Hyppää sisältöön

Retkeilyauto tuo vapauden matkustaa omalla tavalla

Vielä muutama vuosi sitten Sara ja Joni viettivät kesät tien päällä luonnosta nauttien tietämättä asuntoautoista tai -vaunuista yhtään mitään. Päivät he kulkivat jalan metsässä ja yöpymispaikkana toimi yleensä teltta ja vaakasuoran sateen sattuessa Kia Ceedin littanaksi käännetty takapenkki. Nyt Saran ja Jonin tukikohtana matkoilla toimii retkeilyauto.
|
Kuvat: Joni ja Sara Helminen

Sinustako karavaanari? - Näin me pääsimme alkuun!

Eräs iltareissumme koitui varsinaiseksi käännekohdaksi elämässämme. Verkkokalvomme rekisteröi ensimmäistä kertaa elämässämme asuntoauton läsnäolon! Emme silloin vielä tienneet, että retkeilyauto tulisi olemaan myös meidän valintamme tuleville retkille tien päällä.

Tapahtumapaikkana oli Vaasan edustalla oleva saaristolaismaiseman ympäröivä jylhä Raippaluoto. Olimme juuri lämmittäneet valmiskeittoa Trangialla. Kaikki tavaramme nyssyköineen, pussukoineen ja rinkkoineen oli siirretty kaaosmaisiksi keoiksi auton etupenkeille, jotta me ihmiset mahtuisimme auton takaosaan nukkumaan. Keittoillallisen jälkeen suoritimme hampaiden pesun ja siirryimme sisälle yöpuulle. Ihastelimme auton ikkunasta merimaisemaa ja kaunista auringonlaskua, joka värjäsi horisontin punertavan eri värisävyillä.

Hetken kuluttua viereemme ajoi asuntoauto. Ihastellen ja hieman kateellisenakin katselimme, kun pariskunta liikkui matkailuauton sisällä sulavasti omaan tahtiin valmistellen illallista ilman sen kummempaa väistelyä tai selkä kumarassa kömpimistä. Siellä ei tosiaan tarvinnut sormet kohmeessa valmista pussikeittoa lämmittää. Mielenkiinnolla jäimme seuraamaan saapuneen asuntoauton sisällä tapahtuvaa gourmet-luokan kokkailua. “Tekeekö ne itse tuoretta pestoa? Siis autossa? VAU!”

Emme sillä hetkellä vielä itse sitä tienneet, mutta sinä iltana seuratessa pariskunnan rennon näköistä ruuanlaittoa illanviettoineen, saimme molemmat ajatuksen kytemään päähän asuntoautolla matkailusta.

Mikä matkailuajoneuvo meille?

Asuntoautovaihtoehdoista lopulta päädyimme kompaktiin retkeilyautoon, vaikka aluksi ihastelimme isoja kahdeksan metrin asuntoautoja suu auki. Miten asuntoauto voikaan olla sisältä kuin hotellihuoneen luxus-sviitti! Emme todellakaan olleet tienneet miten hyvin varusteltuja ja kauniisti sisustettuja asuntoautot nykyään ovat. Vierailtuamme liikkeessä ja parin ummikkokysymyksen jälkeen siirryimme katsomaan retkeilyautoja, vaikka vain hetki sitten olimme ihastelleet ostohousut jalassa uuden karheaa puoli-integroitua. Suurin syy retkeilyautoon päätymiseen oli ammattitaitoinen hyvä myyjä, joka tiesi että retkeilyauto olisi meidän elämäntyyliin sopivin vaihtoehto. Päätökseen valita retkeilyauto olemme olleet edelleen hyvin tyytyväisiä.

Ensimmäinen retki retkeilyautolla

Saimme vihdoin oman retkeilyauton ja oli heti aika lähteä ensimmäiselle reissulle. Mihin mennään, mitä tehdään – apua – mitä pitää ylipäätänsä ottaa huomioon? Päätimme olla huolehtimatta liikaa ja mennä innokkuus edellä. Täytimme asuntoauton tankin täyteen vettä, ostimme kaupasta evästä ja valitsimme yöpaikaksemme läheisen vaellusreitin parkkipaikan. Alku ei alkanut aivan täydellisesti. Oli vielä sydäntalvi ja ilma oli ulkona kylmä. Tankkiin laitettu vesi oli kylmää, joten auton automaattinen pakkasvahti valutti sata litraa vettä suoraan kehä ykköselle. Vesitankin tyhjentyminen huomattiin vasta yöpymiskohteessa, kun hanasta ei tullutkaan vettä. Onneksi mukana oli litra omenamehua janon sammuttajaksi. Kaasulämmittimen termostaatti naksahti päälle ja asuintilan hiljaisuuden täytti pieni vaimea humina. Ei niin äänekäs kuten olimme arvuutelleet – olimme jopa pakanneet korvatulpat varuille valmiiksi. Myös talvimakuupussit olivat mukana, jos lämmitin ei toimisi tai emme osaisi käyttää sitä, mutta kaikki toimi veden menettämistä lukuunottamatta täydellisesti.

Oma tapa harrastaa

Jokainen varmasti löytää sen itselleen mieleisen oman tavan harrastaa. Meille tärkeintä on päästä luonnon keskelle ja nauttia hiljaisuudesta ja luonnonläheisyydestä. Mukaan tulee hyvät puolet telttailusta: päästään viettämään aikaa luontoa lähelle kauniille sijainnille mutta täysillä kodin mukavuuksilla.

Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla helposti

Puskaparkkeilu eli leirintäalueiden ulkopuolella yöpyminen on ollut meidän tapamme harrastaa jo ensimmäisestä yöstä lähtien. Nautimme vapaudesta valita yöpymispaikka, missä retkeilyauton etuovelta avautuu näkymä kauniiseen luontoon auringon laskiessa hiljaisuuden keskellä, luonnon rauha ympärillämme. Täydellistä!

Päivitetty: 2.5.2022