Hyppää sisältöön

Ruskaretki Lappiin ja Etelä-Suomeen

Mitkä ovat parhaat ruskakohteet Suomen pohjoisimmasta kolkasta kohti eteläistä rannikkoa? Esittelemme sekä lempiruskaretkikohteemme Tietäjät löytää -sivustolta että valistuneet veikkaukset parhaista ajankohdista vierailla kohteissa. Mikäs parempi tapa kohdata syksy kuin tieto siitä, että ruskaretki odottaa. 🍂🍁
|
Kuvat: Damon Beckford, Best Caravan, Sami Lensu, Nina Laitiala

Ruskaretkillä oikean ajankohdan valitseminen on kaiken a ja o. Lapissa parasta aikaa ruskalle ovat yleensä ottaen syyskuun ensimmäiset viikot, minkä jälkeen loisteliain värikirjo alkaa laskeutumaan hiljalleen kohti etelää. Etelä-Suomessa voi nauttia ruskan loistosta vielä lokakuussakin.

Tässä blogissa lähdemme liikkeelle Suomen pohjoisimmasta kolkasta kohti eteläistä rannikkoa ja esittelemme sekä lempiruskaretkikohteemme Tietäjät löytää -sivustolta että valistuneet veikkaukset parhaista ajankohdista. Mikäs parempi tapa kohdata syksy kuin tieto siitä, että ruskaretki odottaa. 🍂🍁

Ruskaretkeily matkailuautolla on erinomainen tapa viettää vaikkapa syyslomaa Etelä-Suomessa

Pohjois-Lappi: Ruskamelonta

Jos haikailet hivenen pidempää ruskaseikkailua, vinkkimme on melontavaellus Tenojoella Nuorgamista Jäämerelle. Reitti on 60 kilometriä pitkä, lähtee Suomen puolelta, mutta kulkee suurimman osan Norjassa. Kanootit saa vuokrattua Nuorgamin lomakeskuksesta, jonne myös matkailuauton voi parkkeerata melonnan ajaksi. Reitillä pääsee ihailemaan mielettömien ruskavärien lisäksi ikiaikaisen näköisistä vuorijonoista, revontulista ja omasta rauhasta.

Paras aika vierailla: syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa

Ruskanäkymiä kelpaa ihastella myös melontaretkellä. Nappaa siis kajakkisi matkailuautoon mukaan. Kuvassa Koloveden kansallispuisto.

Tunturi-Lappi: Pallastunturi & Enontekiö

Lappi vetää ymmärrettävästi paljon ihmisiä ruska-aikaan ja syystäkin: sen karu luonto syttyy syksyllä kuin liekkeihin. Lapissa lehtiruskaa kirittää entisestään upea maaruska, jota harvemmin tapaa eteläisemmässä Suomessa. Tietäjät löytää -sivusto oli täynnä erilaisia jännittäviä Lapin ruskakohteita, joten yhden valitseminen ei vain tällä kertaa onnistunut. Sen sijaan alle on listattu toisiaan suhteellisen lähellä olevia kohteita Lapista, joista voi valita pari tai käydä kokemassa kaikki – ja samalla nauttia matkailuauton tuomista loputtomista mahdollisuuksista sekä täydestä vapaudesta määritellä oma reittinsä. 

  • Sami Lensu: Pallastunturi – Pallas tarjoaa paljon erilaisia vaellusreittejä muutaman tunnin reissuista (esimeriksi Taivaskeron huiputus) useamman päivän retkille (esimerkiksi 55 km pitkä Hetta-Pallas).
  • Riku Kylä: Särkitunturi – “Särkitunturi on mitä mainioin kohde päiväretkelle kaikenikäisille ja -kuntoisille.”
  • Sanni Vierelä: Tshalkajärvi, Enontekiö – “Kilpisjärvellä, aivan Saanatunturin kupeessa lepäävä Tsahkaljärvi on paikka, jonne huomaan palaavani kerta toisensa jälkeen. Tsahkaljärven yksi reiteistä alkaa luontokeskuksen pysäköintialueelta ja nousee loivasti noin kilometrin verran järvelle, josta on hienot näkymät kohti Saanaa.”

