Hyppää sisältöön

Asuntoautolla Itä-Eurooppaan – Töissä tien päällä

Kaksi ja puoli kuukautta reissua on nyt takana ja viime viikot olemme viettäneet Kreikassa. Päiviin on kuulunut makoilua rannalla, ajelua hienoissa maisemissa, uusien ja vanhojen ystävien tapaamista ja – töitä. Niin, asuntoauto voi toimia myös kotitoimistona.
|
Kuvat: Viivi Luoto
Töissä tien päällä

Meistä kahdesta Meri on varsinainen digitaalinen nomadi, joka on ollut töissä tien päällä jo vuosia, minä teen matkan aikana satunnaisia hommia. Meri tekee graafisen alan töitä tällä hetkellä parina päivänä viikossa, omaa erityisalaani on kirjoittaminen. Molempia voi suhteellisen helposti tehdä etänä, kunhan se vain työnantajalle sopii. Ja jos minulta kysytään, niin miksi ei sopisi?

Näit teet asuntoautostasi kotitoimiston

Yksinkertaisimmillaan töiden tekeminen tien päältä vaatii tietokoneen, sähköä ja internetyhteyden. Helppoa! Mukaan mahtuu myös joitain muuttujia, joista ei tavallisesti toimistossa tarvitse huolehtia. 

Pakenimme kaupungin kuumuutta vuoristoon 600 metriä ylöspäin.

Meillä aurinkopaneelin tuottama virta riittää näillä keleillä loistavasti kaikkiin tarpeisiin, mutta koneiden lataaminen tuottaa vähän ongelmia. Olemme harvoin kiinni verkkovirrassa, joten käytössä on 12 voltin pistoke. Jännitettä muuntava invertteri toimii erityisen huonosti Mac-koneiden kanssa, sillä se ei anna tasaista virtaa. Hankintalistallamme onkin parempi (ja kalliimpi) siniaaltoinvertteri, jonka virta on tasaista ja johon saa kiinni useamman laitteen. 

Netti on toiminut reissullamme enimmäkseen hyvin. Poikkeus tästä oli Saksa, jossa varsinkin kauempana kaupungeista oli olemattomat yhteydet. Puskaparkkeillessa ei käytössämme yleensä ole wifiä ja nettiyhteyden laatu selviää vasta kulloisessakin pysähdyspaikassa. Jos siis tiedossa on töitä huomenna, on varminta hankkiutua sopivaan paikkaan jo tänään. 

Tällaisella varustuksella pärjäilee meidän toimistossamme.

Suomalaisella nettiliittymällä selviää hyvin

Moniin Euroopan maihin verrattuna suomalaiset nettiliittymät ovat käsittämättömän hyviä ja halpoja. Tsekkiläinen ystävämme oli häkeltynyt siitä, että pystyimme käyttämään hänen kotimaassaan huoletta omaa nettiä samalla kun hän joutui vahtimaan jokaista bittiä. 

Käytämme puhelintemme dataliittymiä töiden lisäksi Spotifyn kuunteluun, karttaohjelmien selaamiseen ja muuhun arkiseen surffailuun. Merille riittää liittymäpakettiin EU-alueella kuuluvat 20 gigaa kuukaudessa, itse pärjään 15:llä. Datan kulutusta voi seurata operaattorin omasta applikaatiosta ja jättää muutamat hassut eläinvideot katsomatta, jos raja alkaa lähestyä.

EU:n ulkopuolella matkustaville operaattorit tarjoavat käyttöperusteisen hinnoittelun lisäksi erillisiä reissupaketteja, joilla saattaa selvitä halvemmalla.

Töissä tien päällä = vapaus

Tällä hetkellä asuntoautomme on siis kulkuväline, koti ja toimisto samaan aikaan. Ihanan vapaata! Meri on tehnyt töitä samalla työnantajalle säännöllisen epäsäännöllisesti jo vuosia, ja molemminpuolinen joustavuus mahdollistaa hänelle liikkuvaisen elämäntavan.

Kyllä näitä maisempia mieluummin katselee kuin betoniseinää.

Joskus joustavuus tarkoittaa sitä, että ajomatka keskeytetään pellon reunaan, jossa tehdään viime minuuteilla pyydettyjä korjauksia työprojektiin. Helteilläkin työmotivaation löytää kyllä, kun katsoo maisemia ympärillään. 

Helteistä puheenollen: kuumimpaan aikaan ilmastoimaton auto ei ole paras mahdollinen toimisto. Aloin kirjoittaa tätä tekstiä parkissa kaupungin laitamilla Kreikassa. Muutaman rivin jälkeen sekä puhelin että tietokone muuttuivat tulikuumiksi ja huomasin auton sisälämpötilan kohoavan kohti +40:n lukemia. 

Auton viilein paikka on päivän kuumimpaan aikaan tämä.

Päätimme muuttaa suunnitelmia, pakkasimme tavaramme ja ajoimme muutaman kymmenen kilometrin päähän vuorille, missä on viileämpää ja ilmavampaa. Niin auton, laitteiden kuin kirjoittajankin lämpötilat laskivat pian terveellisempiin lukemiin.

Arvotavaroiden kanssa pitää olla varovainen

Kalliin omaisuuden kanssa ei ole mukava matkustaa, varsinkaan kun se on myös toimeentulon lähde. Omalla 10 vuotta vanhalla tietokoneellani ei ole enää muuta kuin käyttöarvoa, mutta Meri tarvitsee työhönsä hyvää konetta, joka jaksaa pyörittää raskaita ohjelmia. 

Saimme ikävän muistutuksen riskeistä viikko sitten, kun jouduimme murron kohteeksi. Autoomme tunkeuduttiin ikkunan kautta rantaparkissa keskellä kirkasta päivää. Onneksi Meriä sattui juuri silloin polttamaan meduusa, sillä palasimme pikavauhtia autolle ja pelästytimme kutsumattomat vieraat tiehensä. Varkaat saivat mukaansa ystävämme omaisuuden, mutta eivät olleet ehtineet kaivaa läpi hyllyjä ja kaappeja – jopa Suomen-tuliaisina saatu jallupullo oli vielä pöydällä. Alkujärkytys oli tällä kertaa suurempi kuin taloudelliset vahingot.

Hajonnut kaasupullojen säilytystila oli onneksi ainoa autolle murrosta koitunut vahinko.

Riskeihin varautumisesta asuntoautomatkaillessa voit lukea perusteellisemmin tästä blogipostauksesta.

Seuraa siskosten matkaa

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/hatkahdyttavia-maisemia-kroatian-rannikolla/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/puskaparkkeillen-tulee-toimeen-vahalla/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailuautolla-euroopassa/omalaatuinen-gorlitz-yllattaa/

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/asuntoautolla-ita-eurooppaan/

Päivitetty: 6.5.2021