Hyppää sisältöön

Perhelomalle talviseen Baltiaan

Baltia on talvimatkailun tuntemattomampi helmi, joka usein tiedetään vain läpikulkureittinä kohti eteläisempää Eurooppaa. Lapsiperheystävällisen matkan päässä sijaitsevasta Baltiasta löytyy kuitenkin aktiviteetteja ja rentoa tekemistä jokaiselle perheen jäsenelle. Pakkaa perheen pienimmätkin mukaan matkailuautoon ja käännä ratti kohti lähi-etelää.
|
Kuvat: Best Caravan

Vapauttava ja rento perheloma saa ensikipinän haaveilusta, mutta toteutuakseen se vaatii myös hieman suunnittelua. Matkailuautolla reissaaminen tekee kuitenkin lasten kanssa reissaamisesta vapaata sekä helppoa, kun aikatauluilla ja reittisuunnitelmilla on tilaa elää ja muuttua. Tässä blogissa keskitymme lähellä sijaitsevaan Baltiaan, joka nähdään matkailuautopiireissä turhan usein vain läpikulkureittinä kohti eteläistä Eurooppaa. Todellisuudessa Baltia on on täydellinen lapsiperheen matkailuautokohde, ja alueella on talvisin paljon näkemisen ja kokemisen arvoista niin perheen pienimmillekin kuin aikuisillekin. Suunnittele perheloma talvisessa Baltiassa tämän blogin vinkkien avulla, nappa koko porukka kyytiin ja suunnatkaa kohti etelää!

Perhelomalla Baltiassa

Mihin siis suunnata ja mitä tehdä Virossa, Latviassa ja Liettuassa? Valinnanvaraa on paljon eikä matkailuautoilijan onneksi tarvitse tyytyä vain yhteen kohteeseen, sillä pyörien päällä liikkuva koti mahdollistaa useammankin paikan kokemisen yhden reissun aikana. Helppoja kohteita ovat Baltian pääkaupungit, joiden vanhoissa kaupungeissa viihtyvät niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Myös suurempien keskusten ulkopuolelta löytyy sekä mielenkiintoisia päiväretkikohteita että talviaktiviteetteja, jotka ovat verrattavissa Lapin elämyksiin. Käymme seuraavaksi läpi Baltian kolme maata, Viron, Latvian ja Liettuan, matkailuautoilijan silmin.

Hyvälumisena talvena Baltiassakin voi hiihtää, lumikenkäillä sekä pilkkiä.

Viro on matkailuautoilun perhelomaparatiisi

Viro on tunnettu upeasta luonnostaan. Virossa voi perheen kanssa käydä esimerkiksi metsäretkillä sekä hyvälumisena talvena hiihtää tasaisissa, lapsillekin sopivissa maisemissa. Noin 35 kilometrin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Paasikun koirakartano, joka tarjoaa siperianhuskien vetämiä rekiretkiä. Pärnussa taas voi pilkkiä raikkaassa ilmassa joko joella tai lammella. Jos talvi on riittävän kylmä ja meri jäätyy, voi matkailuautolla ajaa mantereelta Pärnun edustan saarille jäätietä pitkin. Kaunein luonnonnähtävyys Virossa on kuitenkin Jägalan upea vesiputous, jonka virtaus jäätyy talvisin. Jäätyneen putouksen ja kallioseinän väliin muodostuu myös omaperäinen tunneli, jota perheen uskaliaimmat voivat lähteä tutkimaan.

Virossakin voi nautti huskierekiretkestä talvisessa metsässä.

Koko perheen talviloma Latviassa

Latvian helmi, pääkaupunki Riian vanhakaupunki, on käymisen arvoinen ja siellä koko perhe löytää varmasti tekemistä. Kaupungissa vietetyn ajan jälkeen kaipaa kuitenkin luontoon, jossa myös matkailuauton vahvuudet pääsevät täyteen loistoonsa. Latvian tunnetuin luontokohde, Gaujan kansallispuisto, on vain tunnin ajomatkan päässä Riiasta. Puistossa on useampiakin lapsille sopivia aktiviteetteja, eivätkä välimatkat kohteesta toiseen ole liian pitkiä. Pakatkaa eväät mukaan ja lähtekää koko päiväksi perheen kanssa tutkimaan Truidan ja Cesisin linnoja tai vaikkapa Baltian suurinta luolaa Gutmania, jonka kiviseiniin ovat ihmiset eri aikoina raapustaneet merkintöjään. Kansallispuistosta löytyy myös Neuvostoliiton aikainen Ligatnen ydinpommisuoja, joka on täysin alkuperäisessä kunnossa ja kalusteissa.

Latvian linnojen tunnelmissa seikkailee koko perhe.

Lomalle vähemmän tunnettuun Liettuaan

Liettuaan on matkailuautolla selvästi pidempi matka kuin Viroon tai Latviaan. Tallinnasta ajaa suorinta reittiä Vilnaan noin seitsemän tuntia. Ajomatka vaatiikin jo hieman enemmän istumalihaksia eli matkalle kannattaa varata etukäteen yhteistä, ajoturvallista tekemistä, kuten äänikirjojen kuuntelua. Liettua on kuitenkin reissun arvoinen, sillä perillä vaivaa nähnyt reissaaja palkitaan. Liettua on paitsi Baltian maista halvin, myös täynnä kiehtovia vanhoja linnoja, kuten Trakain, sekä historiaa ja siksi sopii erityisen hyvin kouluikäisten perheille. Liettuan kaupungeista Kaunas osuu kuuluisalle Via Baltica -reitille, ja siksi kaupunkia ja sen ympäristön luontokohteita on kätevä navigoida matkailuautolla. Syö hyvä perheateria vanhassa kaupungissa, vietä ilta koko perheellä koripallopelissä tai lähtekää pitkospuureitille jokimaastoon ihmettelemään 200-vuotta vanhoja puita “Katajalaaksoon”. Liettua hurmaa koko perheen!

Liettuaan on matkaa, joten kannattaa keksiä jotain yhteistä ja ajoturvallista tekemistä ajankuluksi.

______

Oletko kiinnostunut perhelomasta matkailuautolla, mutta et omista vielä omaa autoa? Tutustu Best Caravanin leasing-palveluun tarkemmin Matkailuauton leasing -sivulla. Mikäli mietit matkailuauton hankintaa, löydät hyödyllistä tietoa koostamastamme Ostajan oppaasta.

Päivitetty: 20.2.2023