Hyppää sisältöön

Retkeilyauto vai matkailuauto? Kokemuksia tien päältä

Ensimmäistä kertaa lähdössä karavaanireissuun, mutta kannattaako matkakodiksi valita retkeilyauto vai matkailuauto? Kokosimme tähän blogiin retkeily- ja matkailuauton päällimmäiset erot, plussat ja miinukset sekä kokemuksia tien päältä.
|
Kuvat: Jasmin Assulin

Retkeilyauto vai matkailuauto – siinäpä kysymys, jonka monet aloittelevat karavaanarit kysyvät matkailuajoneuvoa hankkiessaan. Retkeilyautot ovat kompakteja, kun taas matkailuautot rakennetaan pakettiauton rungon päälle. Kumpi sitten sopisi juuri sinulle? Maata pitkin matkustamisen suosio on ollut kovassa nousussa jo pitkään – eikä suotta. Se mahdollistaa uusien paikkojen näkemisen ja kokemusten kartuttamisen vapaalla omannäköisellä tavalla. Valitako retkeilyauto vai matkailuauto seuraavalle reissulle?

Jos et ole vielä aivan perillä eri vaihtoehdoista tai siitä, millainen auto on järkevä mihinkin reissuun ja tilanteeseen olet oikean blogin parissa. Näihin ja muihin polttaviin kysymyksiin löydät vastauksen tästä blogista. Hyppää mukaan karavaanielämään ja löydä juuri sinulle sopiva liikkuva koti mukaan reissuihin!

Retkeilyauto vai matkailuauto – kumpi parempi?

Retkeilyautolla viitataan erilaisiin matkailuautoa pienempiin ja kompakteihin ajoneuvoihin, joista löytyy matkailuun liittyvät varusteet. Retkeilyauto voi muistuttaa jopa tavallista pakettiautoa. Englanniksi retkeilyautosta käytetään usein termiä campervan. Voit tutustua erilaisiin retkeilyautoihin Best Caravan -sivuilla.

Retkeilyauto on näppärän kokoinen kumppani, kun haluat helppoa ja rentoa reissailua.

Matkailuauto on isompi ajoneuvo, jossa asuinosa rakennetaan tehdasvalmisteisen pakettiauton alustan rungolle. Englanniksi matkailuautosta käytetään usein termiä motorhome. Matkailuautoja voi olla esimerkiksi alkovimallisia, puoli-integroituja, integroituja tai liner-mallisia. Tutustu matkailuautoihin Best Caravanin sivuilla.

Matkailuautolla on enemmän kokoa ja se palvelee isommankin porukan kaikkia tarpeita tien päällä.

Näitä ominaisuuksia voisi listata vaikka kuinka paljon syvällisemmin ja perusteellisemmin, mutta koostimme tähän blogiin oman kokemuksemme perusteella molemmista autoista kolme mainitsemisen arvoista plussaa ja miinusta. 

Retkeilyauto – kolme plussaa ja miinusta

Plussat

 • Kompakti ja ketterä – helpompi ajaa myös kapeimmilla kaduilla esimerkiksi kaupungeissa ja saa myös näppärästi puskaparkkeihin
 • Edullisempi vaihtoehto – vaihtoehtoja löytyy monenlaiselle budjetille 
 • Kulutus on pienempää kuin matkailuautolla – auttaa sekä luontoa että lompakkoa

Miinukset

 • Vähemmän tilaa – käy ahtaaksi, jos matkustajia on enemmän kuin kaksi
 • Hieman vaatimattomammat puitteet ja varusteet 
 • Useasti vähemmän säilytystilaa esim. ruoalle ja pienemmät vesitankit

Retkeilyauton voi laittaa puskaparkkiin lähes paikkaan kuin paikaan.

Matkailuauto – kolme plussaa ja miinusta

Plussat

 • Tilaa useammalle ihmiselle – parempi vaihtoehto, jos reissaa esimerkiksi ystäväporukan tai perheen kanssa
 • Monipuolisemmat ominaisuudet ja mukavuudet
 • Säilytystila – hyvin tilaa esimerkiksi erilaisille retkeily- ja harrastusvälineille

Miinukset

 • Liikkuminen ja parkkeeraus vaativampaa ja rajoitetumpaa 
 • Isommat kustannukset kuin retkeilyautossa – esim. lautta- ja tullimaksut
 • Perus b-ajokortti ei riitä, mikäli ajoneuvon kokonaispaino on yli 3500kg

Matkailuauton parhaita puolia on tilavampi keittiö, jossa valmistat maistuvat ruuat kuin omassa keittiössäsi.

Kokemuksia tien päältä 

Kun olemme ennen reissuun lähtöä pohtineet retkeily- ja matkailuauton välillä, olemme aina lähteneet liikkeelle siitä, että kartoitamme ensin tilanteemme ja tarpeemme. Montako ihmistä reissuun on lähdössä? Minne reissaamme? Millaisia mukavuuksia haluamme autosta tällä kertaa? Mikä on budjettimme?

Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Norjassa, olemme viihtyneet tien päällä ja reissussa niin matkailu- kuin retkeilyautollakin. Retkeilyauton ominaisuudet ja tila ovat riittäneet kahdestaan reissatessa mahtavasti, mutta ensi kesän neljän hengen Norjan reissulle matkailuauto on ehdottomasti parempi vaihtoehto. Pohjois-Norjaan suuntaaminen matkailuautolla on muutenkin todettu hyväksi ideaksi hieman arvaamattomien kelien takia – huonommilla keleillä matkailuauton mukavuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa.

Autotyyppi tulee valita aina oman tarpeen mukaan – kumpi sopii paremmin reissukaveriksi viemään juuri sinut lähemmäs omaa vapauttasi?

Manner-Euroopassa kokemuksemme mukaan on helpompi reissata retkeilyautolla sen ketteryyden ja pienemmän koon vuoksi – toki riippuu siitä, missä päin Eurooppaa matkustaa. Erityisesti Etelä-Euroopassa olemme kokeneet retkeilyauton pienemmän koon paremmaksi, sillä retkeilyautolla on helpompi löytää esimerkiksi parkkipaikkoja ja puskaparkkeja. Retkeilyauto on myös halvempi, mitä tulee tiettyihin Euroopassa matkustamisen kustannuksiin, kuten tietulleihin ja lauttamatkoihin.

Retkeilyautoista olemme testanneet esimerkiksi Hymer Free -mallia ja matkailuautoista Dethleffs Pulse T 7051 EB -mallia ja voimme suositella molempia lämpimästi erilaisille reissuille. Ei kuin seuraavia seikkailuja suunnittelemaan – oli se sitten retkeily- tai matkailuautolla! 

______

Haaveiletko sinäkin karavaanielämästä, mutta et vielä tiedä sopiiko retkeilyauto vai matkailuauto paremmin juuri sinun tarpeisiisi tien päällä? Best Leasing tarjoaa käytännöllisen ratkaisun monelle automatkailusta kiinnostuneille. Best Caravanilta voit liisata juuri sinun näköiseen reissaamiseen sopivan matkailuauton tai retkeilyauton, ja pääset helposti sekä nopeasti auton omistajaksi. Lisää tietoa voit lukea Best Caravanin sivuilta.

Päivitetty: 20.3.2023