Hyppää sisältöön

Tähtikuvaus: vinkit yötaivaan kuvaamiseen – Suomi kuvina #6

Valokuvaaja Niko Laurila tunnetaan upeiden maisemien ikuistajana. Niko jakaa parhaat vinkkinsä kuvankauniista paikoista, joihin aloittelevakin karavaanari voi helposti suunnata. Tällä kertaa Niko jakaa ammattilaisen niksit tähtitaivaan ikuistamiseen. Näiden vinkkien avulla viet yötaivaan kuvauksen uudelle tasolle – alkuun pääset jo puhelimesi kameralla!
|
Kuvat: Niko Laurila

Retkeilyautolla reissaamisen varmasti yksi parhaita puolia on mahdollisuus yöpyä lähes missä vaan – myös kaukana kaupungin valoista ja hälinästä, tähtitaivaan alla. Kun olosuhteet ovat juuri oikeat, houkuttavat taivaankannen upeat näkymät tarttumaan kameraan. Tähtikuvaus kuitenkin vaatii hieman enemmän teknistä tietämystä kuin päivällä kuvaaminen. Minulta ammattikuvaajana usein kysytään: mitkä  asetukset kameraan laitetaan ja miten löydetään paras asetelma tähtitaivaskuvalle? Ei huolta! Tämän blogin valokuvaajan vinkkien avulla aloittelijakin onnistuu ikuistamaan upean tähtitaivaan.

Hyppää siis retkeilyauton rattiin ja hurauta napsimaan kuvia yötaivaasta, mutta varoituksen sana: tähtikuvaamiseen jää herkästi koukkuun!

Linnunrata näkyy hyvin paikoissa, joissa ei ole liikaa valosaastetta.

Tähtitaivaan kuvaamisessa paikka ja olosuhteet luovat raamit onnistumiselle

Tähtitaivaan kuvauskausi alkaa elokuun puolivälistä, kun yöt pimentyvät. Syksyn ja alkutalven yöt ovat erityisen otollista aikaa tähtikuvaukselle: silloin laskeutuu jo syvä pimeys, mutta yöpakkaset eivät yleensä ole vielä suurempana kiusana. Kausi jatkuu aina kevääseen asti.

Tärkeintä kuvauspaikan valinnassa on löytää aito ja oikea pimeys

Pari tuntia auringonlaskun jälkeen on sopivan pimeää lähteä napsimaan unelmien tähtikuvia. Usein kaupunkien ulkopuolelta löytyy upeita rantapaikkoja, kansallispuistoja, lampia tai järviä, joiden äärelle voi retkeilyautolla suunnata. 

Kuvaamista junaradalla puhelimella. Puhelimena Apple iPhone 14 Pro, kuvattu RAW-tilassa ja käsitelty Lightroom-sovelluksella. Kuvassa on käytetty otsavaloa kiskojen valaisemiseen.

Tärkeintä kuvauspaikan valinnassa on löytää aito ja oikea pimeys. Voit tutkia valosaasteiden alueita monesta palvelusta, esimerkiksi tästä valosaastekartasta. Lisäksi on seurattava pilvisyystilannetta: pilvisellä kelillä ei tähtitaivaskuvia saa. Onneksi retkeilyautolla voi kätevästi siirtyä paikasta toiseen pilvettömämpää kuvauspaikkaa etsiessä, ja lämpimässä autossa malttaa pilvipeiton hälvenemistäkin odotella. Pian saapuva ensilumi auttaa valaisemaan kuvauslokaatioita.

Täydenkuun aikaan kuu valaisee liikaa, eikä tähtitaivasta saa ikuistettua. Kannattaa siis ottaa seurantaan myös kuun nousu- ja laskuajat sekä kuunvaiheet. Suosittelen toki ottamaan kuukuviakin!

Kuun valossa tähtien kuvaaminen on haastavaa, mutta hienoja kuvia voi silti napata.

