Hyppää sisältöön

Sara ja Joni vaihtoivat asunnon retkeilyautoon

Sara ja Joni tekivät irtioton. He myivät asuntonsa ja hankkivat retkeilyauton. Nyt maisema vaihtuu mielialojen ja tarpeiden mukaan. Näin elämä sujuu tien päällä talvisessa Suomessa.
|
Kuvat: Joni ja Sara Helminen
Saran ja Jonin mielestä retkeilyautossa asuminen on kivaa.

Pakkaslumi narskuu kenkien alla ja poskipäitä nipistelee. Onneksi vaelluksen jälkeen ei tarvitse kömpiä kohmeaan makuupussiin vaan lämmin retkeilyauto odottaa. Tämä mielikuva ruokkii innostustamme matkailla myös talvella.

Pakkaslumi narskuu kenkien alla ja poskipäitä nipistelee. Onneksi vaelluksen jälkeen ei tarvitse kömpiä kohmeaan makuupussiin vaan lämmin retkeilyauto odottaa. Tämä mielikuva ruokkii innostustamme matkailla myös talvella.

Tämä se vasta on elämää

Retkeilyauton nokka kääntyy kohti Liesjärven Kansallispuistoa. Talvikamppeet innolla niskaan sekä ihmisille, koirille että autolle – ja eikun hankeen tamppaamaan!

Ennen lähtöä Sara muistaa jättää +15 asteen lämpötilan auton asuintilaan. Se käy helposti lämmittimen termostaatista nappia painamalla. Lunta on satanut paljon viime päivinä, auringonvalo kurkkii puiden välistä ja kaikkialla on satumaisen kaunista.

Parin tunnin nautinnollisen ulkoilun jälkeen posket punaisina saavumme takaisin autolle. Home sweet motorhome – oma koti on tosiaan kullan kallis. Termostaatista lisää lämpöä tupaan ja kuumien juomien sihautus auton kaasuliedellä käy hetkessä – tämä se vasta elämää on!

Loppupäivä menee leppoisasti autossa seuraten ikkunoihin ilmestyviä kuurankukkasia ja päivällistä valmistellessa. Illaksi lähdemme läheiselle nuotiopaikalle vielä tunnelmoimaan.

Talvella reissaamiseen kannattaa varautua hyvin

Jotta reissu talvella olisi mahdollisimman mukava, varaudumme siihen kesää paremmin. Meillä on aina mukana kaksi pulloa kaasua ja akut on myös ladattu täyteen, jotta reissun päällä ei tarvitse pelätä niiden loppumista.

Retkiautossamme on 4kW kaasulämmitin ja se riittää hyvin kovemmillakin pakkasilla. Automme tuottaa 1kW:lla noin 13 astetta lämpimämmän sisätilan kuin ulkona. Tällöin -20 asteen pakkasilla auto lämpiää noin +26 asteeseen.

Tuuli vaikuttaa lämmityksen tarpeeseen yllättävän paljon, joten pyrimme parkkeeraamaan tuulelta suojaan. Viime talvena asensimme autoomme myös 2kW puukamiinan kaasulämmityksen rinnalle ja se on ollut aivan mahtava tunnelmanluoja ja lisälämmönlähde.

Käytämme retkiautossa talvisin lisäeristeitä takaovien ja ohjaamon suojana. Lämmityksen tarvetta lisäeristys vähentää noin 500W, mutta mitä tärkeintä mukavuus nousee huomattavasti kun vedon tunne häviää asuintilasta.

Ohjaamoeristeiden käyttäjiä tuntuu olevan kaksi koulukuntaa. Toiset vannovat ulkosuojien nimeen mutta itse valitsimme sisälle tulevat suojat, koska emme halua märkiä suojia sisätiloihin siirtymien ajaksi.

Talven aikana emme käytä auton omaa vesijärjestelmää, koska se jäätyy kovilla pakkasilla. Tilalla on kymmenen litran juomavesitonkka ja irtoastia lavuaarissa saa toimia tilapäisenä harmaavesisäiliönä. Onneksi kasettivessa ei jäädy talvella, joten se on meillä aina käytössä. Vessanpöntön huuhtelemme vesipullon avulla.

Lumiketjuista on ollut tosi paljon hyötyä! 3 500 kg painoinen täyteen pakattu reissupakumme ei nouse ylös jäisiä mäkiä aivan niin hyvin kuin kevyemmät henkilöautot. Lumiketjuilla ajaessa taas tuntuu, että auto voisi vaikka kiivetä puuhun. Ketjut ovatkin auttaneet meitä monta kertaa jumiin jäädessä. Ostimme lumiketjut Euroopan reissua varten ja siitä lähtien ne ovat olleet aina mukana.

Retkeilyauto on myös koirien koti

Vinkki talven varalle

Lämmittimen pakoputken alle kerääntyy jäätä, joka ilman lisävarusteita jäätyy kiinni auton tai vaunun kylkeen. Pakoputken päähän asennettava lippa tai pyykkipoika ohjaa kondensioveden auton vierelle, pois auton kyljestä.

Talvi matkailuautossa onnistuu talvikäyttöisellä matkakodilla.

Retkeilyautojen määrä Suomessa on kovassa kasvussa

Retkeilyautot eli niin sanotut peltikuoriset pakettiautoa päällisin puolin muistuttavat matkailuautot ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa. Retkeilyautot ovat tällä hetkellä kovimmassa kasvussa oleva matkailuajoneuvomalli.

Maahantuojat ovat reagoineet tilanteeseen. Best-Caravanin Hobby-merkkivastaava ja Espoon toimipisteen johtaja Vova Vlasjuk kertoo, että ensi keväälle on tilattuna kymmenittäin muun muassa Hobby Vantana -retkeilyautoja.

– Tilasimme Hobbylta eri varustetason autoja sillä retkeilyauton käyttäjillä on erilaisia toiveita auton varustelun suhteen. Retkeilyautojen hinnat lähtevät noin 45 000 eurosta, osaa Vova kertoa.

Voit tutustua retkeilyautoihin, uusiin ja käytettyihin, kaikissa Best-Caravanin toimipisteissä Hyvinkäällä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Uusiin jo Suomessa oleviin retkeilyautoihin voit tutustua myös täällä.

Päivitetty: 14.5.2021