Hyppää sisältöön

Sadepäivä retkeilyautossa lasten kanssa: 9 hauskaa aktiviteettia

Mitä tehdä lasten kanssa tien päällä kun sade yllättää? Lue blogista vanhempien vinkit sadepäivän varalle, kun reissaat lasten kanssa retkeilyautossa.
|
Kuvat: Tiia Sundell & Janne Viikari

Mielikuvat retkeilyautoilusta ovat usein sosiaalisen median värittämiä, joissa #vanlife-elämä on loputonta auringonpaistetta ja rantaelämää. Totuus on kuitenkin, että pidempään reissuun mahtuu aina myös sadepäiviä. Silloin on kaikilla vanhemmilla hyvä olla takataskussa muutama päivää piristävää aktiviteettia – etenkin lasten kanssa reissatessa. Karavaanarivanhemmat Tiia ja Janne keräsivät 9 hauskaa aktiviteettia sadepäivien varalle. Lue lisää ja nappaa vinkit talteen! 

Sadepäivä retkeilyautossa lasten kanssa: 9 vinkkiä kivaan tekemiseen

1.Vietä hidas aamu

Sadepäivä antaa hyvän syyn köllötellä aamulla pidempään sängyssä ja ottaa rennosti. Kokkaile herkkuaamiainen ja ota lapset mukaan ruuanlaittoon, esim. pilkkomaan vihanneksia tai kokoamaan annoksia itselleen. Nauttikaa extrakupit kahvia, suunnitelkaa yhdessä tulevaa päivää ja kuunnelkaa sateen ropinaa kattoa vasten.

2. Sisäaktiviteetit retkeilyautossa

Pidä reissussa aina mukana lapsille helppoja aktiviteetteja, joita voi hyödyntää myös pienessä tilassa. Esimerkiksi väritys- ja tehtäväkirjat, legot tai leikkipalikat, pikkuautot sekä erilaiset lauta- ja korttipelit ovat hyvää viihdettä pienissä tiloissa – ainakin hetkeksi.

Sattuiko sadepäivä retkeilyautossa lasten kanssa – kahvi ja pelikortit on lyömätön yhdistelmä hitaan sadeaamun viettoon

3. Sadevaatteet päälle ja ulos

Keli on vain asenne- ja varustekysymys. Pukeutukaa sadevaatteisiin ja lähtekää ulkoilemaan. Vesi- ja kuraleikit rannalla ovat ainakin meidän lasten mieleen. Lisäksi etenkin Etelä-Euroopassa sateet ovat usein kuuroluonteisia joten niitä ei kannata pelästyä ja parhaassa tapauksessa voi päästä nauttimaan tavallisesti ruuhkaisesta nähtävyydestä ilman ihmismassoja.

4. Mukavat sisäaktiviteetit lähistöllä

Jos yllättää sadepäivä retkeilyautossa lasten kanssa, kannattaa hyödyntää lähistöllä olevia sisäaktiviteetteja. Lähtekää kylpylään tai uimahalliin, pyörikää ostoskeskuksissa, etsikää lähistön sisäleikkipaikat, museot jne. Hyvänä apuna tekemisen keksimiseen toimii esim. Tripadvisor -sovellus, josta löytyy helposti muutamalla klikkauksella lähistön aktiviteetit arvosteluineen.

Vaikka sää ei hellisi, kylpylässä on aina lämmin!

5. Avaa markiisi

… ja saat heti huomattavasti lisää arvokasta lisätilaa, kun käytössäsi on myös “terassi”. Matto markiisin alla suojaa hyvin kuralta ja sen päällä onnistuu hyvin myös lasten leikit.

Itävallan Alpeilla satoi reissumme aikaan paljon ja markiisi oli ahkerassa käytössä.

6. Vietä leffailta

Käykää valitsemassa leffaherkut lähikaupasta yhdessä lasten kanssa, asettautukaa mukavasti vilttien alle ja laittakaa läppäriltä pyörimään hyvä koko perheen elokuva – pari tuntia kuluu lennossa.

7. Käy syömässä ravintolassa tai istuskele kahvilassa 

Jos yllättää sadepäivä retkeilyautossa lasten kanssa, hyvä vaihtoehto on paikallisesta ravintolatarjonnasta nauttiminen. Monesta ruokapaikasta löytyy myös leikkipaikka lapsille.

Joskus sadesää tarjoaa erityisen hyvän mahdollisuuden saada upeat luontokohteet lähes kokonaan itselle – näin kävi meille Ranskan tulivuorilla.

8. Parkkeeraa leirintäalueelle

Meillä on tapana leiriytyä reissussa suurimmaksi osaksi puskaparkeissa, mutta sadepäiviksi olemme usein siirtyneet hyvin varustellulle leirintäalueelle. Leirintäalueilta löytyy usein esimerkiksi lasten sisäleikkipaikkoja, sisäuima-allas sekä järjestettyä ohjelmaa katetuilla ulkoalueilla.

9. Vaihda maisemaa

Matkailuautoillessa tie on aina auki ja paikkaa voi vaihtaa lennosta fiiliksen ja säiden mukaan. Siispä jos sateen alkaessa kyllästyttää, avaa netin sääennusteet ja suuntaa liikkuvan matkakotisi keula aurinkoa kohti!

Sadepäivä retkeilyautossa lasten kanssa – pakkauslista:

  • Lapsille tekemistä: värityskirjoja, lautapelejä, värikynät
  • Ämpärit ja lapiot kuraleikkeihin
  • Sadevaatteet, sateenvarjo
  • Matto markiisin alle
  • Narua pyykkien kuivattamista varten kun aurinko taas tulee esille
  • Extra pyyhe auton ovelle jalkojen ja käsien kuivaamista varten, ettei vesi ja kura pääse sisälle

____________

Tervetuloa seuraamaan Sundellin perheen seikkailuja myös Instagramissa @nytseikkaillaan!

Onko koko perheen karavaaneilu haaveenasi? Poimi vinkit perheen pienimpien kanssa tien päällä seikkailuun. Entä pohdituttaako matkakodin valinta – onko se matkailuauto vai retkeilyauto? Kattavat vinkit perheen ajoneuvon valintaan saat myös kokeneilta karavaanarivanhemmilta.

Päivitetty: 4.8.2023