Hyppää sisältöön

Perhematkailua kotimaassa: Asuntovaunulla kohti Ähtäriä

Vähäkankaiden nelihenkinen perhe suuntaa kesälomalle asuntovaunulla. Kesälomareissu tehdään lasten ehdoilla kotimaan suosikkikohteiden parissa ja aloituspisteeksi valitaan Ähtärin eläinpuisto. Vaikka pandat ovat puiston suosituin vetonaula, valikoituu perheen pienimmän suosikiksi aivan toisenlainen otus. Päivän päätteeksi isäntä pohtii asuntovaunun sopivuutta perheen matkakodiksi - millaisia risuja ja ruusuja vaunu saa?
|
Kuvat: Petteri Vähäkangas

Petteri Vähäkankaan nelihenkisen perheen kesälomasuunnitelmana on tehdä viikon verran perhematkailua kotimaassa lapsille mieluisissa kohteissa. Reissu alkaa Ähtärin eläinpuistosta, ja tavoitteena on päätyä Turun suuntaan. Lomamatka taitetaan omalla Dethleffs Generation Scandinavia 545 QMK -asuntovaunulla, jonka veturina toimii Mersu.

Vähäkankaat saapuvat eläinpuiston leirintäalueelle illansuussa. Tuuli on illan mittaan yltynyt niin kovaksi, ettei täyteen leiritunnelmaan päästä – markiisia ja terassia on siis turha pystyttää. Onneksi iltapala maistuu yhtä hyvältä myös vaunun tilavan ruokailupöydän ääressä. Leirin kokoamisenkin voi helposti jättää seuraavalle päivälle.

Perhematkailua kotimaassa Mersulla ja Dethleffsin asuntovaunulla.

Vähäkankaiden matkakotina toimii Dethleffs Generation Scandinavia -mallisarjan asuntovaunu.

Ähtärin eläinpuistossa on tekemistä koko päiväksi

Loman ensimmäinen aamu valkenee kauniina. Tuuli on yhä voimakas, joten haaveet leirin kasaamisesta saa jälleen unohtaa. Tiedossa on kuitenkin toiminnantäyteinen päivä, sillä suunnitelmissa on lähteä koko perheen voimin Ähtärin eläinpuistoon katsomaan pandoja. Auto ja asuntovaunu saavat jäädä leirintäalueelle, sillä puisto on kävelymatkan päässä.

Ilves-infokyltti Ähtärin eläinpuistossa

Eläinaitausten yhteydessä on kiinnostavia infotauluja ja pieniä toiminnallisia tehtäviä.

Ähtärin eläinpuisto on perhematkailua kotimaassa parhaimmillaan. Eläinpuiston noin kolmen kilometrin mittainen kierros on rakennettu lapsiystävälliseksi ja koko kierroksen kulkee näppärästi myös rattaiden kanssa. Eläinpuistokierrokselle kannattaa varata kiireetöntä aikaa, sillä eläinten lisäksi puistossa on myös muuta puuhaa tasaisin välimatkoin. Matkalta löytyy erilaisia puuhapisteitä ja leikkipaikkoja kävelyä keventämään ja useita nuotiopaikkoja jalkojen lepuuttamiseen ja eväiden syömiseen. Jäätelökioski ja kahvilakin matkanvarrelta löytyvät.

Puiston erikoisimmat asukkaat, pandat, on ehdottomasti nähtävä. Vähäkankaiden kuopus löytää kuitenkin oman suosikkinsa aivan muualta kuin pandatalosta. Kotieläinpihan pörheä lammas nimittäin ihastutti niin kovin, että pehmoista villaa oli päästävä silittämään monta kertaa. Myös hevoset saivat mielin määrin ihailua osakseen.

Ähtärin panda syö välipalaa.

Suloiset pandat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia!

Perheen pienin ihastelee hevosia aitauksessa.

Perheen pienimmän suosikit löytyivät kuitenkin kotieläinpihasta – hevoset ja lammas olivat parhaimmat!

Ähtärin eläinpuiston kupeessa sijaitsee myös seikkailupuisto Flowpark, jonka puita pitkin menevät köysiradat soveltuvat parhaiten hieman vanhemmille lapsille ja aikuisille. Köysiradat houkuttelivat kovasti myös Petteriä, mutta kiipeily jäi tällä kierroksella toiseen kertaan.

Eläinpuiston jälkeen Vähäkankaat palasivat asuntovaunulle haukkaamaan evästä, sillä suunnitelmissa oli pyörähtää Tuurissa Keskisen Kyläkaupassa, joka on paljon muutakin kuin pelkkä kauppa. Erityisesti lapsille siellä on paljon tekemistä. Sisäseikkailupuisto ja -leikkipaikat sekä puuhapaikat ulkona tarjoavat viihdykettä vaativampaankin makuun.

Päivän päätteeksi Petteri kokeilee kasata leiriä, ja mukana kulkeva kaasugrilli pääsee töihin. Illalliseksi grillaillaan ylämaannaudan pihvejä, jonka jälkeen nukkumatti kutsuu.

Kuninkaanlähteen leirintäalue on lasten makuun

Hyvin nukutun yön jälkeen tuuli on viimein laantunut. Koska suunnitelmissa on lähteä jatkamaan matkaa kohti länsirannikkoa, ei terassin pystytykseen ole enää tarvetta. Asuntovaunu suunnataan kohti Kuninkaanlähteen leirintäaluetta, jossa Vähäkankaat lomailivat muutama vuosi sitten. Kuninkaanlähde saakin Vähäkankailta vahvat suositukset. Paikka jätti edellisellä lomareissulla jälkeensä todella hyvät fiilikset. Kuninkaanlähteen leirintäalue onkin erityisesti lapsiperheiden suosiossa, sillä leirintäalueella on tusinoittain tekemistä koko perheelle.

