Hyppää sisältöön

Retkeilyautossa asuminen on kivaa ja kaunista

Elämme ympäri vuoden retkeilyautossamme. Emme koe että pyörien päällä eläminen eroaa oleellisesti asunnossa asumisesta. Meillä on mukava sänky, keittiö jääkaappeineen, juokseva vesi hanassa sekä lämmitys ihan siinä missä normaalissa asunnossakin. Ystävät, lähipiiri sekä työnantajat ovat suhtautuneet autossa asumiseemme positiivisesti. Emme ole hetkeäkään haikailleet takaisin normaaliin asuntoon ja koemme vahvasti, että koti pyörien päällä voisi hyvin olla vaikka koko loppuelämän asumisratkaisu.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen

Miten kaikki alkoi?

Kukapa ei nauttisi kauniista maisemista oman kotinsa ikkunoista?

Emme suunnitelleet retkeilyautoon muuttamista erityisen tarkkaan. Otimme vuoden kestävän irtioton työelämästä, myimme asuntomme ja lähdimme niillä rahoilla vuodeksi kiertämään Eurooppaa. Autolla reissaaminen oli heti ensimmäisestä päivästä lähtien niin helppoa ja kaunista, että reissumme päätyttyä ja takaisin työelämään palattuamme päätimme jatkaa autossa asumista. Yhä edelleenkin retkeilyautossa asuminen on meistä kivaa.

Menossa on jo neljäs vuotemme ympärivuotista asumista retkeilyautossa, emmekä osaa enää edes ajatella perinteiseen asuntoon tai taloon muuttamista. Vuokran tai sähkölaskun maksaminen tuntuu kaukaiselta ajatukselta, emmekä koe, että kiinteä asunto toisi elämäämme mitään lisää. Päinvastoin turhien asuinneliöiden lämmittäminen sekä tilan täyttäminen tavaroilla, joita emme tarvitse tai käytä, tuntuu hassulta ajatukselta.

Meidän koti

Vaikka retkeilyauton asuintila on reilusti alle kymmenen neliötä, sinne silti mahtuu kaikki tarpeellinen.

Osa asuntoautoista on ns. talviasuttavia, mikä tarkoittaa sitä, että asuintilassa on tasainen vesikiertoinen lämmitys sekä tuplapohja, joka pitää vesiputket ja säiliöt lämpiminä. Itse olemme pärjänneet peltikoppaisessa retkeilyautossamme sydäntalvellakin 4kWh:n Trumatic-kaasulämmittimen ja ajastimen ansiosta. Lämmitin lämmittää myös suihku- ja käyttöveden. Olemme asentaneet ratkeilyautoomme lisäksi pienen puukaminan lämmön ja erityisesti tunnelman luojaksi.

Kodissamme on pieni kompakti keittiö, jossa kokkaamme päivittäin herkullista ruokaa. Koska tila on rajallinen, ruokapöytä toimii myös toimistona. Meille oli tärkeää omaa retkeilyautoa valittaessa, että siinä on kiinteä parisänky. Tykästyimme erityisesti myös automme moderneihin kalusteisiin ja sisustukseen. Kiinteän ruokapäydän ja sängyn lisäksi autossamme on pieni kylpyhuone. Suihku on sen verran kompakti, ettei se tarjoa suuria kylpyläelämyksiä, mutta veden saa lämpimäksi ja suihkutilassa mahtuu peseytymään. Oma suihku onkin meidän molempien mielestä retkeilyautomme suosikkiasioita.

Mitä autossa asuminen maksaa?

“Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa puhua retkeilyautossa asumisen kustannuksista?”

Ei sähkölaskua, ei vesilaskua, ei vuokraa eikä vastiketta. Palkkapäivänä ainut lasku, joka meillä odottaa maksamista on puhelinlasku. Uskomatonta eikö totta? Asuntoautossa eläminen on edullisempaa kuin kiinteässä asunnossa.

Mitä autossa asuminen sitten maksaa? Itse retkeilyauton kustannukset eivät paljoa eroa normaalista autosta. Vakuutukset, auton huollot ja katsastukset ovat jokavuotisia kuluja. Polttoainekulut vaihtelevat sen mukaan, miten paljon autolla liikkuu. Meillä menee rahaa lisäksi kaasuun, jolla lämmitämme autoa, käytämme kaasujääkaappia ja valmistamme ruoan kaasuliedellä. Pyykinpesuun itsepalvelupesulassa menee muutama kymppi kuukaudessa.