Kuvauspaikaksi kannattaa valita mahdollisimman avoin paikka, jotta näet taivaan kunnolla. Esimerkiksi järvi on hyvä lokaatio, sillä tyynellä kelillä tähdet peilaantuvat upeasti järven pinnasta. Jos haluat napata upean kuvan esimerkiksi Instagramiin, suosittelen valitsemaan kuvakulman niin, että kuvan etualalle jää puu. Mielestäni onnistuneessa tähtikuvassa yhdistyvät jokin kohde maanpinnalta sekä Linnunrata. Usein nappaan kuvat pystysuuntaisina, jotta saan mahdutettua kuvaan enemmän taivasta. 

Omat suosikkipaikkani Etelä-Suomessa ovat Porvoon Emäsalon Varlaxudden sekä Kirkkonummen Porkkalanniemi

Omat suosikkipaikkani Etelä-Suomessa ovat Porvoon Emäsalon Varlaxudden sekä Kirkkonummen Porkkalanniemi. Näissä käymistä voin lämpimästi suositella, jos ne vaan osuvat reissusi varrelle.

Linnunrata nähtynä Porvoon Emäsalosta.

Kuvausvinkit tähtitaivaan ikuistamiseen aloittelijalle

Yökuvaaminen ei ole aivan helppoa sitä ensi kertaa kokeilevalle, ja siihen liittyy joitakin haasteita päivällä kuvaamiseen verrattuna. Käsivaralta kuvien napsiminen ei onnistu, ja kuvausreissu vaatii hieman suunnittelua. Aikaa onnistuneen kuvan saamiseksi on varattava päiväsaikaa enemmän, minkä lisäksi yökuvaus vaatii valokuvaajalta erilaista kalustoa kuin päivänvalossa kuvaaminen. Kaikki tämä vaiva onneksi palkitaan moninkertaisesti, kun onnistuu vangitsemaan tähtitaivaan muistoksi.

Tässä täsmävinkkini tähtitaivaan kuvaamiseen järjestelmäkameralla:

  1. Kamerasta tulee löytyä riittävästi ISO-herkkyyttä, ja asetuksista kannattaa valita tallennusmuodoksi RAW, jotta voit paremmin säätää kameran asetuksia jälkikäteen.
  2. Hyvän kuvan saamiseksi tarvitaan jalusta ja jokaisesta kamerasta vakiona löytyvä itselaukaisin. Näin minimoidaan kuvan tärähtämisen riski.
  3. Valitse järjestelmäkameran pariksi laajakulmalinssi. Yönäkymä edellyttää objektiivilta valovoimaa eli suurta aukkoa, minkä tunnistaa nurinkurisesti pienestä f-luvusta. Sopiva f-luku voi olla f2.8, eli jos linssisi on vaikkapa mallia f4–5.6, se ei sovellu tähtien kuvaamiseen. Itse käytän kuvatessani 12–24 mm:n polttovälin objektiiveja, ja suosikkini on 14 mm f1.8 kiinteä linssi. 
  4. Tarkentaminen kannattaa tehdä manuaalisesti. Tarkennan yleensä kameran näytöltä kaukaisimpiin tähtiin. 
  5. Valitse pitkä valotusaika (15–30 sekuntia), jotta tähdet eivät pääse liikkumaan kuvassa.
  6. Valkotasapaino kannattaa asettaa sopivaksi. Kuvanoton jälkeen lopputulos on hyvä tarkastaa heti kamerasta: jos kuva on liian pimeä tai kirkas, voi säätää esimerkiksi valotusaikaa tai ISO-herkkyyttä.

Metsän ylle levittyvää taivasta on mukava ihailla sammalten päällä makoillessa.

Aloittelijan onneksi kuvauskaluston ei tarvitse olla kalleimmasta päästä – voit jopa onnistua puhelimesi kameralla!

Nopeat täsmävinkit tähtitaivaan kuvaamiseen puhelimellasi:

Aloittelijan onneksi voit jopa onnistua puhelimesi kameralla, eikä kuvauskaluston tarvitse olla kalleimmasta päästä! Silti puhelimen tulisi olla uusimpia malleja, jotta tähtikuvien ottaminen onnistuu: valotus pitäisi saa säädettyä esimerkiksi 10 sekunnin tarkkuudella. Hanki jalusta puhelimelle. Tämä helpottaa kuvaamista huomattavasti. Puhelimella kuvatessa luonnon omasta valaistuksesta on apua. Hyödynnä kuunvaloa kuvissa. Kuunvalosta on itse asiassa apua, jos se valaisee maisemaa tai heijastuu esimerkiksi talvella lumesta.

