Hyppää sisältöön

Skootteri mukaan matkailuautoon? Karavaanarin vinkit

Matkailuautolla on mukava taittaa pitkiä matkoja, mutta entä jos perille päästyään kaipaisikin alle hieman ketterämpää menopeliä? Mukaan otettava skootteri on hyvä vaihtoehto, sillä sen kyydissä voi helposti ajella kapeampiakin kujia pitkin. Tässä blogissa kokeneet karavaanarit kertovat, mitä matkailuautoilijan kannattaa ottaa huomioon ennen skootterin hankintaa.
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Matkailuautolla reissatessa tulee usein pystytettyä kiinteä leiri auton eteen, kun sopiva leiripaikka on löytynyt. On matto, markiisi, myrskyliinoja ja kalusteita. Sitten tulee miettineeksi muuta liikkumista. Polkupyörä ja kävely ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta jos on tottunut liikkumaan vauhdikkaammin tai haluaisi tutustua alueeseen laajemmin, on skootteri oiva valinta. Tässä blogissa kerromme muutamia käytännönläheisiä vinkkejä kaikille teille, joita kiinnostaisi ottaa skootteri mukaan matkailuautoon.

Skootterilla pääsee näppärästi päiväretkelle läheiseen kaupunkiin – tai vaikka sadan kilometrin päähän.

Skootteri on erinomainen lisä pidemmällä matkalla. Sen saa aina parkkiin suurkaupungin ahtailla kujilla, eikä parkkimaksuja tarvitse maksaa. Lisäksi skootterin kyydissä kulkee helposti kauppaostokset ja muut pienemmät hankinnat. Skootteri-matkailuauto-yhdistelmällä voi kokea liikkumisen vapauden ja nostaa matkailun uudelle tasolle. Skootterilla ajaessa näkee maisemia hieman eri vinkkelistä kuin matkailuautosta käsin.

Matkalla Espanjan Nerjaan saimme ihastella maisemista ja nauttia vauhdin hurmasta

Reissua suunnitellessa on toki tärkeää huomioida erilaisten kokemusten lisäksi myös liikkumisen taloudellinen puoli. Skootteri kuluttaa noin 2,5 litraa sadalla kilometrillä, ja uusimmissa malleissa on vähäpäästöiset moottorit sekä start and stop -toiminto. Täysi tankillinen menovettä riittää noin 200–300 kilometrille tankin tilavuudesta ja skootterin koosta riippuen, joten ajeleminen on myös suhteellisen edullista. Nykyisin myös sähköskoottereita otetaan paljon mukaan matkailuautoon ja niiden valikoima todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa.

Ennen skootterin hankkimista kannattaa varmistaa, että se mahtuu takatalliin.

Skootteri mukaan matkailuautoon: valinta kannattaa tehdä huolella

Kuten matkailuauton valinnassa, myös skootterin hankinnassa on fiksua tehdä hieman pohjatyötä ennen kaupoille lähtemistä. Varmistamalla ensin oman matkailuauton ominaisuudet, kuten takatallin mitoituksen, ei tule hankkineeksi sinne sopimatonta skootteria. Mikäli taas olet hankkimassa uutta matkailuautoa ja pohdit myös skootterin ostamista, on tämä hyvä ottaa huomioon matkailuautoa valittaessa.

Muistilista skootterin hankintaan:

 • Muista huomioida takatallin kantavuus. Usein 3,5t autoissa takatalliin saa lastata 150 kg. Tähän painorajaan mahtuu normaali skootteri. Yli 3,5t matkailuautoissa takatallin kantavuus on yleensä 350 kg.
 • Ajetaanko skootterilla yksin vai onko mukana myös matkustaja?
 • Onko tarkoitus ajaa vain pieniä kauppareissuja tai kaupunkiajoa, vai halutaanko tehdä myös pidempiä ajomatkoja?
 • Tarkista, että ajokorttiluokkasi on oikea ostettavaan skootteriin nähden.
 • Jos ostat käytetyn skootterin, muista rekisteröidä se omiin nimiisi.
 • Muista hankkia vakuutus.
 • Jos olet hankkimassa uutta matkailuautoa ja suunnittelet ostavasi myös skootterin, niin jo autoa ostaessa kannattaa miettiä, mahtuuko skootteri takatalliin vai hankitaanko sille oma traileri tai kuljetusteline. Tarkasta auton takatallin mitat (korkeus min. 110 cm).

Best Caravanilta löytyy useita eri matkailuautomalleja, joiden joukosta myyjä auttaa sinua löytämään juuri oikean. Käänny siis rohkeasti heidän puoleensa, mikäli tarvitset neuvoja esimerkiksi skootterin kanssa yhteensopivan mallin löytämisessä.

Iso lisävarusteena ostettu visiiri on tässä irrotettu. Korkeampi visiiri ohjaa tuulta pois kuljettajasta. Myös matkustajalla on vähemmän ilmavirtaa, kun käytössä on kunnollinen visiiri.

Kun lähdet skootterikaupoille, käy mahdollisuuksien mukaan koeajolla ennen ostopäätöstä. Mieti myös, ajeletko pienissä kylissä vai myös pidempiä maantieajoja. Skoottereissa on todella paljon eroja vakaudessa, ajoasennossa, kiihtyvyydessä sekä monessa muussa ajo-ominaisuudessa, joten omaa tarvetta on hyvä peilata näihin eroihin. Muista myös testata skootteria matkustaja kyydissä, mikäli normaalistikin ajelette kahdestaan.

