Hyppää sisältöön

Seikkailijan vinkit retkeilyautoilijalle

Mihin aloittelevan retkeilyautoilijan kannattaa kiinnittää huomiota, ja mitä tarvikkeita autoon kannattaa pakata mukaan? TourDeVan-seikkailijat Elin ja Emilia ovat kerryttäneet käytännön kokemusta retkeilyautoilusta jo vajaan puolen vuoden ajan. Lue naisten kootut vinkit, joilla aloitteleva retkeilyautoilija pääsee sulavasti reissuun ja välttää suurimmat yllätykset matkalla!
|
Kuvat: Elin Åsvik ja Emilia Wik
Elinin ja Emilian vinkit retkeilyautoilijalle tulevat kokemuksen kautta.

Kokeneen seikkailijan vinkit retkeilyautoilijalle kannattaa painaa korvan taakse, kun suunnittelee ensimmäisiä reissujaan uuden matkakodin kanssa. Seikkaileva retkeilyautoilija tarvitseekin väistämättä mukaansa erilaisia tarvikkeita, jotka helpottavat matka-arkea ja pahan paikan tullen pelastavat haastavasta tilanteesta. Tarvikkeiden lisäksi omaan ajoneuvoon ja sen toimintoihin on hyvä tutustua ennen matkalle lähtemistä, jotta suurimmilta vastoinkäymisiltä vältyttäisiin.

TourDeVan-seikkailijat Elin, Emilia ja Fazer-koira ovat olleet tien päällä jo useamman kuukauden ajan. Seikkailijaporukan tukikohtana on toiminut Sunlight Cliff 600 XV -retkeilyauto, joka on ollut täydellinen matkakumppani puskaparkkeileville ja runsaasti liikkuville matkalaisille. Seurueen iloista ja positiivisella asenteella tehostettua retkielämää voi seurata TourDeVan -kanavalta YouTubesta.

Matkan varrella monet tarvikkeet ja käytännön seikat ovat tulleet naisille tutuiksi. Mitä tarvikkeita Elin ja Emilia suosittelevat hankittavaksi retkeilyautoon ja mitä kannattaa huomioida, jos haluaa välttyä yllätyksiltä? Ota talteen seikkailijattarien vinkit retkeilyautoilijalle!

Retkeilyautoilijan korvaamattomat tarvikkeet

Korotuskiilat ovat epätasaisessa maastossa yöpyvälle puskaparkkeilijalle välttämätön hankinta. Korotuskiiloilla retkeilyauton saa tasattua, jos se jää esimerkiksi maan kaltevuuden vuoksi vinoon. Tasaisessa autossa puuhastelu ja erityisesti nukkuminen on huomattavasti mukavampaa. Emilialla ja Elinillä on mukanaan kolmiportaiset korotuskiilat, joilla Sunlightin saa varmasti juuri oikeaan asentoon.

Kolmitasoiset korotuskiilat auttavat tasaamaan retkielyauton epätasaisessa maastossa.

Kolmitasoiset korotuskiilat tasaavat retkeilyauton maastossa kuin maastossa.

Lumiketjut tai liukuesteet ovat erinomainen hätävara, jos auto jää sutimaan liukkaalle. Elin ja Emilia pääsivät testaamaan renkaisiin asennettavia liukuesteitä heti ensimmäisten reissupäiviensä aikana, kun retkeilyauto jäi leirintäalueella sutimaan lumihankeen. Luonnollisesti kiperä tilanne tuli vastaan iltamyöhällä, joten onneksi oltiin sähköpistokkeen päässä ja liukuesteisiin tutustumisen pystyi huoletta jättämään aamuun! Esteiden avulla auto saatiin näppärästi pois liukkaasta kohdasta.

Renkaisiin kiinnitettävät liukuesteet auttavat retkeilyauton pois liukkaalta.

Sutimaan jäänyt matkakoti pelastetaan nopeasti renkaisiin kiinnitettävillä liukuesteillä.

Eristävä tuulilasipeite pitää retkeilyauton asuintilat lämpimänä kylmällä säällä. Eristävästä peite oli jatkuvassa käytössä Elinin ja Emilian reissatessa pohjoisessa.

– Siinä on itseasiassa hyvin suuri ero, laittaako tuulilasipeitteen yöksi vai ei, Emilia kommentoi.

Sen lisäksi, että tuulilasipeite eristää ja pitää lämmön sisällä, tuo se myös tarvittaessa yksityisyyden suojaa. Naiset työskentelevät retkeilyautosta käsin, joten peitettä on tullut käytettyä myös etätoimiston pimennysverhona.

Eristävä tuulilasinpeite on monikäyttöinen varuste.

Eristävä tuulilasipeite on monikäyttöinen varuste.