Kelopuu, jonka yli Milky Way kulkee. Kuvattu Porkkalanniemessä Kirkkonummella.

Tähtitaivaskuviin ikuistuu galaksimme

Linnunrata, englanniksi Milky Way, on galaksi, jossa Maa ja koko Aurinkokuntamme sijaitsee. Vanamainen Linnunrata kaartuu upeasti öisen, eteläisen taivaankannen yli. Kun saavut niin pimeään paikkaan, etteivät valosaasteet häikäise taivasta, voit havaita Linnunradan lähes heti. 

Etelä-Suomessakin Linnunrata näkyy monilla lähialueilla kaupunkien valosaasteiden ulottumattomissa, mutta yllättävän moni ei ole käynyt sitä ihastelemassa. Linnunradan näkee paljain silmin – kameraakaan ei siis välttämättä tarvitse mukaan tätä näkyä ihastellakseen.

Linnunrata ja vene Sondbyn hiekkarannalla Porvoossa.

Linnunradan lisäksi voit syksyisin bongata taivaalta erilaisia tähtikuvioita, kuten Joutsenen ja Kasiopeian Linnunradan eteläkärjessä. Koska Maa kiertää oman akselinsa ympäri ja samalla myös Aurinkoa, on Linnunratakin koko ajan liikkeessä. Tämän vuoksi vaaditaan välillä hieman odottelua, jotta Linnunrata osuu haluttuun kuvausasentoon. 

Yökuvausreissulle kannattaa aina ottaa otsalamppu mukaan, jotta näet kulkea ja säätää kameran asetuksia. Samalla voit ottaa makeita selfieitä jalustan avulla.

Itse yleensä kuvaan tähtiä noin 2–3 tuntia kerrallaan. Tuossa ajassa syntyy jo muutama onnistunut tähtikuva, jotka voin julkaista someen. Jos hyvä tuuri sattuu, voi samalla reissulla nähdä myös revontulia tai kuun laskemassa tai nousemassa. Niistäkin saa upeita kuvia.

Linnunrata kuvattuna Nikon Z9 -kameralla. Linssinä 14–24 mm f2.8, aukkona f2.8, valotusaika 25 sekuntia ja ISO-arvo 6400.

Muista ainakin nämä varusteet, kun lähdet kuvaamaan tähtitaivasta:

  • Jonkinlainen valo on hyvä olla mukana, jotta näet kameran näppäimet pimeässä. Paras vaihtoehto on otsalamppu: näin kädet ovat vapaana kameran asetuksia säätämään. Jos otsalampustasi löytyy punainen valo, on se usein hyvä valinta, jotta et “sokaise” silmiäsi tähtiä kuvatessa.
  • Nappaa kassiin myös vara-akut kameraan ja otsalamppuun.
  • Muista varautua lämpimällä vaatetuksella, hyvillä ja pitävillä kengillä sekä hanskoilla: syysöisin keli voi käydä pakkasenkin puolella.
  • Jos keli sitä edellyttää, ota mukaan myös puhdistusliina, jolla voit pyyhkiä kamerasta kosteuden.

Kaksi puuta, joiden välissä Linnunrata.

____

Lisää Niko Laurilan upeita kuvia löydät Instagramista @niko.laurila ja Facebookista nimellä Niko Laurila Photography. Voit seurata myös matkailuaiheisia vlogeja Youtubessa nimellä Niko Laurila Visual Storyteller. Palveluista tarkemmin: nikolaurila.fi.

Nikon Hymer-retkeilyauto vie häntä napsimaan kuvia upeista paikoista ympäri Suomen. Kiinnostaisiko sinuakin lähteä kuvaamaan yötaivasta? Ota määränpääksi vapaus ja kumppaniksi matkailuauto. Lisätietoja erilaisista matkailuautoista saat, kun lataat Best Caravanin ostajan oppaan.

Päivitetty: 9.1.2023