Hyppää sisältöön

Retkeilyauton sisustaminen: vinkit vanlife-aloittelijalle

Oletko aina haaveillut omasta vanlifesta, mutta pakettiauton remontointi kuulostaa liian suurelta projektilta? Ei huolta, vaihtoehtoisia tapoja tuunata retkeilyautoja löytyy! Tiktokistakin tuttu Nina Laitiala osti valmiin retkeilyauton ja muunsi siitä liikkuvan kodin. Lue blogista Ninan niksit ja inspiroidu aloittamaan oman retkeilyauton sisustaminen.
|
Kuvat: Nina Laitiala

Olen vuoden aikana luonut retkeilyautosta kodin. Halusin hankkia nimenomaan käytetyn auton, jossa kaikki tarpeellinen tekniikka on jo asennettuna valmiina: vesijärjestelmä, sähköt, lämmitys jne. Näin ainoaksi tehtäväksi jää kaikkein kivoin ja paras osuus, eli maalailu, taiteilu ja tuunailu! Vaikka et olisikaan täysin siirtymässä karavaanielämään, myös lomaa varten on mukava tuunata retkeilyautosta juuri itsesi näköinen tukikohta tien päälle. Tässä artikkelissa on tiivistetysti koottuna parhaat konkreettiset vinkit, miten retkeilyauton sisustaminen onnistuu vanlife-aloittelijalta, hieman asiaa budjetoinnista sekä muutama helpompi niksi siihen, miten sinäkin voit luoda omasta retkeilyautostasi kodikkaan. Tervetuloa mukaan tuunaamaan!

Sisustusprojekti loihti retkeilyautosta unelmien kodin.

Aloita unelmoinnilla, luo visio ja tartu toimeen

Minulla idea muuttaa autoon asumaan alkoi yhdestä pari vuotta sitten katsomastani vanlife-aiheisesta YouTube-videosta. Siitä alkoi unelmointi. Hain jatkuvasti inspiroivia kuvia, katsoin erilaisia videoita ja seurasin muiden retkeilyauton sisustamisesta ja tuunaamisesta kiinnostuneiden blogeja. Unelmoinnin pohjalta voi luoda toteuttamiskelpoisen vision. Kysy itseltäsi, millaisessa ympäristössä haluat elää, millaisia värejä katsella, millaiset muodot tuntuvat kotoisilta ja mitkä materiaalit miellyttäviltä. Näiden tukikysymysten avulla minäkin kirjaimellisesti piirsin unelmistani totta tässä Tiktok-videossani tuunausta suunnitellessani.

Yksi minulle kriittisimmistä tekijöistä pakun ostamisen päätöksentekovaiheessa oli ensin saada testata pakuelämää. Kaksi vuotta lainasin Best Caravanilta retkeilyautoa osana kaupallista yhteistyötä, joten tiesin jo vähän, mitä autoltani halusin. Voi siis olla hyvä idea esimerkiksi vuokrata retkeilyauto lyhyelle retkelle hankintaa pohtiessaan!

Pienen ja napakan kokonsa takia, retkeilyauton sisustaminen ei tunnu niin isolta panostukselta.

Aloita retkeilyauton sisustaminen tuijottelemalla seiniä

Oletko koskaan katsonut, kun maali kuivuu? Nyt on nimittäin aika! 50 prosenttia sisustamisesta ja suunnittelusta on asioiden katsomista ja paikallaan olemista. Kun malttaa pysähtyä paikalleen, voi alkaa käyttää mielikuvitustaan. Avaa siis auton taka- ja/tai sivuovi ja katso sisään. Kysy itseltäsi esimerkiksi miten haluat kokata, millaisesta tunnelmasta pidät tai miten sänky päin toimisi parhaiten. Vastaamalla näihin kysymyksiin luot suunnitelman sisustamiselle.

Retkeilyauton sisustaminen alkoi sisäosan tyhjennyksellä ja pintojen maalauksella.

Yksi asia, joka kannattaa muistaa sisustusta suunnitellessaan, on se, että retkeilyauton painoraja on 3500 kg. Jos raja ylittyy, B-kortti ei enää riitä ajamiseen. Mieti siis, mitä oikeasti tarvitset elämiseen – autossa jokaisella kilolla on väliä. Esimerkiksi keraamiset astiat painavat yllättävän paljon. Myös urheiluvälineet painavat, joten ota mukaan vain se, mitä oikeasti käytät. Tämäkin selviää parhaiten kokeilemalla. Viikonloppu henkilöautossa voi riittää. Lähde vaikka viikonlopun mittaiselle roadtripille ja yritä pakata vain ne tavarat mukaan, joita oikeasti tarvitset!

Inspiraatio sisustukseen alkoi haaveilusta ja seinien tuijottamisesta.

Budjetti: näin pidät sen kurissa

Kulutin noin 2500 euroa retkeilyauton sisustamiseen, sisältäen myös joitakin työkaluinvestointeja. Näin jälkiviisaana uskon, että olisin voinut saada kulut jopa alle 500 euroon, jos olisin hoksannut etsiä materiaaleja ja työkaluja mahdollisimman edullisesti – tai jopa ilmaiseksi. Niinpä jaan nyt teille vinkit, jotka olisin itse halunnut tietää ennen pakuni tuunaamista.

