Hyppää sisältöön

Talvinen Kilpisjärvi lumoaa karavaanarin – Suomi kuvina #2

Valokuvaaja Niko Laurila tunnetaan upeiden maisemien ikuistajana. Suomi kuvina -blogisarjassaan Niko jakaa parhaat reissuvinkkinsä kuvankauniista paikoista, joihin aloittelevakin karavaanari voi matkailuautolla helposti suunnata. Tällä kertaa vuorossa on Kilpisjärven mahtavat maisemat. Tervetuloa matkaan!
|
Kuvat: Niko Laurila

Kirpeä pakkanen, komeat kinokset ja revontulet leikkimässä tunturin yllä. Kameran suljin räpsähtää ja kuvaan tallentuu maaginen talvimaisema. Kävin alkuvuodesta tekemässä seikkailun Kilpisjärvelle matkailuautolla. Vaikka Etelä-Suomessa kevätauringosta oli jo ehditty nähdä ensimerkkejä, helmikuisen reissuni aikaan pohjoisessa talvi oli täysissä voimissaan. Talvinen Kilpisjärvi luomaa karavaanarin taatusti. Tässä blogissa fiilistelläänkin tositalven viimeisiä hetkiä – ennen kuin lumet sulavat ja kevät saapuu Lappiin. Koe Kilpisjärven kauneus kamerani linssin läpi!

Revontulien ja pilvien tanssi Saanan yllä. Revontulet saapuivat jo kuuden maissa alkuillasta ja jatkuivat pitkälle yöhön. Revontulien kuvauksessa kannattaa olla mukana jalusta ja mahdollisimman valovoimainen linssi.

Kilpisjärvellä matkailuauto vie seikkailijan luonnonrauhan äärelle

Määränpäänä luonnonrauha sekä vapaus, ja täältä käsivarren helmestähän se löytyy. Kilpisjärvellä kaamos on todellinen, eikä valosaastetta ole liiaksi revontulikuvaukseen. Kylällä on vain sata vakituista asukasta ja kiire loistaa poissaolollaan. Saanatunturi kohoaa aivan vieressä eikä kylältä ole pitkä matka myöskään Jäämerelle.

Taivaan upeasta sinisyydestä ja pehmeästä valosta pääsee nauttimaan kun saapuu Kilpisjärvelle kaamoksen valoisimpaan aikaan. Kylää kohti ajaessa jylhä tunturi siintää tien päässä jo hyvän matkaa ennen perille saapumista.

Kilpisjärvelle suunnatessa pääsee ajamaan Revontultentietä, joka alkaa Torniosta ja seurailee Tornionjokea ja Muonionjokea. 12 kilometriä ennen Kilpisjärveä on Suomen maanteiden korkein kohta – 565,8 metriä – joka on jokaisen joskus koettava. Hymer Grand Canyon S:n ratissa ajoin itse tämän reitin muutaman kerran niin päivällä kuin illalla revontulien alla. Välillä oli lumisadetta ja kovaa tuulta, mutta näissä olosuhteissa auttoi Hymerin loistava neliveto. 

Tässä näkymää hurjasta alamäestä Suomen maanteiden korkeimmalta kohdalta.

Arktisessa matkailuautoilussa sähköpaikka on kullanarvoinen

Valitsin Kilpisjärven viikon kestävän reissuni kohteeksi, sillä halusin kokea jotain arktista ja rauhallista: täältä ei esimerkiksi laskettelukeskusta tai isoja kauppoja löydy. Onhan tämä myös Suomen pohjoisimpia paikkoja, ja todennäköisyys nähdä revontulia on suuri pienilläkin KP- eli revontulien aktiivisuusarvoilla. Pakkanen kiri öisin vähän alle -30 asteeseen, mutta autossa pärjäsi oikein hyvin lämmityksen avulla. Oli minulla varmuuden vuoksi mukana myös pakkasenkestävä makuupussi, jos olisin tarvinnut lisälämpöä öisin.