Paras aika vierailla: syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa

Tunturivaellus on vaivan arvoista, sillä Pallastunturin huipulla avautuu huikea ruskamaisema silmänkantamattomiin.

Kanta-Häme: Aulangon näkötorni

Suomen suurimpien asuinkeskusten (Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa) lähettyvillä Hämeenlinnassa sijaitsee Aulangon alue. Aulangonvuoren huipulla sijaitsevan Aulangon näkötornin huipulta aukeaa huikea maisema kohti Vanajanlaaksoa, jonka lehtimetsät ovat erityisen upeat ruskan aikaan. “Kansallismaiseman kerrotaan innoittaneen jopa mestari Jean Sibeliusta Finlandian säveltämisessä”, kertoo kohteen vinkannut Ekaterina.

Alueella on tavallisen suomalaisen luonnontilaisen metsän lisäksi myös englantilaistyylistä puistometsää rakennuksineen kaikkineen. Jos luonnon ihailun lisäksi ajatus hemmottelusta saa silmät kiiltämään, voi lähellä sijaitsevasta Aulangon kylpylähotellista varata itselleen huoneen, ja nauttia todellisesta rentoutumisreissusta. Toisaalta syysillan päättäminen matkailuauton lämmössä teemuki kädessä kuulostaa myös aika ihanalta.

Paras aika vierailla: lokakuun ensimmäiset viikot

Aulangolla ihastellaan ruskaa historiallisissa kansallismaisemissa.

Eteläisin Suomi: Raasepori & Lohja

Tammisaaren Ramsholmen on eteläisimmän Suomen ehdottomia ruskakuninkaallisia. Ramsholmenin jalopuuvyöhyke on Suomessa ainutlaatuinen niin kasvistoltaan kuin eläimistöltäänkin: lähimpänä vastaavia löytyy Virosta tai Etelä-Ruotsista. Ramsholmen on kiva päiväretkikohde, mutta matkailuauton kanssa yöpyvälle suosittelemme esimerkiksi puskaparkkia Eteläisellä Satamakadulla keskustan kupeessa.

Jos haluaa iskeä tuplakärpäset yhdellä iskulla, kannattaa Tammisaaren retkeen yhdistää myös Paavolan tammi Lohjalla, jota tituleerataan myös Suomen kauneimmaksi puuksi. “En ihmettele miksi puu on tittelinsä saanut sillä ikuisuuksiin ulottuvat upeat sammaleen peitossa olevat oksat ovat kuin sadusta”, sanoo kohteen vinkannut tietäjämme Nina. 

Paras aika vierailla: lokakuun toinen ja kolmas viikko

Ruskan aikaan Tammisaaressa pääsee nimensä mukaisesti ihailemaan tammipuiden väriloistoa.

Vinkkinä ruskamatkaa suunniteleville: ruskavahdista löydät ajankohtaisimman tiedon ruskan etenemisestä.

Ihania tulevia ruskaretkiä ympäri Suomen! 🚐

*****

Lisää vinkkejä matkailuautolla lomailuun löydät tietäjät.fi -sivustolta. Käy myös jakamassa meille omasi! 

Kaipaatko neuvoja matkailuauton kanssa reissaamiseen? Best Caravanilla on myymälöitä ympäri Suomen, joissa asiantunteva henkilökunta auttaa kaikissa matkailuautoon liittyvissä kysymyksissä. Auton vuokrausta suunnittelevat löytävät lisätietoja myös Best Caravan -sivulta. Oman auton omistajuudesta haaveilevia varten kokosimme oppaan matkailu- ja retkeilyauton hankintaan. Valitse paras vaihtoehto ja ota määränpääksi vapaus!

Päivitetty: 5.9.2023