Retkeilyautossa asumisen aikana Elin ja Emilia ovat huomanneet muutamien yksinkertaisten asioiden helpottavan huomattavasti matka-arkea. Ensimmäisenä naiset suosittelevat hyvän ovimaton hankkimista, jonka kaveriksi kannattaa ottaa myös harja. Ovimatto kerää suurimman osan ulkoa tulevista roskista ja edesauttaa asuintilojen puhtaana pysymistä. Harjalla loputkin hiekanmurut ja neulaset saa heti harjattua pois.

Elin ja Emilia ovat halunneet tehdä matkailustaan ekologista, joten he ottivat mukaansa tavallisen astiaston. Astiasto aiheuttaa kuitenkin huomattavasti melua ajon aikana, ja astiat saattavat olla vaarassa rikkoutua, kun ajetaan epätasaisessa maastossa. Kaverukset ovat ratkaisseet asian asettamalla muovisia ja huopaisia pehmusteita lautasten, patojen ja pannujen väliin. Astiakaapin pohjalla on myös muovinen liukueste. Meluhaitat on näin minimoitu ja astiat säilyvät turvallisemmin menossa mukana.

Yksi käytännöllinen hankinta on lisäksi vesikanisteri, joka toimii hätävarana, jos juomavesi sattuu yllättäen loppumaan. Kun matkaillaan vaikkapa Lapissa ja erilaisia pikkuteitä pitkin, ei leirintäaluetta tai vesitankin täyttöpistettä välttämättä aina satu olemaan lähistöllä. Kanisterin avulla pärjää hyvin seuraavalle täyttöpisteelle saakka.

Vältä suurimmat yllätykset tutustumalla käytännön seikkoihin

Jotta matkanteko sujuisi sulavasti, on hyvä tutustua ajoneuvon toiminnallisuuksiin ja ylläpitotoimenpiteisiin ennen matkalle lähtöä. Vaikka käytäntö on aina paras opettaja,  vältytään suurimmilta yllätyksiltä, kun retkeilyauton perustoiminnot ovat edes jotenkin tuttuja ensimmäiselle reissulle lähdettäessä.

Monet nykyaikaiset retkeilyautot, kuten myös Elinin ja Emilian Sunlight, ovat täysin talviasuttavia. Talviasuttavissa retkeilyautoissa auton tekniikka ja muun muassa vesisäiliöt ovat auton pohjassa lämmitetyssä tilassa. Auton lämmitys on pidettävä päällä myös parkissa ollessa, sillä muuten säiliöt saattavat päästä jäätymään. Joissakin retkeilyautoissa on niin sanottu pakkasvahti, joka tarkkailee veden lämpötilaa säiliössä. Lämpötilan laskiessa alle 5 asteeseen, vahti päästää jäätymisvaarassa olevan veden säiliöstä ulos. Tämä ominaisuus säästää autoa vaurioilta. On kuitenkin melkoisen ikävä yllätys, jos keskellä metsää huomaa, että vesitankki on yllättäen tyhjä. Elin ja Emilia ovat onnekseen säästyneet tältä!

Retkeilyauton kasettivessan joutuu aika-ajoin tyhjentämään ja noviisille matkailijalle tyhjennys on varmasti aluksi mielenkiintoinen kokemus. Kasetin tyhjennys ei ole rakettitiedettä, mutta Elin ja Emilia haluavat muistuttaa yhdestä pienestä ominaisuudesta, joka tekee tyhjentämisestä mukavampaa. Kasetissa on nimittäin ilmauspainike, jota painamalla tyhjennyksen aikana ulostuleva tavara ei räiskähtele ikävästi. Naisilla tämä tuli ehkä opittua hieman kantapään kautta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Retkeilyauton kasettivessa on helppo tyhjentää.

Muista kasetin ilmauspainike, niin tyhjennyksestä tulee miellyttävämpää!

Harmaavesisäiliön tyhjennys tehdään vain sille tarkoitettuun ajokaivoon.

Säiliöiden oikeaoppinen tyhjentäminen niille tarkoitettuun paikkaan on matkailijan velvollisuus.

Kasettivessan tyhjennyksen lisäksi retkeilyauton harmaavesisäiliö tulee tyhjentää. Harmaavesisäiliöön menee kaikki käytetty vesi suihkusta sekä lavuaareista. Harmaavesisäiliö tulee aina tyhjentää sille tarkoitetussa paikassa, eli leirintäalueiden ja huoltoasemien yhteydessä oleviin ajokaivoihin.

Säiliön tyhjentäminen käy näppärästi tyhjennysavaimella, jota kääntämällä tankin suu aukeaa. Ensimmäisillä kerroilla kookkaan ajoneuvon saaminen ajokaivon päälle saattaakin sitten olla toinen juttu!

