Moni suomalainen halajaa talvea pakoon Espanjan lämpöön. Andalusiassa, Málagan maakunnassa sijaitseva yli 150 kilometriä pitkä Costa del Sol on talvehtijoiden suosima tukikohta. ”Aurinkorannikko” tunnetaan myös nimellä Costa del Golf eli ”Golf-rannikko” alueen kymmenien golfkenttiensä vuoksi. Costa del Solilla jokaiselle löytyy varmasti mieluisaa tekemistä ja kokemista: Fuengirolasta löytyvät lähes kaikki palvelut suomenkielellä, Marbella on Aurinkorannikon luksuskohde ja Malaga puolestaan tarjoaa aitoa espanjalaista elämänmenoa, kulttuuria ja ostoksia.
Costa Blanca eli ”Valkoinen rannikko” sijaitsee Alicanten maakunnassa Kaakkois-Espanjassa ja houkuttelee niin ikään suomalaisia talvehtijoita. Yli 200 kilometriä pitkä upea rannikko rajoittuu pohjoisessa Denian ja etelässä Torreviejan kaupunkiin. Costa Blancan pohjoisella puolella sijaitsevat muun muassa Moraira, Calpe, Altea ja Benidorm. Eteläpuolelle jäävät Alicante ja Santa Pola.
Espanjassa on yli tuhat leirintäaluetta, joiden taso, tyyli ja hinnat vaihtelevat. Talvikauden hinnat ovat edullisempia kuin sesonkihinnat. ACSI- tai ADAC-korteilla voi saada jonkun euron alennuksen, mutta eläkeläishinnat saattavat olla jopa -50% listahinnasta. Jotkut leirintäalueet ovat niin suosittuja, että varaus on syytä tehdä ennakkoon sähköpostitse.
Jos viipyy alueella pidempään, etuteltan pystyttäminen on vaivan väärti, sillä se tuo asuinmukavuutta ja lisätilaa. Markiisi ja tuuliaita ovat kevyempi vaihtoehto etuteltalle ja niidenkin avulla saa rakennettua kivan privaatin sisäpihan. Riittävän suuri pihamatto auton tai vaunun edustalla on miellyttävä jalkojen alla ja estää hiekan ja roskien kulkeutumisen sisälle. Siivousta varten kannattaa ottaa mukaan ainakin pieni pölynimuri ja lakaisuharja. Yhä useammilla leirintäalueilla on nykyään mahdollisuus vesiliitäntään, joka helpottaa talvehtijan arkea.
Campingalueella voi olla erikokoisia ja erihintaisia paikkoja. Myös sulakkeet voivat vaihdella paikoittain (6A, 10A ja 16A). Invertteri autossa tai vaunussa mahdollistaa 220V laitteiden käytön ja pienlaitteiden lataamisen. Mukaan matkalle voi ottaa myös auton starttiakun ylläpitolaturin.
Suomalaisen kaasupullon, jossa on erilliset kahvat pullon molemmin puolin, voi vaihtaa täysinäiseen pulloon Saksassa. Perillä Espanjassa voi ostaa tai vuokrata paikallisen kaasupullon, johon tarvitaan adapteri. Kaasupulloja voi myös täyttää erikoisliikkeissä. Kaasun ulosotto auton tai vaunun seinästä on hyvä vaihtoehto – se tekee grillaamisesta vaivattomampaa.
Espanjassa monet kaupat ovat suljettuja iltapäivällä lounaan jälkeisen lepohetken eli siestan aikaan. Tavaratalot ja isot ostoskeskukset ovat auki koko päivän, mutta sunnuntaisin kaupat ovat kiinni. Espanjalaisten markettien valikoimat ovat hyvät ja hintataso on edullinen. Espanjalaisia kokeilemisen arvoisia herkkuja ovat paella, riisipohjainen ruoka äyriäisten, kanan tai vihannesten kera, jamón serrano, suolattu ja ilmakuivattu kinkku, gazpacho, kylmä tomaattikeitto ja tortilla de patatas, perunamunakas.
Niin monta kuin on talvehtijaa, niin monta tapaa on talvehtia. Joku viettää etelän lämmössä seitsemän kuukautta, toisille riittää kuukausi. Osa talvehtijoista piipahtaa välillä kotimaassaan, toiset viihtyvät koko talvikauden ”kakkoskotimaassaan”.
Työelämässä oleva suomalainen pariskunta ajaa Espanjaan neljässä päivässä ja viettää vuoden pimeimmän ja usein myös ankeimman kuukauden eli marraskuun Alicantessa.
– Matkustamme laivalla Tukholmaan ja ajamme rivakasti Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Ranskan läpi Espanjan kaakkoisrannikolle. Olemme tottuneet ajamaan pitkiä rupeamia, joten 800-900 kilometrin ajomatka päivässä sujuu meiltä vaivatta. Nautimme Alicanten lempeästä säästä kolmisen viikkoa ja marras-joulukuun vaihteessa palaamme Suomeen hoitamaan työasioita. Vaihdamme matkailuauton kolmen vuoden välein, joten matkanteko on mukavaa, kun alla on uusi auto, pariskunta kertoo ja kehuu juuri vaihtamaansa retkeilyautoa.
Jos työasiat sallivat hieman pidemmän reissun, tai töitä voi hoitaa vaikkapa etänä, kahden-kolmen kuukauden mittainen karavaanireissu on mainio tapa jatkaa kesää. Ajoittaessaan Suomesta lähdön syyskuuhun pääsee nauttimaan Saksan, Ranskan ja Espanjan sadonkorjuusta. Joulunviettoon Suomeen ennättää hyvin, kun starttaa paluumatkalle vaikkapa joulukuun alussa. Tuolloin Keski-Euroopan ajokelitkin ovat yleensä vielä varsin hyvät.
Kun eläkepäivät koittavat, on yleensä aikaa huomattavasti pidempään talvehtimiseen. Eteläisestä Ruotsista kotoisin oleva pariskunta on mieltynyt Alicanteen löydettyään sieltä mukavan ja laadukkaan leirintäalueen, mutta 7-8 kuukauden mittaisen talvehtimiskauden puolivälissä he suuntaavat ”joululomalle” kotimaahansa. Syyskuusta huhtikuuhun saakka talvehtivat ruotsalaiset käyvät kuukauden mittaisen jakson kotonaan Ruotsissa.
–Lennämme marraskuun lopussa Kööpenhaminaan ja palaamme takaisin tammikuun alussa. Olemme tehneet näin joka vuosi, koska haluamme viettää joulun ja uuden vuoden läheistemme kanssa. Tammikuun alussa on jälleen mukava palata Alicanten lämpöön golffaamaan ja tapaamaan muita samalla leirintäalueella talvehtivia ruotsalaisia.
Pariskunta itäisestä Saksasta viettää Espanjassa seitsemän kuukautta ja nauttii olostaan täysin siemauksin. Iso vaunu ja etuteltta mahdollistavat heille toimivan talvikodin. Kaupunkimaasturilla pariskunta hurauttaa helposti ruokaostoksille ja tutustumiskäynneille lähikyliin tai –kaupunkeihin.
–Täällä on ihanteellinen ilmasto ja leirintäalue on mahtava. Viihdymme todella hyvin, emme koe koti-ikävää emmekä käy välillä Saksassa. Olemme olleet samalla leirintäalueella jo yli kymmenen vuotta ja tällä samalla paikalla viimeiset neljä vuotta.
Artikkeli on julkaistu alun perin Bestis-lehdessä vuonna 2016