Pidimme kirjaa vuoden ajan jokaisesta ostoksestamme. Taulukossa on keskiarvo kuukausikuluistamme:

Diesel 143,52 €
Leirintäaluemaksut 121,70 €
Autoon liittyvät kulut 114,61 €
Kaskovakuutus 71,00 €
Kodin tavarat 44,24 €
Kaasu ja polttopuut 39,56 €
Pyykinpesu 14,30 €
Vessa 6,89 €
Vesi 2,90 €
Parkkimaksut 1,52 €

 

Asunnottomia mutta ei suinkaan kodittomia

Retkeilyautossa asuminen on kivaa ja luonto on lähellä.

Liikkuva koti tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä kotioveltasi.

Tilastojen mukaan olemme vailla vakinaista asuntoa eli kodittomia. Emme kuitenkaan tunne itseämme kodittomiksi sillä onhan meillä koti – oma rakas retkeilyautomme! Kotimme on vain vähän pienempi kuin normaali kiinteän kivijalan päällä seisova talo ja olohuoneessa meillä on auton ratti. Kotiosoite, postiosoite ja kotikunta ovat tietoja, jotka jokaisesta henkilöstä on tallennettu väestötietorekisteriin. Irtolaislainsäädäntö kumottiin 80-luvulla mutta vielä tänäkin päivänä kuulee virheellisiä uskomuksia siitä, että on oltava jossain kirjoilla.

Maistraatti vaatii vain kotipaikkakunnan ilmoittamisen, tai jos sen jättää ilmoittamatta, maistraatti määrittelee sen tiedoilla jotka sillä on. Meillä kotipaikkakuntana on Helsinki, koska käymme molemmat Helsingissä töissä ja maksamme verot helsinkiläisinä. Postiosoitteemme on Poste Restante. Kaikki postimme tulee kumminkin sähköisenä joko NetPostiin tai Suomi.fi -viestipalveluun. Netistä tilaamamme paketit sen sijaan tulevat postin pakettiautomaattiin. Olemme tilanneet lähettifirmalta lähetyksen sekä myös noutoruokaa kotiinkuljetuksella suoraan autoomme. Siinä oli kuskeillakin hymy herkässä, kun ilmoitimme toimitusosoitetta tiedusteltaessa, että tuokaa se pizza tänne harmaan pakettiauton näköiseen matkailuautoon, joka odottaa tien laidassa.

Asuntoauto on liikkuva oikea koti

Retkeilyautossa asuminen kivaa ja kauniista maisemista pääsee nauttimaan heti aamutuimaan.

Leppoisa elämä luonnon keskellä onnistuu retkeilyauton ansiosta.

Vaikka valtaosa karavaanareista käyttää asuntoautoa kausiluonteisesti, toimii se myös hyvin kokoaikaisena kotina ympäri vuoden. Yövymme autossa ympäri Helsinkiä, vaihdamme paikkaa päivittäin, emmekä leiriydy. Työpäivän jälkeen viestittelemme toisillemme, missä tapaamme ja sen mukaan valitsemme yöpymispaikan autolle. Merellinen Helsinki tarjoaa paljon kaunista luontoa, missä voi rauhoittua työpäivien jälkeen. Meille on muodostunut parikymmentä suosikkipaikkaa vuosien varrella ja nämä vakiopaikat ovat usein luonnon äärellä, missä ikkunasta näkee aina joko meren tai metsää. Viikonloppuisin suuntaamme retkeilyauton keulan kohti kaukaisempia maakuntia keskelle luonnon rauhaan – tottakai.

Talvella emme valitettavasti voi käyttää autossamme olevaa vesijärjestelmään eivätkä aurinkopaneelit tuota kaamoksen aikana tarpeeksi virtaa akuille, jotta kesän villi ja vapaa retkeily voisi jatkua. Kylmimmän kauden ajaksi parkkeeraammekin retkeilyautomme valtion sähköverkon ääreen leirintäalueelle. Viikonloppuisin teemme talviretkiä luontoon ihan siinä missä kesälläkin. Reissun jälkeen auto pääsee taas lataamaan akkuja virtapiuhan päähän ja me ihmiset kuumaan suihkuun leirintäalueen huoltorakennukseen. Elämän pieniä iloja!