Järjestelmällisyys retkeilyautoa pakatessa kannattaa. Kun säilytystilat käyttää järkevästi, mukaan mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Elinin ja Emilian Sunlight Cliff 600 XV:ssä on ripoteltu säilytystilaa ympäri autoa. Auton etuosasta ja makuutilasta löytyy kaappitilaa katon rajasta, keittiössä on hyvin tilaa astioille sekä kuivatarvikkeille, ja jääkaappiinkin mahtuu parinkin viikon eväät, mikä tuli todistettua naisten viettäessä kahden viikon koronakaranteenia Lapissa. Lisäksi vuoteen alla on suuri säilytystila, jossa naisilla on talvivaatteita, urheiluvälineitä ja erilaisia retkeilyauton tarvikkeita. Ja tilaa on jäljellä vielä näiden jälkeenkin.

Retkeilyauto kahden kaveruksen kotina

Elin ja Emilia aloittivat TourDeVan-seikkailijoina alkuvuodesta 2020 ja he ovat ehtineet kiertää mm. Lapissa ja Lofooteilla. Lofoottien jälkeen suunnitelmissa oli lähteä Islantiin, mutta yllättäen pahentunut koronavirustilanne maailmalla pakotti seikkailijat palaamaan takaisin kotimaahan. Kahden viikon karanteenin jälkeen rento matkailu on jatkunut kotimaisen luonnon parissa. Millaisia tunnelmia retkeilyautossa asuminen on herättänyt seikkailijattarissa?

Aluksi pieni asuintila tuntui hieman tiiviiltä. Hiljalleen, kun tavarat ovat alkaneet löytää oikeille paikoilleen ja naiset itse ovat löytäneet paikkansa retkeilyautossa, ahtauden tunne on hävinnyt.

– Elämäämme retkeilyautossa on muodostunut tietynlainen systeemi, joka toimii, kaverukset kuvailevat.

Retkeilyauton säilytystilat takana.

Rutiinit, kuten tavaroille ja matkalaisille muodostuneet omat paikat helpottavat elämää pienessä tilassa.

Mikäli matkaan on lähdössä ystävän kanssa, kannattaa huomioida, että pienessä tilassa elää koko ajan toisen kanssa yhteistä elämää. Kommunikointi on tärkeää. Esimerkiksi silloin, kun jotakin puuhastelee autossa yhtä aikaa, kaverille joutuu kertomaan, mitä on tekemässä että liikkuminen paikasta toiseen olisi sujuvaa.

Arkisten asioiden tekeminen sujuu retkeilyautossa pitkälti niin kuin kotonakin. Autosta löytyy keittiö ruoanlaittoa varten, oma suihku ja WC, makuutila ja oleskelutila, joka muuntuu niin ruokailuun kuin työskentelyynkin sopivaksi.

Elin työskentelee retkeilyauton oleskelutilassa.

Asuminen retkeilyautossa ei loppujen lopuksi ole ollut niin kummallista, sillä autosta löytyvät kaikki kodin toiminnot.

Kookkaan ajoneuvon ajaminen saattaa aluksi tuntua jännittävältä, jos kokemusta suurista ajoneuvoista ei ole ehtinyt kertyä. Elinillä oli jo valmiiksi kokemusta isommista autoista, mutta Emilia hyppäsi retkeilyauton rattiin täysin noviisina.

– Aluksi tuntui, että ajamiseen joutuu keskittymään todella kovasti. Kookkaaseen ajoneuvoon kuitenkin tottui nopeasti, Emilia kertoo.

Lisäksi Elin ja Emilia haluavat muistuttaa kaikkia matkalle lähteviä positiivisen asenteen tärkeydestä reissun päällä. Asenteella on suuri vaikutus siihen, millaiseksi matkanteko muodostuu. Monet vastoinkäymisetkin tuntuvat lopulta paljon pienemmiltä, kun oma asenne on kohdillaan. Karavaanarin tärkein varuste onkin juuri asenne!

Jos haluat lukea lisää neuvoja ja kokemuksia aktiivisesta matkailuautoilusta, niin muidenkin konkarien vinkit retkeilyautoilijalle löydät Karavaanielämää-verkkolehdestä.

Mikäli olet kiinnostunut matkailuajoneuvon hankinnasta, voit tutustua Best-Caravanin valikoiman retkeilyautoihin, matkailuautoihin ja matkailuvaunuihin. Ole rohkeasti yhteydessä asiantunteviin ajoneuvomyyjiin chatin tai yhteydenottolomakkeen kautta, niin saat apua juuri sinua askarruttaviin kysymyksiin.

Päivitetty: 5.7.2022