Koeajo kannattaa tehdä samalla henkilömäärällä, kuin mitä on tarkoitus käyttää myös oikeassa ajossa.

Lisävarusteilla hyötyä ja matkustusmukavuutta

Skoottereihin on saatavilla monenlaisia lisävarusteita, joista valita. Me olemme hankkineet takaboksin ja korkeamman visiirin. Ne voi ostaa erikseen, mutta niitä myydään myös kätevästi pakettina, jolloin yhteishinta on yleensä hieman edullisempi. Me valitsimme Urban Pack -nimisen paketin. Takaboksissa voi parkissa olon aikana säilyttää toista kypärää, ja ajon aikana vaikkapa ostoksia. Lisäksi takaboksi on hyvä selkänoja matkustajalle. Näin tulee istuttua ryhdikkäästi, eikä ajon aikana tarvitse nojata kuljettajaan. Takaboksin joutuu usein ottamaan pois, kun skootterin laittaa matkailuauton takatalliin, mutta se saattaa mahtua takaisin kiinni, kun skootteri on saatu talliin. Tämä selviää testaamalla.

Skootteri on syytä kiinnittää huolellisesti ennen ajoon lähtöä.

Pakollisen kypärän lisäksi ajoon kannattaa varustautua seuraavilla asioilla:

 • Ajokengät, huivi tai vastaava kaulaa suojaamassa sekä ajohanskat
 • Nahkatakki ja ajohousut. Jos et halua käyttää nahkaisia ajopukuja, suosi takkeja ja farkkuja, joissa on polvi-, selkä- tai kyynärsuojat

Ajovaatteisiin panostaminen lisää turvallisuutta tien päällä, sillä ne suojaavat mahdollisessa kaatumis- tai kolaritilanteessa. Usein näkee ihmisiä ajamassa t-paidassa ja shortseissa, jopa moottoriteillä. Tätä emme suosittele: mahdollisen kaatumisen yhteydessä tulee pahaa jälkeä. Ajovaatteiden alle voi pukea kevyemmät vaatteet. Kun sitten ajon jälkeen riisuu ajovaatteet, löytyy alta sopiva asustus esimerkiksi kaupungilla kävelyyn.

Taitettava ajoramppi on kätevä ja mahtuu pieneen tilaan.

Muita lisävarusteita:

 • Ajoramppi, jonka avulla skootteri saadaan työnnettyä sisälle takatalliin.
 • Eri kokoisia kuormaliinoja, joilla skootterin saa kiinnitettyä auton takatallin kiinnityslenkkeihin. 

Meillä on kokoontaitettava alumiininen ramppi, joka vie vähän tilaa ja painaa noin kymmenen kiloa. Takatalliin saatavilla olevat kuljetustelineet tuovat aina mukanaan lisää painoa ja kuormaliinat ajavat asian oikein hyvin. Jos skootteri ei mahdu takatalliin, voi sille hankkia erillisen kuljetustelineen auton taakse. Auton kantavuus pitää tietysti tässä vaihtoehdossa tarkistaa. Toinen vaihtoehto on skootterin kuljettamiseen tarkoitettu traileri tai peräkärry.

Nyt vain nauttimaan upeista skootterimatkoista!

Vakuutuksella mielenrauhaa tien päälle

Skootterille kannattaa ottaa hyvä vakuutus. Meillä on sekä kasko- että liikennevakuutus. Parkkihallissa odottava kaatunut skootteri on inhottava näky, mutta vakuutuksen ansiosta vahingot saa korjattua. Ota nämä huomioon vakuutusta hankkiessasi:

 • Kilpailuttaminen eri vakuutusyhtiöiden välillä kannattaa.
 • Saat helposti vakuutustarjouksia, kun tiedät rekisteriotteen.
 • Jos skootteri on uusi, täytyy tietää sen tekniset tiedot.  

Kuljettajan henkilötunnuksella löydetään vakuutusyhtiössä asiakkaalle oikea bonustaso. Yleensä vakuutusten vuosikustannus on 500–1300 euroa. Joissain vakuutusyhtiöissä kuukausimaksu on sama ympäri vuoden, kun taas toisissa maksetaan suurempi osa kesäkaudella ja talvikaudella maksut ovat minimissä. Joissain yhtiöissä vakuutuksen voi myös katkaista siltä ajalta, kun skootterille ei ole käyttöä. Meillä käyttöä on niin kesällä kuin talvellakin reissujen aikana, joten vakuutusten pitää olla koko ajan voimassa.

Näillä ohjeilla pääset helposti alkuun skootterin ja matkailuautoilun yhdistämisessä. Voit myös katsoa Youtube-videosta lisätietoja siitä, miten ottaa skootterin mukaan matkailuautoon .  Voin rehellisesti sanoa, että tämä hankinta ei ole kaduttanut sekuntiakaan. Eli ei muuta kuin tukat hulmuamaan – moikataan kun tavataan!

_____

Oletko haaveillut matkailuautosta johon mahtuisi vaikkapa skootteri takatalliin? Best Caravanilta löydät useita eri matkailuautomalleja. Vieraile lähimmässä myymälässä tai kysy nettichatissä osaavilta ammattilaisilta lisätietoja ja olet askeleen lähempänä omannäköistä vapauttasi!

Päivitetty: 5.5.2022