Vesi, vessa ja pyykkihuolto

Minikodin siivoaminen sisältä ja ulkoa käy hetkessä.

Sadan litran vesitankkimme kestää neljästä kuuteen päivään. Vesitankin voi täyttää muutaman euron korvausta vastaan leirintäalueilla. Helsingin seudulla on myös kymmeniä vesiposteja, joista saa juomakelpoista juomavettä ilmaiseksi. Vesipostit on tarkoitettu kaikkien vapaaseen käyttöön.

Pyykkiä pesemme itsepalvelupesuloissa, jotka ovat usein ruokakaupan yhteydessä. Pyykkihuolto on kätevää, kun auton voi parkkeerata rakennuksen ulkopuolelle usein pääovien läheisyyteen. Viemme pyykit itsepalvelupesulaan ja koneen pestessä ja kuivatessa pyykkiä voimme käydä vaikka ruokakaupassa. Pesukoneet ovat suuria, joten pyykkiä pesemme vain kaksi kertaa kuukaudessa. Pesukoneeseen mahtuu kaikki vaatteemme sekä pyyhkeet ja petivaatteet.

Olemme muodostaneet rutiiniksi hoitaa auton ja kodin huollon yleensä torstaisin työpäivän jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että siivoamme auton sisätilan lattiasta kattoon. Koska kyseessä on pieni tila, siihen ei mene kymmentä minuuttia pidempää. Käymme tarvittaessa pesemässä pyykkiä, teemme viikonlopun ruokaostokset, ostamme autoon täyden kaasupullon, täytämme ja tyhjennämme auton säiliöt, tankkaamme polttoainetta ja usein pesemme myös auton. Kun auto on huollettu sisä- ja ulkopuolelta, on mukava aloittaa viikonloppu perjantain työpäivän jälkeen.

Olemme oppineet elämään hetkessä ja suhtautumaan viime hetken muutoksiin ja yllätyksiin huolettomasti. Yleensä päätämme vasta työpäivän jälkeen säätietoja hetken tutkittuamme, mihin suuntaamme retkeilyautomme keulan.

Yksinkertaista elämää

Yksinkertaiset asiat ja elämykset tuovat eniten iloa elämään. Kesähelteellä maanalaiseen jokeen pulahtaminen on virkistävää!

Miltä tuntuisi omistaa pariskuntana vain 471 tavaraa ja tuntea, että sinulla on kaikki tarvittava?

Usein ihmiset vaihtavat isompaan asuntoon, koska omistetut tavarat vaativat lisää tilaa. Ihmiset ja elämä eivät niinkään lisätilaa kaipaisi. Retkeilyautossa asuessa kaikki on mukavan kompaktia ja suurin rahallinen säästö syntyykin siitä, että mitään turhaa ei voi omistaa eikä heräteostoksille ole pienessä tilassa edes paikkaa.

Kaikki omistamamme tavarat mahtuvat hyvin retkeilyautoon. Mukanamme kulkevat harrastevälineet sekä muutamia ylellisyystuotteita, kuten kahvimylly, hiustensuoristin ja sähköhammasharja. Kun aikaa ei mene tavarakaaoksen taltuttamiseen, siivoamiseen ja kodinhoitoon, on paljon enemmän aikaa vain olla ja pysähtyä nauttimaan hetkestä. Retkeilyautossa asuessa arvostaa jokaista pientä mukavuutta ja pienistä asioista murehtiminen tuntuu turhalta. Ruoka, juoma ja suoja tuovat perusturvan, ja kun ne on tyydytetty kaikki muu on pelkkää ylimääräistä plussaa.

Retkeilyutossa asumisessa vapaus ja lähtemisen helppous on huikeaa tunne. Viikonloppureissu toiselle puolelle Suomea ei vaadi suuria järjestelyjä, kun kaikki on jo autossa valmiina. Joten eikun matkaan!

Suosittelemme asuntoautossa asumista lähes jokaiselle. Nautinnollisinta se on varmasti sellaisille henkilöille, jotka nauttivat arjen pienistä asioista sekä hetkessä elämisestä. Kun kaikki ylimääräinen on karsittu pois elämästä, jää jäljelle vain se itse elämä.

Päivitetty: 28.4.2022