Kierrätyskeskukset. Niihin kannattaa ensin soittaa tai laittaa viestiä. Ihmiset yleensä antavat mielellään sisustukseen liittyvää tavaraa kiertoon, joka muuten menisi hävitettäväksi. Kierrätyskeskuksista tekee myös löytöjä kiinteästä kalustosta, kuten kaapeista. Läheisten kellarit. Uskallan väittää, että jokaisella on vähintään yksi tuttu, joka keräilee ja säästää kaiken, jolle saattaa vielä tulla myöhemmin käyttöä. Esimerkiksi oma isäni on tällainen: hänellä taitaa olla tallessa kaikki ruuvit, jotka vaan on elämänsä aikana nähnyt! Kysy siis sukulaisilta, tutuilta ja naapureilta ylimääräisistä ruuveista, lankuista, maaleista, tekstiileistä, paneeleista sun muista nurkissa lojuvista rakennustarpeista. Saatat yllättyä!

Monet sisustuselementeistäni ovat kierrätettyjä.

Facebookissa on Marketplace-kirpparitoiminnon lisäksi erilaisia kierrätys- ja kirpputoriryhmiä. Kannattaa myös tarkastaa eri paikkakuntien “Roskalava”-ryhmät, joiden kautta on mahdollista löytää etsimäsi yleensä pelkällä uloskantamisen vaivalla. Lainappi on mobiilisovellus, jota hyödyntämällä voit lainata esim. työkaluja lähialueen ihmisiltä. Tämä on paras vaihtoehto sinulle, joka et halua omistaa ja roudata autossasi omia työkaluja.

Loppujen lopuksi budjetti on pitkälti sinusta kiinni. Edullisten tai ilmaisten materiaalien etsiminen vie toki aikaa, mutta maksaa vaivan varmasti takaisin. Kierrättäminen kannattaa aina.

Retkeilyauton sisustan puiset osat on tehty suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaaleista.

6 vinkkiä, joilla teet pienellä vaivalla retkeily- ja matkailuautosta kodikkaan

Maalaa pinnat uusiksi. Puupinnat kannattaa hioa ensin mahdollisuuksien mukaan, näin tarttuvuus on yleensä parempi. Jälkikäsittely vahalla varmistaa, että puupinnat pysyvät puhtaina eikä maalipinta rikkoudu.

Tee luovia ratkaisuja. Polttokolvasin yhden kaapin oveen kellon, joka on kerännyt paljon kehuja, vaikka patteri onkin kuollut aikoja sitten. Voiko auto enää tämän uniikimmaksi tulla?

Jos autossasi on puupintoja, voit polttopiirtää niihin omia kuvioita tai tekstejä.

Valot tuovat tunnelmaa. Valaistuksen parantaminen on minulla juuri työn alla. Asennan ruokapöydän viereen RGB-ledit. Odotan innolla erityisesti sitä, että voin valita autoon oranssin valon – se on lempivärini ja luo lämpimän tunnelman pimeällä.

Viherkasvit piristävät sisustusta.Esimerkiksi kultaköynnös on uskomaton kasvi: se pärjää ihan missä vain. Vuosi sitten oma kultaköynnökseni koostui lähinnä lyhyistä köynnöksen alkuista, nykyään se kiipeilee jo kattoja pitkin!

Kasvit tuottavat myös happea retkeilyauton pieneen tilaan.

Älä hamstraa turhia esineitä. Kaikki asiat liikkuvat ja heiluvat autoa ajaessa. Vaikka ne lasipurnukat olisivat kuinka ihania niin ovathan ne todella epäkäytännöllisiä! Pidä elintarvikkeet pusseissa missä ne olivat kaupasta ostaessa. Ne eivät pidä ääntä, kun ajat pitkin kivistä mökkitietä upean järven rantaan nauttimaan luonnosta ja retkeilystä.

Tekstiileillä lisäät väriä. Helpoin ja nopein tapa saada muutosta aikaan on tekstiilit. Hanki autoon omaa lempiväriäsi olevat lakanat tai etsi kirpparilta verhot, jotka tuovat mieleen jotain lämmintä ja mukavaa, ehkä mökin tai meren. Mieti, mistä juuri sinä pidät.

Muista painoraja! Laattojen sijaan liimasin värikkäästä huopatekstiilistä paneeleja.

P.s. Onko sinulla peukalo keskellä kämmentä, mutta haluaisit oppia tuunaamaan autoasi? Ei haittaa! Pistä viestiä minulle tai jollekin toiselle vanlife-tyypille. Me annamme mieluusti vinkkejä ja mahdollisuuksien salliessa tulemme jopa ihan paikan päälle auttamaan. Hyviä sisustushetkiä!

Mukavasti sisustetussa retkeilyautossa viihtyy paikassa kuin paikassa.

____

Käy katsomassa Ninan video retkeilyauton sisustamisesta Youtubesta. Seuraa Ninan vanlife-elämää Instagramista @ninaonilo.

Kiinnostuitko matkailu- ja retkeilyauton sisustamisesta? Pysy kartalla niihin liittyvistä tarjouksista ja valikoimasta – tilaa Best Caravanin uutiskirje nyt!

Päivitetty: 9.1.2023