Hyppää sisältöön

Suloinen kääpiömäyräkoira Mauri on tottunut automatkailija

Kääpiömäyräkoiran pentu Mauri on todellinen automatkailun konkari. Mauri on matkustellut pennusta saakka omistajansa ammattikiipeilijä Anna Laitisen kanssa. Viime syksynä Mauri pääsi Annan mukaan reissuun vuokratulla matkailuautolla. Matkailuun tottunut Mauri omaksui matkailuauton matkakodikseen nopeasti. Parasta karavaanailussa oli temmeltää päivät metsässä ja torkahtaa sitten matkailuauton ilmakiertoisen lämmittimen puhaltimen viereen!
|
Kuvat: Anna Laitinen

Kääpiömäyräkoiran pentu Mauri on tottunut automatkailija nuoresta iästään huolimatta. Mauri on matkustellut ammatikseen kiipeilevän omistajansa Anna Laitisen kanssa. Kun Anna viime syksynä vuokrasi matkailuauton kotimaan kiipeilyreissuilleen, pääsi myös Mauri maistamaan seikkailun makuista karavaanielämää.

Vuokrakuukauden aikana tehtiin viikonloppureissuja lähitienoolle ja välillä vähän kauemmaksikin. Ja tulipa sitä vietettyä kokonainen viikko Itä-Suomessakin nuuskutellen, tutkimusmatkaillen ja tietenkin emännän perään katsoen, kun tämä kiipeili korkeilla kallioilla.

Automatkailua pentuajoista lähtien

Mauri on päässyt Annan mukaan reissuille pienestä pitäen. Ammattinsa puolesta runsaasti matkailevalle Annalle oli alusta asti tärkeää, että Mauri tottuu matkantekoon ja autossa olemiseen. Pieni Mauri omaksui nopeasti liikkuvan elämäntavan ja Annan silloisesta reissupakusta tuli pennulle kuin toinen koti.

– Mauri pitää autossa olemisesta ja hyrinä saa sen rentoutumaan. Matkoilla auto on ajoittain ollut ainoa paikka, jossa Mauri todella rentoutuu, Anna kertoo yhteisistä matkoista.

Kun Anna viime syksynä vuokrasi alleen matkailuauton, oli myös Mauri uuden edessä. Aluksi tuntematon ajoneuvo jännitti ja epäilytti – eihän tämä ole lainkaan sama kuin vanha tuttu paku! Jännitys ei kuitenkaan luonteeltaan uteliasta pentua pidätellyt ja nopeasti matkakodin mukavuudet veivät jännityksestä voiton. Maurin suosikkipaikoiksi muodostuivat matkailuauton mukava vuode ja ilmakiertoisen lämmityksen puhaltimen edusta.

Mauri kotiutui matkailuautoon päivässä. Sen jälkeen se veti innoissaan jokaisen lenkin jälkeen takaisin autolle! Anna naurahtaa.

Mauri katselee matkailuauton ovelta sisälle.

Joko lähdetään tutkimusmatkalle metsään?

Matkailuauton mukavuuksien ohella Mauri nautti sydämensä kyllyydestä luonnosta. Erityisesti metsässä puuhailu ja tutkimusmatkat olivat Maurin mieleen. Mauri pääsi usein myös kiipeilypaikoille mukaan katselemaan. Välillä oli kuitenkin mukava jäädä lämpimään matkailuautoon nokosille, kun syksyiset kelit kävivät liian viileiksi!

Tutut tavarat ja rutiinit auttavat rentoutumaan reissussa

Lemmikin kanssa reissaaminen matkailuautolla vaatii alleen toisinaan suurempia ja toisinaan pienempiä valmisteluja. Koira kannattaa totuttaa autossa matkustamiseen ja hankkia sille tarvittavat tarvikkeet hyvissä ajoin ennen pidempää reissua.