Fiilikset Kilpisjärven jäällä olivat huikeat. Parempaa maisemaa kuvalle saa etsiä, kun takana kohoaa näyttävä Saana.

Kilpisjärvellä majoituin matkailuautollani lomakeskus Tundrean pihalla, mistä sain vuokrattua Hymerille sähköpaikan. Kevätaurinkoahan ei tällä matkalla näkynyt, joten auton lataus aurinkopaneeleilla ei onnistunut. Olinkin todella iloinen, kun löysin Tundreasta sähköä matkailuautolle reissuni ajaksi. Kätevän parkin lisäksi oli mukavaa, että lomakeskuksen ravintola löytyi muutaman askeleen päästä. 

Perinteinen pohjoisen herkkuruoka eli poronkäristys oli tälläkin kertaa vertaansa vailla Tundreassa.

Revontulibongausta Kilpisjärvellä ja pikavisiittejä naapurimaihin

Reissulta jäi mieleen Kilpisjärven upeat maisemat. Järvellä riittää talvisin käveltävää, joten eri kuvakulmia tunturiin on helppo löytää jo tätäkin kautta. Revontulia tuli myös bongailtua öisin järven jäältä, missä ei ollut niin paljon lunta, ja mistä löytyi valmiiksi ajeltuja reittejä. Lumikengät ovat oiva varuste ottaa mukaan näihin maisemiiin. Auton kattoluukuista oli myös helppo ihastella tähtiä ja revontulien liikkeitä.

Lumikengät ovat oiva varuste ottaa mukaan näihin maisemiiin.

Revontulet järven laitamalla. Kilpisjärven rannoilla voi nähdä paljon näitä pieniä vaivaiskoivuja.

Yksi hauska ja käymisen arvoinen paikka on kolmen valtakunnan rajapyykki, missä Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat kohtaavat. Siellä voi vierailla kolmessa eri maassa vain muutaman sekunnin aikana kiertäessään yhteisen rajapyykin ympäri. Näin talvella rajapyykille on vaikeampi kulkea, kun Kilpisjärvi on jäässä eikä turisteja normaalisti kuljettava risteilyalus ole vesillä. Tyydyin katselemaan vastarannalta kohti rajapyykkiä.

Kuutamo ja näkymä järveltä kohti Norjan vuoria. Korkeilta paikoilta on hyvä näkyvyys rajan toiselle puolelle.

Vaikka ajomatkaa pääkaupunkiseudulta Kilpisjärvelle kertyy noin 1200 kilometriä, uskallan sanoa, että se on kyllä kaiken vaivan arvoista. Talvisin Kilpisjärvellä maisemat revontulien ja täysikuun alla ovat henkeäsalpaavia. Siellä ei ole kiire mihinkään – todellista luonnonrauhaa, rentoutumista ja akkujen lataamista siis. Kylältä löytyy silti luonnossa liikkumisen vastapainoksi myös loistavia ravintoloita ja muita aktiviteetteja. Hyppää sinäkin matkailuauton kyytiin ja käännä sen nokka kohti Kilpisjärveä!

Dronella saa uutta ulottuvuutta maisemakuviin. Hyvällä kelillä näkymät yltävät todella pitkälle.

_____

Lisää Niko Laurilan upeita kuvia löydät Instagramista @niko.laurila ja Facebookista nimellä Niko Laurila Photography. Voit seurata myös matkailuaiheisia vlogeja Youtubessa nimellä Niko Laurila Visual Storyteller. Palveluista tarkemmin: nikolaurila.fi.

Kevät alkaa hiljalleen tehdä tuloaan, mutta lunta vielä riittää niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Lataa alta sinulle sopivin Best Caravanin talvimatkailijan opas ja varaudu kevättalven lumisiin reissuihin.

Talvimatkailijan opas
matkailuautoilijalle
Talvimatkailijan opas
asuntovaunuilijalle

Päivitetty: 20.2.2023