttuuriin oppii nopeasti. Esimerkiksi Kreikassa huomasimme, että ihmiset eivät pysähdy STOP-merkille, jos risteävällä tiellä ei ole liikennettä. Tällöin peräänajon riski on hyvin suuri, jos itse kuitenkin pysähtyy. Balkanin niemimaalla myöskin risteysalueella ohittaminen on hyvin yleistä, onhan siinä leveämpi tienkohta – vaikkakin sulkuviivaa täynnä.
Kuskia on hyvä vaihtaa usein ja jalottelutaukoja kannattaa pitää tiheään, kun haluaa lähteä turvallisin mielin matkaan. Vaikka kylmästä Pohjolasta olisi kiire päästä lämpimään etelään, eivät vuorokausien mittaiset ajomaratoonit ole turvallisuusnäkökulmasta järkeviä. Pimeässä ajoa kannattaa välttää jo ihan silläkin, ettei ohikiitäviä maisemia ehdi ihailla ikkunasta. Reittiä kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja poimia reitin varrelta koko matkaseurueelle mieluisia kohteita, joissa pysähtyy virkistäytymässä ja pitämässä riittäviä jaloittelu-, ruokailu- ja lepotaukoja.