Annan ja Maurin tapauksessa valmistelut viime syksyn reissulle olivat helppoja, sillä Mauri on tottunut automatkailija jo ennestään. Lisäksi tarkoituksena oli matkailla vain kotimaan sisällä. Käytännössä edessä olikin vain koiran totuttaminen uuteen ajoneuvoon ennen tien päälle lähtöä, sillä Maurille oli hankittu jo aikaisemmille reissuille matkailuun tarvittavia tarvikkeita. Ulkomaan matkailu koiran kanssa vaatiikin sitten jo enemmän etukäteisvalmisteluja.

Mauri matkailuauton vuoteessa

Vuodenajasta riippuen lemmikille kannattaa pakata kaikki tarpeellinen mukaan. Esimerkiksi Mauri tarvitsee viileillä ilmoilla lämmittävän paidan.

Mauri matkusti matkailuautossa tutussa kodin tuoksuisessa kuljetuskopassa, joka erityisesti alussa toi turvaa vielä tuntemattomassa ajoneuvossa. Myös muut tutut tarvikkeet, kuten omat ruokakupit ja lelut ovat matkaileville lemmikeille tärkeitä reissun päällä, kun kaikki ympäristössä oleva on uutta.

Mauri ja lelu matkailuauton vuoteessa

Lempilelu tuo kotoisan tunteen matkakotiin.

Arjessa Anna ja Mauri käyvät pitkillä lenkeillä, ja sosiaalinen ja leikkisä pentu nauttii erityisesti koirapuistossa peuhuamisesta. Myös reissussa pyritään pitämään tuttuja rutiineja mukana, sillä nopeat muutokset voivat aiheuttaa matkustamisesta nauttivillekin lemmikeille ylimääräistä stressiä. Parivaljakko ulkoilikin tuttuun tapaan runsaasti luonnossa myös matkalla. Koirakaverien puutetta Anna pyrki korvaamaan sillä, että Maurilla oli tarpeeksi ihmisseuraa joka päivä ja että se sai olla menossa mukana. 

Matkailuauton plussat koiranomistajan näkökulmasta

Anna suosittelee lämpimästi koiran kanssa matkailuautoilua, mikäli lemmikki on matkailusta nauttivaa tyyppiä. Uteliaalle Maurille matkailu on tullut osaksi elämää heti alusta saakka, jonka ansiosta siitä on tullut todellinen konkarimatkailija.

Koirat matkustavat näppärästi matkailuautossa. Totuttamisen ohella tärkeimmäksi seikaksi Anna luokittelee koiran oman kuljetuskopan, jossa eläin matkustaa turvallisesti. Suuremmat lemmikit kulkevat usein helpoiten lemmikin turvavöissä joko takana istuimella tai oleskelutilan pöydän alla omalla pedillään. Irti nelijalkaiset eivät matkan aikana saa olla.

Myös kaikki tarvikkeet ja lemmikin ruoat kulkevat helposti mukana.

Matkailuautossa myös koiranruokien kuljettaminen on todella helppoa ja tuttua ruokaa saa riittävästi mukaan pidemmällekin matkalle. Kuivamuonapussi kulkee vaikka tavaratilassa ja pakastimeenkin ruokia mahtui hyvin, Anna kertoo.

Sekä Mauri että Anna viihtyvät paljon ulkona ja metsässä. Annan mielestä matkailuauto onkin lemmikin omistajalle oivallinen matkailuväline, koska sillä pääsee näppärästi monien luontokohteiden äärelle. Muun ulkoilun ohella Anna sitoi Maurin välillä kiipeilyköyden päähän, jolloin se sai vapaasti temmeltää matkailuauton edustalla tai kiipeilypaikoilla. Matkailevan lemmikinomistajan ostoslistalle Anna suositteleekin lisäämään pitkän liinan.

Anna Laitinen ja Mauri ovat osana Tietäjät löytää -kampanjaa metsästämässä Suomen parhaita matkakohteita. Tutustu Annan vinkkeihin ja lähde katsomaan, mitä kaikkea kotimaasta löytyykään! Tietäjät-sivustolla voit myös jakaa omat kotimaan matkavinkkisi ja tutustua muiden jakamiin kohteisiin.

Anna Laitinen ja Mauri ovat osana Tietäjät löytää kampanjaa