Perhematkailua kotimaassa asuntovaunulla - markiisi alhaalla ja tuolit leirissä.

Leirielämä on parhaimmillaan, kun markiisi on viimein pystyssä ja tuolit esillä.

Kuninkaanlähteellä lapset pääsevät heti puuhastelemaan viereiseen leikkipuistoon ja markiisikin saadaan viimein auki – nyt on leirielämä kohdillaan! 

Kuninkaanlähteen leirintäalueella on monenlaista tekemistä. Maauimala ja vesiliukumäki ovat parasta kuumana kesäpäivänä, liikunnallisille alueelta löytyy lentopallokenttä, tenniskenttä sekä frisbeegolfrata, ja retkeilijöille on tarjolla luontopolkuja ja patikointireittejä, jotka alkavat suoraan leirintäalueelta.

Lapset polkuautoilemassa Kuninkaanlähteellä.

Perheen kuopuskin pääsi polkuauton kyytiin turvallisesti isosiskon kanssa.

Myös minigolfrata löytyy, jossa koko perhe viihtyy yhdessä pelaillen. Laaja ulkoleikkipaikka ja polkuautot tarjoavat viihdykettä pitkäksi aikaa ja sadepäivän yllättäessä lasten sisäleikkipaikka pelikonsoleineen ja muine sisäaktiviteetteineen pelastaa päivän. Vähäkankaiden 1,5-vuotias kuopus on todellinen tutkimusmatkailija, joka varmistaa, ettei vanhemmillakaan pääse aika käymään pitkäksi.

Perhematkailua asuntovaunulla – vaunun plussat ja miinukset

Kun mielipiteet herättävä kysymys “Matkailuauto vai asuntovaunu?” heitetään ilmoille, on isännällä vastaus jo valmiina.

“Tällä hetkellä vaunu soveltuu paremmin tähän meidän tilanteeseen”,  Petteri vastaa.

Miksi asuntovaunu? Vaunussa Petteri arvostaa erityisesti sitä, että vaunun voi jättää leirintäalueelle ja lähteä pelkällä henkilöautolla nähtävyyksien pariin, kaupoille tai kaupunkiin. Vaunu on myös yleensä matkailuautoa edullisempi niin hankintahinnaltaan kuin ylläpitokustannuksiltaankin. Ylläpitokustannuksiin vaikuttaa se, ettei vaunussa ole ajoneuvoveroa tai käyttövoimaveroa maksettavina toisin kuin matkailuautossa.

Vaunu ja vetoauto muodostavat kuitenkin pitkän yhdistelmän, jonka vuoksi asuntovaunua on pidetty hankalana hallittavana. On toki totta, että matkailuautolla pääsee helpommin parkkipaikoille, jonne vaunuyhdistelmällä mahtuminen voi joskus olla haastavaa.

“Vaunua pidetään myös hankalana sen kannalta, jos halutaan pysähtyä nopeasti vaikka yöpymään. Omasta mielestäni pysähtyminen ei kuitenkaan ole sen kummempaa kuin autollakaan”, Petteri toteaa.

Vähäkankaiden Dethleffsissä on peruutuskamera, jonka ansiosta vaunun vetäminen on Petteristä mielekästä ja rentoa. Pysäköinnin lisäksi esimerkiksi rampeilla on helppo tarkkailla takana ajavia autoa ja arvioida sen perusteella, kuinka rohkeasti voi lähteä liikkeelle. Myös vetoautossa on peruutuskamera, jonka ansiosta vaunun kiinnittäminen peräkoukkuun on helppoa.

“Auton voi peruuttaa suoraan koukkuun, eikä tarvitse koko ajan käydä juoksemassa ja arpomassa”, Petteri perustelee.

Lapset asuntovaunussa leikkimässä.

Vähäkankaiden asuntovaunussa on mukavasti tilaa myös lasten leikkeihin.

Äiti ja perheen kuopus keittiön pöydän ääressä asuntovaunussa.

Asuntovaunun oleskelutilassa on reilusti tilaa. Täällä koko perhe mahtuu viettämään aikaa yhdessä.

Asuntovaunussa on usein enemmän asuintilaa kuin matkailuautossa, mikä on monesti mukavaa perhematkailussa. Vähäkankaiden asuntovaunusta löytyy parivuode ja kahden vuoteen kerrossänky, joten lisävuoteita ei tarvitse iltaisin rakennella. Myös pysähtyessä on mukavaa, kun taukoa voi pitää omassa matkakodissa.

Kiemuraisille vuoristoteille Petteri kertoo kuitenkin valitsevansa matkailuauton. Auto on kokonsa puolesta ketterämpi menopeli kuin vaunuyhdistelmä. Petteri huomauttaakin, ettei erilaisten matkailuajoneuvojen paremmuuteen voi kukaan loppujen lopuksi sanoa juuta eikä jaata. Ajoneuvon sopivuus riippuu aina siitä, millaisia tarpeita kullakin on ajoneuvon hankinnan hetkellä.

Kuninkaanlähteen jälkeen Vähäkankaat jatkavat perhematkailua kotimaassa ja suuntaavat seuraavaksi Paraisille ja Nauvoon. Millainen mahtaa olla saaristo lasten silmin?

Päivitetty: 5.7.2022