Hyppää sisältöön

Retkiautosta vakituinen koti – Vanlife #1

Luovan alan yrittäjä ja somevaikuttaja Nina Laitiala haaveili pitkään elämästä, jossa hän ei olisi sidottu yhteen paikkaan. Lopulta pienen harkinnan jälkeen retkiautosta tuli hänen vakituinen koti. Nyt takapihoiksi valikoituvat metsät, rannat ja camping-alueet. Vanlife-blogisarjassa seurataan, millaista Ninan elämä on retkiautossa kumppanin ja kahden kissan kanssa.
|
Kuvat: Nina Laitiala

Moni haaveilee liikkuvasta elämäntyylistä, ja usein positiiviset esimerkit kannustavat muitakin tavoittelemaan omia unelmiaan. Siksi tässä juttusarjassa seuraamme Nina Laitialan elämää tien päällä retkiautossa. Ensimmäisessä blogissa hän kertoo, miksi ja miten hän luopui asunnostaan ja kuinka retkiautosta tuli hänen vakituinen koti – ja mitä tuleman pitää. 

Elämä retkiautossa oli aluksi hauska ajatusleikki

Päätöksen tekeminen vie alle sekunnin. Haaveilu, empiminen ja spekulointi – se on kaikki se muu, mikä vie aikaa ennen itse päätöstä.

Keväällä 2019 törmäsin sattumalta YouTubessa #vanlife-aiheeseen. Katsoin kerta toisensa jälkeen videoita ihmisistä, jotka elivät retkiautoissa. Tämä oli minulle jotain täysin uutta, ja se kiehtoi minua niin monella eri tasolla. Ajatus elämästä tien päällä juurtui sisälleni, ja siitä muodostui unelma.

Telttaretkellä mietiskelemässä tulevaisuuden siirtojani.

Lopulta kauniina kesäpäivänä vuonna 2020 päätin irtisanoa vuokra-asuntoni Helsingin Vuosaaressa. Halusin ravistella elämääni ihan kunnolla ja päätin toteuttaa unelmani paikasta riippumattomasta elämästä: muutan retkiautoon!

Tavarasta eroon sosiaalisen median avulla

Minimalistina en omistanut entuudestaan paljoakaan tavaraa. Pääsin helposti eroon kaikesta ylimääräisestä somekanavien avulla, sillä olen harrastanut videoiden tekemistä jo useamman vuoden, ja myyntisarjani TikTokissa menestyi hurjan hyvin.

Kuulutin somessa aikeistani muuttaa retkiautoon jo varhaisessa vaiheessa. Se oli tapani kertoa muille, mutta myös itselleni, että olen tosissani. Instagramin ja TikTokin kautta sain valtavasti kannustusta ja tukea päätökselleni. En ollut yksin haaveeni kanssa.

Haaveilin pitkään elämästä retkiautossa.

Nostettuani #vanlife-aiheen isommin esiin sosiaalisen median sisällöissä syksyllä 2020 sain viestejä vanhoilta ja nuorilta ihmisiltä siitä, miten hekin haluaisivat retkiauton ja kokeilla liikkuvaa elämäntyyliä. Viime aikoina on ollut siistiä saada viestejä ja kuvia tyypeiltä, jotka ovat oikeasti innostuneet hankkimaan retkiauton.

Teltan kautta autokaupoille

Kun tavarat oli jo pakattu, mutta retkiauto vielä hakusessa, siirryin teltan kanssa metsään elämään kumppanini Aaronin ja kahden kissani kanssa. Entisenä partiolaisena arki luonnossa veti puoleensa – mitäs nyt pari hyönteistä eksyi teltan sisälle silloin tällöin. Ei haittaa!
Sisällöntuottajana ja kuvittajana myös työhommat hoituivat kätevästi omalta läppäriltä mistä vain. Toimistotyö ei ole oikein koskaan vetänyt minua puoleensa.

Kissat ovat aina mukana matkassani.

Pitkän etsinnän ja yhden virheoston jälkeen sain vihdoin hankittua huippukuntoisen käytetyn retkiauton. Vatsanpohjassa kihelmöi ja kutkutti keväällä 2021, kun ajoin Best Caravanin liikkeestä Matkailuautollani kohti Helsingin keskustaa.

“Ai niin! Mihin mä nyt meen… Mähän oon jo kotona”, naureskelin mielessäni kunnes tajusin, etten ollut suunnitellut asiaa tämän pidemmälle. Kahden vuoden manifestoinnin jälkeen unelmani retkiautoelämästä toteutui – ja nyt en ollut täysin varma, mihin suuntaan ajaisin.

Liikkuva koti ja tuon hetken takapiha.

En anna elämän pohtimisen tulla sen kokemisen tielle

Minulla on tapana mennä ensin ja suunnitella “on the go”. Katson elämää lapsen tavoin huolettomasti, mutta juuri siksi minulla on myös rohkeutta hypätä tuntemattomaan ilman ennakkoluuloja. Kaikkeen löytyy aina ratkaisu, ja partiolaisen tavoin olen aina valmiina.

Nyt on kaunis kesäpäivä, vuosi 2021, ja istun camping-alueella Helsingin Vuosaaressa. Olen vain kivenheiton päässä entisestä kerrostaloasunnostani, josta vuosi sitten luovuin. Olen samassa paikassa, mutta samaan aikaan täysin eri paikassa.

Tässä olen muuttamassa tavaroitani uuteen kotiin.

Isälläni oli tapana sanoa, että ihminen katuu enemmän niitä asioita mitä jättää tekemättä, kuin niitä, joita tekee. Taisin ottaa asian kirjaimellisesti – mutta mitään en kadu.

Suuntaamme syksyllä Aaronin ja kissojen kanssa Etelä-Eurooppaan, mutta ennen sitä otamme kaiken ilon irti Suomen kesästä. Meidän suuri seikkailu ja sen dokumentointi alkaa siis kotimaasta ja tästä pääset katsomaan ensimmäisen jakson. Ota myös seurantaan mun kanava, ja tiellä tavataan! 

Aaron ja Nina teltalla.

___

Tarvitsetko apua matkailuauton valitsemisessa tai hankkimisessa? Niin kuin Ninankin kohdalla unelmien tavoittelu lähtee haaveilusta ja hyvästä suunnittelusta – siksi kokosimme oppaan matkailuauton hankintaan. Käy kurkkaamassa meidän vinkit ja olet askeleen lähempänä omaa unelmaa ja omannäköistä vapautta!

Päivitetty: 28.4.2022